Follow if you like

Jun 28, 2016

Semperit Nutella


Assalamualaikum.
Sekarang kita sudah pun berada di penghujung Ramadhan. Pasti ramai suri rumah yang sudah semakin sibuk membuat persiapan untuk menyambut kedatangan bulan Shawal.
Seperti kaum ibu yang lain, ita juga semakin hari semakin sibuk. Masih banyak lagi tempahan yang harus di sipakan. Nampaknya sudah semakin menghampiri garisan penamat.. tapi masih banyak yang hrus di segerakan. Maklumlah cuti sekolah sudah semakin hampir dan ramai yang sudah mula nak pulang ke kampung.

Dalam kesibukkan ita menyiapkan tempahan, sempat juga selitkan sebalang dua kuih untuk di bawa pulang ke kampung. Tak kan nak pulang dengan melenggang kangkung aje kan.. kurang-kurang adalah sebalang dua kuih untuk ibu di kampung.



Hari ni ita sempat sediakan biskut Semperit Nutella hasil perkongsian dari Azlina Ina. Resepi ni ita ambil dari Nur Ernyda. Resepi yang sangat simple dengan bahan yang sangat minima. Hanya guna tepung jagung, butter , susu pekat manis dan nutella. Teruja nak mencuba kerana biskut tidak sama sekali menggunakan gula dan tepung gandum. Tapi ita tak rasa lagi tau.. maklumlah kita puasa... nanti dah buka puasa ita bagi tahu rasanya ya..



SEMPERIT NUTELLA
Resepi Oleh : Azlina Ina
Rujukkan : Nur Ernyda

1/2 cawan butter
1/4 cawan susu pekat manis

Satukan bahan ini dan gaul hingga sebati guna wisk aje.

2 cawan tepung jagung
1 sudu besar tepung kastard

Masukkan 1 sudu besar tepung kastard dan 1 cawan tepung jagung ke dalam adunan butter dan gaul rata
Tambahkan lagi 1 cawan baki tepung jagung dan uli hingga menjadi doh yang lembut

Bahagikan doh kepada 2 bahagian yang sama banyak

2 sudu besar Nutella
1 sudu besar serbuk koko

1 bahagian doh di campurkan dengan Nutella dan serbuk koko
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan sedikit tepung jagung
Canai dan roll adunan memanjang ( dua-dua adunan buat yang sama )
Cantumkan dua adunan doh berlainan warna tadi dan masukkan dalam acuna semperit bunga
paipkan atas tray hingga habis
Letakkan choc cip atau choc button sebagai hiasan di tengah
bakar dalam oven pada suhu 160 C selama 20 minit bergantung kepanasan oven masing-masing.

* ita buat adunan agak keras, ita tambahkan sedikit lagi susu pekat manis untuk melembutkan adunan dan untuk mudah di paipkan.




8 comments:

Nooriah Abdullah said...

assalamualaikum Ita
wah ada kelaianan samprit nya
boleh try idea ni
nutella mesti sedappp

Azita Umar said...

Menarik... boleh sy copy resipi ni?

iza ak said...

Camner kak ita, sedap tak??

Mama Cahaya Mataku said...

cantik kelopak bunganya...

Gadis Kampung said...

saya dah buat resepi ni..sya follow resepi azlina ina..kebanyakan resepi azlina ina yang saya dah buat smuanya menjadi..bahan mudah dicari dan murah...dan senang nak buat...

safina said...

sedap tak?

Melody Stringer said...

Streaming Eye in the Sky (2016) BluRay

acu yuhan said...

hi, SELAMAT HARI RAYA. done follow u, follow me back ;) http://acuyuhan.blogspot.my/

Powered by Blogger.