Follow if you like

Jan 6, 2014

Tools

Assalamualaikum kawan.. kawan..
Kawan-kawan tengah buat apa tu..
Ita tengah buat apa yang ita suka la... hehe


Hari ini ita dalam projek menyiapkan tools. Ini adalah tempahan untuk cup cake yang ita kena siapkan pada 8 hb nanti..
Waaa... tak sabarnya....

Cute kan..
macam somel aje kannnn...
macam kiut aje kannn.....
macam sayang aje kite nak makan kannn..



Aduhaiii... naik berpinor mata nak siapkan benda yang somel.. somel.. dan kiut...kiut ni tau!
Pulak halus.. halus.. mata ni dah lah tak berapa nak clear.. nak kena pakai teropong baru nampak..
Cuaca di Johor Bahru yang lembab dengan hujan dan ribut petir di kebanyakkan tempat.. memburukkan lah lagi keadaan.. si kiut.. kiut.. dan somel.. somel.. ni alahaiii... payahnya nak kering.. 
saiznya 5 cm aje.. kecik kan..


Semua ni kena buat pakai manual tau...  tak ada auto.. maksud lain tak ada menggunakan acuan.. semua kena guna tangan dan akal macam mana nak dapatkan bentuknya tu..
Nak kena buat untuk 50 biji cup cake. Jadi ita buat setiap peralatan tu 5 jenis. Tulah ni dah tak ada idea apalah lagi 2 alat tukang yang ita nak buat.. dari semalam dok pikir.. google sana sini..
macam susah aje...
macam payah aje...



Ok tips untk kawan-kawan hari ini, ita nak kongsikan dust colour atau pewarna serbuk yang ita gunakan untuk dapatkan warna besi.


Inilah warna serbuk yang ita gunakan. Dari brand Rainbow Dust yang boleh di dapati dari kedai jual bahan buat kek. Warnanya warna Metalik.
Sukalah guna yang ni.. dulu ita guna brand lain, warnanya payah nak lekat kemudian ia tak tahan lama kejap aje warnanya dah hilang. Kalau yang ni mudah lekat dan warnanya kekal cantik dan kilat. Pada kawan-kawan yang belum pernah cuba boleh lah dapatkan di kedai jual bahan kek.
Happy baking!



15 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

tak terbayang cemana Kak Ita menyiapkan semua ni...

Tilah Maricar said...

Very intricate! Very nice! And Kak Ita, you don't be macam-macam, the macam-macam part had me cracking with laughter again! ;p

asmar said...

memang hasil kerja tangan yang sangat kreatif. terpesona mata memandang.....

syalinda johari said...

ya allah kagumnya...sungguh telitinya..sangat comell okeyy...

Mas said...

terpesona tengok..
tahniah kak..
kurniaan yg hebat...

s said...

Ita.... ini bule makan kan... tapi mcm saya jer nak makan

Sis Lin said...

Aduyaiiii saya sampai dh nak naik melekat kt skrin ni tgk tools tu..mcm rsal betul punyaaa...

Kakkkk itaaa..syabass!!!

fazianbatrisyia said...

makkkk aiii...sy tak sabor kot kalau ulit benda2 kecik 5cm gitu....bestnya minat kak ita sampai ralit buat tu semua...

anniesulaiman said...

gigihnye laaaa.. Ya Allah.... kalau anne.. tah ape rupe la jadinye kak... kagum betul laaaa

Ita Rossi said...

masyaallah...nmpk mcm betul2!. Ita buat tutorial untuk tools ni. K ita pernah buat tapi 2D je...yg ni 3D nmpk real!...

nin9landers said...

tentu mata pusing2 nak siapkan menda ni..wakakkaka

Ita Rossi said...

masyaallah..cam real jerk! Jgn lupa tutorialnya please...

lilieyz said...

selalu kagum dengan hasil kerja kak Ita..

Bella Evans said...

wahhh mcmtakut je nk makan :D sangat cantik dan teliti

erni salizah said...

mmg terbaik lh hasil kerja kak azlita...tak terbayang sy di buat nya...

Powered by Blogger.