Tuesday, January 17, 2012

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES

Assalamualaikum..

Hari tu masa ita gi jalan ronda-ronda kat Midvalley ita ada lah ternampak satu gerai yg menjual kuih. Ita kalau jalan mmg suka sangat singah kat gerai jual kuih atau pon singah kat bakery. Ita suka cuci mata dengan melihat kek atau kuih muih yang mereka pamerkan. Kebanyakkannya cantik2 dan unik2. Macam-macam idea kreatif daripada Si Penjual.


Dalam banyak-banyak kuih ita terbekenan dengan Hokkaido Chifon Cupcakes ni. Tapi maaakkkk aiii...  mahalnyaaa.. 1 biji RM 8.00 biar betullll...
Macam tak percaya pulak! mahalnya cup cake ni.. sedap sangat ke??

Bila pulang aje ke rumah ita terus mengoogle cari resepi kuih ni. Alhamdulillah ita telah di temukan dengan blog adik manis ni Shyieda yg telahpon mencuba membuat cupcakes ni..
Melihatkan cara membuatnya yang agak mudah ita pun terpanggil untuk mencuba! Kata orang tak cuba tak tau kan??
Sesekali nak juga lah mencuba resepi dari negara lain.. Adakah ianya serasi dengan tekak kita..

Cara membuatnya agak mudah, sama macam kita buat chiffon cake hihi nama pun chiffon cupcakes mestilah sama cara membuatnya tu kan.. Tapi kenapalah di jual dengan harga yg mahal..

Tekstur keknya sangat lembut... lembut sangattt... dan sangat halus. Ita rasa penambahan tepung kastard dalam adunan yg membuatkan teksturnya halus mulus tu.. rasanya sama juga macam kek chiffon bila kita makan begitu sahaja.. tapi bila diletakkan filling cream custard rasanya terus berubah.. wallllaaa... sedapnya!!


Pada ita Hokkaido Chiffon Cupcakes ni mmg sedap! tapi itu pada selera ita lah kan.. apa-apa pun kita mesti ingat setiap selera kita berbeza walaupun rambut sama hitam dan uban sama putihnya..
Dan ita mmg sukakan rasanya yang lemak berkrim dan kelembutan kek yang.. aduyaiiii... ia seakan mengelunsur laju aje di anak tekak ita ni...

Satu adunan dapat banyak jugak kalau kita guna cawan cup cake atau cawan muffin. Untuk filling ita masih lagi menggunakan filing cream puff yang pernah ita buat dulu. Semua sukakan rasa cream custard dari Honey ni..

Sebenarnya dalam memasak semua bergantung pada selera masing-masing.. jangan takut nak mencuba dan merasa.. Bila memasak jangan hadkan pemikiran kita.. yg tu tak boleh.. yg ni tak boleh... sebenarnya memasak ni kita bebas mengikut selera dan citarasa kita sebab yg nak makannya pun kita.. Oleh itu kita kena bijak serasikan hidangan antara resepi asal dan selera untuk kita dan keluarga..

Terima kasih ita pada adik Shyieda yang sudi kongsikan resepi ni. Akak  minta izin untuk sharekan pula di sini.. mana lah tau kalau ada pulak yang teringin nak mencuba dan merasa..


HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES
By : Seadragon
Rujukan : Shyieda

4 egg yolks
30g caster sugar
1 teaspoon vanilla extract
40ml milk
40ml canola & sunflower oil
55g cake flour
20g custard powder
1 teaspoon baking powder

4 egg whites
1/4 teaspoon salt
80g caster sugar


Preheat oven to 170°C. Prepare about 8 one-cup-capacity ramekins or dariole moulds; use Texas muffin tin if you do not have individual ramekins or dariole moulds. If you are using Texas muffin tin, line with paper cases. Sift cake flour, custard powder and baking powder three times and set aside.

Beat egg yolks and 30g sugar briefly to combine, add vanilla, milk and oil, beat well to combine. Sift flour mixture in a few batches into the yolk mixture and lightly fold in to combine.

Whisk egg whites and salt until foamy. Gradually add 80g sugar, spoonful by spoonful, and continue beating. Beat until soft peaks.

Scoop 1/3 of the egg white mixture into the yolk mixture and fold in with the balloon whisk. Repeat two more times with the remaining egg white mixture.

Divide batter into the ramekins or dariole moulds, filling to about 70-80% full.

Give each ramekin or dariole mould a light tap on the kitchen bench to get rid of any large bubbles in the batter; do the same if using muffin tin.

Bake for about 20 minutes for muffin tin or metal dariole moulds, or 25-30 minutes for ceramic ramekins, until cooked. Remove from oven and tap again. Let cool (no need to cool upside down).


When the cupcakes are cold, use the nozzle of the piping bag to poke a hole on each cupcake and pipe in custard. Stop piping as soon as you see custard oozing out from the hole. Serve straight from the cup with a spoon.

CUSTARD FILLING

100g Instant Pudding (Vanilla Flavoured)
700ml cold milk

or

100g Instant Pudding
600ml heavy cream

Make the custard according to instructions on the package. 

Taste: Light and soft cupcake with a delicious custard filling
Consume: Best served cold
Storage: Store in airtight container in the refrigerator for up to 2-3 days


HOKKAIDO CHIFON CUPCAKES


4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

CREAM CUSTARD
by : Honey

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

34 comments:

eza said...

sungguh menyelerakan....

DaRi DaPuR LiZa said...

salam ita..nmpak sdap dan menyelerakan....

CT Delima said...

As'salam Ita

ni alah2 chiffon cakelah ya Ita. dah sememangnya chiffon cake ni lembut tambah sedap dan sesuailah ada custard tu juga.

ct kalau ke MId tu jarang nak makan sangat. setakat cuci mata beli apa2 yang patut dan duduk kat MPH tu yang lama dengan anak2..hihi. Apalagi buat kat situ cari buku resipilah jawabnya..hihi

Nieda said...

Enjoy the gambar , cantik.

norhanim md zain said...

Salam ITA ..Saya memang minat sangat dengan chiffon kek ni..gambar yang cantik..

resepi yang ringkas dengan bahan-bahannya mudah didapati

teringin sangan nak mencubanya.Thank you for sharing .

R-ASLY said...

agak2 blh dpt berapa cup utk satu adunan?kos nya takde lah byk sgt kan,nak cuba nie,tq k.ita.

Melly Octaviana said...

looks yummy.. serasa mau ambil satu dan makan nya. ;)

ASMAH YUSOF said...

k.ita...nampak sgt menarik...kn cube nnti..:)) thanks kak

Oh Oeya said...

Amboii harga! Kalau harga camni mau mkn sebiji jimat2 hihi..

Wow! Memang terbaiklah Kak Ita ni.. Terus dpt hasilkannya ;-)

nonierahman said...

Salam kak ita...waaahhh bestnya chifffon cupcake nie.nampak lembut sgt.dpt pulakk filling kastard.mmg terbaeklah.nyum2

cik cek said...

Bila Ita dah ckp sedap...teruja lak akak nak mencuba...letak filling custard pulak tu...emmm...yummyyy...:)

Azira...Nozie...Kechik said...

aaaaaaaaa...akhirnya.....

saya cita2 dalam hati dah lama..tapi asyik terbengkalai jek...last2 kak ita yang buat dulu...

Kalau saya balik kg kelantan...seketol RM3 ke 5 tah..dekat kdai kek muhibbah, kota bharu tuh....ke 3biji RM5 tahh...

suke..sukeee

Yatie said...

uwaaa tngk pun dah tau mmng sedap kek ni...kena plk rasa chiffon lagilah sedapkan Ita...meh bagi yatie rasa seketoi..he3....

faa.rosli said...

pe yg mahalnye ek? hihi

sarah said...

hiii.....sib baik ada yang malay version, yang omputih tak berapa nak faham..

Nur Islah said...

assalamualaikum kak ita

tepung kek tu boleh digantikan dgn tepung lain tak? huhu

♥MAMASYAZA♥ said...

saya dah cuba, memang sedap. minta kebenaran nak amik resipi letak kat blog.

MyView said...

Akak, mmg ne gune remakins ke? klu paper cukcakes je boleh x?

nasuha ahmad helmi said...

salam kak,saye baru je cube resipi ni,memang sedap,lagi2 kalau dah simpan dalam peti ais...terima kasih sebab berkongsi ye kak. ^___^

Adyshariz said...

salam, sy amik resepi ni dan cuba..alhamdulillah mmg sedap cupcakes ni..tq ya sb sudi share

Nieyxzha Hassan said...

Alahaii..tgk je pon dah nampak sedap..belom mkn lagi ni xD

Mazuki Izani said...

Sya dah cuba td n bjaya.. Alhmdulillah sdap sgt.. Trima ksh k itaaaa..... Wani sabah

Mazuki Izani said...

Sya dah buat ptg td n dah mkn pun. Sdap sgttt.. Makasihk ita

aida zalman said...

wahhhh memang best kek ni..1st tym mkn org dkat king's introduce..sedappp sgt2 nk try la bt sndri..tengs 4 d resepi..n cntik sgt gmbar..

noor ashikin said...

salam..kak ita,sy dah cuba resepi hokkaido chiffon cupcake ni..sedap sgt..n heppy sebab menjadi..sy letak dalam blog sy..mohon share ye kak..TQVM! ^_^

http://eqincakelover.blogspot.com/2013/01/hokkaido-chiffon-cupcake.html

faa.rosli said...

dah try resepi akak ni melalui blog Kak Mas..memang sedap..tapi faa punya hitam legam..rasa hebat!hehe

http://faafeefoo.blogspot.com/2013/03/hokkaido-chiffon-cupcake.html

Kak Bunga said...

memang sedap...makan sekali mesti nak lagi..huuhuh

salwa ya said...

Baru lepas kekenyangan makan 2 biji..sedap kak mkn dgn kstad dia.trima kasih dgn resepi yg sedap

Lurve Pinky said...

akak , mintak izin ambik resepi .

NurEA Shoppe said...

Assalam sis...klu guna tpung gandum mcm mana sukatan dan perlu tambah brp byk baking powder? Satu adunan blh dapat brp bekas cupcakes?

elena eileen said...

Assalamualaikum
Terima kasih atas perkongsian resepi ni. Menjadi. Ofismate kata dah boleh ambil tempahan ni.... Sedap....

elena eileen said...

Assalamualaikum
Terima kasih atas perkongsian resepi. Memang sedap. Ofismate kata dah boleh buat tempahan ni....

jacq73 said...

Hi, nak tanya untuk buat cream custard filling (honey) 1 sudu besar tepung custard ke? Maaf budak baru belajar. Thks

vitamin-anda said...

Salam..nak tanyalah..kenapa hokaido cake saya jadi padat kat bawah tapi atas gebu bila masak..selalu sangat jadi macam tu..kenape ye??