Follow if you like

Jun 19, 2015

2 Ramadhan dengan menu yang simple


2 Ramadhan, hari ni ita masak yang simple-simple aje, lagi pun cuaca hari ini agak panas. Anak-anak pun macam tak berapa nak makan.. mereka semua nak minta buatkan air yang dapat hilangkan dahaga katanya.

Atas permintaan Dalili ita goreng kue tiow kerang aje. Kue tiow ni memang kesukaan kami sekeluarga, dan dah agak dah pasti akan menjadi salah satu menu kami di bulan Ramadhan. Di sebabkan hari ini cuaca agak panas, ita sediakan puding mangga sebagai penyejuk dan penyegar anak tekak ni nanti bila berbuka puasa. Resepi puding ni ita ambil di My Resepi dan di kongsikan oleh kak besar. Sedap puding ni.. lemak-lemak mangga rasanya. Ita makan puding ni dengan sos mangga yang suami ita beli masa dia pergi KL dulu. Emmm... memang sedap bila di lawankan dengan sos mangga ni.. segar aje terasa.


Untuk minuman pula hari ni ita sediakan Milky Rambutan. Resepi air ni ita ambil dari rancangan Bila Bujang Masuk Dapur yang di hoskan Syafiq Kyle dan Sonaone. Terliur pulak nampak Milk Shake Rambutan yang dua bujang tu buat. Tapi ita olah sikit, ita tak blend dengan ais seperti yang mereka buat, sebab ita takut nanti keletihan selepas berbuka nanti, sebab tu namanya pun ita tukar kepada Milky Rambutan.. hihi memandai-mandai aje ita ni menukar kan..

Sedap jugak air ni, rasanya masam manis dan lemak-lemak gitu...  Oklah kita jangan tunggu lagi , kita terus intai-intai resepi hari ini


KUE TIOW KERANG

500 gm kue tiaw ~ guci bersih dan toskan
1 mangkuk taugeh
Daun kucai secukupnya ~ potong 1 inc
100 gm daging batang pinang ~ hiris kecil
2 ekor sotong ~ botong bulat
50 ~ 100 gm kerang
1 biji tomato ~ potong baji
2 biji telur
1 keping tauhu potong dadu dan goreng
minyak untuk menumis

Bahan Rencah
5 ulas bawang ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
10 tangkai cili merah ~ rendam lembut dan kisar
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
sedikit soas ikan ~ jika suka

Telur di tambah secubit garam dan kocok
Panaskan minyak dan masukkan telur, kacau sekejap aje jangan sampai masak sangat, kemudian angkat.
Letakkan sedikit lagi minyak dan tumiskan bawang, bawang putih dan cili.
Tumis sampai garing dan harum
Kemudian masukkan daging dan masak sampai daging empuk
Kemudian masukkan sos tiram, sos cili, sos ikan dan kicap manis, jika tak nak letak garam masukkan kicap masin sekali. Tapi berhati dalam penggunaan kicap masin kerana sos tiram juga telah masin.
Masak sebentar bagi mesra
Kemudian masukkan tomato, telur yang dah masak hancur tadi, tauhu, sotong dan kerang
Biar dia masak kejap baru masukkan kue tiaw
Kacau rata dan mesra semua bahan
Akhir sekali, tutup api dan masukkan taugeh dan daun kucai
Gaul sebati


PUDING MANGGA KAK BESAH
Resepi Oleh : Kak Besah

1 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula
3 cawan santan
2/3 cawan susu cair atau susu segar
seketul kecil gula batu ~ optional
1/3 sudu teh garam
secawan potongan kiub mangga masak

Mangga di potong kiub anggaran 1 cawan
Satukan semua bahan kecuali buah mangga dan gaul rata
Kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan berkilat anggaran 25 minit
Masukkan kiub mangga dan kacau rata anggaran 10 minit
Sediakan bekas kecik dan bilas dengan air
Tuangkan adunan puding dan ratakan
Sejukkan

Sedia di hidangkan , jika ada sos mnagga hidangkan bersama sos mangga


MILKY RAMBUTAN
Olahan dari resepi Milk Shake Rambutan
Rujukkan dari : Bila Bujang Masuk Dapur
Oleh : Syafiq Kyle dan Sonaone

1 tin buah rambutan dalam tin
1 tin susu cair atau susu segar
gula secukup rasa jadikan air gula
ketulan ais
Air jika perlu
Biji selasih yang di rendam

Masukkan buah rambutan dan airnya serta susu kedalam jug
masukkan air gula dan rasakan secukup rasa
tambah air jika perlu
Letakkan ketulan ais dan biji selasih
Sedia di hidangkan dingin





3 comments:

Wani said...

salam kak ita nampak menarik la resepi dessert tu ..teringin nak mencuba resepi mudah ni mesti rasa lemak2 kan

QasehnyaRania said...

menariknya puding tu ..
terima kasih kak it berkongsi

selamat berpuasa

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Kak Ita..walaupon simple2..tp semuanya menyelerakn..trgoda tgk!Hehe

Powered by Blogger.