Follow if you like

Jan 28, 2012

CARROTS PINEAPPLE UPSIDE-DOWN CAKE

Assalamualaikum


Hari ni ita nak sharekan satu lagi resepi kek yang menggunakan nenas. Kalau dulu ita pernah buat kek ni tapi hanyalah Pineapple Upside Down Cake, tapi kali ni ada sedikit kelainan kerana penambahan carrot dalam adunan kek tu.
Ita tertarik untuk mencuba kek ni semasa ita jalan-jalan ke beberapa blog untuk mencari resepi yang menarik. Bila singah ke blog ni, hati terpaut pula untuk mencuba resepi ni. Apalagi bila tuan empunya blog memuji tentang kesedapan kek ni.

Ita boleh katakan kek ni Ok pada selera ita. Di kategorikan kek ni kepada kek padat atau kek berat dalam kelompok carrot cake atau kek buah. Sebenarnya kek ini adalah hasil gabungan antara carrot cake dan pineapple upside down cake. Rasanya tak terlalu manis sedang-sedang aje..


Selain dari berkongsi resepi cake ni, ita juga nak kongsikan khasiat yang dapat kita peroleh dari pemakanan nenas. Sebenarnya ita sangat mengemari nenas. Rasanya yang masam manis memang menambat selera ita.
Nenas sangat bagus dimakan terutamanya bagi mereka yang memiliki darah dari kelompok A macam ita. Dulu dari kecil ita mmg suka makan nenas. Tapi bila dah memasuki alam remaja ita dah tak boleh makan nenas, kalau makan pasti ita akan diserang sengugut atau sakit perut yang sangat teruk.

Tapi alhamdulillah selepas ita selamat melahirkan anak-anak ita kini, ita dah dapat semula menikmati buah yang menjadi kesukaan ita ni..



Nanas ataupun nama saitifiknya comosus adalah sejenis tanaman tropika yang dipercayai berasal dari bahagian timur Amerika Selatan, tergolong dalam keluarga Bromeliaceae.

Nanas sebenarnya bukan hanya buah yang sedap dimakan serta dijadikan jus minuman, malah ia juga mempunyai nilai perubatan yang tersendiri.
Nanas merupakan sumber vitamin C yang baik dan boleh dimakan mentah atau digunakan dalam masakan. Nanas juga mengandungi lemak dan garam yang minima serta tidak mempunyai kolesterol. Selain itu, nanas juga mengandungi sejumlah kecil vitamin B2, B3, B5 dan B6. Sesungguhnya nanas merupakan buah yang sedap, berkhasiat dan menyihatkan.

Apakah kebaikan yang dapat kita perolehi dari memakan nenas :

Membantu menurunkan berat badan.
Memakan nanas boleh mengurangkan ketagihan manisan. Menambah nanas dalam makanan harian juga membantu menurunkan berat badan kerana nanas menyebabkan rasa kenyang tanpa menambah satu auns lemak sekali pun.

Menyihatkan mata. 
Kajian menunjukkan amalan memakan nanas melindungi mata daripada masalah berkaitan penuaan kerana ia kaya dengan anti-oksida.

Membantu memerangi pelbagai jenis penyakit. 
Nanas yang kaya dengan vitamin C merupakan sumber sangat baik untuk melindungi tubuh daripada radikal bebas yang menyerang sel-sel sihat. Banyak radikal bebas dalam tubuh yang menyebabkan penyakit kronik seperti jantung, kencing manis dan barah. Amalan memakan nanas juga berkesan untuk menghindari selesema dan meningkatkan sistem imunisasi.

Nanas yang kaya dengan serat amat berkesan untuk memulihkan masalah sembelit dan masalah buang air besar yang tidak teratur.

Mengandungi enzim yang menjadikan kulit anjal, lembap dan menyingkirkan sel-sel mati dan rosak adalah kelebihan nanas. Enzim di dalam nanas juga membantu memerangi radikal bebas yang boleh mengurangkan tanda-tanda penuaan dan garis-garis halus.


Nenas merupakan sejenis buah-buahan tropika yang dihasilkan oleh Malaysia sebagai buah untuk kegunaan domestik dan dieksport sejak dahulu lagi. Kawasan utama penanaman nenas adalah di Negeri Johor terutamanya dikawasan tanah gambut di sekitar Pekan Nenas dan Pontian.
Nenas diperdagangkan di pasaran dunia dalam 3 jenis yang utama iaitu dalam bentuk segar, kaleng ( di paking dalam tin) dan jus nenas. Malaysia merupakan salah satu negara di dunia yang mengeksport nenas dalam ketiga-tiga katagori tersebut dan menduduki tangga ke 9 dalam kedudukan pengeksport nenas di dunia. Singapura merupakan destinasi utama pasaran nenas segar dari Malaysia diikuti dengan negara-negara Timur Tengah dan beberapa negara lain



CARROTS PINEAPPLE UPSIDE-DOWN CAKE
Source: Better Homes and Gardens India, April 2008
prep: 30 min, bake 45 min, cook 35 min.
Rujukan : Vania

1/3 cup packed brown sugar
2 tbsp butter
1 tbsp water
6-8 1/2 inch thick slices fresh pineapple, cored and halved
2 cups all purpose flour
1 tbsp baking powder
1/2 tsp salt
1/tsp ground nutmeg
1/2 cup butter, softened
1 cup granulated sugar
2 eggs
1 tsp vanilla
3/4 cup milk
3 carrots, finely shredded (1 1/2 cups)

Preheat Oven to 350F. Lightly coat a 9x9x2 inch baking pan with non-stick cooking spray or oil; set aside.
In a small sauce pan, combine brown sugar, 2 tbsp butter, and water. Cook and stir over medium heat until mixture comes to boiling and is smooth. Pour in prepared pan; tilt to evenly coat bottom. Arrange pineapple slices over top.
In a medium bowl, combine flour, baking powder, salt and nutmeg; set aside.
In a large mixing bowl, beat 1/2 cup butter on medium-high for 30 seconds.
Gradually add granulated sugar, beating until combined; beat 2 minutes more.
Add eggs, one at a time, beating well after each addition.
Beat in vanilla.
Alternally add flour mixture and 3/4 cup milk; beat on low after each just until combined.
Stir in carrots. Spread batter over pineapple.
Bake 45 minutes or until golden and wooden pick inserted in centre comes our clean. Cool in pan on the rack for 5 minutes. Invert on platter. Cool 30 minutes.


CARROTS PINEAPPLE UPSIDE-DOWN CAKE

1/3 cawan gula perang
2 sudu besar butter
1 sudu besar air
6-8 kepingan nenas yang telah dipotong bulat setebal 1/2 inc, buang empulur tengahnya
2 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu tea garam
1 sudu teh serbuk buah pala
1/2 cawan butter lembutkan ke suhu bilik
1 cawan gula caster
2 biji telur
1 sudu tea esen vanila vanilla
3/4 cawan susu
3 biji karot di parut setebal lidi mancis ~ anggaran 1 1/2 cawan (ita letak 1 cawan sahaja)

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan loyang berukuran 9x9x2 inc
Leserkan dengan butter dan lapik dasar loyang dengan kertas kek
Ketepikan

Dalam periuk kecil, satukan gula perang, 2 sudu besar butter dan air.
Masak dengan api sederhana hingga gula larut dan adunan mendidih
Tuangkan dalam loyang tadi dan ratakan pada keseluruhan dasar loyang
Susunkan kepingan nenas
Ita taburkan kacang pistachio pada ruang kosong dan letakkan chery merah di tengah lubang nenas
Ketepikan

Dalam bekas yang kering, satukan tepung, baking powder, garam dan serbuk buah pala
Ayak dan ketepikan

Dalam bekas mixer, pukul butter selama 30 saat
Masukkan gula dan pukul semula selama 2 minit
Bila adunan dah putih, masukkan telur satu persatu
Pastikan adunan telur telah sebati baru masukkan sebutir lagi
Terus memukul hingga adunan menjadi gebu
Masukkan esen vanila dan pukul lagi hingga rata

Tutup mixer, masukkan tepung dan susu secara berselang seli, mulakan dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga
Gaul guna kaedah kaup balik dengan spatula sahaja
Setelah adunan rata, tuamhkan adunan dalam loyang nenas tadi
Bakar dalam oven selama 45 minit
Ita bakar selama 1 jam
Ita letak rak bawah dan bakar dengan api atas dan bawah selama 45 minit
Selepas tu tutup atas loyang dengan aluminium foil dan teruskan bakin menbakar selama 15 minit lagi
Bila kek masak sejukkan sebelum di potong

14 comments:

atie @ ejay said...

salam kak ita...
sedap nampak kek tu..
wat sarapan nih sedap jugak:)

Engineers Love Cooking said...

Salam, wah kek tu nampak mengancam, nanti boleh cuba. Sila lawat blog saya di http://cooking-engineer.blogspot.com/ Ada sedikit resepi masakan yang telah dicuba. Selamat melawat.

SARIMAH MD ALI said...

Menyelerakan Ita. Teringin nak merasa...

Qasey Honey said...

asslm kak...
pepagi lg akak dh menayang kek yg sedap lg mengoda ni...tringin pula nk merasanya...heheheh

fuzidss said...

click ur blog memamg x menghampakan ada jeidea baru.

Mas said...

aduhhhh..menggoda betoi nengok kek kak ita tu...
mengancammm habisssssssssssss

rahel said...

Selamat pagi Kak Ita...nampak kek nanas terbalik kat sini..trus teringin pulak nak rasa sepotong..bole k kak?

ummiaisyah said...

rajinnya k ita guna nanas yg fresh tu..kalo sy nk buat kek nanas,pkai yg tin je..nk senang je..heheheh

quinnie said...

saya dah lama teringin nak buat kek ni..tapi bila ada nenas tak pernah nak cuba buat kek ni..hehehe...

Gee® said...

Apepon, gmbr memang 1st class...

Melly Octaviana said...

Thanks Kak Ita info nya, Melly juga bergolongan darah A,suka juga makan nanas, hmm sekarang mesti sering sering makan nanas yah..
kalo githu boleh lah kak kongsi cake nya sekali.. hehe

Permaisuri Kayangan said...

mcm kek carrot, sedapnya

Shasha Catering said...

Menarik sungguh resepi ni.
Boleh sy ltakkan kat my blog?
Terima kasih di atas keizinan intan.

icaland pelangi indah said...

bunga kertas dlm gambo tu..mmg cun!! mengancam! menaikkan selera org yg tgk kek ni.

Powered by Blogger.