Follow if you like

Sep 27, 2012

BLENDED PINEAPPLE CUP CAKE

Assalamualaikum


Selamat tengahari.. aik.. dah petang dah.. 
Sekejap aje masa berlalu. Rasa baru aje celik mata dah nak masuk dinihari..
Apakah dunia sudah semakin hampir ke penghujungnya..

Sekarang ni dah mula lah nak masuk musim tengkujuh.
Di Johor Bahru,  ni dah berapa hari hujan lebat, hari ni baru nampak matahari.. tu pun macam bersembunyi di balik awan yang kelabu aje..
Bila musim tengkujuh, hujan yang turun lebat setiap hari dengan cuaca yang dingin.. alangkah seronoknya kalau dapat menarik selimut sambil diulit mimpi indah di siang hari..
Dapatlah mengendurkan urat-urat yang tegang.. dapat lah juga merehatkan badan..
Tapi kerja rumah ini tak pernah habis.. lagi hari hujan lagi bertambah-tambah kain baju di jemuran.. aduyaiii...


Bila hari asyik hujan, perut kerap mengalunkan irama keroncong, segalak Sang Katak yang memanggil hujan.
Apalah yang nak di buat di kala hujan-hujan ni.. 
Nak keluar cari bahan-bahan aduyaii.. malas betul nak meredah hujan.
Bongkar sana, bongkar sini.. ada pulak setin nenas. Apalah yang nak di buat dengan nenas dalam tin ni..
Nak buat puding.. asyik makan puding aje.. Sejuk pulak tu.. dah lah hari hujan..
Cubalah buat kek, sedap tak ye buat kek dengan nenas ni.. ?
Kata orang tak cuba tak tau.. 


Hasil menderhakakan resepi orang.. inilah hasilnya..
Blended Pineapple Cup Cake.. jangan mare ye..
Boleh tahan.. boleh tahan.. sedap jugak hasilnya bila sesekali menderhaka.. hihi
Alamak!! terangkat bakul sendiri pulak.. ^_^

Ala tak pe lah.. dah tekak kita kata sedap.. kita katalah sedap! tapi ini tekak kita, mungkin tak sama selera kita.. 
Tapi kalau tak cuba manalah nak tau ianya sedap atau tidak! kan..

 

BLENDED PINEAPPLE CUP CAKE

Dari resepi BLENDED ORANGE CAKE

6 keping nenas gelang dalam tin
1 cawan minyak
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur
2 cawan tepung gandum ~ diayak
1 sb baking powder ~ diayak
1 sudu teh pes nenas

Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali tepun dan baking powder
Kisar hingga halus
Tuangkan bahan yang di kisar tadi ke dalam bekas tepung dan baking powder yang telah di ayak tadi
Campurkan sedikit-sedikit sambil dikacau sebati
Tuangkan ke dalam mangkuk kertas yang telah di susun dalam loyang muffin
bakar pada suhu 170 C selama 20 ~ 25 minit atau sehingga kek masak
Kemudian boleh lah deco mengikut creativiti



Untuk cream ita menggunakan

Cream Cheese Frosting

125gm Philadelphia cream cheese
60gm mentega
1/2 cawan gula aising
1 sdt vanili ekstrak
1 sudu kecil jus daripada lemon
1 sudu kecil paste lemon ~ ita tambah

Pukul cream cheese dan mentega hanya sampai creamy aje, tambahkan gula aising dan jus lemon.

Yang bunga carnation atas tu ita gunakan fondand






23 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Amboiiii.. ada superhero lah!!! hehe..

Kak Ita, kita selalu modified resepi blended orange cake tu ngan macam2 buah, guna strawberry paling gebus.. hehe

Ummiakid @ lily said...

Cantiknya....jeles tgk. Boleh cuba resepi ni nanti...

Kelasssss tau, hb sis ita pun bergaya dgn hasil sentuhan tangan sis....i dabel like...!

ilahjy said...

salam dek ita lawa kuss.. memang kelasssss u...... teramat indah seklai.. boleh buat utk kak tak ???? heheh hadiah masa kak ilah p UTM nanti 15 dan 16 okt nanti 2 hari menginap disana..dpt nginap di dalam UTM... konvo anak kak ilah no 2 hehehe .... kalu ada masa dtg lah jumpa kak ilah disana...no phone di PM fb ya

JaSSNaNi said...

LAWANYA KEK NI.. NAK MAKAN SURE SAYANG JE.. EHEHEH SBB BERENDA2 LAGI TU.. SWEET SANGAT DECO CAKE TU..

rahel said...

Waduh!...ngak bisa dibiarin ni...cantik banget cupcakenya....tetiba ternampak super power....eh..super hero...hehe...mesti sedap ni...pastinya gue suka banget...mohon pinjamkan cake plate yg bersusun di tangan super power itew...

i'mNOTmasterchef said...

salam kak ita,
kalau buat pakai adunan ni,
dapat bape biji cupcakes?

Kniedaz said...

Salam Sis,
Saya suka singgah blog sis sebab resepi dan gambar2 yang ada sangat cantik..buat perut rasa lapar je.. ^_^

Maqwa Abdullah said...

Mabelessss la kak! ;)

Maqwa Abdullah said...

Mabelesss la kak ita! Suka!!;)

rass said...

admire la dgn blog akak ni..semoga u will win Celcom Cupcake Challenge

sitiezahim said...

salam kak...cantik dan mesti sedap hehehe

Nur-nba said...

Salam.. Terpegun melihat deco kek cawan ni.. Cantiknya kak.. tak berkelip mata ni melihat gambar2 akak ni.. :)

Hesti HH. said...

Salam kak Ita,

Tak bisa berkata kata lagi. Yang pastinya cantiiiik banget semuanya...

IdaShazana said...

aiseh ...model tu yang paling mahal. sporting nya

zila norazila said...

salam syg kak ita..
cantik cc tue..model ensem tue kak he hh ee :)

CA said...

Salam kak Ita..

so sweet akak deco cup cake ni...mcm english style...terbaikk!

lina_pg said...

Tersangatlah cantik...teruja tengok hail tangan kak ita ni..kalau buka bakery..rasanya kena buka 24jam kot..kastemer tak putus2 datang..

Umie a'iesya said...

kak ita, adore akak punye masakan! sgt chantek dan kemas ;)

Norhafizah (Lina) said...

tak lah susah ya buat cup cake. saya selalu beli yg tepung ready made. Comel betul warna pink cam gitu.

Qasey Honey said...

slm Kak Ita cyggg...sgt cantik kak cc tu QH tgk...spi xtau nk kata ape dh...mmg tertawan bile tgk cc ni...mmg kreatif bile akak mendeco kek

She Jais said...

Cup cake yg cantik menarik memang da bombz.. :)

nurainieys isa said...

Teruja lah tengok kek kecik akak nie.... pakai skrit lagi... heheh cute2.. :)

Azimah Jumatli said...

Salam Ita,
Terima kasih kerana selalu berkongsikan resipi2 yang menarik.Baru-baru ini saya ternampak seorang baker yang tweak resipi insipired by Kak Yani iaitu Sirap bandung Cup Cake dan topping by custard dan laici. Please lah share kalau Azlita ada resipi tu. Terima kasih.


Powered by Blogger.