iklan

iklan floral cake

iklan ada

Monday, April 15, 2013

RESTORAN BASER KOTA TINGGI JOHOR


Jika singgah ke Kota Tinggi, tidak lengkap rasanya jika tak pekena Nasi Ayam Baser yang cukup terkenal di Kota Sultan Mahmood mangkat di julang ini. Restoran yang telah di usahakan lebih dari 30 tahun, masih terus utuh walaupun banyak persaingan dari pengusaha-pengusaha restoran lain yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan.

Lokasinya yang terletak di tengah-tengah bandar Kota Tinggi ini sering dikunjungi tidak kiralah dari penduduk setempat maupun pelancong dari Singapura. Selain Nasi Ayam, restoran ini juga terkenal dengan keenakan nasi beriani dan air sirap bandung specialnya. Tidak hairanlah jika ada pengunjung yang datang dari jauh semata-mata ingin melempiaskan hajat merasai  keenakan nasi ayam, nasi beriani dan air sirap bandung Tuan Haji Baser ini.


Kunjungan ita ke Kota Tinggi baru-baru ini tidak ita lepaskan untuk merasai Nasi Ayam yang sering menjadi lokasi pilihan ita setiap kali berkunjung ke daerah ini. Walaupun telah bersarapan dari rumah, ita tetap singgah juga supaya kata orang tidak kempunan atau teringat-ingat bila pulang ke rumah nanti..

Mungkin kedatangan ita pada waktu kemuncak, ketika warga Kota keluar untuk menikmati hidangan tengahari. Oleh kerana itu restoran penuh sesak dengan pelanggan hingga terpaksa tunggu giliran untuk mendapatkan tempat duduk.


Apa istimewanya makanan di sini?
Ita sukakan nasi ayamnya yang lembut, ayamnya yang rangup di luar tapi sangat lembut di dalam.


Kami hanya memesan menu kesukaan kami pada hari itu iaitu satu set hidangan nasi ayam bersama, sayur dan telur goreng. Terdapat bermacam-macam lagi yang boleh dipilih oleh pelanggan antaranya

Gambar dari sini

Nasi Ayam
Nasi Beriani Johor
Nasi ayam goreng
Nasi ayam Blackpeper
Mee Bandung Johor
Mee Hailam
Udang Madu
Ayam Goreng
sayur Capcai
Kerabu Mangga
dan minuman istimewa asam boi limau apple dan sirap bandung Johor Special

uikk.. ni kalau makan semua ada tersandar kekanyangan.. tak boleh nak drive balik dah ni..

Harga makanan di sini sangat berpatutan dengan harga semasa. Layanan juga alhamdulillah sedap mata memandang. Jika berkunjung di restoran beliau di Jalan Ibrahim Kota Tinggi ni, kemudahan tempat meletak kenderaan tiada masalah, ruang parking banyak dan tak perlu berebut-rebut. Mungkin sedikit masalah jika ke Restoran beliau di Jalan Niaga 3 kerana ruang letak kereta agak sukar kerana terpaksa berebut dengan pelanggan yang hendak singgah ke kedai lain yang berhampiran.


Restoran yang telah beroperasai semenjak tahun 1975 ini pernah di landa banjir pada tahun 2006. Namun peristiwa pilu itu sedikit pun tidak mematahkan semangat Tn. Haji Baser yang kerugian hampir beribu-ribu ringgit. Malah beliau bangkit semula dan kini perniagaan beliau terus dikenali malahan beliau telah membuka 5 cawangan  di sekitar Kota Tinggi dan yang paling dibanggakan apabila beliau telah berani menyahut cabaran membuka satu cawangan di luar Johor iaitu di Bandar Puteri Puchong Selangor.


Bangga ita melihat kejayaan anak Johor ini, ibarat kata perpatah di mana ada kemahuan disitu ada jalan. Jangan putus harap untuk terus mencuba!

Kepada yang teringin merasai keenakan Nasi Ayam Baser bersama sepinggan nasi beriani Johor sambil menikmati dinginnya air sirap bandung asli jangan lupa singgah di restoran Baser.


Restoran Baser
No 23, Jalan Ibrahim
81900 Kota Tinggi Johor
Tel: 019~7080809

Restoran Baser
Jalan Niaga 2
Kota Tinggi

Restoran Baser
No 28, Jalan Niaga 3
Kota Tinggi

Kedai Makan Baser
Kg Batu 4
Kota Tinggi

Restoran Warong 
Kota Padang Saujana
Taman Seri Saujana
Kota Tinggi 

Restoran Baser
Jalan 5/1 Bandar Puteri 
Puchong Selangor
Tel: 017~2697700
03~80604124

Waktu perniagaan: 10 pagi ~ 11 malam



13 comments:

MamaFaMi said...

Salaam Ita...

Kan dah mama dah lapar semula ni. Baru je habis makan roti. Cemana ni? Nak masak, mmmm macam kurang hendak pulak... tapi nak makan.

Mesti Ita jawab... lu pikirrr la sendiri... kih kih kih...

Gee® said...

Bestnya nasi ayam...

khairul said...

erm terliur saya dengan menu nasi ayam tu...nanti nak try la rupanyer dekat jer dengan rumah saya dibandar puteri puchong...

Kniedaz said...

terus rasa nak makan nasi ayam..mungkin kalau balik kampung boleh jalan2 ke kota tinggi makan di sini

diana qamarudin said...

akak.. saya pun suka ke sini.. sedap kan nasi ayam dia?? mmg terbaikla org kata.. briyani dia pun best gak.. :)

Rai Ourkizuna said...

dulu masa sekolah di penawar kami mesti singgah makan nasi ayam baser tiap kali outing.. memang sedap.. rindu pulak nak makan lagi..

Efrianti Robani said...

huhuhu kak ita...tetiba sayu jek tgk kg. sendiri, bila nak balik ni...ridunya...betul kak...kedai basir ni sedap makanan dia

Ms.Ashikin Ferrer said...

akk, please check ur email/msg thru FB..sy de email+pm akk kt FB. -Eikin-

Ms.Ashikin Ferrer said...

Akk, please check ur email + msg thru FB, sy de email + msg akk kt FB. Thanks. -Eikin-

eray said...

pernah pergi restoran nie dulu. memang best. wahh makin rindu nak balik johor.

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/04/shaklee-halal-habis-tu-unsur-bb.html

Qasey Honey said...

klau ke Kota Tinggi nti leh la singgah ke sini...hehe

ash andaman said...

kak ita..
tempat wajib setiap minggu untuk bersantap kita dgn hubby..tak jemu..even telo dadar kat kedai ni sedap lain macam....
nt klu ada turun kota post kat blog ea le order kek hik

ash andaman said...

kak ita
kedai basir jalan ibrahim tempat wajib waktu lunch seminggu mesti kena 1 kali kita n hubby..even telor dadar dia pong sedap lain macam..
klu ada turun ke kota tinggi lagi kak post kat blog ea..nt le tempah kek akak..