Follow if you like

Apr 30, 2014

Daging Nasi Kandar


Assalamualaikum..
Selamat pagi semua
Menu lauk pauk lagi..
Dulu ramai yang bersunggut kan..
"kak ita ni mana resepi masakan dah lama tak kongsikan.. hari-hari asyik kek.. kek.. kek.. "
"kita nak kak ita yang dulu.. yang selalu kongsi resepi masakan.."
"bosanlah akak ni.. mana ni menu masakan.. ?'
rungutan inilah yang selalu buatkan ita rasa sangat stress..

Sebenarnya ita berblog adalah untuk hilangkan stress.. buat apa yang ita suka..
Berblog adalah satu hobi santai yang ita seronok lakukan..
Tapi bila ianya dah menjadi sesuatu yang terpaksa dibuat.. keseronokkan itu akan hilang dan akan mula rasa bosan..
Bosan ni kalau kita simpan.. lama-lama dia akan jadi boring.. boring pula akan bertukar kepada malas.. bila dah malas kita dah rasa tak seronok.. Itulah antara penyebab kenapa sejak kebelakangan ini ramai bloger yang dah mula tarik diri.. tak nak berblog lagi..
Semua ini adalah berpunca dari perassan stress tadi..

Bila keadaan ini berlaku siapa yang rugi.. ?
Oleh itu setiap daripada kita harus fahami situasi.. jangan mendesak, memaksa dan yang lebih penting lagi mengambil kesempatan.. atas kebaikan orang lain.

Untuk menjadi orang yang pandai memasak atau apa-apa sahaja kemahiran.. kita tidak hanya boleh mengharap sahaja.. sesekali kita kena mencari.. mengali dan harus ada usaha untuk memperbaiki diri. Buangkan sikap yang hanya suka berpeluk tubuh..

Kadang ita rasa sangat sedih..
Ada yang kita dah kongsikan resepi di blog tapi tak ada usaha langsung untuk mencari.. Semua minta kita yang carikan untuk mereka.. Salinkan semula resepi dengan alasan mereka menggunakan handphone..

Ita sempat berbual dan bertanya dengan beberapa rakan blogger yang sekarang dah lama tak ke udara.. Kebanyakkan puncanya adalah kerana tidak larat nak melayan kerenah orang ramai.. yang suka mendesak.. Bila tak bagi.. mula memburuk-burukan dan pukul canang akan kelemahan mereka.. tak baik ada sikap macam tu.. cuba kita bersabar sikit.. Sesekali kita cuba ingatkan semula kebaikan mereka..

Bukan mudah sebenarnya nak menghasilkan satu blog masakan. Serius ita katakan blog masakan adalah blog yang paling banyak kos perbelanjaannya dan yang palig mahal.

Untuk mendapatkan blog masakan yang terbaik..

Pertamanya anda haruslah seorang yang rajin.. bukan rajin aje.. tapi extra rajin.. kalau bukan dari kelompok itu.. lupakalah untuk menghasilkan blog masakan yang di sukai ramai. Rajin yang di maksudkan di sini.. rajin memasak.. rajin mencuba.. rajin memperbaiki diri.. rajin mengemas.. rajin mencari bahan.. rajin mengeksplore dan lain.. lain.. rajin lagi..

Ke dua.. anda juga harus seorang tahan sabar.. bukan 50 % kesabaran aje.. atau 70.. atau 80.. tapi extra sabar.. 100% atau lebih dari itu..
Sabar bila apa yang anda lakukan tidak berhasil.. Sabar terpaksa mengeluarkan perbelanjaan yang lebih.. sabar dengan cuaca dan persekitaran.. sabar dengan kepenataan.. sabar dengan kerenah dan asam garam manusia di sekeliling anda.. yang akhir tu,.. kena extra sabar lagi ya..

Sanggup mengeluarkan perbelanjaan.. poket money untuk mendapatkan sesuatu hasil yang terbaik! Yang ni tak ramai rasanya yang sangup..
1. Perlu memiliki kamera yang baik. Ini termasuklah peralatan kamera yang lain juga seperti tripod, lens, reflector dan lain-lain
2. Lens cakera yang berkualiti untuk hasil foto yang tip top! yang ni memang mahal gilerr.. satu lens aje pun dah lebik 2 K harganya..
3. Props yang menarik bersesuaian dengan tema gambar yang di ambil.. yang ni memang banyak belanja.. sebab bukan satu dua pinggan tapi extra pingan mangkuk.. dengan alas kain lagi.. lapik kayu.. guni.. tikar.. atau apa-apa bahan yang di rasakan perlu untuk menghasilkan props gambar yang cantik dan menarik
4. Membeli bahan basah dan kering untuk setiap masakan..tak kan bila kita nak blog yang menarik kita nak gunakan gambar orang lain.. mestilah kita menggunakan gambar yang kita ambil sendiri.. masakan yang kita masak sendiri.. barulah blog kita nampak berkualiti.. ya tak?
Bahan basah dan kering sekarang memang cukup mahal.. bertambah harga barangan yang semakin melambung-lambung naiknya.. RM 50 tidak cukup untuk menghasilkan satu hidangan masakan kini..
5. Anda perlulah ada komputer.. kalau tak ada komputer macam mana nak buat blog.. betul tak?

Apa yang palig mahal yang ita rasakan untuk menghasilkan blog adalah masa..
Sesungguhnya masa itu ama-amat berharga bertepatan dengan firman Allah..
"demi masa sesungguhnya manusia sentiasa di dalam kerugian.. kecuali mereka yang beramal soleh berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran"

Masa yang di ambil untuk menghasilkan blog cukup banyak.. cuba anda kira berapa masa yang anda peruntukkan sehari untuk menghasilkan blog
1. masa ke pasar mencari bahan
2. masa memasak
3. masa menghidang di dalam pinggan
4. masa menyediakan props
5. masa mengambil gambar
6. masa memilih gambar dan mengedit gambar
7. masa memnulis blog

kadang kala terpaksa curi masa anak-anak dan keluarga semata-mata untuk menghasilkan sesuatu yang terbaik!

Oleh kerana itu, bila ada yang marah-marah bila gambar, mereka di curi.. anda harus faham.. renung kembali apa yang ita tulis di atas tu.. bagaimana penatnya.. terasa... bila hasil usaha kita bertungkus lumus di rompak.. di lanun.. di samun tanpa ada timbang rasa.. atau sekelumit rasa bersalah..

Bagaimana luluh hati.. bila kita dah susah payah kongsikan tapi masih ada yang tak pandai.. atau tak ada usaha lansung untuk mencari.. masih meminta kita carikan lagi untuk mereka.. apakah kita perlu lagi mencuri masa kita untuk keluarga semata-mata nak mengikut telunjuk..

Bagi yang lain pula.. jangan mudah kecewa jika blog kurang di kunjungi.. jangan kecewa atau iri dengan kejayaan orang lain.. perbaiki lagi kelemahan diri.. insyaallah jika kita rajin.. buat dengan ikhlas.. tak harapkan apa-apa  ita percaya insyaallah.. kejayaan pasti ada di situ..

Buat blog bukan untuk mengejar glamor atau populariti.. Semua tu tak ke mana.. Cuba anda lihat otai blogger kita yang sentiasa steady.. tanpa sekelumit pun ita rasa di hatinya untuk berblog demi mengejar nama dan glamour..

ok lah dah penat ita membebel..
Hari ni ita kongsikan  satu lagi resepi daripada Chef Ismail Ahmad.
Kita masak dulu , pastu kita makan ya.. lapar dah ni.. tu lah banyak sangat bebel sampai lapar perut..


DAGING NASI KANDAR
Resepi oleh : Chef Ismail Ahmad
Rujukan : Kuisin Warisan Melayu
Terbitan : Marshall Cavendish

1 sudu besar minyak sapi
6 sudu besar minyak masak
4 tangkai daun kari
8 ulas bawang besar di kupas dan hiris nipis
4 ulas bawang putih  dikupas dan hiris nipis
4 cm halia dihiris nipis
8 inc kulit kayu manis
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar pes cili kering
5 tangkai cili merah di kisar
5 biji tomato sedehana besar di potong baji

1 kg daging lembu di potong keping-keping, rebus
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
1 kiub pati daging
6 sudu besar kicap pekat
200 ml pati santan daripada 1 biji kelapa, guna santan kotak pun boleh
250 ml air
4 tangkai daun pudina

Pijarkan minyak di dalam kuali atau periuk
Tumis daun kari, bawang besar, bawang putih, halia, dan kulit kayu manis hingga kekuningan
Kecilkan api dan masukkan rempah kari, pes cilikering, pes cili merah dan tomato, kacau sehingga sebati
Masukkan daging, gula, garam, pati daging, kicap pekat, santan dan air
Kacau rata
Renihkan sebentar sehingga daging empuk
Tambahkan daun pudina dan gaul mesra hingga kuah pekat sedikit
Sedia di hidangkan





14 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

hehehehe.. panjang umur guni tu.. baru Kak Ita sebut2 nama dia, kekeke...

Gee® said...

Wow! mengancam !!

quinsha asma said...

Kak ita sayang.....
Jangan marah-marah kata orang nanti cepat tuir or tua......
Salam dr jauhhhhh
Indonesia.
Boleh saya belajar dengan kak ita....
Maaf bila ada salah kata.

nasa mulia said...

semoga kak ita, semtiasa ceria nak berkarya dalam blog ini...jgan stress2 ya.

asyifa mustaffa said...

Terbaik la kak....:)

syapex said...

Salam kak ita...
Memang betol dgn apa yg kak ita luahkn tu...
Sy ni pn kdg2 ada juga mulut2 longkang yg bg komen agak negatif...
Da la sy ni br nk kenal dunia berbloging...
Sedih2...

norfaiza ramli said...

terbaek kak ita km sayang kak ita

fazianbatrisyia said...

kenapalah Nampak sedap sgt ni...

MamaFaMi said...

Tu dia eh, bila Puan Azlita bersuara. Panjang lebar khutbahnya. Jadi, renung-renungkanlah. Tapi memang benar apa yang Ita katakan tu.

Apa-apa pun, dalam pada stress stress, gambar-gambar Ita tetap mantops meletops!!

asmah yusof said...

Betul ape yg k.ita katekn tue...akak mmg terbaekkk ;)

mama dee said...

Betul sangat apa yang kak ita tulis ni. Keep it up kak. Saya selalu jengok blog kak ita bukan sekadar nk tengok resepi tapi nak tengok n belek gambar2 yg kak ita snap. Cantik sgt.

Ainur Mariza said...

terbaik kat ita

Intan Rosliza said...

Bawak bersabar kak ita, mulut orang memang macamtu. Tapi, kita sabar jala dan ignore semua negativity tu. May Allah bless & reward you always for ur kindness. Tq for sharing the recipe with us, mwah!

Matilda Gp said...

Dear Kak Azlita,
Please accept my appreciation for your dedication on Masam Manis blog in English. My written Bahasa Melayu is not up to standard with fellow Malaysians. Truly, it takes time and impartial loyalty and not mentioning ingenuity of food culinary. It’s an absolute delight to be looking at those pictures of craftship as it brings back childhood memories. I will not doubt that your blog has influence one or many to rouse their inner talent to pick up and follow their bottled thoughts. You may have healed a soul or helped to create a biz. You will be blessed in what you do best followed by honours.

Powered by Blogger.