Follow if you like

Aug 25, 2013

Kek Hantaran Pertunangan

Assalamualaikum


Ada yang nak melangsungkan pertunangan hujung minggu ni.?
Selamat bertunang dan semoga kekal ke jinjang pelamin.

Hari ini ita nak kongsikan kek kebaya untuk hantaran pertunangan yang telah ita siapkan.
Kek ini adalah pesanan dari seorang kenalan FB yang jauh nun di Trengganu.
Kebetulan anak saudaranya kalau tak silap ita telah bertunang dengan orang JB. Beliau menghadapi kesukaran untuk membawa kek dari Trengganu ke JB. Ialah memandangkan perjalanan yang agak lama mana mungkin dapat menyediakan kek sebagai hantaran.
Oleh itu beliau telah menempah kek ini daripada ita untuk gubahan hantaran. Kek yang menjadi pilihan pula adalah kek baju kebaya.


Sebenarnya ini adalah pertama kali ita membuat kek kebaya. Pada mulanya ita risau juga.. maklumlah tidak pernah membuatnya sebelum ini. Tapi tidak berapa sukar bila tuan empunya mengirimkan gambar untuk ita buat rujukan.

Tema yang menjadi pilihan pula adalah kebaya hijau yang ingin dipadankan sedondon dengan gubahan hantaran yang lain.
Keknya adalah absolute choc kek yang dilapisi mousse choc dan taburan kepingan coklat di dalamnya.



Yang ini pula adalah kek buat hantaran pertunangan juga.
Dalamnya adalah kek rainbow.
Temanya pula adalah purple dan putih.
Kek yang simple deconya tapi manis dipandang.
Bunga rose mekar putih menjadi pilihan ita untuk kek ini. Ita hiaskan dengan bunga ungu sebagai pemanis dan juntaian manik halus dari krim untuk mendapatkan sentuhan kelembutan
Semoga kedua-dua pemilik berpuas hati dengan sentuhan ini.
Ita memohon maaf andai terdapat kelemahan dan kekurangan dalam penyediannya..
Doa ita semoga kedua- dua insan yang sedang menanti hari bahagia ini akan kekal jodohnya hingga ke jinjang pelamin..



14 comments:

Anne Yusnizah said...

Nice...cantik sesangat.....sangat creative dan penyabar dalam pembuatan....

ummiaisyah said...

sooooo sweet kak Ita..Keep it up!!

Roslia Mohd yusof said...

Kalau dkt,teringin juga nk menempah....:-(

Cik Kamoo said...

CANTIK SGT KEK BAJU KEBAYA TU....KEMAS SANGAT!

rahel said...

Cantik....cantik...cantik....

Gee® said...

Sangat..sangat hebat..!!

ain samadi said...

subahanallah..mmg akak kreatif

Nie Hashim said...

Cantik sgt..

Nie Hashim said...

Tahniah kak ita..cantik nye..sungguh teliti..

Hanim said...

Cantiknyerrrr....

Norliza Samad said...

Memang cantik sangat....kak nk belajar dengan akak boleh tak?

Nurul Hazwani Mat Zahir said...

kak nk tempah kekk hihi

nur hanis said...

terserlah kejujuran dan keikhlasan dalam setip hidangan dan masakan :)

Ikhwan mangsor said...

salam, macam mana nak tempah email: eikhwan4@yahoo.com

thanks ya.

Powered by Blogger.