Follow if you like

Oct 29, 2015

Solok Ikan Kembung






SOLOK IKAN KEMBUNG
Rujukkan : Warisan Nenek

4 ekor ikan kembung ~ bersihkan, belah belakang
200 gm kelapa parut ~ yg putih sahaja
6 ulas bawang merah ~ kisar / tumbuk
4 ulas bawang putih ~ kisar / tumbuk
5 tangkai cili api ~ kisar / tumbuk
2 inc halia ~ kisar / tumbuk
sedikit daun kesum ~ hiris halus
1 biji telur
garam secukup rasa
Minyak masak

Ikan cuci bersih dan belah belakang, gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit
Satukan bahan tumbuk bersama kelapa parut dan telur, gaul rata
Kemudian masukkan daun kesum dan garam secukup rasa, gaul rata
Sumbatkan adunan ini ke dalam ikan yang telah di belah belakang tadi hingga penuh
Buat sampai habis semua ikan
Panaskan minyak dalam kuali
Goreng ikan dengan api perlahan hingga masak
Angkat dan hidangkan





5 comments:

Kak Rose said...

sedapnya.... terliur sungguh

Bearcat said...

Oh letakkan telur ya? Boleh cuba ni...biasa buat tak letak telur.

Amalina Muhamad Razif said...

Assalamualaikum.. disini saya nak share pd sape2 yg nak tambah side income.. nak tak kalau kita cuba n usahakan untuk dptkan inc ome RM900 sehari?? Free Register. .Tiada apa2 bayaran dikenakan.. (kalau rasa program ni menipu, anda tak rugi apa2 pun. Sbb tak kluar modal langsung pun).
Tak perlu jumpa org. Tak perlu jual barang. Anda buka link di bawah yg sy bg.. dan Register je. Anda terus dpt USD25x4.2 =RM105..
Lepas tu anda dapat link sendiri dan copy ayt sy ni.. postkan pd kawan2 fb ke. Twitter ke dan sebagainya..
Setiap yg buka link anda , anda akn terima USD10x4.2=RM42. Mudah sungguhkan.!!
Anda boleh pilih samaada duit masuk ke Acc bank atau Cek dipos ke alamat rumah anda. Ramai yg dh Register sbb apa?? Sebab free dan dpt income. Klik link ni klu nak cuba2 buat duit dgn tanpa kos (FREE) tak salah mencuba tp klu x cuba kita yg rugi!

http://Job4Living.com/?ref=308938

izmin collection said...

salam puan..daun kesum tu boleh ke kita blender je sekali dengan bawang??

Marulah Enterprise said...

Hari ni buat ni utk bekal suami & saya ke tempat kerja...siap2 buat 2 ekor utk nanny dekat rumah...sya tambah serai..sedaplahh...rasanya lagi sedap ni kalau panas makan ngan nasi + sambal .....terima kasih kak ita...byk resepi kak ita yg saya dah practicekan..senang nak ikut...

Rismawati.

Powered by Blogger.