Follow if you like

Aug 14, 2014

Nasi Minyak



"bila nak makan nasi minyak?"
Nasi minyak dah sinonim dengan majlis perkhawinan. Setiap kali majlis perkhawinan di Johor, pasti hidangan atau juadah utamanya ialah nasi minyak.



Akhir-akhir ini sahaja ramai yang lebih suka membuat nasi beriani kerana di katakan lebih enak kerana ianya berempah dan di makan dengan lauk beriani.

Nasi minyak cara membuatnya lebih ringkas dan mudah daripada nasi beriani yang lebih rumit. Rasanya juga sedap dan dan enak.

Kebiasannya ia di lawankan dengan lauk kurma daging, ayam masak merah atau daging masak hitam.
Hari ini ita akan kongsikan kaedah cara memasak nasi minyak yang mudah dan ringkas. Yang penting rasanya sedap dan enak , nasi dengan butir yang lembut, berderai dan beras yang kuning keemasan..

Jom kita ke dapaur ita tunjukkan kaedahnya..

Mula-mula kita lihat dahulu bahan-bahan yang kita perlukan




NASI MINYAK

3 cawan beras basmathi
3 cawan air
1 cawan susu cair
1/2  cawan kismis
2 helai daun pandan, siat 2 dan simpul
1 batang serai di titik
1 inc halia di hiris kasar
4 ulas bawang merah di hiris
2 ulas bawang putih di hiris
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh maggi secukup rasa
Pewarna kuning telur

Rempah tumis
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkit
3 biji pelaga






Ita menggunakan beras Pusa Gold dari Jasmin, beras basmathi ekstra panjang. Ita suka beras jasmin kerana rasanya sedap dan lembut. Anda boleh juga guna beras basmathi keluaran Faeza

Beras kita cuci dan rendam dahulu selama 20 minit.
Kemudia beras di tapis dan di toskan

Sekarang kita boleh mula sediakan bahan-bahan untuk memasak nasi
Hiris dahulu bawang putih dan bawang merah
Hiriskan juga halia kasar-kasar. Ita suka hiris halia kasar supaya mudah ita nak asingkan bila nasi dah masak nanti.
Titik dahulu seai dan simpulkan daun pandan

Seperti biasa ita akan memasak menggunakan periuk nasi, kalau masak dengan jumlah tak banyak dalam periuk nasi ni dah ok! lagi pun ianya mudah dan ringkas
Jom kita mula memasak!






Dah siap pun nasi kita...
ya Allah.... sedapnya bau dia...
Nampak tak butiran berasnya ya Allah... cantik berkilau keemasan..... tak sabar nak makan...
eh nanti dulu.. kita siapkan pula bahan untuk lauk yang akan di gandingkan bersama..
kali ini ita sediakan lauk daging masak hitam..
Nak tau resepi kenalah tungguuuu.... ^_^





40 comments:

fazianbatrisyia said...

kalau sy masak cam ni kejap2 anak2 masuk dapur ambik bau sebelum sempat dihidang....

IdaShazana said...

menawan sungguh kak. tapi suami dan anak-anak tak suka nasi minyak. pergi rumah kenduri pun mesti makan nasi putih

sYiRa LoKMaN said...

super sedap !

albi nadak said...

yummy..sedapnyeee..nak try buat laa nasi minyak..xpenah buat lagi..heee

albi nadak said...

sedapnyeeeee

ad liow said...

tumpang Tanya ...apa itu minyak sapi ?

ad liow said...

tumpang Tanya..apa itu minyak sapi ?

Mummy Ayra said...

wow sedapnya kak itaaaaa.. menggoda sungguh..
kecur air liuq dah ni..

www.mqvitashop.com

Ainul Hasma said...

Sedapnya!! Boleh cuba ni...

http://d-nul.blogspot.com/

Ainul Hasma said...
This comment has been removed by the author.
Sheila Salim said...

Assalamualaikum kak ita.. wahh terliur sheila,nak cuba resepi kak ita ye ~~~

Sara Lynn said...

Assalammualaikum kak.. sangat teruja dengan blog akak! terima kasih atas perkongsian ilmu memasak.. moga akak sekeluarga sentiasa diberkati Allah S.W.T =)

Eqin said...

Minyak sapi is Ghee dear.

Aina said...

salam ita, saya dah try resepi nasi minyak tuu,,,memang sedap.

ZAINAB BADRON said...

Nak buat daging masak hitam dn nasi minyak hari ni.. Tqvm ats perkongsian.

ZAINAB BADRON said...

Terima kasih ats perkongsian. Hari ni nk buat daging masak hitam dn nasi minyak..

sailormooncedera said...

Adoi lapa

Norhafiza Che Omar said...

3 cawan tu utk berapa org mkn?

aeinna Musa said...

nk try mlm ni;)

Diyana Naqiuddin said...

sedapnya....

AZLINA HAMDAN said...

sedapnya..
juadah berbuka petang ni..
insya allah
terima kasih atas resepinya ye ..

AZLINA HAMDAN said...

saya dah cuba..
memang menjadi.
sedap pulak tu.
anak-anak mintak buat lagi...
terima kasih.. :D

Ibu Najla said...

Kalau pakai beras biasa jadi tak kak?

Aini said...

Salam singgah :)

chik jidang said...

Selalu singah kat blog kak ita. Suka tgok gmbar resepi yg cantik2 nmpak menyelerakan

cetak baju said...

Sedap..pewarna kuning tu ape ye?yg pkai wat kek ke sis?

NOOR AIN OSMAN said...

Wah rini raya haji sy buat..first time buat.x sbr rasanya

Nur68 said...

Salam, saya dah cuba resepi nasi minyak Ita ni, mmg sedap smp ada yg bertanyakan resepi. Alhamdulillah. Tq for sharing this beautiful recipe.

Norhana Jaafar said...

saya x dpt bygkan susu cair yg jenis mcm mana. susu cair tin tu ke.. manis kan? nk buat ni.. tp takut manis

Azlita Aziz said...

Norhana, suisu cair bukan susu pekat manis. Susu cairr biasanya di gunakan untuk buat puding atau menjadi pengganti santan dalam masakkan kari atau lemak, bagi yang tidak suka santan. kalau Norhana tak kenal susu cair boleh gantikan dengan susu segar

Norhana Jaafar said...

saya tgh buat hari ni.. xyah letak gula ke?

Hayati muniran said...

Sy da berulangkali buat ikut resipi ita,pakai beras basmathi faiza..cukup rasa,lemak..puashati,tp sy double kan..sbb msa mula2 ikut sukatan ita,xckup plak nasi nye..dorg puji hebat sgt mskan ibu..hahaha,mkn dgn ayam msk merah plak tu..berkali tambah..trima kasih ita share resipi yg terlalu senang..

Unknown said...

Erm boleh buat masak kenduri ni..sbb x remeh..kalu briyani remeh skir..tq resepi sharing is caring

Unknown said...

Erm boleh buat masak kenduri ni..sbb x remeh..kalu briyani remeh skir..tq resepi sharing is caring

annoyed commenter said...

Erm boleh buat masak kenduri ni..sbb x remeh..kalu briyani remeh skir..tq resepi sharing is caring

CtMastura M- Elvin said...

Dah try buat tadi. Memang best, resepi sama cuma selalu nya tak letak serai, bila letak tadi nasi bau wangi je, thank you for the resipi.

LuLun 87 said...

Ada siapa2 yg blh tlg jawapkan x..lps masukkan beras tu mcmana nak ratakan beras tu ya,takut xmasak sekata..kan air tu dah panas..atau cukup sekadar agak2 ratakan dgn senduk je??kdg2 sy celup2 kan jgk dgn tgn utk ratakan beras tu..😅

cintakasihsayang said...

Saya suka follow blog akak ni,best.ptg ni nak try buat nasi minyak ni.en suami request,xpernah buat lg ni jeng jeng jengggg

NURALAZAWATI said...

wah.... jatuh cinta tgk colornya... sure sedap ni... kenyang seminggu klo mkn.. sb dh sedia maklum blog Ita tk pernah menghampakan... jap agi nk cuba...syukran jazilan ita.. semoga dirahmatiNya .....

isma fiza said...

nak tanya, nasi minyak ni untuk berapa hidangan?

Powered by Blogger.