Follow if you like

Aug 31, 2014

Kek Choc Indulgance bersama tips dan panduan




Lamanya ita tak buat kek untuk di makan sendiri.
Sejak ita mula mengambil tempahan kek.. mood nak buat kek untuk makan keluarga pun berkurang. Kadang rasa muak pula lihat kek yang banyak dengan bau vanilla dan butter.
Kalau ita buat pun kadang-kadang anak-anak pun dah tak lalu nak makan.. mungkin mereka pun dah naik jemu.. lebih-lebih lagi melihatkan ibunya yang hari-hari membuat kek.

Tapi bila kawan ita Yati minta ita buatkan kek Choc Indulgence.. seakan terasa nak makan kek pula tekak ita ni. lama juga ita tak membuat kek continental ni..

Terlanjur mengodek kek Yati, ita godek sekali untuk ita.. ^_^





Dapat merasa sepotong kek pun jadilah untuk menghilangkan rasa mengidam ita ni..

Ita pernah sediakan kek ini sebelum ini di SINI
Resepi yang pernah di kongsikan oleh sahabat maya ita Puteri Manja.
Ramai rasanya yang dah mencuba resepi beliau.. ada kata jadi.. ada kata tak menjadi.. biasalah adat kita mula belajar..
Tapi apa yang ita nak ingatkan, bila kita dapat resepi ni kita kena fahamkan betul-betul.. tak boleh main terus buat aje..
Baca, faham dan kita juga kena ambil tahu bahan-bahan yang di gunakan. Kadang ada bahan nama sama tapi kandungan berbeza. Itu semua kita kena teliti dan fahami.
Cuba lihat tepung nampak sama tapi setiap tepung berbeza tau! sama juga macam gula.. banyak jenis.. butter pun sama juga.. dan yang pasti anda kena dapatkan telur yang terbaik untuk mendapatkan kek yang cantik, gebu dan sedap!


Kek Choc Indulgence pernah menjadi fenomena suatu masa dahulu.
Bagi mereka pengemar kek pasti tidak akan sangup menolak sepotong kek choc Indulgence yang creamy.. walla.. sedapnya..

Pasti anda semua juga pasti ingin merasa dan jika boleh pasti ingin menyediakan sendiri kek ini untuk mereka-mereka yang di sayangi..


Hari ini ita akan tunjukkan kaedah dan penyediaan bagaimana nak menghasilkan kek Indulgence yang creamy.. enak dan lazat dengan hasil kek yang pasti membuatkan mereka yang melihatnya terpukau!

Macam mana dah bersedia bersama ita..
Ingat.. ya, sebelum anda mulakan sila fahami setiap apa yang ita terangkan.. kaji dahulu resepi dan fahami fungsi bahan.. jika ada yang anda kurang fahami.. sila kemukakan soalan anda di bawah.. insyaallah ita akan terangkan semula mana yang anda tidak faham..
Apa tunggu lagi mari kita mulakan..



KEK CHOC INDULGENCE

Mula-mula kita sediakan kek span coklat dahulu.


Resepi untuk kek span asas coklat dengan cara membuatnya ita pernah kongsikan SINI


Potong kek span coklat kepada 4 keping
Tips dan panduan

  • Pastikan anda memotong kek dengan ketebalan yang sama untuk mendapatkan potongan yang cantik
  • Pastikan anda memotong kek setelah kek benar-benar sejuk
  • Pastikan anda memotong kek span dengan pisau yang tajam. Kaedah memotong kek pernah ita kongsikan di SINI
  • Pastikan anda memotong kek setelah semua bahan untuk melayer kek seperti krim atau coklat sudah tersedia. Ini untuk mengelakkan kek anda kering kerana terdedah lama di udara.
  • Jika anda nak potong kek dahulu, pastikan anda membalut setiap kepingan kek dengan plastik wrap supaya kek tidak kering.
Setelah siap kek ketepikan... kita sediakan krim putih dahulu.
Mari kita lihat bahan-bahan untuk krim putih dahulu, sebelum ita terangkan beberapa panduan penting yang perlu anda berikan perhatian untuk mendapatkan hasil kek yang menarik, enak dan lazat.



Resepi Krim Putih 1

60 gm gula icing
2 biji kuning telur
120 gram mentega tanpa garam
4 gm gelatin
50 ml air
100 gm coklat masakan putih
260 gm Krim tenusu

Pastikan anda larutkan dahulu gelatin dan air. Kaedah melarutkan gelatin pernah ita kongsikan di SINI
Pastikan anda cairkan coklat masakan terlebih dahulu. Kaedah mencairkan coklat masakkan ita pernah kongsikan di SINI
Resepi ini menggunakan Krim Tenusu (Anchor seperti dalam gambar) Krim ini amat sukar di kendalikan bagi anda yang kurang mahir. Sekirannya anda masih tidak mahir di dalam penggunaan krim tenusu, anda boleh lupakan resepi ini... anda boleh gunakan resepi Krim Putih 2 yang akan ita akan kongsikan di bawah nanti.


Pastikan gula icing di ayak terlebih dahulu.
Satukan gula icing dan telur gambar 1
Pukul sebentar dengan hand mixer gambar 2. Ini untuk menyatukan gula dan telur terlebih dahulu.

Kemudian panaskan dengan kaedah kukusan gambar 3. Pastikan bekas mengisi telur lebih besar dari periuk berisi air di bawah supaya ia tidak bersentuhan dengan air di dalam periuk

Adunan akan menjadi pekat dan berkrim gambar 4





 Masukkan gelatin dan putar rata


Sementara itu, di dalam stand mixer, putar mentega hingga kembang, lembut dan warnanya pucat.
Kenapa kita gunakan mentega tanpa garam?
Supaya krim kita terasa lebih enak dan berkrim
Bila dah lembut dan kembang, masukkan krim telur tadi, sambil terus di putar gambar 2
Masukkan pula coklat putih yang telah di cairkan gambar 3
Terus putar hingga rata
Ketepikan


Dalam mixer bold yang lain ( pastikan bersih) putar krim tenusu hingga kembang dan kental.
Pastikan anda memukul sehingga ia kental sahaja. Jika anda terus memukul ia akan mencair semula dan krim ini tidak boleh di gunakan lagi.
Jika anda masih tidak mahir menggunakan krim tenusu, anda skip resepi ini dan pilih resepi Krim Putih 2 yang akan ita kongsikan di bawah nanti.
Jika anda juga alah pada krim tenusu anda boleh skip resepi ini dan pilih resepi Krim Putih 2
Tapi jika anda sukakan krim yang lebih enak.... Krim Putih 1 lebih enak rasanya.




Ambil 1/3 bahagian krim putar tenusu dan campurkan dengan krim yang ada campuran telur tadi. Dengan kaedah kaup balik, kaup balik adunan rata. Tuangkan baki krim dan gaul sempurna.
Masukkan krim di dalam piping bag dan simpan di dalam peti ais 1 jam sebelum ia boleh di gunakan.
Lama masa menyimpan bergantung pada kesejukan pti ais anda.

Pasti akan ada soalan.. Kenapa krim putih ini tidak boleh terus di gunakan?
Kerana ia sedikit lembik dan sukar untuk anda ratakan pada kek nanti. Oleh itu anda perlu keraskan teksturnya dahulu untuk memudahkan anda paipkan di atas kek nanti.

Resepi Krim Putih 2

Kaedah dan cara membuat Krim Putih 2 adalah sama dengan kaedah di atas. Cuma yang membezakan antara keduanya adalah kita tidak menggunakan gula icing dan tidak menggunakan krim tenusu. Sebaliknya krim tenusu di tukar kepada krim bukan tenusu.


Ini hanyalah salah satu contoh krim bukan tenusu. Anda juga boleh menggunakan jenama lain seperti Value Pride, Mauri, Presto, Vivo atau lain-lain yang terdapat di kedai menjual bahan kek.
Untuk mengetahui apa perbezaan antara krim tenusu dan krim bukan tenusu, anda boleh baca perbezaannya sebagaimana yang ita pernah kongsikan di SINI.

Di dalam resepi Krim Putih 2 juga kita tidak menggunakan gula icing. Krim putar bukan tenusu kebiasannya telah tersedia manis, oleh itu kita tidak perlu menambahkan gula. Tapi jika krim yang anda gunakan tidak manis, anda perlu tambahkan gula yang sama sukatannya seperti resepi Krim Putih 1

2 biji kuning telur
120 gram mentega tanpa garam
4 gm gelatin
50 ml air
100 gm coklat masakan putih
260 gm Krim Bukan Tenusu

Larutkan gelatin dan air
Cairkan coklat masakkan putih
Putar sebentar telur dan kemudian panaskan sambil di putar dengan kaedah kukusan. ( cara sama seperti di atas)
Masukkan gelatin dan putar lagi
Dalam stand mixer, putar mentega hingga kembang, lembut dan pucat warnanya
Masukkan krim telur dan terus putar
Masukkan coklat masakkan putih dan putar lagi
Ketepikan

Dalam mixer bold lain putar Krim Putar Bukan tenusu hingga kental
Ambil 1/3 bahagian krim putar tenusu dan campurkan dengan krim yang ada campuran telur tadi. Dengan kaedah kaup balik, kaup balik adunan rata. Tuangkan baki krim dan gaul sempurna.
Masukkan krim di dalam piping bag.
Krim sudah tersedia untuk digunakan tanpa perlu di sejukkan.

Sudahkah anda membuat pilihan krim mana yang ingin anda gunakan?
Buatlah pilihan yang bijak

Setelah siap krim putih, kita ketepikan sebentar dan kita sediakan pula krim coklat.
Sama juga sepeti krim putih, anda boleh pilih samaada nak buat Krim Coklat 1 atau Krim Coklat 2.

Cara dan kaedah membuatnya juga sama. Apa yang membezakannya adalah penggunakan coklat masakkan gelap.
Jom kita intai resepinya



Krim Coklat 1

80 gm gula icing
3 biji kuning telur
120 gm mentega tanpa garam
4 gm gelatin
50 ml air
150 gm coklat masakkan gelap
300 gm Krim Tenusu

Cara dan kaedahnya sama seperti cara Krim Putih ( sila rujuk gambar krim putih jika anda kurang jelas)
Larutkan gelatin dan air
Cairkan coklat masakkan gelap
Putar sebentar telur dan kemudian panaskan sambil di putar dengan kaedah kukusan. ( cara sama seperti di atas)
Masukkan gelatin dan putar lagi


Dalam stand mixer, putar mentega hingga kembang, lembut dan pucat warnanya
Masukkan krim telur dan terus putar
Masukkan coklat masakkan gelap yang telah di cairkan dan terus putar hingga rata
Ketepikan


Dalam mixer bold yang lain ( pastikan bersih) putar krim tenusu hingga kembang dan kental.
Pastikan anda memukul sehingga ia kental sahaja. Jika anda terus memukul ia akan mencair semula dan krim ini tidak boleh di gunakan lagi.
Jika anda masih tidak mahir menggunakan krim tenusu.... anda skip resepi ini dan pilih resepi Krim Coklat 2 yang akan ita kongsikan di bawah nanti.
Jika anda juga alah pada krim tenusu anda boleh skip resepi ini dan pilih resepi Krim Coklat 2
Tapi jika anda sukakan krim yang lebih enak Krim Coklat  1 lebih enak rasanya.

Ambil 1/3 bahagian krim putar tenusu dan campurkan dengan krim coklat yang ada campuran telur tadi.
Dengan kaedah kaup balik, kaup balik adunan rata. Tuangkan baki krim dan gaul sempurna.
Masukkan krim di dalam piping bag dan simpan di dalam peti ais 1 jam sebelum ia boleh di gunakan.
Krim Coklat 2

Sama seperti Krim Putih 2, Krim Coklat juga tidak menggunakan gula icing. Ia juga tidak menggunakan krim tenusu sebaliknya menggunakan krim bukan tenusu. Anda boleh juga menggunakan krim bukan tenusu yang berperisa coklat jika anda suka rasa coklat yang mewah.


Cara dan kaedah membuat krim coklat 2 sama seperti cara dan kaedah membuat krim coklat 1. Sila rujuk gambar untuk memudahkan anda memahami cara dan kaedahnya.

3 biji kuning telur
120 gm mentega tanpa garam
4 gm gelatin
50 ml air
150 gm coklat masakkan gelap
300 gm Krim Bukan Tenusu

Larutkan gelatin dan air
Cairkan coklat masakkan gelap
Putar sebentar telur dan kemudian panaskan sambil di putar dengan kaedah kukusan. ( cara sama seperti di atas)
Masukkan gelatin dan putar lagi

Dalam stand mixer, putar mentega hingga kembang, lembut dan pucat warnanya
Masukkan krim telur dan terus putar
Masukkan coklat masakkan gelap yang telah di cairkan dan terus putar hingga rata
Ketepikan

Dalam mixer bold lain putar Krim Putar Bukan tenusu hingga kental
Ambil 1/3 bahagian krim putar tenusu dan campurkan dengan krim yang ada campuran telur tadi. Dengan kaedah kaup balik, kaup balik adunan rata. Tuangkan baki krim dan gaul sempurna.
Masukkan krim di dalam piping bag.
Krim sudah tersedia untuk digunakan tanpa perlu di sejukkan.


Sekarang kedua-dua krim kita telah pun tersedia untuk di gunakan. Bolehlah kita mulakan proses untuk melayer kek pula.


Setiap adunan krim di bahagikan 2 bahagian ya untuk setiap lapisan
Ambil sekeping kek span coklat dan letakkan atas lapik kek
Letakkan 1/2 bahagian krim putih
Dan ratakan
Ambil sekeping kek coklat dan letakkan atas krim putih
Letakkan 1/2 bahagian krim coklat dan ratakan
Letakkan 1 lapis lagi kek coklat
Letakkan baki krim putih dan ratakan
Letakkan kek coklat yang terakhir
Akhir sekali salutkan keseluruhan kek dengan baki krim coklat hingga rata ke seluruh kek
Kemaskan


Kek yang telah di salut krim ini di simpan di dalam peti ais semalaman atau paling kurang 8 jam untuk mendapatkan hasil kek yang cantik bila di potong nanti.

Bila kek dan siap bolehlah kita siapakan Ganache Coklat untuk di salutkan pada bahagian luar kek
Untuk memahami kaedah penyediaan ganache coklat anda boleh rujuk di SINI

Ganache Chocolate

Oleh : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah SAJI
Mac 2012


Bahan A
250 ml krim tenusu
40 gm sirap glukos ~ ita lupa nak letak dalam gambar
*sirap glukos ada di jual di kedai jual bahan kek

Bahan B
400 gm coklat masakan gelap
30 gm mentega
1 sudu besar pes hazelnut ~ jika suka

Satukan krim tenusu dan sirap glukos, didihkan sehingga timbul buih-buih kecil di tepi periuk
Coklat masakan gelap di cincang halus
Tuangkan krim panas dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair, gaul rata
Masukkan mentega dan gaul sempurna
Jika inginkan rasa ganache yang lebih enak tambahkan 1 sudu besar pes Hazelnut, jika tiada boleh letakkan Nutella sebagai ganti.
Sejukkan

Anda boleh rujuk kaedah membuat ganache coklat di SINI






Kek yang telah set tadi bolehlah anda salutkan dengan ganache coklat
Ada 2 kaedah untuk anada menyalutkan coklat pada kek. Anda boleh gunakan kaedah curah. Caranya bolehlah anda rujuk sebagaimana yang pernah ita kongsikan di SINI
Atau anda boleh menggunakan kaedah sapuan sebagaimana yang ita pernah kongsikan di SINI
Salut kek hingga anda mendapat permukaan yang licin.

Sedikit tips untuk menyalut kek dengan ganache
Pastikan kek anda benar-benar telah keras ( paling kurang 8 jam di dalam peti ais) ini untuk mengelakkan krim anda cair dan melurut bersama coklat yang panas.
Bagi kaedah sapuan pula, pastikan coklat ganache tidak terallu cair dan tidak terlalu pekat untuk memudahkan anda melalukan proses melempa atas kek.
Anda juga kena pastikan kek anda telah betul-betul keras ( semalaman di dalam peti ais) supaya bila anda sapukan ganache coklat krim tidak mengikut atau tertarik keluar.


Sekarang kek anda dah pun siap, simpan di dalam peti ais sebentar sebelum di deco dengan kreativiti anda.



Potong kek dengan pisau yang halus dan tajam untuk mendapatkan potongan kek yang cantik.
Kaedah dan cara memotong kek juga ita pernah kongsikan di SINI




Lamanya lah tak makan kek Choc Indulgence ni..
Apa tunggu lagi kawan-kawan meh le kita menjamu selera..
Dah tak tahan dah bau dia yang harum mewangi dengan vanilla..
Lelehan coklat ini benar-benar mengugat keimanan..



Bismillah.....





emph.... sedapnyaaaaa..... sangat creamy.. 
Nak sikit...

* untuk resepi kek ita ini ianya bersaiz 9 inc. Tinggi 5 inc dan berat 2.5 kg

50 comments:

mummy nur baheera areej said...

sedappppnyer..mcm renyah nk bt tp mcm nk buat one day...

knisacs said...

Sedapnya kak..nk sikit.

farrah hanim said...

dapnyeeeee !!
#nanti owner secret recipe marah ... keh keh !!!

Veronica Ng said...

Just looking at your beautiful layered choc cake made my mouth watered. Such a perfect looking cake.

Nisa-mom said...

what a beautiful cake, thank you for sharing the tips Ita - your recipes always work well.. Salam from St.Louis

fazianbatrisyia said...

Kek yg selalu kakak sy sebut2....cantik & kemas hasilnya...tq for sharing tips

agatha said...

kak ita, ini untuk loyang berapa besar? TIA!

mrs.zairi8687 said...

salam akk..
resipi akak mmg best..
semalam saye buat chocolate moist cake tu..
mmg SUPERB!!..
rase excited sbb baru je start feeling2 nak buat kek..pastu guna resipi akk hasil mmg sgt best..lagi semangat nak buat cake pas husband cakap sedap..hehe..
akak cane nak buat hiasan chocolate bentuk daun tu?

Ummi said...

cantiknya kak ita kek akak...superb!! nak membuat rasa macam leceh jer...hehe.. TQ kak sharing step by step...teruja nak mencuba...
Jika sudi singgah lah ke blog saya http://ummirdinacong.blogspot.com/
TQ :)

nurul taqiyah said...

Emmm sedapnyaaaa...btul.lh k.ita..lelehan coklat tu mmg mnggugat iman..best..best mesti try..hahaha tp kek sya mesti senget benget..kihkihkih..entahlh knapa..bak kta k.ita..tangan tak berbedung..btul la kot..hihihi

http://asiahkeklapis.blogspot.com/ said...

nak buat kek ni memang leceh dan agak renyah..tp kl kita minat dan bersungguh2 InsyaAllah hasilnya memang superb..
Saya da cuba resepi ni memang meletops, t.kasih kak Ita.
Kalau 1st time buat mang ada yg kurang.Nanti dah byk kali cuba InsyaAllah hasilnya pasti lbh baik.

Serunding Mak Aji said...

Boleh ke kalau guna kek coklat lembap ganti kek span tu?

Serunding Mak Aji said...

Boleh ke kalau ganti kek span dgn kek coklat moist?

juan milos said...

"Ambil 1/3 bahagian krim putar tenusu dan campurkan dengan krim yang ada campuran telur tadi. Dengan kaedah kaup balik, kaup balik adunan rata. Tuangkan baki krim dan gaul sempurna."

salam kak..
soalan satu: saya dah kerap kali baca tentang resepi akak ni.Yang menjadi persoalan ke mana hilangnya lebihan krim putar tenusu tersebut.Ataupun lebihan tenusu tersebut memg turut digunakan juga?mungkin saya terlepas pandang biarpun kerap kali baca resepi akak ni..huuhu

soalan dua:
berdasarkan resepi akak ni,bahan2 yang digunakan untuk buat krim (coklat/putih) ini maksudnya bahan2 yang sama.cuma tukar jenis coklat sahaja.Maksudnya kita kena beli bahan2 yang sama dua kali.Cth: mentega 2 ketul,krim tenusu 2 kotak.betul tak?

huhuhu..mohon pencerahan coz memang suka kek ni..nak belajar gak la buat biar berapa kali percubaan..huhuhu..

TQVM

Azlita Aziz said...

wasalam Juan

"Ambil 1/3 bahagian krim putar tenusu dan campurkan dengan krim yang ada campuran telur tadi. Dengan kaedah kaup balik, kaup balik adunan rata. Tuangkan baki krim dan gaul sempurna."

Bila akak kata tuangkan baki krim bermaksud 2/3 bahagian krim putar tenusu yang berbaki. 1/3 kita dah masukkan awal dan baki 2/3 tu kita campurkan dan kaup balik. Bermakna semua krim putar tenusu telah pun kita campurkan semuanya :)

Azlita Aziz said...

untuk soalan yg kedua tu betullah. Bahan-bahan tu bahan yg berasingan. satu bahagian bahan utk krim coklat putih dan 1 bahagian lagi untuk resepi krim coklat gelap kita cuma gunakan coklat yg berasingan sahaja. iaitu coklat putih utk krim putih dan dark coklat untuk krim coklat gelap

mai musha said...

assalamualaikum..saya nak tanya akk guna coklat jenama ape dan jenis ape ye..? mne lagi elok antara coklat masakan ke coklat couverture or compound?? trima ksaih..

juan milos said...

terima kaseh atas info yang diberikan.

TQVM.

juan milos said...

terima kaseh atas info yang diberikan.

TQVM..

NH~Norul said...

Assalamualaikum.. kak ita. Saya ni sebenarnya follower setia blog kak ita. Cuma masih belum bermula utk buat kek.masih dlm proses pembelajaran.
apa pn terima kasih kerana kak.ita sudi berkongsi pelbagai tips & resepi masakan terutamanya kek. Sangat2 teruja dgn stp resepi2 kak ita.

Utk kek indulgence ni.. boleh tak kak ita share macam mana nak dptkan choc yang atas tu jatuh/lelehan dia cantik macam k.ita buat ni.

adakah menggunakan coklat ganache yg sama?

AkuKayaEA said...

Rasa dia sama tak dgn secret recipe

Norliza Abu Bakar said...

Nyam..nyam..sedapnyer..teringin nak cuba nnt. :)

eqa_nadirah said...

Assalamualaikum kak.. sy dh cuba resepi kek ni.. mnjadi je sy wt. Siap wt tmpahan kwan lg. Sy wt krim no 2 la..terima kasih kak

ask adi said...

Terbbaik..... kak ita... klau kek tu berat 2.5kg... jual rm? Minta pencerahan.

Therese Venantius said...

salam kak azlita...nak tanya kalau adunan telur tu tak perlu kukus boleh juga ke?

Atiyah Idrus said...

Saya nak menangis tgok kek akak semua ni. Terlalu perfect , cantik dan nampak sedappp sangat !!!

gjnsdfjkghd said...

Sy dah buat..mmg superb..sedap

gjnsdfjkghd said...

Sy sudah mencuba resepi ni..sy guna non dairy whipping cream..cerewet ...tp hasilnya mmg sedap..

Normasliha Ismail said...

Salam kak ita.

Brape rm kek ni kak klw tempah?
Nak buat mcm susah

Dalila Areefa said...

Salam. untuk krim, kalau tak isi gelatin boleh tak? saya raya was2 sikit nak beli gelatin kat bakery shop.

syarifah rahaimah said...

Nak tahu juga boleh kah x buh gelatin

lin said...

assalamualaikum kak ita..
saya minta izin ambil resepi ni dan print ok.. tq

Syera Sya said...

Assalamualaikum kak ita. Boleh sya tahu kek mana yang sesuai untuk disimpan pada tempoh masa yang lama tanpa menggunakan bahan pengawet. ..??

Dazlyna Ely said...

assalamualaikum kak ita.. kenapa creame saya tu berketul2 eh?.. mula2 ok.. tp bila dah campur bhn2 lain jd berketul2 mcm jely sudah.. kenapa ye.. bantu saya please...

Dazlyna Ely said...

assalamualaikum kak ita.. kenapa creame coklat saya berketul? mula2 ok masa cmpur ngn telur & coklat tu.. bila dah ketepikan dan nak cmpur dengan bhn2 sterusnya dia jd berketul mcm jely pulak.. kenapa ye kak ita? bantu saya sikit kak sebab ank2 suka sangat kek ni. tak larat nak beli selalu..

Zaiton Yahaya said...

Saya suka tgk kek2 yg ita buat..tapi nak buat sendiri memang x tercapailah..saya ni level lulus butter cake je..tapi angan2 tu memang ada..satu hari insha allah saya akan cuba resepi ini...

Zaiton Yahaya said...
This comment has been removed by the author.
Nur syafinaz said...

Salam kak ita nak tnya sirap glukos ade x jual kat sprmarket sy cari kat bakery shop Cuma liquid glukos je ade, bole x Kak share sirap glukos yg Kak ita gune tq .

Unknown said...

Salam kak azlita,saya sedang buat choc mousse resipi 2...semua step saya ikut btul2 dan sama mcm dalam gambar2 akak tapi step last yg mencampurkn krim bkn tenusu dn krim butter telur tu,adunan saya trus jd berketul wlwpun saya guna kaedah kaup balik dn mskkn dlu 1/3 sblum mskkan semua...kenape ye? Ke mmg begitu keadaannye sebelum disejukkan?

Nursherlinah Ahmad said...

Saya dh buat... Dan menjadi.. Cuma ganacye je x dpt buat sbb stok whipping keim dh habis huhu.. Tq sbb resepi ni mmg terbaikk!!!

Nursherlinah Ahmad said...

Kek ni mmg sedap dan menjadi la
Sy buat... Alhamdulillah.. Tq kak ita atas perkongsian resepi dan langkah satu satu smpai kek tu jadi sebiji kek.. Cuma sy blm
Lg buat ganache .. Habis dh stok whippimg krim
Sy

Airis said...

Pecfect choc indulgence kak ita. Kemas sgttt n rasanya tntulah sedap kn. Sy nk tnya sikit kt akk, apa fungsi sirap glucose dlm ganache?

Wan Fatimah said...

Kak ita, kalau kita sediakan krim putih dan coklat satu hari sebelum buat kek tu boleh tak? Maksudnya simpan dlm peti ais dulu esoknya baru di aapu atas kek. Tq

wan muhd zaki said...

sis yg krim coklat 1 tu..bila nk masukkan gula.

sandwich beku said...

Salam kak, alhamdulillah saya dah try resepi ni.. Menjadi, resepi kek pun senang dan naik cantik, kek pun lembut moist..terima kasih untuk resepi, minta halal saya ambil resepi yer.

Unknown said...

Assalam..kak ita, mira try buat ikut resepi akk tp ritu mira buat krim coklat die jd cair sket mgkn sbb guna telo gred A, mira campurkan uht whipping krim lg bg pekat..nk tny Akk gunakan telo gred ape tuk krim putih n krim coklat?? Sbb dlm resepi x tulis gred ape..tq sis

amirah afifah said...

Assalam sis, nk tny tuk krim putih n krim coklat sis guna telo gred ape ya? Sbb mira gunakan telo gred A krim jd cair sikit..mira campurkan whipping krim lg tuk bg pekat .tq sis for info..hrp dpt mmbantu sya

zue said...

Saya dh buat mmg renyah...tp skali dh buat ketagih...mcm chef ckp teknik n ilmu kena ada...lg satu minat..nnti skali dh buat mest nk.buat lg...

Miss SeƱorita said...
This comment has been removed by the author.
wan shadiawatie Wawan said...

Salam kak ita..nk tanya utk proses sejukkan kek tu, cukup sekadar letak dlm chiller atau kene letak dlm freezer ye?

Powered by Blogger.