Follow if you like

Apr 24, 2013

EASY MOIST RED VELVET CAKE

Assalamualaikum
Apalah asyik buat kek aje.. siapalah yang nak makan kek banyak-banyak ni?
Persoalan yang sering ditanya..

Kerana saya masih lagi dalam proses belajar saya perlu memperbaiki diri dan kelemahan.. Practice makes perfect itulah yang sering ita tekankan pada anak-anak..

Bila tiba giliran ita.. ya ita juga lakukan yang sama.. belajar dan terus belajar, sentiasa memperbaiki setiap kelemahan dan memperbetulkan segala kepincangan..


Dah lama ita tak buat Si Baldu Merah ni.. Entah kenapa teringin pula anak tekak ni nak merasa. Biasa ita lebih sukakan kek yang lebih ringan dan lebih gebu. Pada ita kek sebegitu tidaklah muak sangat. Bertambah dengan krim frosting yang sedikit ringan. 

Ita ni suka membuat aje.. makan tu kurang.. 
Tapi kalau tak buat macam mana nak tau sedap ke tidak.. sesuai atau tidak dengan selera dan citarasa. 

Suami ita memang peminat kek, berbeza dengan ita, beliau lebih gemarkan kek yang sedikit padat dan berat. Cream cheese frosting adalah kegemaran utamanya. Kerana dah lama menetap di negara sejuk, lidah beliau lebih peka dan amat mudah bagi ita untuk meminta pendapat tentang kek yang ita sediakan. 
Kalau sedap padanya dia akan memuji-muji kesedapan kek tersebut.. bila terasa kurang, beliau akan berikan pandangan dan buah fikiran.
Dari situlah ita belajar memperbaiki setiap kelemahan diri.


Kenapa tak buat kelas dan mengajar?
Kenapa ya..
Terasa diri ini terlalu naif.. banyak lagi kekurangan yang perlu diperbaiki. Ita suka belajar.. dan suka mencuba. Ita lebih seronok mengajar adik-adik yang baru berjinak-jinak nak ke dapur.. dan blog ita juga untuk mereka yang baru nak kenal dapur macam anak-anak ita juga..
Sekurang-kurangnya mereka dapat menyediakan sendiri atau menjadikan ianya sebagai pendapatan sampingan. Dapat lah buat bayar yuran pembelajaran yang mahal tu.. tak lah membebankan ibu bapa di kampung.

Bagi yang berkemampuan.. sillah belajar dengan yang pakar.. banyak kelas mengajar yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Pilih sahaja mana yang berkenan di hati. Ita hanya mengajar di blog untuk mereka yang kurang berkemampuan untuk membayar yuran kelas yang mahal.. adik-adik atau anak-anak yang tinggal di luar negara yang berjauhan dari keluarga yang sukar untuk mendapatkan makanan yang halal.. bila dah boleh buat sendiri.. Alhamdulillah.. ita pun tumpang seronok..

Jadi jangan lah ada pandangan serong pada ita.. Blog ita ni adalah teman ita dikala ita sunyi bila berjauhan dengan anak-anak. Ia lah penghibur ita. Koleksi resepi adalah himpunan resepi yang telah ita cuba dan menepati selera kami sekeluarga. Ia adalah harta yang tak ternilai yang hanya dapat ita turunkan buat satu-satunya anak dara yang ita ada. Manalah tahu kalau umur ita tak panjang esok, disinilah tempat Dalili merujuk untuk menyediakan hidangan buat ayah dan abang-abangnya nanti..


Alo.. lo.. lo.. nampak dah nak gerimis.. sebelum hujan baik kita terus sahaja kepada cara penyediaan kek ni.
Pertama terima kasih kepada Hana kerana memperkenalkan blog ini kepada rakan-rakan. Dapat lah ita mencuba.. nampak macam menarik aje..

Resepi dari Divas Can Cook dan ita ikut sebijik resepi yang dicadangkan. Ita tukarkan kepada sukatan gram untuk memudahkan lagi rujukan.


EASY MOIST RED VELVET CAKE

360 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
400 gm gula halus
1 cawan minyak jagung
2 biji telur A
1 cawan buttermilk
2 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar pewarna merah ~ ini bergantung pada pewarna yang digunakan
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan air kopi / Nescafe panas ~ mesti letak untuk dapatkan kek yang lembab

Panaskan oven pada suhu 170C ~ 180C bergantung pada kepanasan oven
Sediakan 2 loyang berukuran 8 inc, sapukan mentega dan letakkan lapik kek ~ ketepikan

Dalam bekas, satukan dan ayak tepung, baking powder, soda , serbuk koko dan garam ~ ketepikan
Dalam bekas yang besar, satukan gula dan minyak
tambahkan telur, buttermilk, esen vanilla dan pewarna, gaul rata dengan whisk atau spatula
Tambahkan air kopi panas dan cuka masakan
Tambahkan bahan tepung yang di ayak sedikit-sedikit dan gaul adunan rata
Tuang adunan sama banyak dalam 2 loyang
Bakar dalam ketuhar selama 40 minit atau sehingga kek benar masak
cucuk ditengah kek dengan lidi untuk menentukan kek telah masak. Jika lidi keluar bersih dan licin, ini bermakna kek telah dibakar sempurna, jika tidak tambahkan lagi masa membakar.

Sejukkan kek atas redai setelah masak
Potong atas kek yang keras. 
Potong kek kepada 4 kepingan ~ rujuk sini untuk cara memotong kek


Untuk krim yang lembut dan meleleh boleh cuba resepi ini

Krim Keju 1

150 gm krim keju
30 gm mentega tanpa garam
60 gm gula aising
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh paste Lemon

Pukul krim keju dan gula hingga kembang
Masukkan mentega, esen vanilla dan lemon paste
pukul sebati

Untuk krim keju yang ita gunakan

Krim Keju 2

200 gm krim keju
1 sudu teh lemon Paste
90 gm coklat masakan putih
150 gm krim bukan tenusu ~ Non Dairy Whipping Cream
8 gm gelatin
30 gm air

Cairkan gelatin ~ rujuk sini
Cairkan coklat masakan cara double boiler
Satukan gelatin cair dalam coklat putih
Pukul krim keju dan paste lemon hingga lembut
Tambahkan adunan gelatin dan coklat putih
Dalam bekas pemutar lain, putar krim keju hingga kental
Satukan krim putar dalam krim keju dan kaup balik rata



Kaedah Penyediaan Kek Brick

Resepi ini hanya boleg gunakan resepi Krim Keju 2

Potong 4 keping kek dengan acuan cutter yang berbeza
2 keping dengan 3 acuan cutter
2 keping lagi dengan 2 acuan cutter bulat yang berbeza saiz sila rujuk gambar 1

Mulakan dengan kek yang kita potong kepada 3 cutter
Sapukan krim keju pada bahagian yang telah kita potong dengan cutter bulatan tadi rujuk gambar 2
Ratakan atas kek dengan krim keju nipis sahaja rujuk gambar 3
Letakkan pula lapisan kek yang kedua
Untuk lapisan ini kita perlu ceraikan kek tersebut, letakkan bahagian yang dalam dulu, letakkan krim dan cantumkan bahagian-bahangian yang lain hingga habis rujuk gambar 4 dan 5
Ulang proses hingga habis
Ratakan keseluruhan kek dengan krim keju dan simpan dalam peti ais
Decolah kek mengikut pilihan

Ita gunakan buttercream untuk bunga dan batangnya menggunakan ganache coklat



Selamat Mencuba



87 comments:

Sury Abil said...

Cantek n kreatif!
Berkenan tgok deco kek tu..:-)

Young Areza said...

best gila lah blog akak ^_^

Young Areza said...

best gila lah blog akak ^_^
gila dibuatnya...hahahhah

sHonNa said...

Salam Kak Ita, bergenang jap air mata pd ayat akak buat Dalili. Touching sgt... uhuhuhu.. Anyway, akak mmg seorang yang sgt focos & teliti. Love ur blog!

SuhailaSyahida said...

Akak... sy suka sgt blog akak... suka dgn perasaan yg mmg mendalam... rs mcm nk knl je kak kt luar...

Makngah said...

As slm ita..perkongsian ita di blog ni ibarat utk saham di akhirat nnti juga kan, sbb ilmu ita ini insyaAllah akan berterusan dikongsi ramai, smpi bila2..tahniah sis! tapi kan, kalu saya ler, hari2 mkn kek, mau tembam bam-bam dibuatnya..;-)

fazianbatrisyia said...

Kak Ita...walau tak pernah bersua muka tp sy sayang kak ita sebab sy dapat rasakan keikhlasan kak ita yg begitu membuak2. May Allah you..

Mawar Othman said...

Cantik sungguh kek ni kak ita.mmg menawan dan yg pasti mmg sedap

Nurul Ain said...

sangat cantik dan kreatif :) macam professional :D

雷切儿 said...

sangat cantiknya, saya suka~ :)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Kak Ita dah lebih dari boleh nak buka kelas sendiri tau!

Bbwana adienia said...

cantik deko kak ita..dah lama x makan rvc ni..

Ummi said...

Waaaaaaaaahhh...pitaaaamm... Adoooiii bricks cake pulaaakkk! Akak ni jenis kena tengok orang buat baru paham...kalau baca2 mcm ni, otak lemau sikit...hahaha.. Btw, mmg hasil kek2 Ita terbaiiiikkk...!

#psst...bukak kelas nnt, untuk akak jer taaauu...hahaha

Ann@Anncoo Journal said...

Oh my... this cake is so beautiful! I'm speechless ^-^

adda syuhada said...

suka sangat makan RVC..

CA said...

Salam kak Ita..

Macam biasa...sokmo mar-be-les..Sentuhan ajaib! admire you...muahhh!

musa nora said...

terbaikkk

noorliana zamri said...

sedapnya kak ita

norzila said...

kagum zila dengan kak ita..tangan emas..

Umiazah Mz said...

Assalam
Tabik spring pd ita..
Sgt kreatif, deco kek yg lembut menawan, dlmnya..brick kek..wow!!
Moga sentiasa memberi impirasi dan kongsi resepi dan idea yg hebat..
Moga Allah merahmati ita..

Nooriah Abdullah said...

sentuhan yg sangat kreatif salute lah pada Ita cantik sngt kek tu...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ita, fantastic

yuza said...

salam kak ita, kek akak mmg marvellous! akak sgt2 kreatif. Selama ni saya cuma silent reader blog akak dan hari2 tertunggu-tunggu buah tangan dlm blog akak ni. tak dpt makan dpt tgk gaambar pun jadila..

Azrey Rozie Eiman said...

aahhhh best best!!

farabella_rizal said...

Kak Ita,

Nak tnya, apa fungsi cuka masakan dimasukkan dlm pembuatan red velvet ye? Klu tak letak boleh ke?

farabella_rizal said...

Kak Ita,

Apa fungsi cuka masakan dlm pembuatan red velvet ye? Klu tak letak boleh ke?

hOtMaMa said...

Salam Kak Ita,

RV yg saya jual mmg 100% menggunakan resepi ini.. setakat testimoni yg saya dpt dr customer saya.. RV nih yg paling sedap dia penah makan.. hehe.. alhamdulillah.. sesiapa yg nak cuba resepi ni mmg tak kan rugi.. bg saya yg nih lg sedap dr resepi yg guna butter sbb RV yg nih mmg moist..

tak lupa juga jutaan terima kasih utk Kak Ita yg tak pernah lekang berkongsi ilmu.. semoga Allah swt memberi ganjaran rezeki yg melimpah ruah utk akk sekeluarga :)

**Liza** said...

Kak Ita, Kat mana nak dapatkan ring kek untuk potong kek tu? tak de pun kat kedai bakery supply.

Kak Nik Ja said...

Assalam Ita..ape jenis colouring yg ita guna utk icing tuh?? errrk bukan kaler buncho tu kan??
dah tengok mcm2 jenis kek kat blog ita..Insha Allah akak akan cuba jugak men'deco' suatu hari nanti...haha
kalau ita bukak kelas pun bagus jugak !

JaSSNaNi said...

canteknye.. step by step lagi... :) suka deco2 ala bunga menjalar tu..

kak aishah said...

Assalamualaikum.. kek nampak sweet and lovely...

skdr cdgn utk quotes...

WHATEVER YOU DECIDE TO DO.. MAKE SURE IT MAKES ALLAH SWT HAPPY..

I benefited alot from your blog..tak de apa nk bagi..skdr rasa nk share pesanan seorg Ummi yg warak..

Hidup ini sementara..akhirat kekal selama2nya.. Kalau kita gembirakan Allah swt didunia ini, Allah swt akan gembirakan kita didunia dan akhirat...

sweetkan?

have a blessed Jumaat..salam from me..

love,
Aishah

hana said...

sangat cantik la kak! terpegun gitu! besok lusa nak tiru ntah jd apa tak tau.. hihi.. tima kasih jugak sbb sudi cuba....

faika said...

Assalamualaikum...sangat suka dgn blog kak ita,byk ilmu yg saya dapat dr blog kak ita n terima kasih kerana sentiasa berkongsi ilmu...kek2 kak ita sgt cantik dan saya sgt teruja dgn idea2 kakitangan..TERBAIK<3

Lyranadya said...

Salam, sangat best resipi2 akak. if xkeberatan, follow my blog, sy ade jual produk biozone sangat elok untuk penyediaan makanan. free2 boley bace ye benefit die. berminat boley pm sy yer ;)

http://lyranadya.blogspot.com/2013/04/biozone-important-thing.html

faa.rosli said...

cantik sgt!!

marzs hafiz said...

salam kak ita
cntiknye la kek nie,, akk nk tnye bole order x?? teringin sgt2...

marzs hafiz said...

salam kak ita
cntiknye la hai syg nk mkn...akk nk tnye bole order ke?? teringin sgt2,,

Genie said...

canteknye...
nak tanya ek, 1 cawan tu 250ml?

bolock91 said...

i really love this kakak..tak sabar nk buat ngn mak cuti sem nanti..thanks for sharing! ;)

Hanna Hasnee said...

Salam sis...
Sy da try mmg mnjadi sgt2... tq sgt2...
Sy nk tnye kalo kukus bole x?

adamyusof said...
This comment has been removed by the author.
adamyusof said...

Nak tanya...

1. Macam mana nk dapatkn lemon paste ni? Boleh buat sendiri ke?

2. Boleh ke cairkan geletin guna microvawe

adamyusof said...

Oh ya....saya cadang nak buat kek ni utk warga2 emas. Jadi dalam skala 1 hingga 10, berapa manis resepi kek ini? Tq kak ita n the followers

Damia's Umie said...

Nak cuba...tq..resepi ini kukus boleh tak??

Damia's Umie said...

Tqvm kak ita cantik n kreatif..thanks for ilmu deco kek tu...nanti saya nk try for my birthday daughter..everything thanks!!resepi kek velvet tu..kukus boleh??kak ita.

mariah hashim said...

TERIMA KASIH YG TAK TERHINGGA.. HANYA ALLAH S.W.T. YG BALAS BUDI BAIK AWK ATAS SEGALA PERKONGSIAN INI. AMINNN..

mariah hashim said...

TERIMA KASIH YG TAK TERHINGGA.. HANYA ALLAH S.W.T. YG BALAS BUDI BAIK AWK ATAS SEGALA PERKONGSIAN INI. AMINNN..

Secantik Siti Aisyah said...

Saya belum pernah buat kek ni...
Tapi suka makan....
Terima kasih atas perkongsian ini,pasti akan cuba 1 day...

nora said...

Bagaimana nak dapatkan buttercream yang kental. dan firm? terima kasih Ita

Iza said...

terima kasih banyak-banyak di atas tunjuk ajar akak..saya doakan semoga akak terus di berikan kesihatan untuk terus membaking. Daripada blog akak saya berani mencuba pelbagai resepi dan tip untuk bisness kek secara kecil-kecilan. Nak masuk semua kelas tak termampu saya.

UMMU MUHAMMAD said...

suka ngan blog akak..Alhamdulillah dapat tau melalui fb Puan Roza..terimakasih daun keladi..muga Allah tambahkan ilmu akak..

Aya Zuki said...

kreatifnya akak..suka tengok orang yg pandai buat kek, decoration :)

Smzalina Lin said...

salam k.ita cantik sungguh kejadian kek k.ita... tp kat ne ada jual gegelang utk potong kek tu?

Nur Zulaikha Nazlan Remy said...

Sukanya.. tengok kek2 yang akak buat.. bagi tips lagi..... saya cedok yer ilmu-ilmu akak... bolehkan.. hope boleh buat kek cantik mcm akak buat.... :)

Siti Habsah said...

salam ita..kak seronok bila gi kat blog U best resepi n gambar yg menarik ..emm blum makan tengok gambar dh terliur.. kak nk tumpang tanyalah ita..kak pernah buat red velved ni..tp bkn guna resepi U lah..tekstur nyer agak kering n topping nyer kak tk boleh buat swirl just curah gitu jer koz topingnyer agar lembik..jadi kak nk tanya resepi yg U bagi ni toping nyer boleh buat swirl(yg simple jer.. ) boleh tk ..sory ita bnyklah soalan..sekurang2 nyer kekawan yg bermasalah sedemikian boleh jg mendpt ilmu ni..btw so manya thanks yer..semoga dimurahkan rezki U

anarafis said...

Assalam....mohon syer resipinya..blog puan adalah sumber inspirasi saya...kagum dgn hasil tgn puan..terima kasih kerana berkongsi ilmu..:))

Veronica Ng said...

Your cake looks absolutely extraordinary! I think it is just perfect - looks stunning, moist and soft. It just takes my breath away, as if I am looking at a piece of art! Glad I stumbled upon your beautiful blog and thanks for sharing some amazing tips.

hAniEy IzhAr said...

SUPERB!

fariza norizan said...

Kreatifnye kak...sye suka dengan semua yg akak papar at this blog

Ailisa Essaid said...

As'salam Pn Ita...Fav saya ialah Cheesecake & Kek Baldu Merah...saya x memiliki oven...bagaimana utk menyediakan kek Baldu Merah secara kukus? Pn Ita pernah buat secara trial & error x utk kek Baldu Merah? Blog Pn Ita menarik & penuh dgn panduan & pengajaran....Sekian, wa'salam & terima ksh

siti nur said...

Mohon balas secepatnya. Nescafe letal byk mana?

[HaNa_saKUra91] said...

Akk... bestnye.. sngt kreatif.. terasa nk bljr bnyk bnda ngn akk.. sya sngt suka wat kek tpi xbpe suka mkn..hihi..sma mcm akk..sya nk try arini jgk.. stgi nk kuar bli brg... thanks akk sudi kongsi..tpi sya xreti nk wat corak bnga2 tu..mcm mn ye kak...

aslida said...

Saya dah ikut semua resepivserta langkah....kek mwsak cantik ...gebu...tp kenapa kek saya warna merahnya x menyerlah....jd warna agak gelap sikit....

aslida said...

Saya dah try buat...ikut semua strp...kek jd ...cantik dan gebu ...tp warna merahnya x menyerlah....kenapa ye....jd warna yg agak gelap

Norhafizah (Lina) said...

resepi yang sangat mudah dan memang menjadi. dah lima kali saya buat, alhamdulillah semuanya jadi dengan elok. terima kasih ita atas perkongsian yang tak ternilai ini.

lydia dieya said...

salam..akak, maaf nak tanya..untuk red velvet tu topping dia kalau guna non dairy whipping cream je blh ke x perlu campur apa2...or kena cmpur juga dgn creem cheese ye....tr, ksh...

lydia dieya said...

sala.maaf nk tanya untuk red velvet cake, topping dia boleh guna non whipping cream tanpa campur apa2 ke or kena campur creem cheese jg..trm ksh

Azlita Aziz said...

red velvet sedap dan enak bila di sapukan cream cheese

ette seth said...

Kak ita, nak pinjam photo yg last tu. nak post kat Instagram ( with credit to u). Sbb kata2 tu really describe how i feel right now. Thanks in advance.

Safiah said...

Salam Kak Ita. Mcm mana nak ubah quantiti resipi kek red velvet moist ini kepda aduanan kek 13in? Bagaimana ingin masak kek bersaiz besar agar luar tidak keras dan dlm tidak lembut?

hidayah said...

salam...resepi ni boleh kukus ke? pakai sukatan yg sama utk bakar?

Nieves MR said...

Wowwwwwwww!!!!!!! O.O looks spectacular
hugs from Spain

Nor Fir Alisna said...

Akak nak tnye..krim keju tu kena pukul 2 kli?one mix with paste lemon one without?

Noorain Muhammed said...

Salam kak ita.. Bleh tanye tak.. Kenapa kek Rv kukus yg sy buat (ikot resepi laen) rase pahit ye?? Ape sebab kek bleh pahit ye?? Resepi akk bleh kukus x?

Hanim Mansor said...

Salam kak. Nak tnya. Yg bancuhan air panas nescafe/ cofee tu kepekatan dia mcm mna? Takot trkurang or telbih. 😓

Hanim Mansor said...

Salam kak. Nak tnya, yg bncuhan air panas coffe/ nescafe tu kpekatan dia mcm mne ye? Bpe sudu? Tkot trkurang or telebih. 😓

Norazlina Idris said...

Wow!!! Mmg terbaik la hiasan nye. I like!!!

~shidot~ said...

salam k.ita...sy da try buat red velvet gune resepi ni...terbaik!!!sedap sngt....hehehe.

Diyana Naqiuddin said...

Cantik dan menarik deco kek ni. Sy slalu terpk mcm mne la org buat bricks kek ni. skrg dh tau. trime kasih ye sbb share resepi dan cara buat.

IRFAN AQILAH said...

trima kasih kak..s3moga Allah murahkan rez3ki akak..😊

Therese Venantius said...

salam...nak tanya nescafe tu brapa sudu ya...bancuh dengan air panas saja kan

Amira Athirah said...

assalamualaikum kaka. macam mana nak jadikan kek tu jadi merah. saya dah berapa kali buat tp merahnya kurang meneyerlah. jadi gelap. xnmpak merahnya.

roslinda abd wahab said...

Thanks kak ita byk yg saya belajar..terima kasih byk2...

su harris said...

Thank you so much Ita,I've learned a lot from you.
Every other day when I'm out of idea what to cook,I will definitely
refer to your blog.Your are my cookbook.
With your sincerity to teach others,I hope god will repay your
good deeds.Amin...

normelina said...

Br tau blok ni bila nk belajar bunga krim korea...lawa .tq very much..

DNIBaby'sCUTE said...

ASSALAMUALAIKUM SIS.,...
MELTINGNYER TENGOK KEK2 SIS BUAT..
RASA CM BEST SANGAT..

http://mummyumardian.blogspot.my/

Ibtisam Helwa said...

Salam..maaf brtnya..kak guna jenma apa utk food coloring?

Powered by Blogger.