Follow if you like

Jul 11, 2013

AIR JAGUNG

Assalamualaikum
Hari pertama berbuka puasa , ita menyediakan air jagung untuk membasahkan tekak setelah seharian berlapar dahaga. Air jagung merupakan air minuman kesukaan ita dan keluarga. Amirul adalah anak ita yang cukup mengemari air jagung sejak dia dalam kandungan ibunya lagi..



Napa tak percaya?
Betul.. sewaktu ita mengandungkan Amirul, ita cukup suka makan jagung. Hari-hari ita makan jagung. Pulak waktu ita mengandung ita mengalami alahan yang teruk selama 9 bulan. Semua tak boleh tertelan oleh anak tekak ita. Badan dah mula letih dan tak bermaya.. naik lembik kerana semua tak boleh di makan.

Entah macam mana kuasa Allah S.W.T sewaktu ita berkunjung buat pertama kalinya ke negeri Cik Siti Wan Kembang, masa itu adalah musim jagung. Terlalu banyak gerai menjual jagung sepanjang jalan menuju ke kampung suami. Ita minta suami belikan ita jagung. Bila makan aje jagung ita terus macam ketagihan hingga hari-hari ita minta beliau belikan ita jagung.

Ita sangkakan tabiat ita suka makan jagung hanya sewaktru ita mengandungkan Amirul sahaja. Rupanya setelah Amiru lahir dia memang mengemari jagung hingga lah ke hari ini.

Mudah sahaja cara ita menyediakan air jagung kesukaan keluarga. Oleh kerana ita dah terbiasa buat air ni, ita tiada sukatan yang tepat.. semua main agak-agak sahaja mengikut kesesuaian citarasa kami sekeluarga.

Jika ada yang meminati air jagung bolehlah sediakan senbagai menu minuman untuk berbuka puasa nanti


AIR JAGUNG

Kordial Jagung Red Man secukupnya
Air
Gula secukup rasa
1/2 tin Jagung manis dalam tin
1 tin susu cair
2 sudu besar Susu pekat manis

Masak air bersama gula. Ita masak air dalam 1 kole bersama 6 sudu besar gula.
Masak hingga air didih dan gula melarut
Masukkan Kordial jagung Red Man atau apa-apa brand yang terdapat di pasaran. Yang ni agak-agaklah kan ikut kepekatan dan aromanya.
Masak lagi hingga mendidih
Masukkan susu cair dan jagung dalam tin
Tutup api dan masukkan susu pekat manis. Rasa ikut kesesuaian citarasa.
Biarkan sejuk
Hidangkan bersama ketulan ais.


18 comments:

meriah ceria said...

favorite saya ni! yum yum!

Rozita said...

wah... meriahnya air berbuka akak.. kami minum sirap je..

Nur Fahz said...

sedapnya air jagung kak ita.hmm sebenarnya kak ita kan..apa yang kita kerap makan @ peberet kita masa kita pregnant,akan menjadi kesukaan anak dlm kandungan juga.. fahz pun pernah baca info ni dlm 1 blog kesihatan. :)

penyisir rambut said...

terliurnya.....bazar dekat rumah saya ade jual..dia tulis.. "manisnya jagung madu ini"..hehhee

Shonna M said...

Saya patut cuba ni kak... selalu beli jer. Boleh buat aiskrim malaysia sekali. Thks kak.

:: Mrs.Eady :: said...

glup!

Mat Gebu said...

Seriusss menggoda sangat nihh...hehe...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

haaaaaaaa.. memang nak kena buat ni sebab ada satu tin jagung dalam kabinet dah tataw nak buat apa, hehehe

fazianbatrisyia said...

kegemaran sy jugak...sedap...suka kuning yang menggoda tu...sib baik hujan la...takde haus sgt

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak tak pernah minum air jagung sebelum ni.. hatta air jagung di pasar mlm pun tak pernah beli.. tp sejak minum sekali yg kazen buat waktu kami buat family gathering dulu.. sampai skrg terasa2 kesedapannya.. nnt bolehlah akak cuba. t.kasih..

Asyifa Mustaffa said...

tergoda...!

Nur-nba said...

Kegemaran saya ni.. Tq Kak Ita sebab kongsi resepi.

mrs.smile said...

salah satu air kegemaran saya juga, kalau bulan puasa camni tak sah kalau tak beli air jagung

CA said...

Iss..walaupun dah buka..menten terliur la kak Ita....yr pic sgt gojesss!

~ Cik Azz ~ said...

Saya suka makan jagung rebus atau bubur jagung tapi bab air ni memang jarang sangat la minum.. Lagipun kat rumah ni tak minum air sejuk masa berbuka kecuali bila dah ramai yang balik, dah dekat nak raya, baru beli ais..

Saya lebih suka berbuka dengan air panas.. Dulu neskepi panas, sekarang ni milo panas pulak..

Mieza Jhaa K said...

Terima kasih berkongsi resepi.. nk buat utk berbuka nnti..

Cik Ros said...

mak aii sodapnyoo

Norzi Beautilicious House said...

Akak...salam aidilfitrI...baru la tqhu mcm ni buat air jagung..mlm ni ada saudara norzi nk dtg rumah..boleh la hidngnkan terima kasih akak

Powered by Blogger.