Friday, April 25, 2014

Flourless Nutella Cake with Caramel Sauce

Assalamualaikum

Alhamdulillah dapat kita bertemu lagi petang ni di dapur maya. Hari ni ita tak boleh sembang lama-lama sangat, sebab ita perlu menyiapkan tempahan kek yang di pesan oleh customer.

Hari ini ita nak kongsikan satu resepi yang pada ita cukup unik kerana ia tidak memerlukan bahan yang banyak untuk menyediakan satu bijik kek yang enak ini.

Kek ini adalah permintaan seorang rakan muka buku ita. Beliau minta ita carikan resepi yang menjadi kesukaan anak-anaknya. Katanya anak-anaknya cukup suka kek ini, tapi harganya yang sangat mahal membuatkan beliau merasakan adalah lebih baik sekiranya beliau membuat sendiri untuk keluarga tersayang.

Betulah.. sekarang harga makanan dan barangan cukup-cukup mahal. Kadang bercinta rasanya nak membeli. Jika mempunyai keluarga yang ramai.. adalah menjadi tanggungjawab kita memastikan keperluan untuk mereka cukup. Jika tak larat nak beli disebabkan harganya yang mahal.. ada baiknya kita buat sendiri.. puas dimakan bersama keluarga.. bukan itu aje ianya juga terjamin darisegi kebersihan dan sudah semestinya di sediakan dengan penuh kasih sayang.. ya tak?


Hasil pencarian ita di google, akhirnya bertemulah ita dengan resepi yang dipinta. Resepi ini ita ambil dari blog Kirbie's Cravings. Tak sangka resepi ini hanya menggunakan 2 bahan sahaja. Ita mula terfikir adoii.. 2 bahan aje.. tapi kenapa ianya dijual dengan harga yang jauh lebih mahal.. ooo.. mungkin harga Nutella itu yang membuatkan harganya turut mahal dipasaran.

Macam mana? ada yang terasa nak mencuba? Jom ikut ita masuk dapur dan kita intai-intai resepi yang cukup mudah ini.


Flourless Nutella Cake with  Caramel Sauce

Flourless Nutella Cake
Resepi oleh : Kirbie's Cravings

4 biji telur bersaiz A
250 gm Nutella


Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170C
Sediakan loyang berukuran 7 inc dan di gris dengan butter serta lapikkan dengan kertas minyak, atau kertas pembakar

Masukkan telur ke dalam mixer
Putar telur dengan speed tinggi hingga kembang , ringan dan naik 3 kali ganda. Warnanya akan bertukar putih krim masa yang di anggarkan 6 minit

Ambil 1/3 bahagian telur dan kaup balik di dalam nutella.
Kaup balik rata
Ambil lagi 1/3 dan ulang proses yang sama hingga habis semua adunan telur
Tuangkan adunan di dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25 mint
Bila dah masak, keluarkan daripada loyang dan sejukkan atas redai.


Caramel Sauce

1/2 cawan gula perang
1/2 cawan krim ( tick cream, double cream. whipping cream)
25 gm mentega
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla

Panaskan gula hingga larut dan berbuih
Tuangkan krim ( berhati-hati ketika melakukan proses ini)
kacau rata.
Tutup api masukkan garam, esen vanilla dan butter
Biarkan sejuk

Letakkan kek di atas pinggan. Kek ni nipis aje ya..


Tuangkan sos karamel atas kek dan ratakan


Hiaskan jika perlu


Sedia dinikmati bersama keluarga.. eeeemmm.. yummy!
Sedap tau! tak sangka resepi yang semudah ini dapat menghasilkan kek yang yummy!
Selamat mencuba!









27 comments:

eeizan said...

sedaaaapppnyer!

eeizan said...

sedaaaapppnyer!

Sury Abil said...

Sedapp nya..mesti cuba ni..tq kak ita.

Ashikin Ckin said...

kak ita mohon share ye mintak halalkn ye..tq

Ashikin Ckin said...

kak ita mohon share ye

nasa mulia said...

wou..rich coklat nutella.

Nurul Ain said...

Assalammualaikum kak ita..pakai loyang bape inci tu kak?

Nurul Ain said...

Salam kak ita..bape imci loyang tu kak..6inci ke?

Rozie Abu Bakar said...

Ya Allah... Sedapnya!! Tq kak Ita atas resepi yg ringkas ne..

Rozie Abu Bakar said...

Assalam kak Ita.. Retina sgt tgk resepi tu... Tq atas resepi yg mudah tapi lazat...

Zalinawati Othman said...

Kak ita dh tulis, 7 inci...

SyArfa said...

Salam kak. Biji2 hiasan atas tu apa ye? Brapa inch loyang ye? Trima kasih

Hilyatina said...

As salam..sorry..but..if nak sesuatu ilmu..kena rajin juga...silalah baca info2 yg telah k.ita susah payah tulis..dah dinyatakan saiz loyang..dan ada komen2 di atas mention saiz loyang juga...so marilah kita sama2 membaca..but yes..maybe kadang2 kita terlepas pandang..so sorry again ya...

Hilyatina said...

As salam..sorry..but..if nak sesuatu ilmu..kena rajin juga...silalah baca info2 yg telah k.ita susah payah tulis..dah dinyatakan saiz loyang..dan ada komen2 di atas mention saiz loyang juga...so marilah kita sama2 membaca..but yes..maybe kadang2 kita terlepas pandang..so sorry again ya...

Kak Rubi said...

Nampak sedap..nak cuba buat..terima kasih Puan Ita atas resepi -resepi yang dikongsi

fazianbatrisyia said...

Yummyyy....

mama dee said...

Kak ita, suka sangat tengok resepi kat blog akak. Boleh tak akak kongsi juga tips fotografi? Lens jenis apa akak pakai & macam mana nak food styling bagi nampak menarik. :)

Bbwana adienia said...

sangat menarik kek ni..

Izanne said...

Perkongsian yg hebat. T.kasih kak Ita..

Wan Shakiroh Wan Omar said...

As salam..hai kak ita. Saya dah try resepi ni tadi. Sedap. Tq sbb berkongsi resepi. Cuma nak tanya kek ni memang akan jadi mcm very moist ke?sbb saya buat tadi jadi mcm tu.takut saya bakar x cukup masa.

Wan Shakiroh Wan Omar said...

As salam. Hai kak ita..tq di atas perkongsian resepi yg sgt menarik ni. Saya dah cuba buat tadi. Memang sedap dan mudah.cuma nak tanya memang kek ni kejadiannya sgt moist ke?sbb saya buat tadi jadi camtu.

azilah che endut said...

Salam k.ita.resepi ni klu bakar dgn oven jenis butterfly yg gna gas tu ble ke?sory..sy xde lg oven yg canggih2 ni..huhu..

azilah che endut said...

Salam.klu nk bakar kek ni gna oven jenis butterfly tu ble ke?sy ni xde lg oven yg canggih2 ni.huhu

shida azuan said...

Sedapnye k.ita...mohon share resipi ye kak

Shasha said...

salam kak ita. kek tu sedap betullah bila tengok. Meleleh air liur shasha. Bahannya pun mudah. Tkz kak ita atas peekongsian ini. Anyway, kak ita dan blogger lain sila ke https://www.shashabakery.blogspot.com.Sudi-sudikan melawat dan beri sokongan.

Norqumariah Saad said...

Boleh ke kalau kukus?

Marina Yaacob said...

As slm Ita...mohon share ya...tq :)