iklan

iklan floral cake

iklan ada

Saturday, March 9, 2013

Bluberry Cheese Tart bunga baru..


Resepi ni dah banyak kali di buatkan.. Rasa-rasa ramai yang dah mencuba dan pastinya ramai yang sukakan rasanya yang enak, selain itu keunikan setiap corak yang terconteng di atasnya amat memikat dan mengamit hati memandang.

Ita rasa ucapan terima kasih yang tak terhingga haruslah di berikan kepada tuan empunya resepi asal Pn Azita Zain yang sudi kongsikan resepi yang menjadi kesukaan ramai ni. Ahamdulillah.. resepi ini kini telah menjana pendapatan kepada para suri rumah.

Sebenarnya ita tersentuh bila menbaca kiriman emai daril seorang kenalan yang boleh ita panggil adik. Ia membuatkan air mata ita berlinang di pipi..

" saya telah berhenti sekolah kerana keluarga tidak mampu membayar yuran persekolahan saya.. Saya tinggal dirumah menjaga adik kerana ibu terpaksa berkerja untuk menangung persekolahan adik-adik. Baru-baru ini ibu saya jatuh sakit, saya buntu apa yang harus saya lakukan untuk menyara keluarga.. Saya berasa sangat bersyukur apabila saya terjumpa blog Masam Manis. Terima kasih kak Ita kerana mengajar saya memasak.. kini saya sudah mula mengambil tempahan kecil-kecilan dan kini saya sudah dapat membantu membeli ubat untuk ibu dan membayar yuran sekolah adik-adik saya.."


Ita mengharapkan perkongsian ini, memberikan seribu kebaikan kepada semua.
Ilmu harus dikongsikan supaya ianya tidak putus sampai di sini sahaja. Tiada apa yang lebih berharga selain dari ilmu yang Allah kurniakan kepada hambanya.


BLUEBERRY CHEESE TART

Shell Tart

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Acuan tart 
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
 
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cheese
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Adunan jangan terlalu lembik dan jangan terlalu keras.

Masukkan filling ke dalam kulit tart. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

Kemudian boleh lah kita mulakan proses untuk melorek atas cheese tart tadi.
Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yang kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidak secantik yang kita inginkan.

Untuk corak bunga ni, masukkan adunan cheese yang telah diwarnakan ke dalam piping bag dan gunting hujungnya kecil aje. Kemudian buatkan corak bunga dengan warna merah jambu dan hijau untuk daun. Untuk tangkainya, gunakan lidi yang halus, celupkan hujung lidi dalam coklat emulco dan tarik dari kudup bunga ke bawah. Tarik lembut-lembut aje..

Bila dah siap semuanya bakar semula dalam ketuhar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.


Untuk step by step cara membuat cheese tart boleh rujuk di  Sini






28 comments:

NinaAz said...

Comelnyaaaa

aziejaya said...

Cantik nyer, Ita. Sungguh berbakat lah Ita ni

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

banyak pahal diraih Kak Ita, semoga adik manis itu dilimpahkan rezeki oleh Allah SWT.

lain kali mahu juga corak baru tapi M nya besar sangat, hehe

Ain Fajar said...

Cantiknya bunga mcm lukis gn pen je. .tq k.ita

Nazatushima said...

Alahai...kiut miutnya...syg plak nak mkn...

Hesti HH. said...

Salam Kak Ita,
Ikut terharu baca email pembaca blog Kak Ita, betul sekali yang Kak Ita bilang tu, ilmu harus dibagi...semoga kongsi resipi Kak Ita selalu membawa keberkahan bagi orang lain dan pahala pula buat Kak Ita. Amiiin

Putri Mardiana said...

akak,klu nak tempah kat akak boleh?
klu boleh camner eh?

Gya DuniaKu said...

sgt gojes.... thumbs up...

Bbwana adienia said...

salam kak ita,

suka makan tat ni tapi tak pandai buat..selalu beli ja..hehe..

atie @ ejay said...

cantik kak ita... cam sayang pulak nak makan hihi

Mas said...

cantikk sangat bunga tu kak...
sesuai kan klu dibuat hantaran...

Mazatul Suzana said...

Eeee.. Cantik sgt bunga tu k. Ita.
Kena cuba lukis ni. Selalu saya buat guna lorek2 tu aje. Yg mcm ni lg cantik! Sy pn belajar dari blog azita zain
tq for sharing

Shiela said...

chumilnyerrr.. tak sampai hati rasa nak gigit.. :)

IBTISAM HASHIM said...

kak itaaaaaaaaaaaaaaaaa .. nak resepi ni boleh ? nak cuba buat .. sambil2 tunggu result SPM ni kluaaa .. hihihi .. :D btw,terima kasih kak ita sbb byk membantu .. Syg kak itaa :p

analisa ummu abel said...

masyaAllah.... luar biasa cantiknya kak...

rahel said...

Salam Kak Ita...
Jeles i tengok tat. Cis bunga ni..sangat2 cantek....

cikcimi said...

Comelnya kak !

Siti Hasmah Mohamed said...

kak ita, since resepi ni blueberry cheese tart, kita letak blueberry masa bila ya?

Siti Hasmah Mohamed said...

kak ita, bila kita letak blueberry ya kak since resipi ni bluberry cheese tart?

hajar said...

salam...aduhai k.ita...tersangatla cantiknya, halus berseni teliti sekali...tradisonal gitu....cantik sgt...

hajar said...

cantiknya...halus berseni sekali k.ita...

angeline ong said...

I like to see your blog kak. This cream cheese tart is so pretty. Hope one day I bake it my ownself.

Rohah said...

sedapnye...

ummiaisyah said...

terpegun sy tgk hasil tgn k Ita yg kemas n kretip ni...keep it up Kak Ita!

Rozita said...

sedihnya kisah kawan akak tu.. semoga Allah permudahkan hidup kita semua kak..amin..

Roses_Leo09 aka Hanim said...

no komen
hanim suuuka sangat

ibu umar said...

comelnya macam sayang je nak makan..cantik sgt2..;)

Ms Hidayah said...

salam.tumpang tny.kenape filling cheese saya jd likat ye? texture jd x smooth bile pipe kn ke dlm crust.perlukah sy tmbah whipping cream @ susu?