Tuesday, May 8, 2012

BUTTERMILK

Ramai antara kita yang tersilap kerana menyangka Buttermilk mengandungi butter dan susu berlemak tinggi. Sebenarnya buttemilk tidak mengandungi butter sama sekali dan kandungan lemaknya lebih rendah daripada susu biasa.


Kaedah penyediaan buttermilk secara tradisional terhasil daripada proses pembuatan butter. Rasanya pula seakan yogurt atau susu masam dan di negara barat, kebiasannya mereka meminumnya sejuk. Ia lebih pekat daripada susu tapi tidak sepekat krim. Daripada 1 gelen susu yang diproses hanya dapat menghasilkan 1/2 pint buttermilk.

Kaedah komersial pula menghasilkan buttermilk melalui  penggunaan cultured bakteria keatas proses pasturised susu yang dibiarkan selama 12 hingga 14 jam pada suhu rendah (69F). Penghasilannya pula ada yang bergaram dan ada juga yang tidak bergaram. Tapi kebanyakkan buttermilk yang dijual mengandungi garam.

Untuk mendapatkan buttermilk di pasaraya atau dikedai menjual bahan kek adalah agak sukar. Ini adalah kerana buttermilk tidak tahan lama dan mudah rosak. Bagaimana pula jika kita inginkan buttermilk tapi agak sukar mendapatkannya di pasaran? Jangan bimbang kerana kita boleh membuatnya sendiri di rumah. Cara membuatnya cukup mudah dan tidak sampai berapa minit kita sudah  boleh menggunakannya.
 
Terdapat 3 kaedah untuk menyediakan buttermilk


Kaedah 1 : Dengan mencampurkan susu bersama jus lemon

Caranya :
1 cawan susu
1 sudu besar jus lemon

Campurkan kedua-dua bahan tersebut dan biarkan selama 5 ~ 10 minit. Anda telah menyediakan buttermilk yang mudah. Gunakan lah ia mengikut jumlah yang diperlukan oleh resepi.


Kaedah 2 : Dengan mencampurkan susu bersama cuka makanan

Caranya :
1 cawan susu
1 sudu besar cuka makanan

Campurkan kedua-dua bahan tersebut dan biarkan selama 5 ~ 10 minit. Anda telah menyediakan buttermilk yang mudah. Gunakan lah mengikut jumlah yang diperlukan oleh resepi.


Kaedah 3 : Menggunakan Krim Tenusu / Dairy Wipping Cream ~ Heavy Cream atau Thick Cream atau Double Cream atau Dairy Whipping Cream


Putar Krim tenusu / Dairy Whipping Cream (Heavy Cream atau Thick Cream atau Double Cream atau Dairy Whipping Cream)  hingga ia kental. Proses ini sama seperti kaedah penyediaan krim. Teruskan memutar sehingga ia akan mencair semula, dan terpisah 'seperate'. Hasil dari pengasingan ini  menghasilkan butter (yang berupa gumpalan berwarna kuning pucat) dan buttermilk (cecair yang putih-kekuningan).


Cecair yang putih-kekuningan itulah buttermilk dan boleh digunakan dalam pembuatan kek yang memerlukan buttermilk. Pepejal kuning yang terhasil pula adalah butter.

Pastikan anda lebih berhati-hati semasa membeli krim putar tenusu kerana ia menggunakan lemak susu. Lihat tanda halal dan kandungan bahan pada kotak sebelum membeli.

Mudahkan penyediaan buttermilk. Sekarang dah tak perlu susah hati bila tidak menjumpai buttermilk di pasaran. Terpulang pada anda untuk memilih kaedah penyediaan yang mana yg dirasakan paling mudah dan menjimatkan.

Buttermilk rasa seakan susu basi kerana kemasamannya, namun ia akan menghasilkan kek yang lembut dan gebu kerana tindakbalas kimia antara buttermilk (asid) dengan leavening agent seperti soda bikarbonat.
Antara resepi yang menggunakan Buttermilk



Terima kasih kepada sumber rujukan : 

20 comments:

norhanim md zain said...

Selamat Pagi ita..awal pagi ni bersiaran..thanks for the info..keliru juga sebelum ni skg dah faham kegunaan buttemilk ni..

Qasey Honey said...

terima kasih sekali lg kak dgn info tu...biase QH buat sdri aje...ikut cra no 1 dan 2 tu...hehe

mashitah said...

Assalammualaikum kak ita, saya mmg berminat buat kek tapi byk tak tau, lepas baca dlm blog akak nie, baru lah saya tau...byknya kegunaan buttermilk dlm buat kek ye...

blu4sky said...

salam azlita,
been following your blog for awhile,thanks for the info.
tak sangka plak bila terlebih pukul whipping cream the end product adalah buttermilk and butter..
pernah terjadi..tak tau dah terlebih pukul.. i thought whipping cream tu basi so terus buang..

INFINITY Cupcakes said...

Salam Ita, thank you for the useful info :-)

Sidratul Muntaha said...

informasi yg sgt berguna..
klulah ayu thu yg aritu terlebih putar whip cream tu..
lama dah ayu simpan cecair tu and pepejal tu as mentega.
aih..
rugi dah 10 ringgit lebih time buang tu.

MamaFaMi said...

Terima kasih Ita kerana berkongsi maklumat. Mama tak pernah beli, buat je...

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

dah lame nak merase red velvet... huwaaa!

CT Delima said...

AS'salam Ita

Selalunya ct memang buat sendiri aje buttermilk setelah tahu dari blog seorang kawan. dengan buat buttermilk sendiri lagi terjamin dan halal. Apa pun ct hargai perkongsian dari Ita ni, terima kasih ia memang berguna buat kawan2 yang tak tahu nak buat buttermilk ni bolehlah rujuk keblog Ita kan :D

salam rindu dari CT, nanti nak balik JB sediakan kek sedap eh hehehe

Ucu Faridah said...

salam k.ita...
sebelum ucu jumpa buttermilk yg dah siap dlm kotak tu..ucu buat yg menual,tp terasa rugi pulak (beli) kadang guna hanya utk 1 adunan jer.......

rahel said...

Salam Kak Ita,perkongsian resepi yang terbaek..percayalah...

Jaa said...

salam k.ita,

susu tu kena guna susu apa ye??fresh milk ke?

Gee® said...

Terima kasih Ita...

deena said...

Tq k.ita ats ilmu ni...

Sufaini Bidin said...

kak tq for blogging everyday u cheer up my day...now im bed rest at home...im like disable women...i cant reach anything...cant carry my baby...cant bake...i can only hold my tablet...im been waiting and crazy abt your blog...it's like a routine for me to open ur blog everyday..i learnt about baking so much from you...i wanted to see u one day...if you happen to come kl..please let me know super women..even i dont meet u personally but i feel like i know u sometimes ago...the cake apprentice

Nur-nba said...

Info yang sangat berguna.. Tq Kak Ita.

ikinnur said...

thanx sgt2! Google buttermilk terus nmpak link ni. Cara pertama nampak mudah, harap2 nya menjadi ler.,,

Arifah Mohammad said...

Susu tuh guna susu fresh milk or fullcreamm ?

luroon hayadih said...

salam.......k.ita

nak tau susu jenis ape yer yg diguner..fullcream boleh ker? atau lbeh tepat lg brand aper ekk?

sukses88 said...

Tq..4 sharing..