Follow if you like

Jan 29, 2012

HEZELNUT FRAMBROZEN KENARI

Assalamualaikum


Kecoh satu taman Dalili punya hal..
Adoiii... macam-macam tau Dalili ni.. ada.. ada aje..
Kadang-kadang tak boleh jugak nak salahkan dia.. kesian jugak kat dia tak de kawan.
Semalam masing-masing semua sibuk, ita sibuk menyiapkan tempahan anak bujang yang minta buatkan macam-macam utk bekalan pulang ke asrama..
Abangnya pula sibuk siapkan homework yang tak siap lagi.. biasalah anak ita ni suka sangat buat last minit.. haiii.. bila awal-awal cuti tanya homework dah buat belum.. emm.. jawabnya relax lah.. mak.. cuti kan lama.. Bila dah nak balik baru sibuk cari homework..


Bila semua sibuk, anak dara tu.. bila masa pulak dia keluar.. dia tak bagi tau maknya pulak tu nak keluar..
Tiba2 ada orang tekan bell, bila bukak gate.. emm... ketua taman dan ada lagi 2,3 orang yang mengikut... aik! ada apa hal pulak ni..??
Mula2 tanya suami ita ada rumah tak? mmg lah tak de belum balik kerja lagi.. ada apa hal ye? cuak jugak ni dalam hati..
Tiba2 dia tanya.. tadi yang pakai baju pink budak perempuan tu anak akak ye?
Ita pun macam lalok kejap... emm.. eh ye lah anak saya..  ada apa ye..?
Boleh tak panggil dia kejap..?
Nape ye?.. berdebar2 jugak ni.. apa pulak lah Dalili dah buat..
Bergaduh dengan anak orang ke..?


Tiba2 yang perempuan tu pun terangkan pada ita
Dia kata dia jumpa kertas, ada orang baling kat rumah dia.. Kertas tu tulis " AYANI ADA RUMAH TAK? KALAU ADA PERGI TAMAN"
Dia terkejut, disangka ada orang hantar surat pada maid dia, kebetulan nama maid dia Marni. Dah 2 kali maid dia lari dari rumah dan ini maid yang ke3. Puas dia tanya maid dia dan siap marah  lagi katanya.. tapi maid dia tak mengaku..
Ialah macam mana nak mengaku.. dia pun tak tau apa-apa..
Kawasan rumah ita sekarang mmg kecoh pasal maid lari dari rumah. Habis semua guard kena marah bila ada maid yang hilang dari rumah..
Sekarang nak masuk kawasan rumah pon susah.. semua di kawal ketat
Teksi lagi lah habis kena selongkar takut kalau ada bawa lari maid.. Aduyaiii..


Katanya bila dia keluar rumah dia nampak anak ita Dalili tengah mengendap2 dan lalu lalang depan rumah dia..
Bila dia tanya Dalili katanya Dalili terus lari lintang pukang..
Baru ita teringat, Dalili ada kata kawan satu kelas dengan dia ada duduk dekat rumah ita.
Dah lama sekolah baru tau yang mereka duduk setaman dan rumah pun berdekatan.
Nama kawannya tu Aryani, tapi dia ni tak tau mana satu rumah kawan dia.. Ita rasa mungkin dia yang baling kertas tu.. Biasalah budak2 kan mmg suka sangat passing2 kertas.. aii.. teringat pulak zaman sekolah.. maknya ni pun suka jugak passing2 kertas.. hehe
Rupanya dia tersalah baling, masuk rumah orang lain pulak.. aduyaiii Dalili.. Dalili..
Kerana ketakutan dia masuk bilik dan terus kunci pintu.. tak bukak-bukak.. sampai pagi...
Puas ita dan ayahnya panggil dia tak bukak jugak.. tak makan dan tak minum dok berkurung satu hari dalam bilik.. ketakutan.. Kesian Dalili..


Ini satu pengajaran juga untuk ita, lain kali ita kena lebih berikan perhatian pada Dalili. Bila duduk area rumah yang macam ni.. mmg lah rasa sunyi, tak de kawan. Bila abangnya balik lagi lah dia rasa sunyi...

Ok lah kita lupakan kisah Dalili tu..
Hari ni ita nak hantar Azrul pulang asrama
Sebelum ita pergi ita nak kongsikan, inilah cookies yang jadi permintaan Si bujang.. Frambrozen Kenari. Ita masih lagi menggunakan resepi yang sama, cuma ground almond ita tukarkan pada kacang Hazelnut. Ita beli yang dah siap dikisar halus.
Rasanya lebih sedap! lebih halus dan lebih rapuh!
Sebenarnya biskut ni telah menjadi kegilaan ita sekeluarga. Memang tak jemu menikmati setiap kepingan biskut apalagi bila ditaburkan kacang pistachio di atasnya yang rangup bila di bakar..


HEZELNUT FRAMBROZEN KENARI
Dari resepi asal FRAMBROZEN KENARI

Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor

100 gm serbuk
hazelnut
200 gm butter

1 biji kuning telor

70 gm susu tepung

Toping Tengah
Blueberry filling secukupnya
   
Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak bersama serbuk badam dan susu,  gaul hingga adunan menjadi doh 
Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh  dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan cutter dari loyang setelah masak 
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing

Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor
2 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh jus lemon

Hiasan
kacang pistachio di cincang kasar

Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.

Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Pasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn kacang pistachio
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
Kemudian keluarkan cutter
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.

32 comments:

bobiedanbad said...

kesiannya Dalili, sy pun masa kecik tak ada kawan :)

ummiaisyah said...

alahai lawak le plak dalili ni...anak dara sy kt rumah ni pon cam tu..sikit2 nk tulis kt kertas peh tu pass plak kt kiter suruh balas balik...mcm dia buat kt sekolah...
nk sekut tu k ita...heheheh

Yatie said...

Assalamualaikum Ita,
Adoyaiiiii kesiannya Dalili, tulah kan kdng2 kena beri perhatian lebih sikit kat anak2..walau dah besar pun kena ambil berat gak apa yg di kata..kdng2 kita terleka kejap..takpelah Ita, jadikan pengajaran..jngn bagi dia keluar sorang2 lagi..bahaya sangat2 skrng ni..

Btw, semoga Ita sekeluarga selamat sampai ke destinasi pergi dan balik...tngk sekut mewah Ita ni wat terliur je..bilalah nak merajinkan diri ni..kalau dapat free dari Ita suka jek..tak tolak punyerrrrr..he3..

ilahjy said...

salam dek ita lawa
akak punya la suspen dok baca cerita anakannda kita tu..ooo itu rupanya..alkisah...kesian anakanda kita..kesunyian. mak long ilah faham dulu long ilah duduk sorg2 dgn nenek..tapi kwsan kampung tahun 70an dan 80an tak bahaya sgt.. bebas keluar masuk janji nenek tau..
apapun hidangan utk abang ngah tu buat long ilah terliur..dah simpan resepi dulu tuu lom buat2 lagi...emmm lom rajin hehehe..tolong pos sikit kat long ilah tauuu emmmm...minta belas kesian ...dalili tolongggg long ilah nak rasa sikit...

Qasey Honey said...

alahai kesian bdk dalili tu...xde kawan...klau kwsan perumahan yg ade guard ni mmg cmtu la kak kan...mcm mne nk bkawan...jiran2 pon mcm sombong2 je kan...sma la mcm kt sni...

ape2 pon sedap la cookies ni...dh byk kali tgk...cuma sya aje xtbuat2..hehehe

..::Zue::.. said...

memang kena cuba ni.. tergoda lak N3 kak ita hari ni..

pepon kesian dalili...

geez said...

Kak.... presentation sangat menarik.....dan nampak sedap....must try..! :)

Melly Octaviana said...

sedap nya, mau coba buat juga kapan kapan.thanks kak Ita for sharing.

khairiah khaizu said...

sedapnya tengok...manis tak ita...saya macam dapat rasakan kemanisannya....(*__*)

Sarah Suhaida said...

sgt-sgt teruja klo tgk semua yg akak masak..rs semua nk wat..presentation jgn kata lah tip top..u my idol akak..all the best..:)

Bila Hati Azwani Berbicara said...

kak, saya kagum sangat dengan gambar2 masakan akak tu..cantikkkkkkkk sangat..

RINDU MAMA...semasa ada dihargai,setelah tiada jangan ditangisi said...

Salam..kesian budak2 kalau takde kawan..bila besar nanti takde kenangan ngan kawan2...duk kawasan macam rumah Dik Ita ni ada baik dan buruk nya....dari segi keselamatan rasa nya OK..Tapi rasa tak bebas pun ada kan....tu la ada guard pun ada jugak maid yang larikan diri...kadang2 harap guard jaga ..tapi pagar pulak makan padi..saya dah rasa dulu..sekarang dah duk Taman perumahan biasa je...senang sedara mara nak datang...senang nak keluar masuk....jangan marah Dalili ya...dia budak lagi..biasa la tu budak2..cuma lepas ni kena bagi perhatian lebeh sikit ya Dik Ita..

Gee® said...

huh!! sure dup dap dup dap Ita kan...maklumlah sekrg ni macam2 kes terjadi...budak hilanglah maid larilah...takut sgt... apepon syukurlah sumenya ok...
bak nk rasa ckit cookies yg mengancam tu...

icaland pelangi indah said...

dah byk kali kak ita kata kuih ni sedap. mmg kena try lah.

kesian dalili.... saya simpati.

aleeya sapphire said...

salam kak ita...urm best nyer jd k.ita ni buat pe pn m'jd..tp mmg geram la tgk biskut mcm 2..lg2 mkn time tgk tv mst best..alahai ble la nk buat ni yer............... d(^_^)b

CT Delima said...

As'salam Ita

Apa kata Ita tambah satu lagi buat teman2 tuk Dalili..hahaha. Lawak pagi2 ni Ita jangan marahhhh..hehehe

tergoda dah lama seenarnya, tapi nak buat tu asik terpikir ada tak nanti anak2 yang nak makan. maklumlah benda2 yang tak biasa makan ni payah sikit kat rumah ct ni Ita. apa pun dah lama simpan resipi. kot2 teringin nak buat bolehlah mencuba nanti.

aJa said...

Kak ita dalili nak kawan tu ngehngehngeh...sian dia tau...

pape pun air liur saye meleleh tengok kukis nih...pergh....sedap tu...

Ummi said...

Assalam Ita....alahaaaiii anak omaakkk! Omak bz membaking, Dalili bz nak cari kawan lak eh...ciann dia, tersalah baling nota lak...bila baca mcm kelakor la pulak...igt td, Dalili hilang ke....adeeehh, saboor je laa... Lenkali, ajak Dalili baking2 sekali dgn Ita la nampaknya, biar depan mata...hehhee.

Banyaknya Farmbrozen tu Ita, sonok la anak bujang kudap2 dgn kawan2 dia eh.. :)rajin Ita ni..

Sit Rahmah said...

Buat cookies ni lamanya, memang camtu ke? kalau percepatkan masa dan tinggikan temp, apa akan jadi?

laila tony said...

nanti nak mintak izin try resipi...macam best n sedap..

ParkHawaBom said...

Salam k.ita..wow..sunguh meranggupkan laaa cookies nie walau xpenah mkn tgk dh tau ranggup..k.ita..mak sy ckp kalau nk tgn berseni mcm k.ita kna bnyk sbr..btul ke?

Rose Arianna said...

Salam Kak Ita,

Terima kasih kerana rajin berkongsi resepi.

Baru2 ni saya telah mencuba resepi biskut ni, memang sedap sangat. Tapi agak sedih sebab bila nak keluarkan cutter tu meringue dan biskut terpisah.. Minta kak ita tlg ajarkan/terangkan caranya utk keluarkan cutter tu.. Saya nak cuba buat lagi tapi risau takut nanti tak boleh nak keluarkan biskut tu.

Terima kasih saya dahulukan :)

Juliza Parmin said...

Akak ada ambil tempahan tak...??

Fauziah Salleh said...

Kak,blh tak tunjuk step by step cara buat cookies ni

myCookies Etc said...

Assalam kak ita...saya gunakn loyang yg ada cutter tu...tapi ada masalah bila nk keluarkn cutter bila biskut dh masak... Dia melekat... Kak ita ada tips tk supaya biskut tk melekat pd cutter tu...

tuti azuraidah said...

Masa bakar meringue tu guna api atas bawah or atas sahaja

tuti azuraidah said...

Masa bakar lapisan meringue tu guna api atas bawah atau atas sahaja ya.

azlina said...

As Salam Kak Ita,
Utk lapisan atas Tu Bila Bakar Guna api atas bawah jg ke? Tqvm

Sandra Hisham said...

sedapnya....

Lina Kelaye said...

Saya guna api atas bawah masa bakar meringue.. cutter tu pulak saya keluarkan dalam 20 minit lepas bakar meringue.. lepas tu masuk semula dalam oven n sambung bakar.. kena keluarkan awal sbb bila dah sejuk meringue tu dah keras, melekat pulak pada cutter... susah nanti nak keluarkan biskut.

fidanie said...

Salam kak Ita, saya dah cuba 2 kali buat biskut nie. Bahagian atasnya menjadi cuma saya nak tanya bahagian bawah biskut nie memang liat dan lembab tidak ranggup ker?

fidanie said...

Salam kak Ita. Saya dah cuba 2 kali buat biskut ni follow step-by-step. Bahagian topping atas tu menjadi cuma saya agak hairan adakah lapisan biskut yang bawah tu memang lembab dan liat? Bagaimana untuk menjadikannya ranggup? Saya bakar ikut seperti yang disarankan dalam resepi kak Ita.

Powered by Blogger.