Apr 27, 2015

Soto Ayam Mat



Ita sangat sukakan soto, tak kiralah soto nasi, mee hoon atau mee kuning. Tak kira juga soto ayam, daging atau tulang. Kerana ita begitu suka makan soto, ita suka mencuba pelbagai resepi soto yang seringkali di kongsikan. Pantang ada resepi baru.. cepat aje ita nak try. Ialah manalah tahu kalau terjumpa resepi yang betul-brtul menambat selera. Namun begitu setiap resepi yang kawan-kawan kongsikan semuanya cukup enak dan menyelerakan pada tekak ita dan keluarga.

Apr 23, 2015

Chrysanthemum Flowers


Chrysanthemum flower, kalau orang kita biasa memanggilnya bunga kekwa aje...
Bunga kekwa ni tumbuh subur di tempat yang beriklim sederhana. Kalau kat Malaysia ni banyak di tanam di Cameron Highland.
Bunga ni ada lebih dari 30 jenis dengan pelbagai warna dan rupa, dan yang paling popular adalah yang banyak kelopak dan berwarna kuning.
Ita sering kali di tanya bagaimana nak membuat bunga kekwa sebagai hiasan kek. Bunga kekwa yang ita hasilkan daripada buttercream. Ita suka guna buttercream ni sebab ia tahan lama di luar berbanding fresh cream. Buttercream juga lebih solid dan mudah di bentuk. Cuma yang tak tahannya berminyak-minyak dan melekit-lekit satu rumah bila menyediakan bunga buttercream

Hari ini ita tunjukkan bagaimana ita sediakan bunga kekwa ita.. sebagaimana menjawab permintaan adik-adik di luar sana. Ita juga akan tunjukkan bagaimana nak meletakkan bunga kekwa atas kek. Cara ita mungkin berlainan dari mereka yang pakar.. tapi inilah cara yang ita hasilkan. Semoga cara ita sedikit sebanyak dapat membantu anda menghiasi kek dengan kuntuman bunga kekwa yang berbagai warna.

Apr 20, 2015

Bagaimana nak dapatkan kek buttercream yang licin?


Lama ita tak kongsikan DIY kan. Maaflah sebab ita sibuk sangat dan masa memang terlalu mencemburui. Memang tak sempat nak berfoto-foto lama-lama. Lagi pula masalah kaki ita yang masih lagi belum pulih sepenuhnya memang amat-amat membataskan pergerakkan.

Hari ini ita cuba menjawab beberapa pertanyaan yang sering di lontarkan iaitu, bagai mana untuk mendapatkan kek buttercream yang licin dengan penjuru yang tajam.

Ita ni bukanlah pandai sangat, maklumlah ita tak ada guru yang mengajar, kebanyakkan ilmu yang ita perolehi adalah atas permerhatian ita di internet dan juga pembacaan dari buku-buku rujukkan. Tapi pada ita semuanya adalah dari kemahiran dan teknik. Semakin lama kita membuat sesuatu benda tu kita semakin mahir dan semakin tahu selok beloknya. Tapi semuanya kena rajin try and eror.

Sandwich Sardin


Ita cukup cerewet bila makan sardin. Biasanya ita tak makan apa-apa makanan yang menggunakan sardin yang di jual. Tak kiralah epok-epok sardin, sardin roll, sandwich sardin atau juga lauk pauk yang menggunakan sardin sebagai bahan asas.

Sebagaimana yang kita sedia makhlum, sardin adalah makan yang di proses dalam tin. Ia menggunakan ikan sardin dan di proses bersama sosnya dan di tinkan. Kenapa ita tak suka makan sardin adalah di sebabkan sardin mempunyai bau yang sangat hamis. Ita bukan tak makan sardin terus, tapi ita hanya makan sardin yang ita masak sendiri sahaja.

Bila ita masak sendiri, ita akan seboleh mungkin akan menghilangkan bau hamis sardin. Bila ita makan sardin juga ita kena minum air yang sedikit masam. Ini adalah untuk menghilangkan rasa loya.
uiii... cerewet kan ita ni..
Bukan masalah cerewet.. tapi ita memang tak boleh makan benda yang berbau.. mesi ita akan rasa sangat loya dan memualkan.

Apr 18, 2015

Mee Goreng Basah


Ita suka sangat mee goreng basah. Anak-anak pun suka juga.
Sebenarnya kalau nak buat mee goreng basah ni ada beberapa tips tau kalau nak dapat yang basah.
Pertamanya masak dalam sukatan yang sedikit, contoh untuk satu atau dua pinggan sahaja.
Keduanya kita kena cepat angkat mee setelah masak, jangan biarkan ia lama dalam kuali nanti haba dari dapur tu akan mengeringkannya
Ketiganya kena banyak letak air.

Tapi ita tak berapa suka mee goreng basah yang terlalu basah lencun.. sekadar basah kuyup aje dah ok dah pada selera ita.. kalau basah lencun sampai banjir dah jadi macam mee hailam pulak atau pun dah macam mee bandung. Ita suka mee basah yang tak nampak basah tapi bila makan.. slurppp.. aje dia lalu kat anak tekak ni..

Biasa ita kalau masak mee main campak-campak aje.. tak ada sukatan yang tepat. Sebab memasak ni biasanya kita kena pandai merasa.. sukatan terpulang pada selera dan citarasa.. kalau kita jenis yang suka pedas kita lebihkan cili.. bagi yang cuka berencah lebihkan bawang... kalau suka yang basah.. letak air tu lebih-lebih.. masak ikut selera kita dan keluarga..  Lainlah kalau kita nak buat kek.. sukatan kena betul dan tepat dalam timbangannya.. bahan pula harus yang segar dan dalam kualiti yang baik. Barulah kek jadi cantik dan gebu ye tak..?

Oreo Slice Cake



Assalamualaikum

Satu lagi slice kek yang ingin ita kongsikan. Sebenarnya ita buat kek ni untuk dessert Dalili dan kawan-kawannya tempoh hari. Kawan Dalili ni suka makan kek, jadi Dalili minta ita buatkan kek untuk mereka.

Di sebabkan ita terlalu sibuk dengan tempahan, maka ita buatkan kek yang simple aje, yang penting mereka suka. Ita tahu anak-anak ni mereka suka Oreo. So ita buatkan Oreo Slice Cake sebagai pencuci mulut.

Suka betul dorang makan, bertambah-tambah.. walaupun dah kekenyangan sebenarnya makan nasi ayam yang ita masak. Esoknya bila mereka datang lagi, mereka tanya lagi.. ada lagi tak kek oreo semalam.. sedap sangat lah tu.. hihi

Apr 16, 2015

Nasi Ayam Singapura yang ringkas dan mudah


Assalamualaikum

Nasi Ayam Singapura.. Ita masak nasi ayam ni beberapa hari yang lalu, tak sempat-sempat ita nak kongsikan dalam blog akibat kekangan masa. Sibuk sangat sampai tak ada masa nak dok mengadap komputer lama-lama.

Kebetulan anak ita Dalili sekarang ni tak tentu masa sekolahnya. Sibuknya dia mengalahkan menteri yang sibuk menjawab soalan GST dari rakyat. Kadang pagi kadang petang.. kesibukkannya membuatkan emaknya juga semakin bertambah-tambah sibuk.. keluar masuk menghantar dan ambil pergi balik sekolah. Minggu ni Dalili banyak sekolah pagi ada latihan bola tampar katanya.

Mak.. boleh tak kita bawak kawan kita balik rumah..? tanya Dalili
Kesian kawan kita lama tunggu kat sekolah dari pukul 10 sampai pukul 12.30. Susah nak salin baju.. lagi pulak sekarang ni cuaca panas.. kesian dorang mak.. boleh ya mak.. pleaseee... katanya lagi..

Bawaklah Dalili... mak tahu Dalili memang suka bawak kawan datang rumah.. sebab Dalili ada kawan kan...

Apr 13, 2015

Vanilla Slice Cake


Kek slice adalah kek yang cukup mudah di sediakan. Ia juga kek yang simple dan ringkas. Biasanya kek slice ni kita sediakan untuk jamuan, merai tetamu atau minum petang. Kek yang ringkas, tidak terlalu tinggi, di potong dalam kepingan kecil, , memudahkan untuk tetamu menikmatinya tanpa rasa jemu.

Hari ini ita akan kongsikan resepi slice cake yang mudah dan ringkas. Bukan sahaja mudah.. rasanya juga cukup mengancam.. tidak terlalu berat.. kek yang ringan dan tidak memuakkan.

Untuk tidak membuang masa lagi.. kita terus sahaja pada penyediaan kek ini.

Apr 12, 2015

Ayam Masak Kicap Bermadu


Resepi ayam masak kicap bermadu ni ita masak beberapa hari yang lalu. Tak sempat-sempat nak kongsikan dalam blog akibat kekangan masa. Maaf lah ya kalau sejak dua menjak ni blog ita kian sepi dan terasing. Masa ita cukup-cukup terbatas bertambah lagi dengan tempahan kek yang semakin hari semakin Alhamdulillah sambutannya.

Terima kasih kepada sahabat-sahabat yang masih setia menemani blog ita walaupun semain sepi rasanya..

Apr 7, 2015

Kek di bulan March

Assalamualaikum..
Lama rasanya ita tak menjengahkan diri di blog kesayangan ita ni.. Maaf ya pada rakan-rakan yang sering ternanti-nanti perkongsian resepi dari ita. Kesibukan ita terhadap keluarga, bertambah dengan tempahan kek yang tak putus-putus.. syukur alhamdulillah atas rezeki dari Allah SWT, masalah internet yang sangat slow kebelakangan ini.. masalah dengan blog ita yang tak berkesudahan dan masalah gambar masakan yang sering kali dicuri.. dan masalah kesihatan yang tak berapa mengizinkan.. semuanya adalah penyebab kenapa ita mula meninggalkan blog ita ini.. Mungkin ita perlukan sedikit masa untuk mengumpul kembali kekuatan diri.. di samping mencari idea-idea baru untuk dipersembahkan.. Doakan kesihatan ita baik selalu supaya ita dapat melakukan hobi yang sangat-sangat ita minati ini..


Bulan March telah pun meninggalkan kita.. waaahhh... sebulan lamanya blog ita sepi tanpa bicara..
Entah kenapa setiap kali nak mengetuk papan kekunci ini hati ita resah gelisah.. macam ada yang tak kena.. hati ini seakan dibawa lari dari terus berblog.. kenapa? mengapa? sering kali tertanya-tanya.. ya! ita perlukan kembali semangat yang hilang..
Apr 6, 2015

Sup Ayam Istimewa


Assalamualaikum..
Hari ini ita masak yang mudah dan ringkas aje untuk kami 3 beranak. Bila tinggal 3 beranak tak adalah nak masak pelbagai.. sebab takut membazir pulak.. hihi sekarang ni kan barang semua dah nak harga.. bertambah lagi dengan GST lagi.. jadi memang kenalah berjimat dalam bebelanja.

Walaupun ringkas tapi sedap dan istimewa sup ayam ni.. namapun dah sup ayam istimewa mestilah istimewa kan..
Apa yang istimewanya kerana sup ayam ini tidak menggunakan sup bunjut dan rempah sup. emmm... di situ kita dah jimat kan dah tak perlu beli sup bunjut dan tak perlu beli rempah sup.. dapat jimat belanja dapur kita untuk bulan ini ^_^
Bagi anda yang sukakan rasa sup asli inilah ramuannya dan anda harus cuba!

Apr 2, 2015

Mee Kuah sedapnya hingga menjilat garfu..




Assalamualaikum..
aiii... apa khabar semua... lama nya tak jengah sini.. macam rindu lah pulak rasanya..
Pada yang ternanti-nanti resepi terbaru dari dapur ita ni.. aduyaiiii... minta maaf banyak-banyak ya.. ita ni sibuk sangat sejak dua menjak ni.. bertambah pula masalah internet yang slow sangat.. dan juga masalah blog ita yang tak berkesudahan..

Kadang rasa macam malas pulak nak tulis blog.. rasa macam nak tutup blog dan  fokus pada keluarga. Kadang sedih jugak dengan masalah yang kerap kali terjadi pada blogger masakkan. Masalah curi gambar yang tak pernah berkesudahan dan entah bila akan berpenghujung.

AzlitaMasamManis. Powered by Blogger.