Follow if you like

Jan 13, 2012

BUTTERFLY RAINBOW CUPCAKES

Assalamualaikum..







Taraaaaa.... dah jadik kan.. comel tak?? Jom kita buat

Suka tak cup cake tu.. hihi comel kan?? Sangat sesuai kalau nak buat hantaran.. buat door giff pun ok jugak.. nak bagi kat ibu ke .. ayah.. kawan2 atau cikgu pon boleh .. emmm... tak lama lagi nak sambut hari guru apa kata adik-adik buat dan  jadikan kek cawan ni sebagai hadiah istimewa untuk cikgu tersayang..

Kek cawan comel ni kalau di buat bersama dengan anak2 ya Allah.. mesti dorang teruja sungguh.. Cubalah ajak anak2 buat.. satu hari mulut di pot pet pot pet cakap kat semua orang dia buat kek tu.. hihi silapharibulan  dia dok tunggu ayah dia balik kat pintu gate.. tak sabar nak bagi tau cup cake ni dia yang buat.. lucu kan perangai anak2.. 

Pada yang sedang berkasih sayang tu.. kalau pasangannya suka makan kek apa kata buat kek ni sebagai hadiah, mesti buah hati pengarang jantung... suka.. Senang aje buat dia.. kalau sang teruna buat kan untuk si dara.. adoiiii... mesti si dara tersenyum lebar.. cantiknya!!!  cayangggggggg abang.... haha


Buat kek dalam bekas comel cam ni senang aje kan... Kita tak lah kisah nak memotong pas tu tak bimbang kek tak masak.. sebab dia kecil memang mudah lah masak cukup 25 minit masak lah dia..
Nak deco-deco pun mudah..

Butterfly Rainbow Cupcake, resepi ita masih gunakan resepi rainbow cake dari Whisk Kid dan dari program TV popular Martha Stewart Show. Tapi untuk Butterfly Rainbow Cupcake ni ita hanya buat 1/2 daripada adunan. Dapat pon banyak jugak bergantung pada saiz cup cake lah kan. Kali ni ita buat 2 saiz satu yang besar dan satu lagi yang kecil sikit.


Idea untuk membuat rainbow cup cake ni ita ambil dari blog Kak Cek. Comel kan bila tengok rainbow cup cake yang kak cek buat aduh! memang tak sabar2 rasanya nak mencuba.. dan inilah hasil dari ita..
Mesti semua dah tak sabar nak mencuba. Jom kita intai2 resepinya..


BUTTERFLY RAINBOW CUPCAKES
Resepi asal dari RAINBOW CAKE 
By : Whisk Kid
The Martha Stewardt Show, April 2010

11/2 cwn tepung gandum
2 sdk baking powder
Secubit garam garam
1/2  cwn butter ~ suhu bilik
3/4 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
3 biji putih telor ~ suhu bilik ( saiz B)
1sdk esen vanila
3/4 cawan susu segar ~ suhu bilik

 Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan paper cup putih secukupnya dan susun dalam muffin tray

Ayakkan tepung, baking pwder dan  garam ~ ketepikan
Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan  gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih  dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar

Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksudnya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan
Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata
Tompokkan setompok setompok warna berlainan warna dan berselang seli dalam paper cup
Buat hingga semua adunan habis
* untuk mudah masukkan adunan dalam plastik bag atau pipping bag
Gunakan lidi bersih dan buatkan satu putaran pada permukaan kek

Bakar dalam oven selama 25 minit atau sehingga kek masak sempurna.

Cara membuat rama-rama
Potong permukaan cupcake dengan pisau
Permukaan kek yang dah di potong tu kita potong pula pada 2 bahagian ~ rujuk gambar di atas
Paipkan cream atau buttercream atas permukaan kek yang telah di potong
Kemudian susunkan permukaan kek untuk membentuk rama-rama
Letakkan manik sebagai badan rerama

Untuk Cream kalau nak buat yang tahan lama macam kita nak buat hantaran dan tak mau dia cepat cair dalam perjalanan ita cadangkan cuba resepi ni


BUTTERCREAM

80 gm butter
250 gm creamwell
1/2 cawan icing sugar
1/4 cawan golden sirap

Potong butter kiub. Satukan butter bersama cream wel dan pukul hingga kembang dan putih
Icing sugar di ayak. Masukkan icing sugar dan golden sirap ke dalam butter yg telah dipukul kembang tadi. Gaul rata semua bahan ini dengan menggunakan spatula aje hingga bercampur sebati.
Kemudian bolehlah di letakkan pewarna mengikut warna pilihan.
Masukkan butter cream dalam piping bag dengan nozel pilihan dan bolehlah paip kan pada kek.

Kalau nak makan sendiri dan nak kan rasa yang lebih sedap boleh cuba yang ni..


FRESH CREAM FROSTING

By: Wilton
Rujukan : Kak Cek

2 cawan Non Dairy Whip Topping ~ pastikan dari peti ais
1/2 cawan gula icing
1 sudu kecil esen vanila

Menggunakan Stand @ hand mixer....whisker....pukul whip topping sehingga agak kental...
Masukkan gula icing ...vanila esen dan pukul lagi hingga frosting fresh cream betul2 'stiff '
Siap dah ...boleh gunakan utk deco cupcake tadi...
Decoration ikut citarasa memasing ya...






76 comments:

SH said...

Assalamualaikum...

BW blog Ita hari2 tapi tk berani nak komen. Skrang baru nak bukak mulut bila tengok kek yang comel ni....comel sangat...sayang nak makan....kreatifnya Ita...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ita cayaang..
selamat pagi... cantiknya CC tu akak... comel... menarik.. indah d mata... seindah sang pagi d pagi jumaat nie... terasa seperti berada d taman d temani sang rama2... hehehheee... mmg x terungkap ngan kata2 betapa cantiknya kejadian CC nie.. kagum ngan hasil kerja akak... :)

AZLITA AZIZ said...

waalaikumusalam SH..
salam kenal daripada ita..

terima kasih.. alahaiii.. cayang nak makan kita tengok aje lah :-)

ilahjy said...

salam dek ita lawa...
mmg lawa tak terucap oleh kata2... kehalusan kerja tangan tiada tandingan mengalahkan tuan punya asal .... tak dinafikan kesemua hasil kerjtgn ita terbaik dari yg baik..tahniah...bagus ni boleh dibuat utk hantaran...

AZLITA AZIZ said...

Waalaikumussalam Diana cayang muah! muah!

Sang Pelangi dah muncul di pagi Jumaat yang indah.. hihi
Sang Rerama berterbangan mencari madu.. hihi rerama hisap madu ke eh! hihi confuse..

hihi btw terima kasih Diana cayang.. ni kalau buat dengan Irfan mesti dia suka..

kavis said...

I just love that color scheme you used in. Is indeed beautiful and those butterflies looks awesome...you made me crazy over your works..and absolutely you did a good job Kak Ita. Totally gorgeous.

AZLITA AZIZ said...

Wasalam kak Illah cayang....

Allah aiii.. kak terharunya ita..
terima kasih kak sampai tak tertelan rasanya rerama ni.. :-)

Kak Sam said...

Kak Ita!!!!!!!
Comel sangatttttttt.
Suka...suka...suka....

leen said...

Assalamualaikum, kaki ita..salam kenal..sya pun dah lama dok tgk blog akak...bila baca luahan isi hati kak..risau pulak klu akak merajuk..tak dpt saya nak tgk lgi resepi akak seterusnya..nasib akak x merajuk..apa2 pun comel sgt cup kek nie..sya pasti akan mencuba..memang sya suka tgk blog akak nie..tak pernah miss...hari2 dok tetunggu resepi marvelous dari akak...halalkan semua yg pernah dan akan sya cuba di blog akak nie ye...tq...

Sari Yusa Ibrahim said...

Dadadi didudidadadi.... Aku sudah jatuh hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!! Kak Ita, Yes!! Yg ni sesuai utk birthday anak kita mggu dpn nak bagi kat kwn2nya.... thank u, kak.. mwahhhhhhhhhh!!

CT Delima said...

As'salam Ita

Salam pagi Jumaat..indah nya dipagi hari terhidang muffin yang comel tu..cantik menarik tergoda juga..hehehe

kalau macam ni bukan setakat nak bagi hadiah jer Ita, bagi kat pak we gerenti hujung bulan terus suh mak pak dia datang antor rombongan meminang..hahaha

Zai said...

Aduyaiiiii k.ita...cantik nyeee....dah tu senang nya nk wat...kita suka mcm ni cantik & simple

Mas said...

wahhhhhh....
kretiffff la kak ita ni...
cantikkkkkkkkkkkk..........

nonierahman said...

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ kak ita...comeinya..senang jer rupanya nak buat.tq atas perkongsian nie.nnt nak cuba buat jgkla :)

Gee® said...

comelnyaaaa....

saffiya_aleesya @ echa said...

adoiii comeiinyaa cupcakes ni..dah comei2 ni rasa sayang plak nak makan hehehhe

Wan Anita said...

Assalamualaikum dan morning kak ita....alahaiiii...tak tahan nengoknya...comel sungguh kejadian cup cake ni...anak2 wan tgk cakap sayang la nak makan bu...ibu buat jg la....

aleeya sapphire said...

wow comel amat sih cupcake nya hihi cute syg 2 nk mkn d(^_^)b

Lya Colours said...

salam kak ita. comel nya cupcake. sayang nak makan. hehe

Ummi said...

Waaaaaahhhh...wordless and speechless... ^___^.

Rama-rama terbang melayang
Hinggap seekor di dahan meranti
Tengok cantiknya cc nak makan sayang
Jawabnya telan air liur dendam dihati

Ali and TheBlogg said...

nak buat hadiah? mmg tak lah...tak sempat nak bg,dah abis kena telan...hihihi

..::Zue::.. said...

Tomeinyer...

Isshhh... geramnyer.. nak makan..

anymz said...

salam ita..mula2 akak nak cakap..WOW!!!..tajamnya pisau tu ta..hehe..ya la pisau2 kat rumah ni susah nak tajam..bila tajam je pisau tu mesti tangan akak luka..kalau luka tangan ni mesti sbb pisau yg tajam..

dah masuk list dah..CNY ni anak2 buah yg kecik2 semua balik ke rumah akak..kalau buat ni mesti diorang suka..maklum kanak2 riang.buat deko2 tentu diorang seronok kan?

JUJUE AHMAD said...

salam kak ita..
Aduh comey sungguh cupcake tu.. colour pelangi sungguh mempesonakan. Kak ita ni mmg suka memasak dan pandai hias masakan..
geram tau.. rs nk buat hiasan aje.. hehe..

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam itaaa.. comelnyerrr sampai terganga mulut K1 boleh suap tak cupcake yg cantik tu hee hee :)

KakAsma said...

sangat cantik dan gud idea nie..kot ada yang nak minta buatkan ...patut ramai yang dtg umah ita...hehehee intai dari jauh ajer..

Qasey Honey said...

asslm kak ita...ceria rasanya pepagi dh tgk cupcake akak yg berwarna warni ni...cntik sgt...boleh wt idea utk htaran adik..hehehe..tq

Nita said...

asslm k. ita,

comel sungguh cuppies ni.. rasa macam ada butterflies sedang beterbangan jer ..hehe..:)

Ezadlieza said...

salam kak ita...tersangat la cantiknya kak.. ni kalau dpt kat anak lieza maunya die pegang jer tak mau mkn.

Yatie said...

Assalamualaikum Ita,
WOWWWWW....cantiknya CC ni...tak pernah tngk CC yg secantik Ita punya ni..mmng Ita kreatif betullah...makin tak sabar nak jumpa Ita ni..bnyk nak di pelajari..hah3..tangan yatie ni keras tak berseni...meh Ita tlng lembut2kan sikit kasi seni..leh kan...

Nina Mirza said...

As'salam Kak Ita ..
Good Morning !!
Kak Ita, masa Nina tengok blog Kak Ita nie, anak Nina yg kecil duduk kat Nina. Dengan girang hati terus bilang sambil terjerit-jerit "Mama, mama ... Yana nak, Yana nak niee ..!!!"
Bukan dia jer yang kata nak , Nina pun terasa seronok sangat tengok. Cantik nyerrrrrrr~~~~

cik cek said...

Thanks Ita linkkan blog akak kat sini...bestkan buat rainbow cupcake ni....senang nak makan ...senang nak buat deco....Thumbs up kat Ita dgn idea yg menarik ni....nanti akak nak try buat la...bebudak kecik mesti suka kan....

Tina Othman said...

cantiknya kak ita, dan sangat kreatif =)

budak2 mesti suka ni sebab ingat betul2 butterfly

faa.rosli said...

akak memang mendorong saya nak masak lagi dan lagi..hehe

rahel said...

Selamat pagi Kak Azlita,

Terpegun tengok BRCC tu...cantek sangat..memang sesuai utk Rahel..ehehe..

Dinda Iva said...

wahhhh tak terpikir pon..hehehe..selalu jugak buat rainbow cake martha ni..memang sedap..yummy..hari tu buat boleh bantai makan sengsorang.. selalunya saya buat cake..cuma ade sekali tu try buat cuppies..memang suka sebab warna yang menarik..camne nak kurus ni..hahahah...

Leen Loyangkuih.com said...

Akaaakkk....kiut miut itu butterfly..hee...leen pun ada order nak butterfly cc, tapi leen buat guna choc nanti...utk order biasa2 leh buat idea camni kan...thanks for the idea kak..huuhuu...kdg2 cake decorater pun boleh kekeringan idea..haha!

khairiah khaizu said...

geramnya tgk hasil kerja ita nie....ita nk pinjm tangan sat. nk buat kek yg comel2 mcm ita...blh na..

khairiah khaizu said...
This comment has been removed by the author.
Roses_Leo09 said...

salam kak ita

sukanya hanim tengok cupcake ni
berwarna warni .....

Kama Azura bt Sakimin said...

mak ai kak Ita oiii...
xtau nak komen apa lagi...
kau cantik, tertarik, menarik
Kau memang deboommmm

Shaz @ Ratu Ngerecho said...

wowwww cute nyaa..nak cuba lah nanti :)

Messy Mummy said...

Assalamualaikum kak...
Cantik sgt. Tak terfikir pulak boleh buat mcm tuh.. Mesti fun lau buat ngan anak nieh.. Ngan color2 menarik. Tq for sharing

Ita Rossi said...

selalu jadi silent reader je bila bukak blog ita sebab mulut ternganga tengok gambar food yang cantik2 but this time cant't stand anymore...so comellll!! two thumbs up!

Amie said...

masya-Allah! Ita...tangan apa yang Ita guna tu? Alhamdulillah, Allah kurniakan akal kreativiti yang sempurna untuk Ita, ditambah dengan tangan tulang empat kerat yang ringan bergerak, dan sepasang tangan yang pantas mereka cipta...syukur!Teruskanlah beramal jariah dngan perkongsian yang amat bermanfaat ini.

F.A.R.A.H. deeb said...

tershangatlah shomelnyaaaa!

a'in fajar said...

kreatif sgt k.ita bila membaking..sy mmg sgt suka...akak sumber inpirasi sy..

ema_amy said...

hmmm...sedapnya terliur saya kak..
hasil tangan akak memang ummp....
cantik..tertarik...

ASMAH YUSOF said...

askm k.ita ....cantek banget!!!
nnti nak try...:))

Fauzieah @ Chome said...

cantik..sweet jek kaler..saya selalu guna warna2 camni utk buat kuih apam..hehehe..pasti akan cuba nanti cupcake nih..anakanda pasti suka sbb ada butterfly tu..tp kalau letak krim tu rasanya dia tak berapa suka..maybe kena warnakan coklat utk krim tu..kalau dia ingat coklat,pasti dia makan..hehe..dah save resepinya..buatnya entah bila..tenkiu kak ita berkongsi idea yg kreatif camni.. :)

Rodira said...

Butterflies are !!!!!!!!!!!!!!!

ibundo said...

suker..suker... ai like.
Ni mesti bundo nak tiru ni..
thanks

zaizaha said...

asalam kak...thank you for sharing this wonderful cake..dah buat tadi..sangat2 sedappp!!...hati yang gundah jadi bahagia hari nihhh..u made my day... :))

Nieza said...

cantik!! kak ita memang kreatif..buat apa pun semua nampak berseni jer:)

Simply Sue said...

Salam kak ita...sangat cantik and sangat teruja untuk sue cuba...krimwell tu macam mana rupanya kak ita...rasa cam pernah tengok tapi ingat2 lupa lah..kalo kak ita boleh share gambar nye dgn sue,thanks!!!

zai ashquqis said...

slm..memang x blh tahan menengoknya..trsangatlah cantik dn mesti sedapkan..mohon share resepi ye nk try buat jugak..tq..

suri solehah said...

subhanallah..kreatifnya..saya sampai kejutkan suami,suruh tengok kek ni..andailah saya miliki jejari seperti ni..

Miss Amateur Cook said...

ya Allah cantiknyaaaaaaa!!! nak cuba buat balik malaysia nanti.
anyway saya baru 1st time datang blog ni. terus jatuh hati sebab banyak resepi menarik. tq for sharing.

^_^

Fafau De Craft ( Zana ) said...

cantik sgt akak ...!!!

MummyWan said...

Salam...

Saya mmg follow blog akak..best sgt..sgt2 informative..
Resepi dahla best tambah plak dgn gamba yg sgt cantekk...
Kecur ayaq liuq tgk..
Resepi ni pon sgt simple..kompem saya akan try..
Tq..

quinnie said...

wah kak ita..cantiknya..buat bentuk butterfly pulak lebihan kek tu..bagus betul idea...cantikkkk!!!

aza shafiza said...

aslkm kak ita....saya dah cuba resepi akak ni...hehehee...

tp x secantik akak la...jemput le tengok hasil saya...huhuuu

http://azashafizapunya.blogspot.com/2012/01/butterfly-rainbow-cupcakes-versi.html

Ananda Rajashekar said...

most beautiful cupcakes i have seen, i wouldn't dare even to eat them :)

nornnur said...

As salam.. salam kenal azlita.. lama gak jd pemerhati senyap hihihi.. suka jengah ke blog ita, banyak yg dpt nor belajar kat sini.. terima kasih ya ita.. mohon cuba resepi2 ita ya.. btw cup cake ni betul2 menarik... jazakallah...

Mawar said...

salam k.ita,saya copy yea resepi ni..nak try buat weekend nanti....

shas said...

Such a great idea!!

NuRuL said...

kak,

nak tanya color apa yang akak guna untuk buat cup cake ni?..hasilnya sangat cantik!

Nura El'Ain said...

HI kak,

for this recipe, what are the size of the cupcakes and how many can we get for this recipe. Should we fill the paper cups till half or 3/4?

Thanks.

anis natasha said...

sedapnye..nak cube buat la..nnti kalu berjaya boley x saya share kat blog saya?tq :)

ALLYNA HASHIM said...

nak try buat ni...cantekkkk la....

Zeega mank said...

waw,,,elok kali,good,

Gya DuniaKu said...

Salam kak, org dah lama try buat.. tapi GD baru je cuba try test...

TQ kak kongsi resepinya.. mintak halal yer

http://monasrie.blogspot.com/2013/09/butterfly-rainbow-cupcakes.html

Akhsanur said...

Salam kak ita,

saya nk cuba resepi akak nie, tp nk tnye.. color apa yg akk gunakan yea? Is it color gel atau color yg cair tu yea? p/s: Saya baru nk bergiat dlm dunia bakery..setelah tertarik tgk blog akak ni. hihih ^^

Anna Diddy said...

Salam kak ita..untuk 100 pcs adunan macamana? ? Bancuhan ni dapat berapa pcs??

Milla said...

Assalamualaikum Puan Azlita, saya suka sangat dengan blog puan. Banyak panduan dan resepi puan membantu saya dalam pembuatan kek. Saya mohon halalkan ilmu yang puan kongsikan yang telah saya gunakan sebelum ini dan akan datang ya. Terimakasih.

Nellyana Zulkifli Chia said...

Salam kak ita nk tanya kenapa sy pukul telur putih dgn adunan butter n gula td dua tak jd kembang ye? Dia berketul2 taknak mix. Sbb sy tak pukul butter dgn gula sampai kembang ke?

Powered by Blogger.