iklan

iklan floral cake

iklan ada

Saturday, December 15, 2012

AGAR-AGAR CENDOL KACANG MERAH

Assalamualaikum


Selamat pagi, selamat berhujung minggu dan selamat berlibur bersama keluarga..
Mungkin ini adalah antara minggu-minggu terakhir kita dapat meluangkan masa bersama anak-anak..
Tak lama lagi mereka dah mula kembali ke sekolah. Kita juga semakin sibuk dengan rutin seharian. Bila ada peluang bersama seeloknya ianya dimaanfaatkan sebaik mungkin..

Hujung minggu..
Apa perancangan anda hari ini?
Bawa anak-anak jalan-jalan, pergi shopping keperluan persekolahan.. atau berehat sahaja bersama keluarga di rumah.
Sebenarnya banyak aktiviti yang boleh kita lakukan bersama keluarga di rumah. Salah satunya gotong-royong.. aaa.. inilah masanya kita dapat bersama anak-anak bergotong royong membersihkan rumah.. kata orang berat sama dipikul ringan sama dijinjing..
Atau kita boleh mengajak anak-anak masak bersama-sama, buat kek, atau cookies? Tentu anak-anak seronok bukan kepalang bila kita sama-sama mengajak mereka memasak.. nak melentur buluh biarlah dari rebungnya..

Tak payah masak menu yang susah-susah..
Cari yang simple, ringkas dengan bahan-bahan yang cukup minima..
Seronok tau bila melihat anak-anak membantu di dapur..


Hari ini ita nak kongsikan satu lagi resepi yang mudah dan ringkas. Resepi ini adalah atas permintaan seorang kenalan FB.


Sebenarnya setiap hari banyak sangat ita dapat kiriman email, PM atau komen di FB dan blog yang meminta ita kongsikan pelbagai resepi. Mana yang ita termampu kongsikan ita akan kongsikan untuk kita bersama-sama mencuba dan merasa.

Tapi setiap resepi ita olah ikut selera ita dan keluarga. Jika ada yang rasa kurang di mana-mana boleh lah tambah mengikut selera masing-masing, tiada kompromi di sini. Sebagaimana yang kita sedia maklum selera kita semua memang tak sama, walaupun rambut sama hitamnya tapi hati dan selera berbeza.. Oleh itu olahlah resepi dengan bijak dan mengikut kreativiti masing-masing, Cooking is so Fun..


Kepada mereka-mereka yang permintaanya belum ita tunaikan, ita mohon maaf banyak-banyak, mungkin ita masih lagi belum menemui resepi yang sesuai.

Kadang-kala masa cukup mencemburui.. Kekangan masa dan keadaan cuaca yang sering mendung, buatkan semua perancangan ita banyak yang tergendala. Ada sesetegah resepi ita perlu tunjukkan step by step untuk memudahkan kita sama-sama membuat rujukan. Untuk menyediakan resepi bersama step by step perlukan masa yang panjang, kesabaran dan yang paling penting sekali adalah bersesuaian dengan hari dan cuaca.


Ita juga perlukan khidmat, anak-anak dan suami untuk membantu ita sebagai prop. Ada sesetengah resepi terutamanya kek tidak boleh lama diluar kerana nanti ia akan turun bila dibakar, banyak ruang udara dan macam macam lagi.. Ada sesetengahnya ita terpaksa buat 2 tiga kali semata-mata untuk tunjukkan step yang jelas supaya semua boleh mencuba.
Ita benar-benar berharap agar adik-adik ita diluar sana amat-amat memahami masalah yang ita hadapi..
Insyaallah ita akan cuba sedaya mungkin untuk menunaikan semua permintaan..

Berbalik kepada resepi kita pada hari ini. Resepi yang mudah dan ringkas. Asalnya ia adalah resepi agar-agar cendol. Tapi ita olah sedikit dengan menambahkan kacang merah. Selain untuk menambahkan keenakan ia juga turut menaikkan seri agar-agar,  agar di pandang manis serta menarik hati setiap mata yang memandang.


AGAR-AGAR CENDOL KACANG MERAH

1 peket agar-agar serbuk (10gm ~ 14gm)
1 liter air ~ anggaran 5 cawan
1 cawan gula Melaka ~ dihiris
1 cawan gula pasir
1 cawan santan/susu cair
1 cawan cendol
1 cawan kacang merah ~ dalam tin
1 helai daun pandan disimpul
secubit garam

Masak agar-agar bersama gula pasir dan air hingga larut dan mendidih
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian
Ambil 1 bahagian dan letakkan daun pandan yang disimpul dan gula merah
Masak semula hingga gula merah larut
Tapiskan ke dalam loyang atau acuan yang telah di basahkan dengan air terlebih dahulu
Biarkan ia mengeras.

2 bahagian lagi kita tambahkan santan dan secubit garam
Masak sehingga didih sambil dikacau supaya tidak pecah minyak
Tutup api.
Masukkan cendol dan  kacau rata

Cakarkan atau cucuk-cucuk permukaan agar-agar gula Melaka tadi dengan garfu
Tuangkan 1/2 adunan agar-agar cendol di atasnya
Taburkan kacang merah
Ulang sekali lagi dengan 1/2 baki adunan agar-agar cendol dan kacang merah
Simpan dalam peti ais sehingga ia sejuk dan dingin
Sedia dihidangkan.

Adunan ini dapat banyak, jika keluarga tak ramai buat anggaran 1/2 daripada adunan.




AGAR-AGAR CENDOL WITH RED BEANS

Ingredients:
1 packet of agar-agar powder (10gm ~ 14gm)
1 litre water ~ approx 5 cups
1 cup gula Melaka/brown sugar
1 cup sugar
1 cup coconut milk/fresh milk
1 cup cendol ~ drained
1 cup red beans ~ canned/drained 
1 pandan leaf
pinch of salt

Boil a mixture of agar-agar, sugar and water
Divide into 3 portions
mix 1 portion with brown sugar and pandan leaf. Keep boil

Pour the mixture into mould and let them set

Mix another 2 portion with coconut milk and a pinch of salt
Keep boiling
Add cendol and mix evenly

Pour 1/2 cendol mixture on top of brown sugar layer
Sprinkle with red beans.
then cover with the balance of cendol mixture

Chill in refrigerator when it is completely set

8 comments:

asmah yusof said...

Asskm n selamat pagi kak ita...
pagi akak dah hidangkan agar2 yg mantop nie...hehe...cantik sgt tgk potongan kacang merah pd lapisan agar2 tue... thanks kak :)

rahel said...

Selamat pagi Kak Ita...dah terbayang agar2 yang nyaman....tak tau nak ckp apa lagi...memang menggiurkan...

ahsfantasy24 said...

nyum3 ~
sedapnya ! :D

Hasidah Bt Awang said...

Salam kak Ita..tengok malam2 pun boleh terliur ni..hihi

Hasidah Bt Awang said...

Salam kak Ita,bestnya agar2 ni,,

fuzidss said...

love to c your dessert ... teringin sangat jadi sepertimu... baking, cooking at home.. moga Allah permudahkan urusan akak

Norihan Din said...

Assalam..kak ita..sayang nk makan agar2 ni..cantik sangat..

Musliza Hasni said...

kreatifnya...bgsla k.ita ni..weekend ni br leh buat, mst hasben suka! tq