Follow if you like

Nov 4, 2011

CUCUR SUSU LEMAK MANIS

Assalamualaikum...

Selamat petang...
Tengah buat apa tu?? masih godek-godek kat dapur lagi ke??

Tu la.. kan.. bila hari ujan aje... dan cuaca yang mendung berarak kelabu ni.. dengan angin yang bertiup sepoi -sepoi bahasa..aiii... buatkan perut ni cepat benar mengesek irama keroncong.. kruk! kruk! bunyi minta di isi..

Bila jengah kedapur dan barang-barang banyak yang tak bersisa.. aduyaiii... malas pula nak kayuh basikal ke kedai.. Pulak bila hari yang asyik ujan aje.. lagi lah bertambah-tambah malasnya nak keluar rumah..


 Anak-anak pula asyik merengek kelaparan.. apalah juadah yang paling mudah untuk di hidangkan pada anak2 dalam situasi begini.. Jangan takut, jangan bimbang dan jangan gusar.. Ita ada penyelamatnya.. pasti anak-anak suka! pulak bila dihidangkan panas-panas, di makan pula time cuaca yang lembab dan dingin aduyaiii.. mesti anak2 melompat2 riang
Sambil menonton cerita kartun kegemaran sedar tak sedar dah sepinggan juga licin di makan! Pasti si ibu tersenyum riang bila anak menghulur pinggan kosong minta di isi... " mak nak lagi.. boleh??"


Cucur Susu Lemak Manis, seindah rasa semanis selera! memang sedap! Resepi macam biasa ita intai dari My Resepi. Resepi sekali lagi dari Kak Fida. Banyak dah kan resepi dari kak Fida yang ita cuba! ita rasa serasi sangat dengan resepi dari kak Fida. Tapi tulah kan ita selalu buat resepi beliau sedangkan tuan punya diri ita tak pernah kenal. Nak sangat mengucapkan terima kasih dan minta dihalalkan semua resepi yang telah ita cuba.. Harap2 satu hari nati kak fida muncul dan memperkenalkan diri.. Rasa terhutang budi pula dengan beliau.

Ok berbalik pada resepi ni, boleh ita simpulkan rasanya seperti donut! emmm... tu yang buat ita bertambah2 suka tu! lemak, manis tu kita boleh ikut selera kita kalau suka lagi manis tambahkan sukatan susu pekat manis tu. Cara penyediaan yang sangat mudah tak sampai 15 minit dah siap di hidang. Bahan2 pula sangat simple dan mudah semua di depan mata.. Jom cuba!


CUCUR SUSU LEMAK MANIS
by : Kak Fida
Rujukan : My Resepi


1 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sk baking powder
1/2 sk bicarbonate soda
6 sb susu manis (lebihkan jika suka)
1/2 cawan susu segar/cair
garam secukup rasa



Ayak bahan2 kering ke dalam mangkuk.Masukkan susu manis dan tuang susu segar atau cair sedikit2 sambil dikacau hingga adunan licin dan sebati.
Goreng cucur dalam minyak yang panas sambil dibalek2kan untuk mendapatkan cucur yang bulat gelembong hingga keperangan
Angkat cucur dan hidangkan.

16 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Tepuk amai2,
belalang kupu2,
tepuk sampai pandai,
malam upah susu..
susu lemak manis,
santan kelapa muda,
anak jangan nangis.
mak dah buat cucur yang korang suka... ;D

KG said...

eh! macam cucurq tok i buat zaman i kecik kecik dulu! sure sedap!

Yanti bt Zaini said...

salam ita,

resepi ni mengingatkan saya pada arwah mak, dulu zaman kanak2 time petang2 mcm ni mak selalu buatkan utk kami, sekarang ni rasa sempat lagi saya nk buatkan utk anak2 saya pulak. terima kasih ita, nostalgic betul la petang ni...

visit my blog: http://diarijarumemasku.blogspot.com/

amniey91 said...

wah..cm sdap je ni..boleh la msuk master chef malaysia season akan dtg..haha

icaland pelangi indah said...

saya baru lepas mkn mee goreng. tp bila tgk cucur susu kak ita buat ni..gebu2..tekak saya rasa nak mkn lg.
mintak cucur skettttttt!!

.ain. said...

alahai.. lapaq la plak ceq nieee

Nieza said...

assalam kak Ita, sedapnya tgk cucur ni.bolatx2..teringat masa kecikx2 dulu mak selalu buat cucur ni..huhu

rep:salam adidiladha juga buat akak sekeluarga...tq atas doa dr akak:)

lina_pg said...

sedap neh layan cucuq manis petang2 gini.Sedar tak sedar licin sepiring sambil layan tv hehehe
Cantik2 bulat2..sama jer size..

Kak Rose said...

ita, bukan anak2 je suka kalau cenggini... mak budak ni laaaagi suka... segala cucur mmg pebret kak rose... nak hulur pinggan jugak la, ada lagi ker?

kavis said...

OMG, mmg tak tahan ni..All recipes of kak Ita made me drool n drool..Clicks are fantastic as always ;)

Yan said...

kitarang buat cucur pisang..licinn.

Ezadlieza said...

salam perkenalan k.ita...dah lama dok usha2 dapur akak nih..tp tak pernah nak sapa...tp tetiba bila buka 2 hari lepas blogger not found terus rasa frust sbb tak sempat nak tegur dah hilang..cppt2 g tgk kat FB ada n3 tp tak boleh juga...rupanya ada masalah yer...jadi hari ni salam kenal yer k.ita...

Rabiatun Adawyah said...

Sedap..Tun pun suka cucur yang manis2 lemak camni..hehehehe...

Areniss said...

boleh cuba nie sbb anak saya mmg suka cucur..biasanya buat cucur telur jer..mesti best nie...

maizatulazma mukhtar said...

sedapnye.teringin nye nakj mkn.klu hidang kat anak2 akak nie mesti 10 saat dah habis

Visva Vilasini Goppal said...

Memang sedap. Terima kasih atas perkongsian.

Powered by Blogger.