Follow if you like

Jan 20, 2012

SAMBAL BELACAN MANGGA MUDA


Semalam ita buat sambal pelam mangga muda. Dah lama teringin nak makan sambal pelam. Tapi kalau gi pasar kadang ada kadang tak ada, bahan-bahan kampung macam ni biasa kita hanya boleh dapati di pasar tani. Nak tunggu pasar tani hari Sabtu baru ada..

Bila ita gi pasar dan jumpa mangga muda ni ita beli lah sikit sekurang-kurangnya dapat juga melayan anak tekak yg mengidam mengalahkan org yg berbadan 2 hihi


Kalau kat kampung banyak lah kan dan mudah nak dapat pelam muda. Biasa kalau kat Johor ita panggil pelam pauh yg mmg selalu digunakan utk buat sambal belacan atau masak gulai.
Kalau pelam yg biasa kita makan , macam pelam apple ke.. mak ita tak bagi buat sambal. Menurut kata emak atau pantang larang org tua2.. kalau pelam tu kita buat sambal nanti buahnya buruk.. maksudnya buah pelam tu akak selalu rosak atau busuk bila dia berbuah semula..

Sebab tu ada pokok pelam yg khas mmg untuk buat sambal atau apa2 masakan yg berasaskan pelam. Jomlah layan sambal belacan mempelam muda ni. Ita makan bersama masak lemak dan ikan goreng.. hihi itu pun dah tersandar kekenyangan..


SAMBAL BELACAN MANGGA MUDA

15 tangkai cili padi
3 batang cili merah
sedikit belacan bakar
1/2 biji bawang besar
1 biji buah mangga separuh masak ~ di hiris halus
Garam dan gula secukup rasa

Tumbuk kesemua bahan kecuali mangga hingga halus
Masukkan mangga dan gaul rata
akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa



22 comments:

icaland pelangi indah said...

aduhai...menyelerakan. cantik la gambo masakan kalau ada bunga mcm tu.
ica biasa pelam muda..suka buat kerabu mangga

susumanis said...

sambal mangga yang mengiurkan rasa lagi pula cantik dihiasi bunga segala..tqsm for giving a beautiful pica for my mind pagi jumaat yang barakoh ini..May Allah bless ita n all..amin

DaRi DaPuR LiZa said...

wahh...dah terliuq dah ni....

KG said...

dahlah tak breakfast ni, tgk gambarq terus terliurq!

Gee® said...

ouch!! kecur...

faa.rosli said...

ummi faa slalu guna buah bacang/kuini..akak knal buah tu?hehe..

penah skali ummi faa buat gune apple hijau..sedappp!

Ummi said...

Itaaaa...adeeei apa tayang sambal2 ni...kecuuuqqq ayaaaqq liuuqqq akak dibuatnya taaauuu..makan dengan nasi panas2, pastu ada ikan goreng embal2 gitu...alaaa bestnyaaa Ita weeii...hehe

Mimiey.. (^-^) said...

ya Allah,kecur air liur mie kak ita tayang pelam pagi2 camni...
sedapnye akak!!!!
ni kalau dpt pelam muda xdan mak nk buat smbal,mie dh buat colek dulu dah...hehheheeh...

Roses_Leo09 said...

emm sedapnya kak ita .....
makan dengan nasi panas. fuhh... terangkat .........

Kamsiah said...

salam
kecur air liur nengoknya...

AbbotCottage said...

kena dengan ikan masin, ulam, nasi panas, ikan bako, makan kat pangkin....sahhhhhhhhhh tak sedo ada ayam tenggek ateh kepala.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aduhhh.. kecur air liur akak tgk sambal pelam muda ita buat ni... mmg best!

p/s: akak ada komen kat dessert buah pear tu.. nnt ita baca ye! ada maklumat yg dikongsi.. TQ!

nonierahman said...

Adoi kecur liur tgk.best nie makan dengan ikan goreng nasi panas2.memang tersandar la lepas tue.

intandayani said...

ishh sedapnye mkn ngn ikan sungai goreng garing2...kecurnye

Choco Ani said...

oh tidakkkkkkkkk Ita.. sedap nya sambal belacan mangga muda.. boleh terasa kat anak tekak ni.. Lawan kan dgn Kari ikan.. nasi panas.. fuhhh berpeluhhh..

CA said...

auchhh...kak ita..bab sambal memang suka..ada mangga ni mesti masam2 gitu.duhh memang leh ngencesss...kecur je air liur...sib baik jenguk pagi..kalau time lunch konherm tewus lelehhh je...x tahanzzz...

Shaz @ Ratu Ngerecho said...

sedap nyerrrrrrrrrr

Sha HomeMade Cake n Choc said...

wow...walaupun gambar sambal belacan ajerr..tapi dah terliuq ...gambar kak ita tuuuu cantik sangat macam dah ada atas meja makan kat rumah sendiri pulak ...adoiiiyai

wanie said...

laparrrrrnyaaaaaaaa.....akak blh add waniey...saya bru nak blajar ni..

ShashaCahaya said...

Ooooiii.... Sedapnya.

Norimahsofea said...

sedapnya. . terbayang bayang dah nak makan.

Khairiawani&Khairiyani said...

Dalam banyak banyak resepi. Ni yang buat sye teringin sgt. Hehehe.

Powered by Blogger.