Follow if you like

Apr 12, 2012

CHOCOLATE PANDAN CUP CAKE part 2

Assalamualaikum..

Adoii... baru berapa hari tak singah sini dah terasa lama sangat... aii.. rindu pulak rasanya dengan blog ita ni..
Almaklumlah berapa hari ni sibuk sikit.. anak-anak pun balik cuti.. Bila anak-anak balik cuti ni rumah pun riuh rendah, maknya pula sibuk memasak menu yang di order..
Anak-anak pula sibuk mengadap komputer.. tak de can lah maknya nak dok mengadap blog ni lama2.. masing-masing berebut nak guna komputer yang satu ni..

Komputer yag satu lagi masih bermasalah.. Pic ita banyak dalam tu.. tapi semua tak boleh nak dikeluarkan gara2 CD tersekat dalam tu.. dah dia jam lah pulak! dah payah.. ita nak buat kerja ita ni.. Sabar aje lah kan..


Berbalik pada resepi yang dah tertunggak berapa hari.. di SINI  Resepi ni mudah sangat cara membuatnya. Resepi ini jugalah yang telah di order oleh kawan Dalili untuk B'day dia tempoh hari.. Maaf ye lambat masukkan resepi.. Resepi asal dari resepi Moist Pandan Marble Cake

Resepi kali ni ita buat dalam cup cake dan ita namakan Chocolate Pandan Cup Cake. Ita letak 3 warna iaitu pandan, coklat dan kuning. Untuk pandan ita letak pandan emulco dan sedikit pewarna hijau. Untuk coklat pula ita letak Chocolate Emulco manakala untuk kuning ita letak paste vanila dan sedikit pewarna kuning. Kemudian tuang selapis demi selapis,  satu lapisan tu satu sudu. Kemudian kita bakar.. lah dia..
Ok jom kita semak resepinya dulu..


CHOCOLATE PANDAN CUP CAKE
Adaptasi daripada resepi : MARBLE CAKE
By : Snappy Treats


250 gram mentega~ di  cairkan  dan sejukkan
250 gram gula kastor
250 gram tepung gandum, diayak
8 biji telur
1 camca besar ovallate
4 camca besar susu pekat manis
2 camca besar serbuk koko
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar coklat emulco
1 camca teh pes pandan
Perawna kuning dan hijau

Panaskan oven pada suhu 170C
Susun cawan kertas dalam loyang muffin ~ ketepikan

Dalam mixing bowl, masukkan tepung, gula kastor, ovallate, telur dan susu pekat manis, kacau rata dengan whisk hingga semua sebati.
Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan gebu (kurang lebih 7 - 8 minit).
Tuang mentega cair dan gaul rata dengan spatula.
Bahagikan kepada 3 bahagian sama banyak, satu diletak pandan paste dan pewarna hijau ~ kacau rata.
Satu lagi diletak coklat emulco dan serbuk koko ~ kacau sebati.
Satu bahagian lagi letakkan paste vanila dan sedikit pewarna kuning ~ kacau rata
Sudukan cara berselang seli antara adunan pandan, kuning  dan coklat.
Bakar selama 20 - 25 minit atau hingga masak.
Keluarkan kek dan susun atas redai hingga kek sejuk

Ramai yang tanya cara buat bunga tu kan.. Caranya mudah aje..
Untuk kelopak bunga tu ita gunakan nozel no 104


Untuk Krim ita gunakan krim putar bukan tenusu jenama Rich yang kotak warna gold. Krim ni kita putar hingga kembang. Kemudian ita ambil sedikit dan letakkan pewarna pink. Masukkan dalam piping bag. Kemudian dalam piping bag yang sama masukkan krim putih yang kita tak letak warna. Ini bermakna dalam satu piping bag ada dua colour iaitu putih dan pink.


Mula-mula kita letakkan kudup bunga di tengah-tengah cup cake. Untuk kudup bunga ni cuma masukkan sedikit krim putih dalam piping bag dan potong hujungnya. Pas tu letak kat tengah dan tekan piping bag dan tarik ke atas itu sahaja.

Dengan mengguna piping bag yang bernozel 104, kita mulakan proses membuat kelopak. Kedudukan nozel yang kecil sebelah atas dan yang besar sebelah bawah. lihat nozel.
Mulakan untuk buat kelopak. Buat 3 kelopak dahulu


Kemudian tambahkan kelopak dari 3 kepada 5, 7 dan seterusnya hingga habis satu cup cake. Mudah aje kan.. Selamat mencuba!




25 comments:

liemaopurut a.k.a ana said...

Oooh..mcm tu ker rose terhasil. Baru tau. Terima kasih kak ita sbb x lokek berkongsi ilmu. Suka sangat. Ilmu yg berguna ;)

Gee® said...

cantek...

Ummi said...

Weeeeee...Ita cayang...tak terbuat akak..takut x jadi kelopak bunga, jadi kelopak jagung lak, hahaha..nnt akak datang Johor, buatkan tuk akak, kena tengok depan mata...buka class bawak pokok okehh! Adeeehh....fengsan tgk seni tangan Ita ni... ^__^

Lidasarrah said...

As Salam...Bila la bleh break diet nie...kecur tengok! : )...tapik masih tak bleh nak lupa daratan, kena gak disiplin/tetapkan iman/kekang napsu..hehe ..dah kembang benar! (lain la yg badan mantop maintain slim..hehe)...uwaaaa.... : (!!!

Lidasarrah said...

As Salam....bila la bleh break diet nie, kecur tengok! : )..tapik tak bleh nak lupa daratan...kena disiplin diri/kekang napsu/mantapkan iman tang nie, dah kembang benar!lain la kalau badan tu jenis mantop maintain slim je kan but tak tersenarai dlm category gitu, jadiknya uwaaaa!!! : (

Watierman said...

Assalam Dik Ita...cantiknya karya seni Adik...very impressive....kagummmm sgt!Tahniah & Tq for sharing!

Nazrah said...

boleh kak ita tunjukkan susu Rich tu tak?? almaklumlah kita ni orang baru

Qasey Honey said...

kagum dgn keseniaan akak...terpegun dgn hasilnya...kemas...gambo pon cntik2 ala Inggeris lg...

ummiaisyah said...

anggunnya living room kak ita...bertambah anggun dgn kek yg comel dan edap...fresh cream ni x muak berbanding butter cream kan...

CT Delima said...

As'salam Ita

Rindunya kat Ita ni macam lama betul tak singgah ni sinikan. Baru pagi tadi dok tanya Che Mat, mana Ita tak muncul2 ni,tup2 dah keluar dah..hehehe

ct ni pun dok payah nak bukak blog amat2 slow nak lodding. bila anak dara ct balik cuti tenet kat rumah ni pasti terganggu gugat ..hahaha. Maklumlah dia akan duduk depan laptop 24 jam Ita, mana tak slownya..hehehe


cantik menarik dengan kuntuman rose pink atas muffin tu :)

she_ma said...

Kak Ita,
Cantik betul kelopak bunga tu... sayang nak makan.

Nak tanya, kalau tiada ovalate, nak ganti kan dengan apa yea? kat Stockholm cari tak jumpa...huuu

Ida Firdausi said...

yay!! camtu rupanyerr.. nak try gak lah.. even hasilnya takkan segojes kak Azlita punya.. hehehehe.. thanks for sharing :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mantappp! cantik & menarik.. suka tgk gambar2 ita.. haishhh.. mmg semua gambar2 ita akak suka tgk.. hihi...

Roseliza Mokhtar said...

Resepi utk icingnya mcm mana?...tak cair ke ?

MamaFaMi said...

Comey comey comey... i like!

IeRA said...

Cantiknya

mashitah said...

sedapnya......saya mmg pemgemar cup cake.....

ayarus said...

sy cukup kagum ngan persembahan akak, setiap hari sy mesti buke blog akak, wajib coz menarik..n akak xkedekut ilmu...tq n tahniah..

Roses_Leo09 said...

salam kak ita
nak tanya 1 adunan boleh dapat berapa biji cupcake?

afid said...

Salam kak,

Cantik cake stand tu..kat mana beli ye?

salam kenalan...:)

a'in fajar said...

kek2 k.ita memang mantap..ain suke sgt..

ogyep yummy mellow said...

Kak Ita punya entry sentiasa mantopsss gitu...

Nur-nba said...

Wow berseri2 cupcake Kak Ita..tergoda sangat2. Berseri2 cc tu dengan hiasan icing rose tu.. Video baru tu menarik! Kreatif betul anak2 akak.

harizhazran said...

salam.kak ita dapat berapa cup untuk adunan ni

mohd anas said...

bahan seperti tepung, gula kastor, ovallate, telur dan susu pekat manis tu mmg semua skali la..??dahtu pukul sampai kembang..??

Powered by Blogger.