Follow if you like

Mar 14, 2013

Warkah buat Azrul..



Kehadapan anakanda ku Azrul
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Apa khabar anakanda ku.. 
Semoga Azrul sentiasa berada dalam lindungan Allah, sentiasa terpelihara kesihatanmu dan semoga kehidupan mu sentiasa dirahmatiNya.

Hari ini genap usia mu 17 tahun. Terasa cepat sangat masa berlalu meninggalkan kita.. terasa baru semalam emak mendengar tangismu.. selepas 9 bulan dalam kandungan ini
Terasa baru sangat tangan ini membelai dan mencium ubun-ubunmu..
Terasa baru semalam melihat mu merangkak, berjalan dan berlari riang 
Terasa baru sangat kuping telinga ini mendengar mu memanggil emak.. untuk yang kesekian kali..
Kini anak emak sudah semakin dewasa..

Maafkan kami seandainya tidak dapat menyambut ulang tahun bersama mu kali ini..
Jarak yang memisahkan kita dan demi mengalas tugas dan tanggungjawab masing-masing kita terpaksa akur dengan ketentuannya.. Sesungguhnya emak sangat rindu padamu.. Setiap malam  jika boleh emak ingin sering bermimpi berada dengan anak-anak emak.. Seakan emak mau kembalikan semula masa lalu.. Tapi apakan daya.. emak juga ingin Azrul bijak berdikari..  Ingin melihat kejayaan mu tanpa emak dan ayah disini..

Emak dan ayah bangga dengan mu.. Abang dan Dalili juga bangga mendapat adik dan abang setabahmu.. Bangga kami atas usahamu yang tak pernah kenal jemu.. Semoga Azrul terus menjadi anak harapan dan kebanggan kami semua..

Sentiasa ingat pesan ibumu.. Dimana bumi kita pijak disitu langit kita junjung.. Ingat lah pada penciptamu dan kekasihNya..
Emak tahu, tahun ini adalah tahun getir bagimu.. Tahun yang menentukan masa hadapan mu.. Pasti Azrul berusaha untuk membanggakan emak dan ayah.. Belajarlah dengan tekun anakku, sentiasa hormat pada guru-gurumu.. Insya Allah kejayaan pasti berpihak kepadamu..

Andai kejayaan berpihak pada mu kelak.. ikutlah resmi padi yang semakin berisi, semakin tunduk ke bumi.. janganlah menjadi lalang yang meliuk-liuk dan terawang-awang.. 
Jangan takut dilambung ombak dan badai anakku.. 
Kejayaan tidak akan datang bergolek.. Namun dalam sibuk mencari kejayaan jangan pula takut pada kegagalan.. 
Kegagalan menjadikanmu semakin bijak berfikir untuk meraih lebih kecermerlangan.. Emak tidak pernah putus menitipkan doa untuk setiap langkah dan perjuangan mu..

Kejayaan didunia hanya sementara.. Kejayaaan di akhirat lebih kekal dan abadi..
Jadilah anak yang solleh kerana ia membuatkan emak lebih tenang di sana kelak 

Seandainya warkah ini adalah yang terakhir kali.. Maafkan emak anaku.. seandainya ada kekurangan dalam membelai dan mendidikmu.. Seandainya ada kata-kata dari emak yang pernah menguris perasaan mu.. seandai ada bahasa tubuh ini yang pernah  melukai hati dan menganggu emosi mu.. 
Basahkan bibirmu dengan kalimah-kalimah Allah agar emak tenang dan aman di sana.. 

Selamat ulang tahun anakku.. semoga hari ini lebih baik dari hari semalam dan hari esok lebih memberikan sinar kebahagiaan..

Salam penuh kerinduan
Emak





26 comments:

Ummi Anie said...

saya pulak yang syahdu membaca warkah terbuka ni...hati seorang ibu...hanya yang bergelar ibu memahaminya....Happy Birthday Azrul....moga dopermudahkan segala urusan...

Rozita said...

amin..untuk semua doa2 akak..

ala kak...touching...sob..sob...

Suliana said...

selamat ulang tahun ke 17 azrul.. semoga sukses dlm pelajaran dunia dan akhirat.. :-)

Yati Ali1 said...

as salam kak...sy yg bergenang airmata membaca warkah ini...tersentuh sampai kedasar hati yg paling dalam..sob..sob...

sabar dubai said...

Touchinggg sy plak nk nangehhhhh happy bdayy azrul

Kniedaz said...

isya Allah, berkat didikan yang baik Azrul akan menjadi anak yang soleh...

najeeha cheage said...

maa shaa Allah, ibu mithali ibu yang sejati...

hOtMaMa said...

Touching nyer kak.. selamat hari lahir Azrul :)

Juhariah Johari said...

Salam.

Terharu. Amin utk doa itu.
Moga jadi anak soleh dan membahagiakan ibu bapa.

fazianbatrisyia said...

ibu mithali doanya inshaAllah dimakbul Allah. Semoga kak ita bahagia bersama keluarga tersayang. Kalau sy...tak tahulah boleh mengarang warkah buat anak2 @ tidak...

Selalunya sy cakap live aje...mengalir air mata si anak...ibunya sekali...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Hepi besday Azrul...

akak pula yg sebak membaca warkah terbuka buat Azrul ni...

Shiela said...

Assalam ita.. Sebaya dengan anak tunggal saya Azrul ni.. Tahun ni pun Farrah tkder, tinggal di hostel. terasa sungguh kekosongan tanpa dia sehari hari yg dilalui. Sedeh dan rindu tu tuhan jer yg tahu dlm hati ni tapi apakan daya demi kebaikan anak anak kita.. Apapun Selamat Hari Lahir buat Azrul.. Moga cemerlang dunia akhirat..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Happy Birthday Azrul.

Am so touched with your post today Kak Ita. I karang pun always miss my kids when they kat school and kindergarten. Tak tau macamana I will take it bila dia orang dah besar. Huhu..

fromADDAdesk said...

As salam kak ita....

Terkedu saya baca warkah ini...alangkah indahnya sekiranya saya ada emak mcm kt ita atau jadi ibu seperti k.ita kpda anak2 saya....kata2 yg sgt ikhlas from deep of ur heart

Warkah ini membuktikan kak.ita seorg ibu yg sgt2 baik....azrul msti bangga dia ada emak macam k.ita kan...selamat hari lahir buat azrul....may Allah bless u...semoga azrul lalui tahun ini dgn penuh barakah...aminn

fromADDAdesk said...

As salam kak ita....

Terkedu saya baca warkah ini...alangkah indahnya sekiranya saya ada emak mcm kt ita atau jadi ibu seperti k.ita kpda anak2 saya....kata2 yg sgt ikhlas from deep of ur heart

Warkah ini membuktikan kak.ita seorg ibu yg sgt2 baik....azrul msti bangga dia ada emak macam k.ita kan...selamat hari lahir buat azrul....may Allah bless u...semoga azrul lalui tahun ini dgn penuh barakah...aminn

Delima Zamrud said...

Selamat hari lahir untuk Azrul semoga panjang umo murah rezki Amin.... Terharu sungguh baca warkah nie ...

Nieda ramly said...

selamat ulang tahun....\
bergetar rasa hati bila membaca warkah ini.

Mat Gebu said...

Aminnn....moga diberkati Allah swt..
Selamat hari lahir juga dari pakcik mat...

Yatie said...

Aamiin, moga doa Ita dimakbulkan Allah SWT.

Selamat Hari Lahir Azrul, moga dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yg baik berpanjangan, menjadi anak yg soleh yg sentiasa membahagiakan dan membanggakan ayah dan ibumu serta berjaya didunia dan di akhirat. Aamiin..

aima said...

amin..so sweet

Ummiakid @ lily said...

Aamiin...
syahdunya coretan warkah ini kak ita...syu hati saya membaca dan pasti Azrul akan menitiskan air mata jua.

Saya pasti akan bangga kalau coretan ini diutuskan buat saya dari seorang emak yang prihati...

terserlah kasih kak ita terhadap anal². Muga impian kak ita dan impian azrul tercapai.

Selamat ulangtahun Azrul...hargailah kasih emak yang tidak ternilai itu....muga menjadi anak yang soleh.

siti sabri said...

Insya allah..doa seorang ibu adalah doa yg terbaik...amin
Selamat ulang tahun dan good luck 4 spm nanti

CT Delima said...

As'salam Azlita

Doa dari seorang IBU sentiasa dimakbulkan Allah. moga Azrul berjaya didalam hidup dan sentiasa berpendirian teguh agar impian akan tercapai, In Sya Allah.

Happy Birthday Azrul!! ^__^

Puteri Satu said...

saya yang bergenang airmata membaca warkah ini...

ikha othman said...

warkah yang sangat menyentuh hati..

Ummi said...

Warkah cinta dr ibu buat si anak teruna yang jauh di mata, terbayang2 benar yang si ibu dalam kerinduan yg teramat sangat...tidak mengapalah, kepadaNya lah mengadu, menyampaikan rasa resah kalbu, semoga diberiNya ketenangan buat kita sebagai ibu ya Ita..! Selamat Ulangtahun Kelahiran buat Azrul, semoga berjaya menggapai impian dan kejayaan cemerlang di dunia dan akhirat...jangan sia-siakan masa muda mu, kerana hari tua akan buat kita termenung jauh nnt.... Salam sayang dr Auntie..

Powered by Blogger.