Jan 30, 2014

Happy Chinese New Year 2014














Happy Chinese New Year kepada semua rakan-rakan ita sewaktu ita di bangku sekolah rendah Sekolah Kebangsaan Nong Chik, kepada rakan berbangsa Cina di Sekolah Men Sultanah Engku Tun Aminah, rakan-rakan yang pernah berkerja bersama ita dahulu..  juga kepada rakan-rakan di FB dan folower ita di blog yang berbangsa Cina, kepada jiran-jiran yang meraikan tahun baru ini dengan ucapan.. jangan main mercun aaaa.... nanti wa tak boleh titooo.. maaaa... hehe






Jan 29, 2014

Sofea the First Cake




Kek Puteri Sofea untuk adik Alya Batrisyia.  Sedapkan namanya..?
Batrisya bermaksud cerdik dan pintar, dari sudut Islam pula bermaksud kesejahteraan. Semoga adik Alya Batrisyia akan menjadi anak yang cerdik dan pintar dan sentiasa di dalam kesejahteraan di bawah lindungan Allah.



Alhamdulillah.. bila adik Batrisyia sukakan kek yang auntie ita buatkan.. Hilang penat auntie.. Terima kasih juga pada mama Batrisya yang sudi tempah kek kat auntie .. jauh-jauh datang dari Keluang semata-mata nak ambil kek buat Batrisyia

Semoga Batrisya gembira di hari ulang tahun ni.. Membesar menjadi anak yang membawa harapan mama dan ayah ya.. Dengar cakap mama dan ayah.. belajar rajin-rajin ya.. Auntie doakan Bartisyia berjaya di dunia dan berjaya juga di akhirat nanti..


Dalam ni kek rainbow di lapisi cream cheese frosting.
Saiz kek 9 inc bulat
Kek di saluti buttercream sepenuhnya
Deconya pula dari fondant dan gumpaste

Stripe tu ita buat dari fondant. Ada yang tanya macam mana ita buat stripe tu. Tiada alat khas yang digunakan, semuanya menggunakan kaedah manual. Potong dengan pisau blade. Masa nak potong tu pastikan ukurannya sama. Jangan lupa guna pembaris untuk dapatkan ukuran yang sama panjang dan sama lebar.

Macam mana nak lekatkan pada kek yang dilapisi buttercream?
Pastikan kita dah siapkan semua bahan deko tu terlebih awal terutamanya stripe, tali dan riben.
Bila kek kita keluarkan dari peti ais terus lekatkan stripe tu pada kek sewaktu buttercream tu masih mengeras, sebab bila buttercream tu dah mula lembik, kita payah nak dapatkan kek yang kemas.


Tunai umrah dari bumi Sakura



Semalam ita dah keletihan.. tak sempat nak kongsikan kek yang telah ita siapkan. 
Kerja membuat kek bagi sesetengah orang cukup mudah.. tapi hakikatnya adalah cukup payah bila kita diberikan kepercayaan sepenuhnya untuk mendekorasi kek bersesuaian dengan hajat dan impian.

Ada masa kita bersengkang mata sehari suntuk untuk menyiapkan kek yang dipesan. Kerja yang perlukan seribu satu tumpuan dan perhatian, supaya hasilnya menyenangkan hati penerimanya.

Minggu ni adalah minggu yang cukup meletihkan. Alhamdulillah tempahan yang tidak putus-putus ita terima sejak kebelakangan ini.. Sebenarnya ianya juga satu latihan untuk ita memperbaiki skil ita dalam penyediaan kek. Oleh kerana ita tidak mempunyai asas lansung dalam skil mendekorasi kek.. latihan yang berterusan pada ita adalah praktikal yang terbaik untuk ita mengasah lagi bakat anugerah yang Allah kurniakan.

Ita seronok berada di dalam dunia ita sekarang, bermain dengan tepung, fondant dan gumpaste.. memang mengujakan.. walaupun kadang kala ita cukup letih bila seharian memerah otak untuk mendapatkan hasil kerja yang dapat memuaskan hati ita.


Minggu ini ita diberi kepercayaan sepenuhnya oleh seorang isteri, untuk merialisasikan impian dan hajat sang suami tercinta.
Suami yang berimpian untuk menunaikan umrah dari bumi sakura apabila beliau berhijrah ke sana kelak.
Sejak menerima amanah tersebut.. fikiran dan tumpuan ita sentiasa terarah kepadanya.. apakah dekorasi yang sesuai untuk ita cantingkan di atas kek itu nanti..
Terbayang bunga sakura yang berguguran di bumi matahari terbit itu seakan melayang memori indah yang tak dapat ita lupakan sewaktu  ita menunaikan umrah beberapa tahun yang lalu.. Kenangan di Baitullah dan di Madinah dengan semerbak harum kasturi  sesekali di bawa sang angin.. cuba ita ilhamkan di dalam koleksi kek ita nanti..

dan inilah hasilnya yang termampu ita laksanakan..
Besar harapan ita agar hasilnya memenuhi impian dan hajat mereka..



Kek Rusian Black and White 
Saiz cake 9 inc bulat
Tema menunaikan Umrah dari bumi Sakura
Deco hiasan dari fondant dan gunpaste
Untuk sebarang pertanyaan dan tenpahan 017 7279179 




Jan 27, 2014

"Happy Family" anniversary cake



Happy Family 
Kek untuk anniversary 
Dalam kek Rusian Black and White
Deco dengan figurine dan fondant
saiz cake 6 inc

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan hubungi 017 7279179
Tiada penghantaran luar Johor Bahru


Clown Cake



Clown Cake
Kek Rainbow dengan cream cheese frosting
Saiz kek 14 inc panjang 9 inc lebar
Deco Buttercream untuk topping
Hiasan fondant dan figurine clown daripada gumpaste 
Tema warna ceria untuk kanak-kanak 4 tahun

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan hubungi 017 7279179
Bagi mereka yang tinggal di Johor Bahru sahaja



Jan 25, 2014

Dc Mcstuffins lagi dan lagi..




Kek Dc Mcstuffin lagi..
Ramai pula yang menyukai karektor kartun doktor yang comel ni. Sampaikan ita dah kekeringan idea untuk mendeco..

Dalili kata kali ni jadik sikit rupa Dc ni.. hehe selalu dia kata tak jadi.. macam-macam komplen anak dara ita sorang ni..

Ok dalam kek rainbow dengan cream cheese frosting untuk layernya
Luarnya ita salut buttercream
Deco pula figurine Dc Mcstuffins bersama hiasan dari fondant
Saiz kek 9 inc
Tinggi kek tidak termasuk patung tu dalam 6 inc kalau campur patung tu dalam 10 inc
Harga kek tidak bergantung pada berat ya, sebab berat setiap kek tak sama. Harga kek ita ikut saiz kek, jenis kek di dalam dan deco hiasan. Setiap kek harganya tak sama, ya sebab ini homemade cake.
Untuk pertanyaan dan tempahan sila hubungi 017 7279179
Minta maaf banyak-banyak pada yg selalu minta pm harga.. sebab ita sibuk tak sempat nak balas komen. Pada yang benar-benar nak oder sahaja ya call no di atas, sebab ita tak punya banyak masa nak bersembang.. nanti kek tempahan orang tak siap pulak
Ita tidak ada delivery untuk mereka yang berada di luar Johor Bahru harap makhlum.




Pink and purpple


Suka tengok warnanya sweet sangat.. nampak lembut dan manis..
Inilah idea ilham dari adik Amira yang akan melansungkan pertunangan hari ini.
Selamat bertunang Amira.. semoga kebahagian milik Amira dan Farhan, kekal hingga ke jinjang pelamin.


Kek pertunangan tema pink dan purpple
Dalam kek Hazelnut Mascopone
Bersaiz 9 inc tinggi 7 inc
Deco buttercream bunga dan riben
Nama ita tulis dari fondant
Untuk pertanyaan dan tempahan boleh hubungi 017 7279179 
Johor Bahru sahaja


Selain tu Amira juga menempah 100 keping kek Devil's Food Choc cake untuk di agih-agihkan kepada saudara-mara yang hadir nanti.
Jutaan terima kasih daripada kak Ita dan segala kekurangan kak Ita mohon maaf banyak-banyak ya..
 


Jan 24, 2014

RB&W dengan strawberry celup coklat



Rusian Black and White
Bersama strawberry celup coklat
Saiz cake 9 inc
Tempahan 017 7279179




Barney and Thomas cake decoration ideas



Barney and Thomas Cake Decoration
Dalam ke rainbow dengan cream cheese frosting
Luar salut buttercream dan fondant
Deco figurine Barney dan Thomas
Saiz kek 9 inc bulat
Untuk tempahan hubungi 017 ~ 7279179






Happy birthday Hariz dan Haziq
^_^ auntie pinjam gambar ya





Jan 23, 2014

Oggy and the cockroaches


Oggy and the coockroaches
dalam kek rainbow dengan cream cheese frosting
Luar salut buttercream
Hiasan decoration figurine 4 katrektor, ice cream, donut dan pemukul lipas
Gumpaste dan fondant
saiz kek 9 inc
Tempahan 017 7279179





Happy Birthday Maliki 
^_^ auntie pinjam gambar ya 


AzlitaMasamManis. Powered by Blogger.