Follow if you like

Sep 5, 2014

Kek Gula Hangus akhirnya......


Kek Gula Hangus.. Kek Sarang Semut.. Kek Sarang Lebah adalah kek yang sama.. yang membuatkan hidup ita tak keruan...

Ita cukup mengemari kek yang satu ini.. tapi banyak kali ita cuba buat tak pernah yang menjadi..
Setiap kali kawan-kawan post gambar kek gula hangus masing-masing, ita seakan menjeruk rasa.. Kenapalah.. saya punya tak jadi.. jadi.. bukan nak nampak sarang lebah... sarang semut.. sarang anai-anai pun tak muncul.. muncul.. 
Namun ita tak pernah putus asa.. ita terus cuba dan mencuba.. Mana sahaja resepi kek gula hangus yang ita tak cuba.. setiap kali kawan-kawan berkongsi resepi.. ita pasti tak melepaskan peluang untuk mencuba.. tapi hasilnya selalu menghampakan.. sedih sangat...





Nasib baik ita suka kek ni.. terkulat-kulat nak menghabiskan.. telan jugak walaupun hati remuk redam.. manalah silapnya..

Ita banyak menbaca tentang kek yang satu ini.. pelbagai tips yang di kongsi untuk mendapatkan sarang semutnya.. namun semuanya tak menjadi.. di mana silapnya ita pun tak pasti..
Menurut apa yang CMG kata.. kek sarang semut ni dia perlu kenyal.. jika teksturnya seperti sponge maknanya tak menjadilah kek tersebut..

Ita pernah makan kek ini dan antara kek yang ita suka.. Kek ni rasanya memang kenyal.. warnanya agak gelap dan warna gelapnya tu macam hitam keemasan yang membuka selera dan tak berkelip memandang..

Jaluran halus yang menjalar lubang-lubang kecil seakan sarang semut yang membuatkan lekat namanya di gelar kek sarang semut.. itulah yang membuatkan semua ingin mencuba..


Ita kalau makan kek ni.. ita suka gigit sikit-sikit sebab ita cukup suka melihat corak semutnya.. Teringat dulu masa mak kata nama kek ni kek sarang semut.. ita sibuk mencari kalau ada semut di dalam lubangnya.. takut juga nak makan.. maklumlah semutkan...? kata orang kalau makan semut nanti otak kita bengap 44 hari.. hahah.. gelak aje emak bila ita sibuk mencari semut dalam lubang kek tu..

Kemarin.. ita nampak  Kak Nor buat kek ni.. sekali lagi hati ita berbunga ceria.. cantiknya corak kek itu... Seperti biasa ita akan baca setiap apa yang di catat.. dan komen daripada pembaca.. ita nak tahu ada tak apa-apa tips bagi membantu ita mendapatkan hasil yang sama..

Resepi kali ini kak Nor cuba resepi dari Cida ita dah berapa kali mencuba resepi yang sama.. tapi tak tahulah mungkin nasib belum menyebelahi ita untuk dapatkan hasil yang cantik! Akhirnya ita terbaca yang kak Nor kata biasanya dia menggunakan resepi arwah ibunya.. Ita terus lihat resepi dari arwah Ibu kak Nor dan terus salin.. Ita harap kali ini menjadi..


Sepanjang ita mengadun.. mulut ita tak berhenti berkumat kamit membaca doa.. Ya Allah jadikanlah kek ku kali ini.. Tolong lah Ya Allah.. 
Ita ikut semua arahan.. Telur jangan di pukul... kacau hingga cair sahaja..

Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Ita peram 5 jam.. kalau tak jadi jugak ita tak nak lagi buat kek ni.... bisik ita dalam hati..
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C. 

Ita cuba untuk patuhi setiap arahan.. supaya ita tak hampa lagi..


Ting! bunyi oven membuatkan ita cukup bedebar.. Ya Allah jadilah hendaknya...
Kek tak naik tinggi.. jadi ke ni..?
Tak sabar rasanya nak tunggu kek sejuk..
Panas.. panas tu juga ita... zassssss......
Ya Allah...... Alhamdulillah... jadi jugak akhirnya.... terima kasih Allah... Terima kasih kak Nor... 
Ita melonjak kesukaan.. akhirnya.. dan entah yang ke berapa kali ita mencuba...
Ita terus capai talifon..
Ayah... kek ita jadiiiii.....
Alhamdulillah..... kata suami ita di hujung talian....
Pantas ita menjamah kek dengan juraian air mata... 
Hanya Allah yang tahu apa yang ita rasa... terima kasih Allah... kerana Kau mendengar doa hambamu...
Sedapnya lah kek ni.. kenyal.. liut-liut.. dan kejadiannya.. benar-benar membuatkan ita tersenyum...


KEK GULA HANGUS
Resepi Oleh : Bonda Kak Nor
Rujukan : Kak Nor

Ita buat sukatan yang kak Nor dah kurangkan.
Di bawah ini ita terangkan cara dan kaedah ita buat, manalah tau kalau ada yang senasib dengan ita. Anda juga boleh mencuba

1 1/4 cawan gula halus
1 cawan air panas
125gm butter
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla

Mula-mula kita cairkan gula dahulu untuk menbuat gula hangus.
Ita suka cairkan gula dalam pan leper. Ratakan gula dan biarkan gula mencair dengan api yang perlahan. Jangan kacau sebab nanti ia berketul-ketul. Tapi pastikan api perlahan dan pastikan gula tidak hangus.
Bila gula dah cair barulah tuangkan air panas. Jika guna air panas dia kurang sedikit merecik berbanding air sejuk.
Bila dah cair sejukkan. Ita tunggu dia betul-betul sejuk dan mencapai suhu bilik.

Dalam bekas periuk kecil yang lain, ita cairkan mentega
Kemudian sejukkan juga hingga mencapai suhu bilik

Bila mentega dan gula dah sejuk, barulah ita sediakan bahan yang lain.
Pecahkan telur dalam bekas dan kacau hingga telur cair dan rata, jangan pukul ya.. cuma kacau dengan senduk kayu hingga ia cair dan rata
Kemudian masukkan susu pekat. Susu ni juga ita biarkan ia pada suhu bilik ( bukan sejuk dari peti ais)
Kemudian kacau rata perlahan aje
Bila dah rata, masukkan mentega cair, dan kacau rata perlahan juga

Ita tambahkan esen vanilla
Kemudian ayakkan tepung dan soda
Kacau rata perlahan

Akhir sekali tuangkan gula hangus
Dan kacau rata
Tuangkan di dalam loyang 7x7 inc yang telah di lapik kertas pembakar dan di oleskan sedikit butter
Kemudian perap aduan ini 3 hingga 4 jam. Lagi lama perap lagi cantik lubang-lubangnya .
Ita letak atas meja aje... dan ita biarkan selama 5 jam


Bila dah 5 jam di perap barulah masukkan di dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu 15 minit pada suhu 170C dengan hanya api bawah sahaja yang di on.
Bakar selama 45 minit
5 minit terakhir ita buka api atas dan bawah

45 minit tu kek memang dah masak dah.. kalau tak masak lagi panaskan semula.
Bila kek dah masak keluarkan dari oven dan letak atas redai
Tunggu kek sejuk sebelum di potong.


Tadaaaaa..... inilah hasilnya setelah kek ita siap di potong..
Syukur sangat sebab kek ita jadi kali ini
Rasanya pun tak manis sangat.. dan serasi selera ita
Terima kasih Kak Nor
Dan sekalung  Al Fateha buat arwah bonda kak Nor






94 comments:

suria hamdan said...

Assalamualaikum kak ita...cantiknya sarang semut tu...rasa nk gigit2....tq share resepi ngn step by step...cuma komfius sikit...susu cair ke susu pekat? Sbb kat resepi susu pekat, kat cara2 susu cair...yg mna ek? Tq kak ita...

Azlita Aziz said...

Waalaikumussalam..
Maaf akak tersalah taip.. terima kasih ingatkan..
dan akak dah betulkan semula
maaf sekali lagi ya..

ekin_s said...

Cantik kek tu. Pnh bt 5x. Sume xjadi... huhu. Nk ty, kalo sejukkan mentega ke suhu biasa, mentega tu xkeras smula ke? Trm ksh~

Shiela said...

Perfecto Ita!.. terbaek hasilnya.. seronok kann.. :)

Azlita Aziz said...

Tak eikin
tapi pastikan guna mentega bukan margerin

Azlita Aziz said...

Terima kasih Shiela..
Alhamdulillah seronok campur terharu.. hihi

azie said...

Tahniah kak Ita.. Nak mengalir air mata baca tulisan kak Ita...
Cantik Sangat kejadiannya!!!

Eyma Balkish said...

Tahniah berjaya membuatnya dengan baik. Penerangan yang panjang lebar dan jelas sekali. Membangkitkan semangat orang lain untuk mencubanya pula.. Tq :)

kutikura said...

Thanks kak ita.. Lama dah cari resepi Kek favorite saya nie.. Will try this one day!

Juliana Mohamed Nor said...

Tq kak ita....tgk saja pun dh tau sedap....nk try secepat mungkin...terima kasih pd tuanpunya resepi....

Mat Gebu said...

Salam kak ita...saya pun frust dah...sbb klau buat tak jadi lubang byk sgt. Sampai ada yg usik suruh saya kawen dulu baru buat kek ni nanti jadi berlubang2...haha....sabar jee lah..

sifooHPA said...

K ita...ukuran sukatan cawan tu mcm mn kak...kdg sy confius saiz cwn besar mn yg digunakan...akk post sikit kak saiz cawan akk guna...suka tengok hasil air tngn akk...mmg kebabommm..:)

Azie said...

As salam. Saya pun suka kek ini. Cantik kejadian kek Ita

Nor Adawiyah said...

wow...semutnya xde....sarangnye saje...gojes sgt sarangnya....

Nuha Nisrin said...

Salam k.ita...
Tahniah akhrnye menjd prcubaan k.ita kali ini...sy penah cuba byk kali kek ni...menjd sarangnye ...tp agak manis...nti nk cuba resepi k.ita plk...kek ni mmg kek kegmrn kami sklrga...

kha said...

Cantik...

Kak Rose said...

sebak dan gelak sama banyak baca kisah kek ita ni.... Alhamdullilah, Allah sentiasa mendengar doa hambanya.... tahniah.

chichi ebum said...

Tahniah Kak Ita...berjaya gak akhirnya ye...kuar tanggisan gumbira lagi....hehehe...

narimemy yusai said...

Tks share resepi k.ita..nampak keikhlasan yg tulus ... moga btambah2 ilmu dlm bidang masakan ni.. org x kdekut ilmu Allah sayang.

narimemy yusai said...

Tks k.ita..nampak keikhlasan yg tulus ..moga btambah ilmu didada didlm bidang masakan ini..org x kedekut ilmu Allah syg :)

nurul taqiyah said...

Wow kak ita...cantiknya corak sarang semut tu..tahniah n terima kasih kak ita..:-)

ekin_s said...

TQ puan... nk try buat malam nih. Weee

Fakardellawarni said...

Happy nya saya... alhamdulillah sekian lama n hampir putus asa..akhirnya kek saya menjadi..tq kak ita..berkongsi pengalaman

K.Nor said...

salam ita..

alhamdulillah.. terharu baca coretan ita.. tahniah juga sebab dah berjaya menghasilkan kek gula hangus spt yg ita idamkan dgn menggunakan resipi arwah mak k.nor.. terima kasih kerana sudi memanjangkannya kepada yg lain, semoga ianya menjadi saham terkumpul buat arwah dan juga utk ita.. :)

Sahanoor Hawa said...

Salam K.Ita,

Seronok kan kalau kek menjadi...saya pun selalu buat tak menjadi...sekali buat menjadi, 3x buat tak menjadi sarangnya..sedih kan :( ...kadang-kadang, saya pun confuse kenapa jadi macam tu...walaubagaimanapun, ia tak menghalang untuk terus saya mencuba...dan kek K.Ita betul-betul nampak sedapp...

amiameyna atan said...

Ya Allah..cantik jd nyer...alhamdulillah jd jugak kan kak ita...sy pernah buat 1x je.pastu xpernah buat lg...bila tgk kak ita punya ni, teringin pulak nak cuba lg..hehehe...Tahniah kak..Tq share cara & resepi...

Aliyyah Aziz said...

Assalamualaikum. Terima kasih share resepi. Nanti boleh try.

dalila said...

Salam Kak Ita, saya nak tanya butter yg digunakan salted butter or unsalted butter? Terima kasih :)

sharila S said...

saya dah cuba... tp tak perap lama .. jadi lah jugak sarang tu sikit2... nak cuba lagi... nak perap lama... sedap resepi nih...

Wawa Waheeda said...

Best kn bila dh jd...sy pn berkali2 mencuba..skrg siap jual lg kek tu...mmg sy ska n org lain pn suka....

hidayatul najwa said...

salam akak.. nk tnya.. kalau saya nak gantikan tepung gandum u dgn tepung self raising boleh tak? -wawa-

Ani Razalie said...

Assalammualikum...ni la resepi yg paling sedap yg pernah saya cuba...terima ksih berkngsi resepi berkongsi rasa..hanya Allah dpt membalas jaya baik akak..semoga Allah mempermudahkan segala urusan akak sekeluarga

Halwa Madani said...

As salam kak ita.nk kongsi sikit,sy dulu pun cam tkena sumpahan kek ni,smpi da kecewa sgt3.Alhamdulillah sy guna resepi kek karamel dr natural cooking club...keknye mabeles sedap,bersarang cantik n xperlu d peram,akak cuma perlu ikut semua arahan dgn betul n baik.

sy harap akak cuba resepi tu...tny pacik google taw...

salam kenal akak...

eyah_(kim nuri) said...

salam kak ita nk tnya, ape maksud masak dgn suhu kecil and then suhu besar?

Yusof Sulong said...

saya selalu follow blog kak ita...memang terbaik resepinya

hari ni mencuba sponge basic cake

terima kasih atas ilmu dan pengkongsian.

saya jer said...

Salam.. Cantiknye kek sarang semut...sy dh 2x buat..x naik...sedih..rmh sy tu oven api ats bwh...mcmana nk bkr api bwh sj..ada x sape2 tahu...

Nurul Farehah said...
This comment has been removed by the author.
ieza said...

Salam akak..br2 ni ada yg bg petua agar gula yg dimasak disimpan semalaman...blm cuba oun lg..takut kecewa..hi3

Cik Pirom said...

Ya Allah.. sedapnya sis <3 alhamdulillah.. betoi2 perlukan kesabaran yang tggi nk buat kek nih.. inshaAllah.. nk try jgk buat. mekasih sis..

Badariah ismail said...

izinkan saya copy ye kak ita selalu buat tak mengikut selera suami kali ni nak test resepi kak ita pula..

Yan Jalaluddin said...

Alhamdulillah. . 2 kali buat menjadi.. terima kasih sangat2 sebab share resepi ni. Memang mengikut citarasa. Tak terlalu manis..

Aku Insan Biasa said...

Assalamualaikum kak ita..
cantik betul kejadiannya kek ni..mcm sarang semut betul2 lah..
Tkaseh atas resepi & step by step ..K.ita minta halalkan yer kalau kita buat ikut cara k.ita..sebelum ni buat sarang tak berapa nk jadi..

IbuAbang said...

OO.....mcm tu caranya..semua nak tunggu sejuk, kacau ajer dan perap..nak try..saya suka kek ni..dulu buat tak naik cantik..pernah jadi mcm bingkang ajerr..frust dan trus stop trying..isk isk..tq for sharing..it is a must try...

Bern N said...

Sudu kecil dengan sudu teh same atau lebih kechil?

HASIMAH HASHIM said...

Salam...akak nk cuba ...tp yg tk tahan tu kn perap 4 5 jam...apapn akan akak cuba....tq Ita...

Nursimatun Md Yusof said...

Ya Allah, serius cantik sarang semutnya kak ita... Terliur pulak malam2 ni... Teringin nak buat, bahan x cukup lah pulak... hehe..

amira rasid said...

saya dah try semalam. jadi! walaupun perap tak sampai sejam. thanks sudi share resipi.

hash hash said...

Thks pn azalita.. memang jadik.. resepi pn azalita semua nya memang menjadi..

hash hash said...

Thks pn azalita.. jadik. First time try. Resepi pn semuanya mmg menjadi..minta halal ilmu..

Siti Nur Aqidah said...

Kalau tak guna vanila esen tak apa ke? Butter 125gram tu bnyk mana ya? Tak ada penimbang

Baya Musa said...

Slm, Ita.
Pohon izin utk gunakan resepi awak ye..doakan menjadi jugak.
dh lama cari resepi yg sesuai.

maria javedh said...

Mai pun buat hari ini. Dari aritu tunggu tunggu nak buat. Harap jadik la teringin sangat nak makan.
Recipe mai dari kak ida
senang2 jejln kat blog mai ek
www.miraclevitaminsupplement.com

mohd rofiqi said...

Kak, sy ad baca cara2 yg lain. Ad yg dorang letak air. Bole ke?

Siti Ruqaiyah 313 said...

Salam Kak ita thanks coz sudi kongsi resepi ni.. Petang ni nak try wat la.. Mak kite suke sgt kek ni..

amelia said...

Hai Kak Ita, terimkasih resep kue ini.. kuenya lezat dan empuk serta berlubang dengan bagus. sebelum ini jika buat kue sarang semut, tidak pernah berlubang bagus seperti ini. terima kasih for sharing this recipe.

Arbaya Suwandi said...

Sgt teruja nak membuatnya.tq ita

Siti Rozita Othman said...

Sedapnya kek ni. Akak pun nak cuba buatlah. Terima kasih ita share resepi.

Rose Mimiani said...

Assalam kak ita.. mohon share resepi ye.. cntik kek kak ita.. hehe..

Lychee Cake said...

Kak ita. Brapa lama ea masa bakar kek ni if guna pemanggang ajaib? Hee.

cheezylady said...

saya tgh perap adunan kek ni. harap2 menjadi :)

Mulianie Muhamad Amin said...

As salam kak ita...klu kek ni d kukus boleh x?? N brpa lma nk kukus??

budak kecik said...

kak knp sy punye kek majerin dy mcm ketul2 kecil. pdhal sy da cairkan dulu da majerin tu . mmg mcm tu ?

Manisa Subari said...

Tks Sis Ita. Kita dah Cuba. Lembut Giler and Yummylicious. Unfortunately am
Not able to upload the photo.

Ila Lorh said...

As salam kak ita

Kalau peram tuh kena tutup or open air ?

asma husna said...

assalamualaikum kak ita,,,terima kasih kerana sudi berkongsi resepi...nak tnya,,kak ita belah kek ni mcm biasa @ ada caranya untuk belah dan menghasilkan lubang sarang semuut tu...

siti shafieda said...

CANTIKKK..dan dah cuba juga..sedap & tak manis :)

tq resepi :)

Salbiah Ibrahim said...

Thx utk resepi .. sy ambil resepi ye ..

nursayyida syida said...

Assalamualaikum kak...
Terima kasih kerana sudi kongsikan resepi..semalam saya dah cuba resepi nie, memang menjadi..elok ja kejadian sarang tuh..lembut, lembab & kurang manis..saya suka sngt..

asiini asami said...

Alhamdulillah. .saya dh cuba kek mosek
Yg bebelang tu mang marvellous
Semuga puan d rahmati.kerana berkongsi

asiini asami said...

Assalamualaikum. Semuga Allah memberkati anak kr berkongsi resipi ni..dh pon cuba mang tak tipu resipi ni
Kuih kek makcik menjadi..t.kasih atas keikhlasan anak ni

asiini asami said...

Assalamualaikum. Semuga Allah memberkati anak kr berkongsi resipi ni..dh pon cuba mang tak tipu resipi ni
Kuih kek makcik menjadi..t.kasih atas keikhlasan anak ni

Hazlina Zakiuddin said...

Thanks kak ita. First time buat terus menjadi.. dah byk resepi kak ita saya cuba..

Unknown said...

kak..kek ni boleh kukus ke??n mentega 2 tukar minyak zaitun..boleh x klu cm 2??

Ratih Wijalmoko said...

kak lita,alhamdulillah kek gula hangusnya jadi,terima kasih ya kak senang melihat blog kakak ini,blognya cantik

Rose Azaki said...

Tqs sis...sy amik resepi :)

jasmarina jasni said...

tengah peram kek ni.. insys allah jadi la kanπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

Syafrini Sya said...

Butter blh ke

puteri bongsu said...

Tq...sy dh cuba...alhamdulillah..sedap n menjadi sarangnya..tq sbb share resepi ni...

TiRaMiSu HokKaiDo said...

Salam kak ita..sy baru nak bakar nie..follow resepi kak ita..hihi..terima ksh share resepi..sblm nie penah buat tp pukul pkai mixer..kali nie kacau je..suke sgt kek nie..sdpppp

Unknown said...

Alhamdulillah.. So far hati nie dah masuk Kali ke 5 saya bt Alhamdulillah.. Semuanyer menjadi.. Cantik dan sedap.. Saya suka kukus sbb lebih lembat..

Altie5312 Altie said...

Alhamdulillah.. So far hati nie dah masuk Kali ke 5 saya bt Alhamdulillah.. Semuanyer menjadi.. Cantik dan sedap.. Saya suka kukus sbb lebih lembat..

Rusli Daud said...

Catatan k.ita mmberi satu sinar baru. Saya selalu kecewa bila mncuba resepi kek tp gagal kejadiannya. Ada yg dah naik leluar oven turun jd kawah gunung berapi, yg bantat jgn ceritalahhh..yg kata kek moist tp kejadiannya kering mcm pdg pasir. Sgt sedih kak. Mcm k.ita lah kekadang smpai hafal resepi. Mmbaca tulisan k.ita saya terinspirasi jgn berhenti mencuba. Sehari sekilo tepung lama-lama...tentu jadikkk.
:)

Zera Ishak said...

talam tu kene sapu degan majerin tak mase nak bakar

mila deen said...

majerin disapu supaya kek tu x melekat pada talam & memudahkan kita untuk keluarkan kek dari bekas..

gulshan khan said...

salam.sya adlh pmint blog kak ita, ada bebrpa jnis kuih&kek sya dah try buat dri resepi kak ita alhamdullih mnjdi.. ada yg xjdi jgk tpi sya ggihkn kuatkn smngt buat smpai jdi jga, mklumlah bru jinak2 dlm bidang ni.. hihii.. so far mmg njoy tgk fmly mkn hsil titik peluh sndri.. n now tgh tunggu kuih bingka sjuk hsil resepi kak ita jgak.. arap2 mnjdi .. btw halalkn sya share stiap resepi kak ita yer.. 😘

Yati Tahrin said...

As'salam ita tkasih resepinya saya minta halalkn nk buat mcm ita punya dh seminggu saya cari resepi ni. Saya x percaya resepi yg lain sbb dh terkena tipu. Menitis airmata saya dgn tulisan ita. Tkasih ye ari ni saya nk cuba blm beli bhn lg suami saya mmg suka kek ni tu yg saya sibuk cari

Rafidah Abdul Razak said...

assalamualaikum kak ita..terima kasih diatas resepinya..sangat lengkap..saya tak sabar nak cuba buat nanti..tapi saya ada satu pertanyaan kak ita..dalam resepi ni kak ita guna kaedah bakar dalam oven kan..saya nak tanya, boleh ke kalau saya guna kaedah kukus? kalau boleh guna pengukus, berapa lama masa untuk kek gula hangus ni masak ye? saya harap kak ita dapat menjawab pertanyaan saya ini. terima kasih kak ita!

Ana Farhana said...

Kenapa tak boleh guna marjerin ye kak?

Ain Hayati said...

Thanks kak ita..sy pn mcm akk jgk..dh byk kali try bt kek ni tp asyik jd sponge kek je..huhu..terima kasih sekali lg atas tunjuk ajar

vitna shamizar said...

thanks coz dapat resepi sarang semut yang sedap lagi terbaik
insyallah boleh hasilkan untuk aidil fitri nnt

Mee Teng Ng said...

I'm a Chinese & it was my first time trying this cake made by my BFF, Kak Linda. The texture is so soft, moist and the sweetness is just nice with delicious aroma. Love it to the max.

BungaRosPutih said...

Cerita kakita lebih kurang sama dgn saya. Tak pernah putus asa & serik. Tgk gambar kek ni pun, buat saya terliur. Inshaallah..saya nak jugak cuba resepi ini buat manisan berbuka nanti.

nik nazila said...

Kak ita saya nak tnya ,klau kita perap keknya ,gula dekat.kek tu xturun ke ?

Faatihah Ibrahim said...

Kukus boleh? Tak de oven lah tp teringin nak buat..

Powered by Blogger.