Wednesday, August 27, 2014

Kek Asas 3 Kek Span Coklat yang mudah


Ramai yang bertanya, bagaimana nak membuat kek span asas yang lembut dan gebu..
Ita masih setia pada yang satu.. Kek Span Coklat yang di kongsikan oleh sifu ita siapa lagi kalau bukan Chef kesayangan ramai Chef Amer

Ramai yang mengeluh, bila buat kek span dia akan penyek atau turun selepas kek siap di bakar.
Jangan tak tau.. ada juga student Chef Amer yang pergi kelas tapi bila balik masih lagi message ita dan tanya..
 " kak Ita... kenapa kek span yang chef ajar saya buat tak jadi.."
Dah pergi kelas pun masih tak jadi jugak?.. wahhh... masalah besar ni...




Ita rasa mungkin kurang memberikan tumpuan semasa guru mengajar.. ialah bila berada di dalam kelas Chef yang happening giler tu.. dengan chef yang tak habis-habis buat lawak.. pasti ada yang terkucil.. kan..
Ingat pesan mak ita.. jangan suka sangat nanti nangisss...
huhu... memang menangisss.. bila buat kek tak menjadi.. spoil mood satu hari jadinya.. mulalah salahkan resepi..

Bila ita joind kelas chef ita lihat semangat pelajar memang sangat berkobar-kobar.. dengan ipad.. lah.. dengan handphone yang canggih bagai.. di rakam setiap apa yang chef buat boleh kata dari A to Z lah... Tapi bila balik rumah semua lupa.. hihi samalah.. macam ita..

Sebenarnya membuat kek tak sama macam kita memasak . Kalau masak ni kita boleh ikut suka.. nak tambah itu.. nak tambah ini.. nak kurangkan itu.. nak kurangkan ini.. ikut selera dan citarasa kita...
Tapi kek dia sangat sensitive..silap percaturan.. alamak.. masuk mulut cik tong lah kek kita tu..

Sebelum membuat kek kita kena ada sedikit ilmu. Cuba baca sedikit info tentang rahsia membuat kek.. baca pasal bahan kek seperti tepung.. gula.. telur.. baking powder.. soda.. apa fungsi setiap bahan tersebut.. bila kita tahu dan faham.. sebenarnya baru kita tahu macam mana nak handle kek kita nanti..


Sebagai contoh, jika di dalam resepi menyatakan menggunakan tepung kek.. jangan pandai-pandai pula di tukar kepada tepung gandum.. ke.... tepung beras ke.. tepung roti ke.. tepung jagung ke.. Ingat! setiap molekul di dalam tepung itu tidak sama ya!

Jika di nyatakan telur.. kebiasannya untuk kek kita perlu menggunakan telur gred A sahaja. Jangan ambil mudah pergi ambil telur ayam di dalam reban.. yang kita tak tau saiznya.. ya..

Gula juga memainkan peranan.. gula pasir tak sama gula halus dan tak sama juga gula kaster dan gula perang. Fungsi setiap gula juga berbeza. Jangan bila di dalam resepi kata gula halus.. kita pergi ambil gula pasir dan kisar bagi halus.. pulak! no.. no.. no.. jangan buat macam tu.. pergi cari jugak gula halus sampai dapat...

Fungsi butter dan mentega juga tak sama tau! kalau kata guna minyak.. guna minyak jagung ya.. jangan minyak makan..pulak!  cap pisau lah.. cap buruh lah.. nanti kek ada bau yang tak sedap tau kalau guna minyak masak.. cari minyak jagung sebab ia lembut dan tak berbau.

Kalau kata guna minyak jangan pepandai pergi cairkan butter untuk ganti minyak.. taulah nak lagi sedap kalau guna butter.. tapi tolong baca resepi betul.. betul.. cik kak.. ya...

Butter jugak tak sama ya.. ada yang bergaram.. ada yang tak bergaram.. yang sedap pastilah tanpa garam tapi harganya mahal sikit.. Ingat! butter tak sama dengan margerin.. tak sama dengan lemak sayuran atau lempa susu.. dan jangan pepandai pula gantikan butter dengan minyak sapi.. eh.. bukan boleh pecaya.. semua ni.. kadang nak cepat main hentam keromo aje.. pas tu bila tak jadi.. masyaallah... panjang berjela pm dan msg yang akak nak kena terangkan..

Lagi satu bab sukatan.. kena sukat betul-betul. jangan main agak-agak aje.. tak boleh.
Penimbang untuk timbang bahan kek tak sama macam timbang yang kita timbang ikan dan daging kat pasar tu.. Cari penimbang yang khas untuk sukat bahan kek. Cari yang elektronik punya lebih mudah. Kalau boleh cari yang bila timbang walaupun 1 gm pun dia boleh kesan...

Kalau dalam resepi kata dalam gram.. kita sukat dengan gram.. sebab sukatan cecair ni kalau dalam gram dan dalam liter pun tak sama juga banyaknya..

Cara memukul jugak ada tekniknya.. Tak boleh sembrono aje.. masuk dalam blender lah.. kalau dalam resepi kata masuk blender.. baru buat.. kalau tidak jangan pandai-pandai ya..


Masa membakar adalah sangat penting. Suhu kena pastikan betul dan tepat. Kebiasannya suhu kek antara 160 C ~180 C bergantung pada usian oven kita. Biasa kalau oven baru tu dia panas sikit apinya.. kalau yang dah lama tu biasalah.. terkial-kial nak panas..
Kalau oven kecik pun suhunya  lain berbanding oven besar.. kalau oven besar tu.. kalau masuk 1 loyang kek yang saiz 8 inc suhu tu kena lah adjust sikit... bagi stabil..

Bila kek sedang di bakar jangan asyik tutup bukak oven tu..
5 minit sekali bukak oven.. emmm... memang comfirm kek tu bentat..
Kek ni bila kita masak oven tak boleh di buka hingga kek kita masak. Kalau dalam resepi kata 45 minit masa membakar.. tunggu hingga 45 minit.. bila dah cukup masa cucuk dengan lidi.. kalau masih basah, cepat-cepat masukkan semula dan bakar balik dalam 15 minit atau tambahan masa yang sesuai hingga kek kita masak sempurna. Jangan bila dah buat kek tengah malam.. mata dah mengantuk.. bila kek dah masak terus tutup oven.. lepas tu tinggalkan kek dalam oven.. esok pagi baru tengok.. bila kek mendap.. mula lah berbakul-bakul pahala dapat kat tuan resepi.. yang dikatakan kongsi resepi tak iklas dan tak betul.. huhu... sedih akak dik.. ^__^


Setiap kek tu ada tekniknya.. terutamanya kek span yang cukup sensitive..
Hari ini ita akan kongsikan bagaimana caranya ita menyediakan Kek Span Coklat yang lembut dan gebu.

Kek ni ada tekniknya ya.. walaupun nampak mudah tapi kena  fahamkan betul-betul.. cara kendalikannya ya..

KEK SPAN COKLAT
Resepi Oleh : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Majalah Saji

Mula-mula kita sediakan bahan-banahn yang di perlukan



4 biji telur gred A
180 gm gula halus
150 gm tepung kek
20 gm serbuk koko
70 gm air
5 gm baking powder ( 1 sudu teh)
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla ~ cari yang oil base

Mula-mula satukan, tepung kek, baking powder dan serbuk koko kemudian di ayak. Kalau rajin ayak 3 X kalau rasa macam nak cepat sekali pun ok!



Masukkan semua bahan ke dalam mesin pemutar kecuali minyak jagung
Kemudian putar dengan speed perlahan dulu.
Mesti ada yang tanya kenapa speed perlahan..?
Cubalah guna speed laju.. pasti berbedak muka tu nanti hihi ^_^
Speed perlahan untuk ratakan dia dahulu.. supaya tepung tu tak berterbangan..
Bila nampak dah bersatu, tukar speed laju dan putar hingga ringan dan gebu.
Jangan putar lama sangat ya.. sampai dia dah gebu aje.. kalau lama nanti lepas bakar kek turun


Bila dah gebu, tutup mixer.
Tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula aje.. hingga rata
Jangan lama-lama tau kaup balik.. sampai rata minyak tu aje..
Kemudian tuang di dalam loyang  8 inc yang kita dah lapik dengan kertas kek dan kita dah sapukan butter sekelilingnya.
Bakar di dalam ketuhar yang kita dah panaskan 15 minit awal pada suhu 170C
Ingat oven kena panaskan 15 minit awal dengan menggunakan api atas dan bawah
Bakar selama 30 ~ 35 minit


Proses yang ini kena fahamkan betul-betul ya
Bila kek kita dah masak, terus keluarkan dari oven
Biar dia sekejap dalam 5 mint, lepas tu cepat-cepat keluarkan dari loyang
Toreh tepi loyang dengan pisau untuk keluarkan kek
Terbalikkan kek atas redai sekejap aje 1 minit
Lepas tu terus terbalikkan semula
Ok buat cepat-cepat.. sebab kalau lambat nanti kek akan turun sebab tarikan graviti.
Ingat kek span ni dia sensitive sikit
Biar kek betul-betul sejuk sebelum kita nak potong dia kepada kepingan..

Macam mana cara nak ptong kek kepada kepingan?
Boleh rujuk di SINI


waaahhh... gebu dan memantul-mantul kan kek nya...
Kalau buat bantal pun sedap jugak ni.. hihi ^_^




19 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

hihihihi... amboiiiiihhh.. berleter panjang Kak Ita nampaknya, kih kih kih!

Ampunnnnnnnn....

Nor Dila said...

sedapnya,,,kak ita bole tak bagi dlm ukuran measuring spoon @ cawan? huhu,,,takde penimbang kat rumah...plz..^_^

Yati said...

Tepung kek sama tak dgn tepung naik sendiri?

Sujanah Sobakin said...

Terima kasih...di atas nasihat..

Nana said...

tq kak ita...
kak, ni sama jugak ke tekniknya kalau buat kek pandan yang akak kongsikan sblm ni...
http://www.azlitamasammanis.com/2013/04/kek-asas-2-kek-pandan.html

saya copy paste resepi ni ye kak ita...tqsm

noranita mustaafa said...

Nk tya masa bkr kek tu dulang yg sedia ada dlm oven tu xpayah dikeluarkan ke

Mat Gebu said...

Hahaha....comel aje akak bebel....

aina suraya said...

Alhamdulillah.....k ita...sy amat berterima kasih pd k ita sbb byk k8ngsikn resepi it blog ni...mana yg sy suka sy da try n kbyknnya menjadik jika kita ikut resepi btl2 dan x derhaka.....utk pengetahuan k ita, blog ni merupakan blog rujukan utk sy belajar memasak......ade jugak yg order cake dr sy n mohon k ita halalkan erk....sy doakan semoga k ita sentiasa sihat sokmo utk berkarya dlm mskn......amin....

Qaseh Abadi said...

haha, kak ita berleter panjang.. tp bgus good info.. saya klu wat kek kadang jadik kadang ke tong la..haha.. best resepi dan nasihat dari akak, mcm kat depan2 plak.

AKU DAN KAMU

Nisa-mom said...

Dear Ita, There is no ovalete in US, is there any chance for subtitute or what the result if I skip those?
Thank you

mama leen said...

Patutlah kek saya tak pernah jadi.. suka hati je ingkar resipi

syapex ( Wan Muhammad Syafiq ) said...

petua yg bermanfaat dr leteran yg panjang...
: )

Zara Balqis said...

senyum je dengar ita bebel pepagi ni. macam terkena pulak. mana tidaknya, tang tu nak terasa makan kek, tiba2 dia mintak tepung naik sendiri pulak. mana nak cari memalam buta kat Laos? hantam tepung kek aja la - tu baru 1 contoh hihi.

terimakasih kat ita yang sudi bagi resepi seikhlas hati. susah2 letak gambar yang cantik2, susah2 tunjuk step by step. Allah saja dapat membalas kebaikan mu. Sangat excited kalau nak buat sesuatu, masak ke, buat ke, cari kat blog ita, lepas tu ada. Alhamdulillah semua akan jadi kalau ikut bebetul. Ikut bebetul ialah 'key' nya.

Terimakasih Ita!

Gapil Comel said...

Kak..bakar api atas bawah jgak ke

Normah Wahid said...

Petua yg bagus... Saya suka dgn resepi2 k. Ita. Minta dihalalkan resepinya untuk sendiri dan ada yg order kek dr saya

Rima Rahman said...

kak ita,,terima kasih dah mau berbagi resep ini,,sangat cocok sebagai base cake tuk kek ulang tahun anak2.Rima dah coba,dan hasilnya sangat memuaskan.hanya agak sedikit kemanisan,jadi rima kurangi sikit takaran gulanya.

Dino Ajun said...

Tepung kek tu boleh guna tepung bluekey

Dino Ajun said...

Boleh guna tepung blukey

Eiykin Art said...

kak tepung tu contoh nk pakai tepung apa ya ? sbb kalau pakai sponge mix sama x sukatan dy ?