Follow if you like

Dec 8, 2014

Jelly Lychee Nyum.. Nyum..


Bila musim cuti sekolah, peti ais pasti perlu di penuhkan dengan jajan anak-anak. Maklumlah anak-anak ni mereka cepat lapar.. lebih-lebih lagi mereka dalam proses membesar. Biasa bila musim cuti sekolah ita perlu siapkan beberapa makanan ringan yang di sukai anak-anak.. Mudah untuk di nikmati oleh mereka ketika waktu santai.. sambil bermain play station, menonton TV ataupun bersembang dengan kawan-kawan.

Ita pasti kawan-kawan ita terutamanya para ibu juga runsing memikirkan jajan yang harus di sajikan.. Sekurang-kurangnya ianya dapat menjimatkan.. tak perlu nak penuhkan peti ais dengan makanan ringan yang di beli di luar.. sebaik-baiknya kta sediakan sendiri.. selain ianya berkhasiat ia juga terjamin dari segi kebersihan, di sediakan dengan doa dan kasih sayang  serta baik untuk kesihatan anak-anak.. yang paling utama dapat menjimatkan kos perbelanjaan kita.. lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai keluarga yang ramai..




Hari ini ita ingin kongsikan satu lagi resepi yang bukan sahaja di sukai oleh anak-anak .. tapi ianya juga sangat enak dan sedap!
Sedap tau jelly lychee ni... lembut aje.. terasa kelembutannya bila melunsuri anak tekak ni.. dingin terasa.. sungguh nikmat sekali..
Ita percaya, anak-anak anda juga pasti sukakannya


Jelly Lychee

2 tin Lychee ~ asingkan buah dan jusnya
1 tin nata de coco perisa lychee ~ asingkan nata dan jusnya
1.4 liter air ~ campurkan air dengan jus lychee
5 gm agar-agar serbuk
150 gm gula
perisa Lychee

Mula-mula satukan jus lychee dengan air dan jadikan 1.4 liter air
Masukkan dalam periuk, masukkan agar-agar dan gula
Kemudian masak atas dapur hingga gula dan agar-agar larut
Angkat dari dapur
Masukkan buah lychee, nata dan jus nata
Kacau rata
Sediakan bekas plastik atau gelas
Tuangkan jelly , buah lychee dan nata dalam bekas
Sejukkan dalam peti ais hingga dingin
Sedia di nikmati



10 comments:

fazianbatrisyia said...

sedapnya....lama jugak tak buat apa jelly/puding

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam, Kak Ita... satu desert yang mudah dibuat dan cepat habis.. kena buat banyak2 ni... hihihihi...

adda syuhada said...

jelly laici menarik minat dan selera sy jer...

ghostworker said...

as salam kak..mohon sy share apa2 resepi kak ye..tq..

rahel said...

Sejuk tekak tengok jelly laici ni kak...Tawau cuaca panas hari ni...nyaman pekena jelly...

Ummiakid @ lily said...

sedapnya kalau makan sejuk sejuk. Laici memang saya suka dan dapat bayangkan kesedapannya.... TQ sis share resepi.. :)

Aishah Amin said...

tengok gambar ni masa panas2..sejuk tekak...

Jemputlah ke blog saya #projek2ribu

home renovation said...

Ubahsuai rumah. Plumbing, pasang tile, tabletop, mengecat dll call 0182233854 khaidir

Lets Masak said...

Assalamualaikum wrt wbt,

Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
http://letsmasak.com/register

Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.


Ikhlas daripada,
Letsmasak.com

Zarrul Faez said...

Nyamannya.enak dimusim pan as ni.dpt byk tak

Powered by Blogger.