Follow if you like

Jun 21, 2015

Biskut Ombak Rindu


Biskut ombak rindu ni dah popular lama sangat dulu.. semasa cerita itu galak di perkatakan beberapa tahun yang lepas. Atas faktor hebatnya penangan cerita itu, maka muncullah biskut ombak rindu ini setiap kali lebaran.

Versinya kalau kat Johor bahru ni berbeza-beza ita tengok.. dululah bila bulan puasa ita suka pergi Angsana tengok biskut. Suka sebab macam-macam biskut ada dan yang seronoknya lihat orang membeli. Versi lama dahulu macam biskut oreo sikit, biskutnya berwarna coklat ada badam atasnya di letakkan coklat putih dan di taburkan serbuk oreo. Kini dia tampil agak berlainan sikit kerana di letakkan sebiji badam di atasnya. Mungkin ingin menampakkan kelainan dari biskut oreo, maka ia di ilhamkan sedemikian.




Biskut ni sedap! mana tak sedap bila ada badam nib di dalamnya. Pasti di sukai ramai.
Hari ini ita kongsikan resepi ombak rindu. Tapi versi ita lain sikit kerana ita letakkan coklat kopi di atasnya. Bukan apa kalau letak coklat ni semua boleh makan, kalau badan ni.. dia keras kan.. kesian adik-adik atau atuk nenek yang tak ada gigi tu.. nak makan.. Kita kalau boleh nak buat biskut nak semua orang boleh makan ya tak..?


Pada yang nak cuba boleh intai resepi di bawah. bagi yang tak ada kesempatan nak buat boleh lah roger-roger ita untuk tempah. Tapi ita punya ni limited edition, sebab coklat kopi tu ita dapat 2 box aje tahun ni jadi tak banyak.. siapa cepat dia dapat lah kan.. Tempahan untuk Johor Bahru sahaja dan tiada perkhidmatan post.

Kalau ada yang berminat nak rasa ombak rindu versi ita boleh wassap di talian 011~ 27819883 atau 017 ~ 7279179
1 box harganya RM 30.00 dan dalamnya mengandungi antara 45 ~ 50 biji


BISKUT OMBAK RINDU

250 gm butter
70 gm gula halus
90 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh butter flavour
1 sudu teh perasa moca
5 gm Nescafe
5 gm air panas ( Nescafe + air panas jadikan pes )
1 biji telur
330 gm tepung gandum
30 gm susu tepung
8 gm serbuk koko
3 gm baking Powder
3 gm Soda
200 gm choc rice
60 gm cornflakes ~ kisar kasar
80 gm Almond nibs ~ panggang sebentar

coklat putih ~ cairkan untuk hiasan
Badam biji ~ di bakar

Tepung, koko, baking powder, soda, susu tepung, satukan semua bahan kering ini dan ayak
Dalam mesen pemutar, putarkan dengan speed sederhana , mentega, gula, vanilla, butterflavour, moca dan nescafe paste hingga sebati
Masukkan telur dan pukul sebentar
Masukkan campuran bahan ayak dan gaul sebati
Akhir sekali masukkan, coc rice, ambong nibs dan cornflakes, gaul rata

Sediakan dulang pembakar
Drop kan atas dulang dengan sudu
bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 20 ~ 25 minit

Bila dah masak sejukkan
Sementara itu cairkan coklat masakkan putih secara double boiler
Paipkan atas biskut yang telah sejuk
Hiaskan dengan badam bakar di atasnya






1 comment:

AdiRa said...

Assalamualaikum kak,

Nak tanya butter flavour tu macam ne ye? Sebab saya cari kat kedai jual alatan bakery dan kek x de.

Powered by Blogger.