Follow if you like

Sep 25, 2015

Mee Kari di Hari Raya Aidil Adha



Bila anak saudara ita, Didie kata "lama dah kita tak merasa mi kari mak teh"
Anak ita pun mulalah juga bersuara.. " ialah mak.. lama dah mak tak masak mi kari.. "
Bila bincang-bincang nak sediakan apalah juadah untuk Aidil Adha nanti, masing-masing semua minta ita sediakan mi kari.
"ala... jemulah mak, asik makan rendang dan lodeh.. mak masak mi kari lah pulak"

Kebetulan ita juga tak berapa sihat.
Beberapa hari ni kepala rasa berat sangat.. badan pula terasa letih. Tak boleh berdiri lama , rasa nak pitam aje..
Dada berdebar-debar dan kadang kala sukar pula nak bernafas.
Mujur tak berapa banyak tempahan minggu ni.. Kalau tidak aduh.. parah di buatnya bila keadaan kesihatan yang tak menentu.

Malam pula ita sukar betul nak lelapkan mata..
Sampai ke subuh mata masih terkebil-kebil tak mahu lelap.
darah rendah ke... atau darah tinggi.. entahlah.. harap-harap tak ada lah penyakit yang merunsingkan.

Tapi bila anak-anak nak makan.. sihat atau sakit, kena juga kuatkan diri untuk memasak.




Salam Aidil Adha buat semua umat Islam di mana sahaja anda berada. Aidil Adha lebih di mengertikan sebagai Hari Raya Kurban atau Hari Raya Haji.

Hari Raya Haji, merupakan perayaan yang di sambut oleh umat Islam di seluruh dunia. Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Hari Raya Aidil Fitri yang di sambut pada 1 Shawal setelah berpuasa selama 1 bulan dalam bulan Ramadhan.

Aidil Adha, di sambut pada hari ke 10, 11, 12 dan 13 Zulhijah setiap tahun. Ia bermula dengan tadbir Aidil Adha pada malam 10 Zulhijah , di ikuti dengan solat sunat Aidil Adha serta khutbah Aidil Adha di pagi 10 Zulhijah, dan diikuti dengan melakukan ibadah kurban yang di lakukan pada 10, 11, 12 atau siang 13, Zulhijah. Semua hari-hari ini di panggil Hari Tasyrik.

Dulu masa ita kecil-kecil, kami jarang merayakan Aidil Adha. Lepas sembahyang hari raya, bapa ita gi tolong orang kurban, manakala kami melakukan aktiviti biasa sahaja. Tak ada istimewanya selain mendapat daging korban yang di berikan jiran tetangga. Begitulah rasanya jika di Johor, Hari Raya Haji tidak di sambut semeriah Aidil Fitri. Mak kata Hari Raya Haji hanya untuk orang yang dah pergi haji sahaja.. hihihi.. mungkin mak tak nak kita beriya-iya merayakan Aidil Adha.

Tapi .. selepas kakak ita khawin, dan bila pulang berhari raya di kampung, barulah mak sibuk sediakan juadah untruk Hari Raya Haji. Bermula dari tika dan saat itu barulah kami menyambut Aidil Adha setipa tahun.


Jika di sebelah mertua ita di Kota Bahru, Aidil Adha lebih meriah. Biasanya keluarga mengadakan kenduri di pagi hari raya selepas sembahyang. Ramai saudara mara yang bertandang di rumah. Memang merilah suasana Aidil Adha di sebelah Pantai Timur.

Hari Raya Haji ni, ita sediakan Mi Kari untuk hidangan pagi raya kami sekeluarga. Tak cukup sorang anak tahun ni sambut Raya Haji, kerana anak sulung beraya di Kuala Lumpur bersama sepupu-sepupunya. Memang tak boleh berenggang..
Resepi ita pernah kongsikan di SINI dengan bahan-bahan dan step by step penyedian mee kari yang biasa ita sediakan buat keluarga.
Bagi yang dah jemu makan rendang tu... bolehlah sediakn mee kari pula untuk keluarga.


MEE KARI

Bahan Tumis

1 senduk minyak masak
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 tangkai daun kari
2 batang serai di titik

Bahan Kisar

4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 batang serai ~ ambil bahagian perdu yang purtih sahaja
1 inc lengkuas
2 inc halia
3 biji buah keras

1/2 cawan udang kering ~ di rendam hingga lembut kemudian di kisar
20 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut kemudian kisar
4 sudu besar rempah kari daging BABAS

Bahan Stock
1/2 kg udang basah

1/2 kg udang bahagi 2. Satu bahagian buang kulit dan kepala asingkan isinya. Kulit di rebus.
Kemudian di kisar dan tapis
Air tapisan pula kisar bersama isi udang
1 bahagian lagi kita buang kepala dan belah belakang buang urat hitam ~ ketepikan

Bahan Perisa

1 buku gula Melaka
3 keping asam keping
300 ml santan
1 kiub daging
1 kiub ikan bilis
garam dan gula secukup rasa

Bahan lain

1/2 kg daging batang pinang ~ hiris nipis
fish ball
fish cake ~ hiris nipis
1 cawan kerang
8 keping tahu pong ~ belah 2
3 biji kentang ~ hiris nipis , kemudian goreng kemudian di lenyek halus
air secukupnya


Panaskan minyak
Tumiskan bahan tumis hingga harum
kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga garing dan pecah minyak
Bila dah pecah minyak , masukkan udang kisar, cili kering dan rempah kari daging dan masak lagi hingga betul-betul garing dan harum
Masukkan stock udang dan renihkan
Masukkan daging dan air, biarkan hingga daging empuk
Kemudian barulah masukkan bahan perisa satu persatu dan rasakan kuahnya secukup rasa.
Barulah masukkan santan dan kentang yang di lenyek
Akhir sekali masukkan udang, fish ball, fish cake dan kerang
Masak hingga semuanya empuk dan kuah mendidih sempurna

Mee Kari di makan bersama

Mee kuning ~ di celur
sawi ~ di celur
taugeh
limau kasturi
Timun yang di hiris halus
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
cili jeruk jika suka
Sambal cili atau sambal tumis












5 comments:

Syira Lokman said...

Selamat Hari Raya Aidiladha

adda syuhada said...

mee kari tu paling meleleh air liur tengok...huhuhuuh...

zaleha awaluddin said...

umph... sedapnye mi kari.. :)

6 cara menghilangkan senggugut teruk tanpa painkiller

N.A said...

Puan Ita, take care of your health too. Suka baca resepi di blog ni. Photo pun cantik2. Used to get low blood and same symptom macam tu for nearly a year. Alhamdulillah sihat bila ambil habatussauda dan minum air zam zam setiap hari. All the best Pn Ita yang baik hati.

Izan Tik said...

Camana nk buat sambal cili mee kari

Powered by Blogger.