Follow if you like

May 19, 2013

Masih lagi koleksi barang hantaran

Assalamualaikum

Hari ni ita tak boleh nak sembang panjang-panjang sebab banyak kerja tak siap lagi. Hari pun dah lewat malam.. kalau sembang karang takut esok terlajak pulak bangun. Ada lambat pula Dalili ke sekolah.

Hari ni ita nak kongsikan beberapa resepi untuk hantaran. ialah tak lama lagi cuti sekolah.. mana lah tau kalau ada idea yang boleh dijadikan bahan rujukan untuk buat gubahan hantaran atau pun door gift untuk tetamu. Masa ita tunang dan khawin dulu pun semua bahan hantaran ita buat sendiri.. kata orang save baget.. ialah dulu masa kerja gaji kecik.. terpaksalah berjimat cermat cikit..

Resepi pertama ni puding coklat. Jiran ita minta buatkan.
Banyak pula yang risau bila ita dah ambil tempahan.. bimbang takut ita dah tak kongsi resepi di blog lagi..
Jangan risau lah.. insyaallah ita akan terus kongsikan resepi mana yang ita tau.. Tapi ada beberapa resepi yang ita tak dapat kongsikan ita minta maaf banyak-banyak kerana terikat dengan publisher.. dan ada juga resepi yang ita gi belajar kat kelas tu ita kena minta izin dengan tuan empunya dahulu.. kalau beliau izinkan ita kongsikan, tapi kalau beliau tak izinkan ita minta maaf banyak-banyak dan ita berharap sangat supaya semua memahami situasi ita..


PUDING BLACK FOREST
by : Nunung
Sumber : Buku Pelbagai Jenis Puding

1 sudu makan serbuk koko
1 biji kuning telur

koko di bancuh dgn sedikit air suam.
Telur di pukul
Campurkan kedua2 bahan di atas dan kacau rata.

satu peket agar-agar serbuk - anggaran 12-14 gm
150 gm gula pasir - ita kurangkan 120 gm
1/2 sedu teh esen vanila
600 ml susu coklat
300 ml air
50 gm coklat masakan

Masak agar-agar bersama air dan gula hingga larut
Tuangkan susu coklat dan masak hingga didih
Tambahkan coklat masakan yang telah di cincang kacau rata
Ambil sedikit adunan agar-agar dan campurkan dengan telur kacau rata
Tuang kembali ke dalam agar2 sambil di kacau
Masak kembali sampai didih
Tambahkan esen dan tapis
Tuangkan ke dalam acuan yg di sukai
Biar hingga sejuk
Simpan dalam peti ais supaya dingin

Untuk dapatkan corak bunga tu ita gunakan resepi puding di SINI
Tapi tak perlu buat 1 adunan buat lah 1/4 dari pada adunan asal. Kena buat yang ini dulu, lepas tu tuang dalam loyang dan sejukkan. Bila dah sejuk potong lah ikut corak macam mana yang suka. Susung dalam loyang kemudian tuang puding coklat.

 
Yang ni pula di order oleh kawan ita. Dia berkenan pula dengan strawberry yang ita buat untuk kek di SINI Tema pula hitam dan putih. Jadi ita buatlah ke Rusian Black And White, tapi kali ni ita buat dalam cup. Resepi masih lagi sama macam yang di SINI.

Tak payahlah ita salin semulakan.. sama aje cara buatnya.
Kalau nak buat banyak bolehlah buat satu adunan. Tapi kalau buat sikit pandai-pandailah bahagikan 1/2 adunan atau 1/3 adunan.

Strawberry pula celupkan sahaja dalam coklat masakan untuk dapatkan corak baju pengantin tu. Celup coklat putih dahulu, biarkan keras baru celup yang coklat gelap pula. Kemudian hiaslah mengikut corak pakaian yang kita suka.



20 comments:

Nur-nba said...

Cantiknya kek dalam cup tu.. Baguslah akak dah terima tempahan. Tentu yang menempah tu gembira dengan hasil air tangan Kak Ita yang cukup menawan.. :)

Azlita Aziz said...

Alhamdulillah.. harap-harap macam tulah Nur-nba ^__^

Kenit Cinonet said...

Ya Allah, indahnya hasil air tgn kak ita. Pastinya client kak ita puas hati dgn kreativiti sebegini.

Kenit Cinonet said...

Cantik hasilnya..alhamdulillah.

NinaAz said...

Cantiknya kakkk ♥

Gee® said...

Cantik molek belaka....

Cinta Sejati said...

assalamualaikum,,,,akk mmg mnjadi idola saya dlm masakan,,,sy sangat teruja dgn hasil air tangan akk...semoga akk rezeki akk kian brtambah dan suksess selamanya..insyaallah

rahel said...

Semuanya cantik dan menyenangkan...suka banget...

norhanim md zain said...

cantik sangat..terimakasih ita..yang tidak pernah jemu jemu berkongsi bersama rakan rakan

sit'Z said...

waa t kalo nk tempah gk mcm mane yek..??so cute cup cake 2...

Adrianna Izmin'zs said...

Aduhhh terliur nyaa

Adrianna Izmin'zs said...

Aduhh terliur nya

dilla nazri said...

Rasa nak pindah jb sbb nak order kek ngan kak ita..hehehe

fazianbatrisyia said...

cantik sangat2. terpesona

Chah said...

akak!!! nak nanges..sebab lawo bebenor...mesti akak bosankan dgn komen saya, asik lawo, cantik, anggun, comey, gebu, mulus, terbaik....hahha dah mmg itupun koemn yang layaka untuk kak ita...:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita
bagusnya ita dah ambil tempahan... org2 kat sana sure senang hati sbb dah tau mana nak tempah utk dptkan hasil air tangan yg meletops utk majlis tunang/kahwin.. hehehe... sentuhan ita.. buat apa pun semua cantik di mata kami... t.kasih ita.. sambil2 tgk boleh juga ambil idea ye ita.. harap dihalalkan sekiranya diguna pakai idea ita...

pamabearlilangel said...

nice.. sesuai for hantaran.. hihi

https://hantaransforpengantins.wordpress.com/

salwa ya said...

Cantiknya bju pngantin..ni kalu pg jb nk tempah

Aizat said...

salam..nk tnya kak..susu coklat mcm mne ek?air dutch lady ker?hihi

Azlita Aziz said...

ya aizat air kotak perisa coklat

Powered by Blogger.