Dec 11, 2016

Keria Butterscotch


Keria Gula Melaka adalah kuih atau manisan yang cukup popular kini. Hari-hari ianya lalu lalang di wall fb ita , boleh kata saban masa dan setiap ketika. Hingga ada yang mengambil peluang menjenamakan semula dan memberi nama keria montoks'.

Ita memang dah biasa dengan keria gula Melaka kerana mak ita memang menyediakan keria gula Melaka untuk jualan sejak berzaman lagi. Ita pernah kongsikan resepi keria gula Melaka ni dari tahun 2010 lagi, seawal ita berblog di SINI. Tak sangka, setelah 6 tahun barulah ianya popular dan menjadi kesukaan ramai. Itu pun setelah popularnya keria antara bangsa yang popular di Melaka dan pernah keluar di Majalah 3.


Kalau hari ini ramai rakan di fb yang teruja dengan keria gula Melaka, sebaliknya di Johor Bahru berlainan pula. Kami sedang angau dengan Keria Butterscotch. Sebenarnya ita terus tersuka dengan keria butterscotch ni bila pertama kali ita merasa. Memang sedap sangat! kebetulan ita memang peminat kuih keria. Ita boleh habiskan keria ni berketul-ketul tau!. Keria yang di jual di Buttercotch and Co di Taman Daya JB telah menjadi kesukaan anak murid ita juga. Kerana ita seringkali memesan kuih ini untuk minum petang anak murid yang datang belajar di kelas ita. Hingga ada yang bila pulang dah mula angau nak makan keria butterscotch ni..

Hari ini ita kongsikan resepi Keria Butterscotch untuk di cuba oleh anda semua. Ita pasti ianya juga akan menjadi kegilaan anada juga. Keria gula Melaka ni ita perasan ada yang jual 5 keping RM 5. Tapi di buttercotch and Co, keria 5 keping bersama sauce buttercotch di jual hanya RM 4.50 sahaja.
Kepada yang nak merasa boleh singgah di Butterscotch and Co. Pada yang tinggal jauh bolehlah cuba resepi yang ita kongsikan ini.

Untuk lebih mudah kita sediakan dahulu Butterscotch, kerana sause ini perlu di sejukkan dahulu.

KERIA BUTTERSCOTCH


Butterscotch Sauce

2/3 cawan gula perang
6 sudu besar unsalted butter
1/2 cawan golden syrup
secubit garam
1/2 cawan dairy whipping cream / tick kream / double cream
1/3 cawan coklat butterscotch
1 sudu teh esen vanilla

Satukan gula perang, butter, garam , esen vanilla dalam periuk dan masak hingga gula larut dengan api sederhana
Bila gula dah larut masukkan cream dan masak lagi hingga pekat sedikit
Tutp api dan masukkan coklat butterscotch
Kacau rata dan sejukkan




Keria Gula Melaka

Untuk membuat keria, sebaiknya kita pilih keledek putih, kerana ia kurang serap air dan mudah untuk di bentuk. Jika guna keledek oren atau unggu, jangan kupas kulitnya ya, kita kukus atau rebus bersama kulit supaya ia tak serap air. Bila dah empuk, baru kita angkat sejukkan dan kupas kulitnya.

500 gm keledek putih ~ kupas kulit, potong sederhana besar dan rebus bersama air dan sedikit garam
1 cawan tepung gandum
Minyak untuk mengoreng

Bahan Sira

3/4 cawan gula Melaka ~ di hiris
2 sudu besar gula pasir
1/2 cawan air

Keledek di rebus bersama garam hingga empuk
Setelah empuk, di lenyek hingga halus
Capurkan tepung gandum dan uli hingga menjadi doh
Sapukan tangan dengan sedikit minyak dan bentukkan doh seperti roda bulat
Buat hingga habis adunan
Susun keria atas loyang yang di sapukan sedikit tepung supaya tidak melekat

Panaskan minyak dalam kuali
Gorengkan keria hingga keperangan
Angkat dan biarkan sejuk

Dalam kuali yang bersih
Satrukan bahan sira
Masak hingga gula pekat
Masukkan keria dan kacau hingga bersalut sempurna dan gula melekat pada keria



Hidangkan keria bersama sause butterscotch yang yummy!








Dec 7, 2016

Manggo Cheese Cake yang sangat awesome!


Assalamualaikum..
Lamanya ita tak berkongsi resepi dengan follower yang ita sayangi. Last resepi yang ita kongsikan ialah... Pistachio Rose Cake emmm... dah cuba belum? macam mana rasanya kek yang mewah dengan kacang Pidstachio.. bila makan terasa macam berada di zaman kolonial British pulak!

hihi... hari ini satu lagi kek hebat yang ingin ita kongsikan. Makan sambil pejam mata.... seakan tak mahu berhenti menikmatinya... melunsur nyaman di anak tekak ni.... ya Allah betapa hebat anugerah deria rasa yang Allah kurniakan.. Seakan berada di awangan bila dapat menikmati sepotong cheese cake yang osem! wah!.. adakah ku bermimpi.. kerana tak mungkin dengan berat badan yang semacam di pam-pam ni.. ku mampu terawang-awang..

Semalam adalah hari ulang tahun suami kepada adik ita.. sang isteri bercadang untuk menyediakan sebiji kek cheese untuk suami tersayang. Maka datanglah sang isteri ke saloon ita untuk menyediakan kek suprise buat suaminya kerana sang suami sangat mengemari cheese cake. Ita apalagi tumpang sekaki lah.. Alang-alang dah buat.. sekali terus buat 2 biji. Satu untuk adik dan satu untuk ita.. tak kan dok tengok aje.. lelehan manggo cheese yang yummy tu kan... mana boleh tahan...


Sebenarnya dah lama teman-teman fb dan follower ita di masam manis meminta ita buatkan manggo cheese cake. Hajat memang nak buat.. tapi kenangkan badan kita yang semakin montoks ni... kita pendamkan lah dulu hajat di hati..
Bila di sorongkan batal.. kita pun apalagi.. tumpang lah sekali. Inilah hasil manggo cheese cake yang di sediakan oleh adik ita, suami ita dan Dalili. hihi... ita pantau aje... kata cikgu kan... ? ^_^

Sebenarnya semalam ita ada personal kelas. Jadi mereka 3 beranak ni lah yang bertungkus lumus menyediakan manggo cheese cake ni..
emmm.... dapyaaa....!! memang sedap sangat!

Mungkin resepi ita sedikit berlainan dari resepi manggo cheese cake yang lain. Ita tak gunakan yogurt sebaliknya menggunakan sepenuhnya manggo puri dan hasilnya wallah... sedap tak terkata. Anda pun harus cuba!


MANGGO CHEESE CAKE

Untuk menyediakan manggo cheese cake yang non bake, kita pelulah sediakan lapisan dasar untuk kek ini terlebih dahulu. Anda juga perlukan ring untuk menyediakan kek ini, kerana lebih mudah untuk di sediakan nanti.

Base atau Lapisan dasar

150 gm biskut Oreo + biskut Marie ( boleh guna semua biskut Oreo atau semua biskut Marie atau campurkan kedua-duanya 50/50 pun boleh)
50 gm cornflakes  ~ ramas-ramas sikit
90 gm butter ~ di cairkan

Satukan biskut dan cornflakes dalam satu bekas.
Tuangkan butter cair dan gaul rata
Tuangkan dalam ring pan yang di lapik alas kek
Ratakan dan padatkan
Sejukkan di dalam peti ais hingga keras

Sekarang kita sediakan manggo puri terlebih dahulu sementara kita tunggu lapisan dasar mengeras

Purri Mangga

3 biji mangga yang masak ranum ~ di buang kulit dan cuci bersih
1 biji di hiris nipis
1 biji di dadu
1 biji di parut atau kisar ( bahagi kepada 2 )
2 sudu besar gula
Paste mangga jika suka

Satukan 1/2 daripada mangga yang di kisar bersama gula dalam periuk dan masak hingga menjadi puri
Tutup api dan masukkan hirisan mangga. Biarkan hirisan mangga lembut.
Sekjukkan

Manggo Cheese

400 gm cream cheese
1 sudu teh esen vanilla
180 gm coklat masakan putih ~ cairkan secara double boil
300 gm wipping cream ~ non dary
12 gm gelatin
60 ml air
3 sudu besar purri mangga ~ ( yang kita sediakan di atas )

Tuangkan gelatin dalam air dan biarkan kembang.
Panaskan secara kukusan hingga gelatin melarut.
Kemudian cairkan coklat putih secara kukusan, ketepikan 
Sementara itu dalam bekas pemutar, putarkan cream cheese higga lembut dan gebu
Tuangkan coklat putih cair, vanilla dan puri mangga, putar rata
Tambahkan larutan gelatin dan gaul sebati
Dalam bekas pemutar lain, putarkan krim bukan tenusu hingga kental dan ringan
ambil 1/3 adunan krim dan kaup balik dalam adunan krim cheese.
Kaup balik rata
Ulang proses hingga habis semua  

Sekarang, tuangkan 1 bahagian adunan krim di atas lapisan kek atau biskut tadi.
Susun hirisan mangga tadi 
Ulang proses yang sama
Tuangkan baki adunan dan ratakan
Simpan di dalam peti ais paling kurang 4 jam

Sementara krim cheese kita mengeras, kita sediakan pula jelly mangga



Jelly Mangga

Baki 1/2 mangga yang di kisar
Mangga yang di dadu kecil
8 gm gelatin
50 ml air
2 sudu besar gula

Tuangkan gelatin atas air dan buarkan kembang
Panaskan secara kukusan hingga jelatin mencair
Satukan   mangga kisar dalam periuk kecil, gula , dan mangga dadu dan masak dengan api sederhana
Tuangkan gelatin dan gaul rata.

Tuangkan jelly kita ni atas kek.
Simpan dalam peti ais semalaman hingga jelly keras dan rasa kek yang dingin.
Bila kek ini dah sejuk bolehlah di keluarkan dari pan
Biasanya ita akan laserkan dulu tepi ring dengan pisau yang ita celupkan dalam air panas supaya mudah untuk keluarkan kek dari ring.
Ada juga yang menggunakan hairdryer dan di panaaskan pada ring supaya mudah untuk keluarkan kek.
Kek ni sangat enak di makan dingin.






AzlitaMasamManis. Powered by Blogger.