Follow if you like

Apr 13, 2015

Vanilla Slice Cake


Kek slice adalah kek yang cukup mudah di sediakan. Ia juga kek yang simple dan ringkas. Biasanya kek slice ni kita sediakan untuk jamuan, merai tetamu atau minum petang. Kek yang ringkas, tidak terlalu tinggi, di potong dalam kepingan kecil, , memudahkan untuk tetamu menikmatinya tanpa rasa jemu.

Hari ini ita akan kongsikan resepi slice cake yang mudah dan ringkas. Bukan sahaja mudah.. rasanya juga cukup mengancam.. tidak terlalu berat.. kek yang ringan dan tidak memuakkan.

Untuk tidak membuang masa lagi.. kita terus sahaja pada penyediaan kek ini.





VANILLA SLICE CAKE

Untuk menyediakan kek slice, kita perlukan 2 keping kek span vanilla. Untuk mendapatkan resepi kek span vanilla anda boleh dapatkan resepi di SINI. Apa yang perlu anda ambil perhatian ialah, resepi kek span vanilla ini anda perlu bakar dalam loyang 10 inc 4 segi. Kalau anda ikut pada resepi kek span yg ita kongsikan tu ia menggunakan loyang 8 inc. Kek akan jadi tinggi. Untuk kek slice anda tidak perlukan kek yang tinggi, kerana itu ita cadangkan guna resepi yang sama cuma loyang tu tukar pada loyang 10 inc.
Selepas kek di bakar anda potong kepada 2 kepingan dan ketepikan.

Ok, sementara kita tunggu kek span kita masak , kita sediakan  caramel.
Caramel ni, kita akan gunakan untuk mencampurkan dalam krim dan untuk topping kek.

CARAMEL

113 gm butter tanpa garam
120 ml heavy cream atau Dairy whipping cream
3 sudu besar air
60 ml corn syrup
200 gm gula

Potong buter kepada kiub kecil
Campurkan bersama krim dan panaskan dalam microwave hingga ia cair tapi masih keruh ~ ketepikan
Boleh juga panaskan atas api perlahan
Dalam periuk satukan air, gula dan corn syrup
Masak atas dapur hingga ia mendidih, berbuih-buih dan gula melarut ~ anggaran suhu 150C kalau tak ada temormeter cuma pastikan gula dah larut dan ia benar-benar mendidih
Tutup periuk supaya gula yang melekat di tepi periuk mencair dan turun ke bawah
Buka periuk dan tuangkan krim dan butter cair tadi
Kacau perlahan dan masak hingga pekat
Biarkan sejuk

* adunan ini dapat banyak, anda boleh buat 1/2 daripada adunan sahaja

KRIM VANILLA

3 biji kuning telur
100 gm coklat masakan putih
8 gm gelatin
30 gm air
2 sudu besar caramel
250 gm Krim Bukan tenusu
1 sudu teh esen vanilla

Satukan gelatin dalam air dan biarkan kembang
Cairkan gelatin dengan kaedah double boiler
Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler
Dengan kaedah double boiler juga panaskan kuning telur sambil sentiasa di kacau hingga ia berkrim
Tuangkan gelatin dan gaul rata
Tuangkan coklat masakan dan  caramel gaul rata
Biarkan sejuk
Dalam bekas lain putar krim putar dan esen vanilla hingga kental
Kaup balik krim dalam caramel hingga berkrim

Ok, semua bahan dah pun siap sekarang kita mulakan proses untuk melapis.

Ambil sekeping kek, letakkan atas lapik kek
Letakkan 1/2 dari pada krim vanilla dan ratakan
Masukkan lebihan caramel dalam piping bag dan paipkan atas krim vanilla secara melingkar.
Kemudian letakkan selapis lagi kek
Masukkan lebihan krim vanilla dalam piping bag dan paipkan secara garisan atas kek
Kemudian paipkan juga caramel secara garisan atau mengikut kreativiti anda
Simpan dalam peti ais hingga krim mengeras

Bila krim dak keras bolelah potong kepada kepingan.
Hiaskan atas kek dengan coklat sebagai hiasan






10 comments:

Wani said...

sedapnya kak ita..

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas mendowload dn upload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Gee® said...

Nyum2x.... so marvelous!!!

Ayuni A said...

Gmbr mengancam...cntik sgt...!!

fazian batrisyia said...

Kak ita buat kek apa saje...semua nampak menyelerakan...gambar mmg cantik2 belaka...lg menaikkan seri & value tersendiri

salini maha said...

Kak Ita nama saya salini..saya suka baca blog kak ita...saya masih baru untuk belajar baking...ingin tanya kenapa butter cake berlerai semasa dipotong tapi rasanya sedap sangat..Pohon bantuan

Rina Pretty Healthy said...

tengok gambar je da terliur..fuhh

SHARIFFAH AZZAH said...

Kenapa kena guna krim bukan tenusu? Boleh beri kan contoh jenama apa yg saya boleh guna?
Selama ni utk resipi2 lain saya guna Anchor Whipping Cream.
T.kasih.

siti kamarudin said...

blog kak ita mmg best byk sy belajar dr resepi2 akak.semoga kak ita dimurahkan rezeki ,byk pengkongsian resepi dr kak ita.

mintak izin akak ita ni,nak tiggalkan jejak sy .sy budak br belajar sudi lah rakan2 blogger mengunjung blog sy yg x seberapa.tq
sitihijabs.blogspot.com

son cho said...

dongtam
game mu
cho thue phong tro
http://nhatroso.com/
nhac san cuc manh
tổng đài tư vấn luật
http://dichvu.tuvanphapluattructuyen.com/
văn phòng luật
tổng đài tư vấn pháp luật
thành lập công ty
http://we-cooking.com/
chém gió
trung tâm ngoại ngữ

- Đại Song, có nhiều hơn, giống ta hay là giống Thanh Thanh, xinh đẹp sao.

Nhạc Thành nhất thời nhìn Đại Song hỏi.

- Chủ nhân, nữ chủ nhân sinh xong ta liền lập tức tới thông tri, cũng chưa nhìn kỹ, bất quá là cùng Thanh Thanh nữ chủ nhân sinh, tự nhiên là xinh đẹp vô cùng.

Đại Song nhìn Nhạc Thành cười nói, vẫn là lần đầu tiên chứng kiến chủ nhân khẩn trương như vậy, làm cho Đại Song có chút ngoài ý muốn.

- Sinh, ta cũng có một cháu gái.

Nhạc Tử Sơn cũng cao hứng nói.

- Ông nội, ta chẳng lẽ không là cháu gái của người sao.

Hồng Loan ủy khuất nhìn Nhạc Tử Sơn nó gươi là đương nhiên, đương nhiên rồi.

Nhạc Tử Sơn nhẹ nhàng vuốt ve Hồng Loan nói.

Powered by Blogger.