Follow if you like

Jun 22, 2016

Tart Nenas Cheese


Jeng.. jeng.. jeng... masa membuat biskut raya dah tiba....
Pasti teman-teman ita di luar sana sudah semakin sibuk menyiapkan persiapan hari raya. Dan pastinya yang satu ini tidak akan tertinggal dalam list yang di senaraikan.

Biskut Raya
Bila tiba hari raya biskut raya pastilah menjadi suatu kemestian yang perlu di utamakan. Ianya sebagai kudapan atau manisan di meja kopi yang menjadi hidangan di hari raya.
Kalau kita bertandang ke rumah jiran tetangga, sahabat handai mahupun kaum keluarga. Pastinya biskut raya yang kita cari dulu..
Wahhh.... comelnya biskut raya dia...
Emmm.... sedapnya biskut raya ni..
Kark kruk... rangupnya...
Eh.. cantiklah yang ni..
Fuh... biskut kegemaran saya ni... 
Pasti itulah kata-kata yang keluar dari tetamu yang bertandang ke rumah




Bekas balang yang tersusun rapi senantiasa bersedia menyambut kedatangan tetamu tidak mengira masa.
Biskut raya adalah biskut kering yang tahan lama, cepat dan segera dan sangat-sangat di perlukan ketika musim perayaan. Jika ada biskut raya, tak lah risau kalau tetamu datang ke rumah.. tak payah nak sediakan juadah pelbagai.. atau runsing dengan hidangan yang bakal di sediakan..
biskut raya kan ada...


Hari ini ita nak kongsikan biskut raya yang evergreen.. mekar sepanjang zaman. Bak kata orang lama.. tak lapuk di hujan tak lekang dek panas.. Biskut yang menjadi satu kemestian di atas meja kopi di setiap rumah, dan sudah semestinya biskut inilah yang di cari dulu..

Tart Nenas
Biskut berintikan jam nenas dan di salut pastry yang rapuh. Rapuh dan lembut di luar , dengan masam manis inti jamnya dan mencair di dalam mulut.. wah! bila di taburkan cheese.. pasti ianya bukan lagi tart nenas nyonya lama.. kini muncul dengan citarasa baru yang menjadi kesukaan ramai.
Bayangkan rasa masam manis bersatu dengan lemak masin cheese dan pastry rapuh walla.... mencair terus bila di kunyah...
kunyah.. kunyah gebu...



TART NENAS CHEESE
Resepi Oleh : Sedap
Rujukkan : Rahel

150 mentega tanpa garam
50 gm margerine
50 gm gula icing
1/4 sudu teh garam
2 biji kuning telur
225 gm tepung paling halus
35 gm tepung jagung
25 gm tepung susu
50 gm keju cheddar ~ di parut halus

Bahan egg wash
2 biji kuning telur
1 sudu teh susu cair

Bahan Inti
450 gm nenas ~ di parut
125 gm gula pasir
1/8 sudu teh garam
3 kuntum cengkih
3 cm kayu manis
25 gm keju cheddar parut
1 sudu teh jus lemon

Cara penyediaan inti
Masak nenas sampai air meresap
Masukkan gula pasir, garam, cengkih dan kayu manis
Masak lagi sambil di kacau hingga kering
Tambahkan keju parut dan jus lemon gaul rata ~ ita tak letak keju
Dinginkan
Kemudian bentukkan bulat sebesar guli kecil

Cara penyediaan doh
Pukul mentega, margerin, gula icing selama 30 saat
masukkan kuning telur dan pukul rata
Tambahkan tepung paling halus, tepung jagung dan tepung susu sambil di gaul rata
Tambahkan keju parut dan gaul rata
Simpan doh dalam peti ais

Cara penyediaan tart
Ambil adunan doh sebesar hujung jari
Bulatkan dan leperkan
Letakkan inti nenas di tengah dan tutup kemas serta bulatkan kembali
Susus di atas loyang yang telah di letakkan baking paper
Bakar pada suhu 150C guna api bawah selama 25 minit
Keluarkan tart dari oven dan biarkan suam
Oleskan permukaannya dengan kuning telur
Kemudian taburkan keju parut
Bakar semula dengan api atas bawah pada suhu 150 selama 20 minit





12 comments:

Gee® said...

Sedapnyaaa...

Kasturi Nusi said...

Ngeeee dapppnya

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

hantar sini 10 biji kak.. hehehehe

Mimosa said...

Simpan dlm peti brape lama ye?

Nooriah Abdullah said...

tart nenas cheese mmg tak boleh tolak ni Ita
mesti non stop kalau dah start makan

ANA AFIQAH said...

Tq kak ita...resipi k ita pasti sedap...esok nk buat la guna resipi ni..

Azlina Arifin said...

Assalam...
Kak tepung paling halus...
Tepung apa Kak.

Azlita Aziz said...

Waalaikumussalam Azlina
Tepung paling halus sama dgn super fine flour, kalau tak ada boleh guna tepung gandum yang di ayak 3 kali atau boleh guna tepung red ros

Aznida Yusuf said...

Salam Puan .
Tepung susu tu susu tepung ke?

Terima kasih.

qUETIm ThE wARRIOr said...

kak kalau ganti dengan mozarella boleh ke kak?

She-ma said...

Assalam Sis,

Alhamdulillah. Da buat, sedap sgt!! Tq so much for the recipe.

Kate said...

hi ita, doh masuk dlm peti ais berapa lama eh?

Powered by Blogger.