Follow if you like

Sep 30, 2014

Minum petang dengan kuih Nona Manis yang enak bangat!


Seperti yang di janjikan, ita akan kongsikan resepi kuih Nona Manis. Tapi ita minta maaf sebab ita tak sempat buat step by step sebab ita buat lewat malam.
Tapi jangan bimbang.. jangan risau kerana kuih ini cukup mudah cara penyediaannya. Ita rasa semua pon boleh cuba!



Ita berkenan dengan kuih ini yang sudah menular ke popularannya. Kuih ini berasal dari Indonesia, dan baru sahaja menerjah ke pasaran tempatan. Oleh kerana masyarakat kita di Asia yang serumpun kebanyakkan kuih muih kita tak banyak bezanya. Kalau ada pun dari segi nama atau sebutan yang mengikut lorat daerah masing-masing.


Resepi kuih ini hasil perkongsian sahabat maya ita, Hesti's yang bermaustautin di Indonesia. Seorang ibu muda yang cukup suka memasak dan merakamkan gambar. Kalau singgah blog beliau pasti teruja melihat keenakan masakan yang di kongsikan.

Dah lama berhajat nak mencuba kuih ini tapi sering terlupa.. bila nampak rakan-rakan maya berkongsi kuih mereka baru ita teringatkan kuih yang satu ini.


Kuih ni rasanya sangat sedap sesedap namanya.. Kejadiannya juga sangat cantik mata memandang. Kuih ni kalau kita lihat pada resepinya kita sudah dapat mengagak, bagaimanakah rasanya. Ianya seakan kuih tepung pelita cuma bezanya tepung pelita terlalu lembik dan lembut hingga terpaksa di makan di dalam bekas. Kuih ni pula yang bahagian luar hijau tu rasanya seakan kuih kasui, kenyal-kenyal lembut. Yang putih santan tu sama lah rasanya seperti kuih tepung pelita yang bahagian santan juga.. lemak-lemak masin.


Kalau nak tengok resepi asal boleh intai di blog Hesti's. Resepi yang ita kongsikan ini ita dah kurangkan sukatan kepada 1/2 daripada adunan asal. Cukuplah untuk ita buat minum petang kami 3 beranak. Ita juga olah sedikit sukatan supaya rasanya mengikut citarasa tekak kita anak tempatan. Ada bahan yang tiada di sini dan di gantikan dengan bahan lain..

Terima kasih kepada Hesti di atas perkongsian resepi yang enak bangat.. ini. Anak dan suami ita cukup sukakan kuih ini  hingga berketul-ketul di makan tanpa jemu..

Bagi yang dah mula mengences tu... lepas ni boleh cuba ya..


NONA MANIS
Resepi asal milik : Warisan Mama
Rujukan : Hesti's

Resepi yang ita kongsikan ini ita buat 1/2 adunan sahaja. Ita juga ada olah beberapa bahagian sesuai citarasa ita. 1/2 bahagian ini dapat anggaran 25 ketul jika guna acuan lompang yang kecil.

Bahan A

1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan ita guna santan KARA ~ campur air sikit jadikan 1 cawan
1 cawan tepung gandum


Pukul telur hingga kembang.
Ita masukkan telur dalam blender sahaja dan putar
Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
Tuangkan atau campurkan dengan telur dan pukul atau kacau rata.
Bila dah siap ketepikan

Bahan B

1/2 cawan santan pekat ~ ita guna KARA
1/2 cawan air pandan ~ ambil 5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple
sedikit emalco pandan (optional)


Ambil  5 helai daun pandan yang sederhana besar dan kisar dalam blender bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
Satukan air pandan dan santan
Kemudan campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam, emulco pandan ( optional ) dan sedikit pewarna hijau apple jika warna hijau pandan kurang menyerlah.
Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil
Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat

* Satukan Adunan bahan A dan juga adunan bahan B
Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih

Bahan C

1 cawan santan pekat ~ ita guna 1 kotak santan KARA campur sedikit air untuk dapatkan 1 cawan
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar gula ~ yang ni ita tak letak
1/2 sudu teh garam


Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat

Tunggu dia suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )

Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
Sediakan acuan lompang yang kecil, oleskan acuan lompang dengan minyak jagung.
Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan acuan lompang
Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh cawan lompang
Susun dalam kukusan
Kukus selama 7 ~ 10 minit
Angkat dan biarkan sejuk sebelum di kluarkan
Sedia di hidangkan untuk minum petang anda.


Sedap tau! dia tak manis sangat secukup rasa dengan lemak manisnya.. cuba lah...






30 comments:

nasa mulia said...

salam kak, saya pernah rasa kuih memang sedap masa ke Indonesia lama dulu.

Yatie said...

wow nampak menarik sngt kuih nona manis ni Ita...mekasih kongsikan resepinya...mesti cuba ni...suka kuih2 mcm ni...comel je kuih Ita...

Zamani Abe said...

comel.. ingtkan pakai buah nona dah tadi.. hehe

bUdakEciK said...

Salam Akak,

Semua resepi sgt mengujakan, sy kembali memasak dan baking pun sebab blog akak.

Ada resepi yang sy belajar dari sini. Amazing Picture !!!
Love it !!

Eyna Aryna said...

Nmpk sdp ssgt kaq.. Dr td tunggu Resepinya.. Sok pg Nk wt tuk Srpn hubby.. Thanks kaq..

nurul taqiyah said...

Uihh mcm sdap je..bolh bygkan bila kak ita crita ciri2 kuih ni..knyal diluar..lmbut di dlm..bukn mcm sdap nihh..ni mmg sedap ni..mesti cuba...

Kak ita..sya dh cuba wat peria tu..nih la fes time mkn peria..betullh tak pahit pun..sedap sgt..berselera td mkn tghari...timakasih kak ita kerana info peria dn gmbar k.ita tu telh mmbuatkn sya telh mkn satu lg mknn berkhasiat untuk.kekal sihat...:o)

Sis Lin said...

Salam Kak Ita...

Kita mohon nak salin respi..nak bagi Mak, bukan kita nak buat, kita nak suruh Mak buat hahahahaha

Makaseh Kak..hehehe

Nurul said...

Macam menarik je kuih ni... boleh cuba juga nanti... :)

fazianbatrisyia said...

mmg cantik kuih ni...cantik juga nak hidang pada tetamu

Muslimah couture said...

comelnyer kueh tu kak ita, comel mcm kak ita jugak..bleh try ni

nora liza said...

sedapnya kak ita..

zainah mukhtar said...

cantik sungguh kejadian kuih tu kak...terbaik!Saya nak copy resepi ya kak.terima kasih.

jemput singgah blog saya ya kak.
http://zaizamrichvitashop.blogspot.com/

Shaz said...

salam kak ita
bole tak kita replace air pandan dengan pandan paste and kalao bole how much paste should i use ye? thanks!

Eve Ct said...

Nk cubalah nnti ..tq kongsi resepi

Eve Ct said...

Nk cubalah mcm mesti sedap..tq kongsi resepi

An Ibrahim said...

Comelnya kuih ni rasa memanggil untuk cuba

Manis Hidup said...

Semua resepi dalam blog akak sedap la...akak try la buat resepi menggunakan gula stevia pula, Dr.Sweet Stevia Sugar untuk gantikan gula. Mane tahu lagi sedap. lagipun stevia lebih baik dari gula..cadangan saje. Nway, banyak resepi kesukaan saya dalam blog akak. saya suka~

hanan hussein said...

As salam Kak Ita...Terima kasih kongsi resepi ni, sedap betul nona manis membelai tekak...sya dah cuba buat, memang sedap..

hanan hussein said...

Assalam Kak ita, Trima kasih ngan perkongsian resepi yg sedap ini...sya dah buat, betul2 sedap..

zaty izzati said...

assalam kak ita..salam perkenalan..Zaty bru pertama kali tengok resepi ni..nampak macam sedap.. nanti boleh la try buat.. =)

CMD REVELL said...

mmm sedapnya...sy pasti cuba!

D'Umairah.Blogspot.Com said...

Mohon share & try resepi nie.tqvm

akuinsanbiasa said...

Ade jual tak kuih ni? Mcm sedap.sy berminat nk beli

M Kamaruddin said...

Kak mohon share recepi..

Zaiton Tik said...

Mohon share resipi

Mar Mansor said...

nak mintak resepi

gee Hafiz said...

Salam k ita. Nk tanya yer. Adunan A + B tu x perlu masak ke? Tq

Mahirah Daut said...

Akak, kalau nak buat 300 biji, berapa kotak santan agak2 kena pakai?

dgzizi said...

tqvm

Little Jessel Shoppe said...

Hi kak ita

Nak tau berapa ml santan pekat tu dan berapa ml air yg ditambah utk genapkan 1cawan?

Utk buat Nona manis ni ada 3bahan A,B dan C...jadi kena guna 3 Kotak santan 200ml?

Powered by Blogger.