Follow if you like

Mar 12, 2013

DECORATING

Tips dan penggunaan nozel dari Wilton

Round Decorating tips

Open Star Decorating Tips


Close Star Decorating Tips

Multi Opening Decorating Tips

Basketweave Decorating Tips

Leaf Decorating Tips

Ruffle Decorating Tips

Drop Flower Decorating Tips

Petal Decorating Tips


Left Handed Petal Tip Set



Left Handed Drop Flower Tip Set


Couplers


Using Couplers


Step 1
Tanggalkan ring daripada Coupler
Masukkan dalam piping bag hingga hujung
Tandakan bahagian yang hendak digunting
Step 2
Keluarkan coupler
Guntingkan bahagian yang telah ditandakan
Step 3
Masukkan semua coupler
Tolak coupler hingga ke hujung piping bag
Step 4
Masukkan nozel
Kemudian pasangkan atau skrukan semula ring pada coupler




Cara-cara mengisi krim dalam piping bag




Step 1
Pegang piping bag dengan tangan kiri
Kelepetkan bahagian mulutnya ke bawah dengan tangan kanan

Step 2
Dengan menggunakan spatula, masukkan cream ke dalam piping bag
Step 3
Keluarkan spatula dari bag dengan tangan kiri memegang spatula supaya krim masuk semuanya dan spatula keluar dari piping bag dengan keadaan bersih

    Step 4
    Tutup kemas piping bag dengan memulas hujungnya






Cara-cara memegang piping bag 



 90 darjah : Kedudukan tegak
Biasanya digunakan untuk membuat corak bintang, bunga leper dan ros


45 darjah : Sendeng 
Menyendeng sedikit dengan 2 jari memegang hujung untuk control piping bag.
Biasanya digunakan untuk menulis, membuat border, kudup bunga atau lain-lain




8 comments:

Bbwana adienia said...

salam kak ita,

Terima kasih kerana memberikan info yang berguna tentang decorating ni..

atie @ ejay said...

trm kasih kak ita.. sgt berguna:)

cikja said...

Trima kasih atas info yg berguna ni:-)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

info berguna ni ita.. t.kasih..

ZarinAziz said...

As salam Kak Ita..terima kasih atas perkongsian info ni:)

me ordinary said...

tqs for sharing the tips kak .

baru lepas beli barang2 deco cake on9..

tapi belum tahu guna..

tapi lepas tgk tips akk ni..

nak balik try buat

hehe

Aeyla Asrar said...

Salam kak ita..info sgt berguna tercari2 mcm mana nak guna kan piping bag tu..sbb baru beli setnya.dan skrg dh tau dh atas sharing tips dr k.ita.tq

Atiqah Aziz said...

as salam kat mana nak beli piping bag n nozel ni

Powered by Blogger.