iklan

iklan floral cake

iklan ada

Tuesday, October 18, 2011

PUDING OREO

Assalamualaikum...

Selamat petang...

Tengah buat apa tu..? Tengah buat hidangan untuk minum petang ke? Atau dah berkira2 apalah nak masak malam ni..?? Pening kepala kan,  kadang - kala susah jugak nak fikir nak masak apa..?? Jangan pening-pening jom kita cuci mata dulu petang ni..  sambil dengar lagu abang Ali kucing ni.. bukan alim-alim kucing ye!! hihi


Petang ni kita makan dessert lah pulak! dah lama ita tak buat dessert. Kita jamu mata petang ni dengan  Oreo Jelly pulak! aik! mana pulak hilangnya coklat kat depan tu.. emm sebab nya ita tak letak koko dalam puding ni.. macam mana pulak tak sedar rupanya stock koko dah habis pulak dam simpanan.. Ingat nak gantikan dengan Milo tapi rasa macam tak sesuai lah pulak! akhirnya ita biarkan aje kosong.. Rasa2 kalau letak koko mesti lagi sedap kan..

Resepi ni hari tu ita dah nampak kat dapur Kak Ummi. Teruja sangat dengan kejelitaan Choc Oreo Jelly tu.. mengelodak rasa di jiwa nak mencuba..
Pas tu ita nampak pula kat dapur  CMG. Dengan tajuk puding baru " Aku Kecewa" ingat apa lah yg buatkan Mat kecewa.. rupanya puding yg mat buat tu tak berpisah antara puding dan oreo.. emm... tak pe lah Mat jangan kecewa... janji sedap! rasa pon dah licin dah tu kan..


Pas tu mula lah duk.. dap... duk.. dap... nak mencuba.. takut juga ita akan kecewa macam mat.. Kerana bimbang puding ita juga tak menjadi ita buat dulu expremen.. waaa... dah macam masuk lab pulak! hihi
Ita ambil gelas pas tu ita tuang susu dan ita masukkan oreo.. emmm.. dia bercampur dan kemudian macam lambat sikit nak turun ke bawah.. emmm... bila fikir balik kalau puding mesti cepat mengeras .. sebelum dia turun atau mendak kat bawah puding dah keras.. emmm.... mungkin ini lah yagng terjadi pada puding mat... wah cepat betul buat conclusion...


Kita buat uji kaji ke dua pula.. ita masukkan oreo dam gelas dan kemudian tuang susu.. emmm.... oreo tu terus mendak kat bawah... emmm... mungkin ini caranya.. Bila dah dapat jawapan caranya ita pun terus lah mengodek2 dan taraaaaa.... inilah hasilnya...

Terima kasih pada tuan empunya resepi Ros, yang sudi sharekan resepi dan menambahkan lagi koleksi resepi dessert ita. Terima kasih juga buat kak Ummi yang pandai mengoda.. dan pada mat yang buatkan ita lebih berhati-hati di dapur... terima kasih semua...


CHOC OREO JELLY
By : Ros

1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar)
6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan)
2 cawan air
2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)
1/2 cawan gula
1 ikat daun pandan
2 sudu besar serbuk koko
Cara-cara

Rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut.
Sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula dan biskut oreo tadi, kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar.
Setelah semua sebati, curah dalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.
Amat sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak, Selamat mencuba.

cara ita
Setelah agar2 dan gula larut, ita masukkan susu dalam agar2.
Kalau nak letak koko, kita bancuh dulu dengan sedikit air panas dan tuang sekali dalam agar2.
Serbuk oreo, ita letak dalam acuan.
Kemudian ita tuangkan agar dalam acuan yang dah ada oreo tadi.


28 comments:

p!nkitchen said...

rajin bbtol kak ita ni...

chikadakbiru said...

wahhh sedap nihh...terliuq nengok

eza said...

sedapnyer nampak....terliur dah nih...

Ummiakid @ lily said...

sedap...pasti nak cuba...dah dalam senarai...cantik dan sayang pulak nak ngappp...

BiQa HatmiN said...

nice! nak cuba gak la..hehe

icaland pelangi indah said...

cantik........

Mat Gebu said...

Terus bersemangat nak buat lagi...memang cunnn sangat yang akak buat nih ^___^

Chah said...

Klasiknye ko kak, dengar alu abang kucin ke benda tuh?hehehe....ini mmg mendatangkan marah! Nak cikit....;)

SNACK HOUSE said...

Cantik...pasti enak..

Zarina said...

Tengok hasil tangan Ita terus tergoda. Rasa sejuk jek ke kat tekak. Sat gi nak pi berjuang kat dapur...

Qhaifa Nur said...

salam singgah

pasti sedapkan, budak2 mesti suka....

dah follow jom follow back
qhaifanurin.blogspot.com

Kak Sam said...

Assalamualaikum kak ita
weekend baru ni saya semlat geledah dapur akak ni. Memang terbaik le kak. Semoga akak terus diberi kemudahan untuk berkongsi ilmu, cerita dan gambo2 csntik2 tu di sini. Tq yea hanya Allah sahaja dapat balas budi baik akak ni.

nurul huda said...

nasib oreo baru je habis semalam.. kalau tak dah buat dah puding nie.. hehehe.. canteeeeeeekkk :D

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ..
waah cantiiknya... nampak sgt menarik... sukanya diana tgk kejadian choc oreo jelly nie.. wah oreo tu.. pasti sedap sgt...

Oh Oeya said...

Cantekkk..
Suka jelly..
Mai sikit Kak Ita :)

Ummi said...

Waaaaaahhh fengsaaan....Ita, akak pun masa buat tu kan, akak x campur sekali serbuk oreo dengan susu sume....lepas tutup api baru akak tuang oreo...tp akak lupa nak berciter kat entry akak laaa...malam2 letak entry terus jek kopipes resepi Ros tu...lupaaaa nak tulis huhuuuu... Pastu tengok Mat buat daahh, siap tepon akak lgk kata dia punya dah bercampur...adeeeii.. Memang cantiiiikk yg Ita buat nih! Thanks jgk kongsi hasil experiment Ita tu...rajiiiiinn... :)

Mie said...

Cantik sngt kak..bestnya..nk try jgk la.. InsyaAllah hujung minggu ni nk sambut birthday mak, boleh la buat jelly ni kan..pasti sedap..(>__<)

ummie-shop said...

dah lama asyik nengok je blog kak ita.. hari ni baru rasa nak comment.. suka sangatttttttt... dengan masakan kak ita.. ^_^

~~zAnAfAhMi~~ said...

budak2 mesti suka, mak budak...lagi ler..

nam@along said...

nampak sedap...pinjam resepi ye kak ita..nak buat la

La Majid said...

Adoiii..sedapnya..saya memang suka Oreo..nak cuba lah..

CT Delima said...

Assalamualaikum Ita

wahhh...sangat cantik, tertarik dan sememangnya sedap ni kan. Tambah2 biskut oreo memang menjadi pojaan anak2 dirumah. kena cuba..kena cuba jugak, kena kuatkan semangat nak cuba ni.. hahaha. amboiii berkobar2 che ct ni kan..hehehe

semoga impian menjadi kenyataan hendaknya..aminnn

maya amir said...

ohhh! MY... 1st time dtg sini..and dah tertarik.. wahhhh... suke suke suke,..teringin nak try resepi2 di sini.. marbeles:))

JunAina said...

aina memang tabik spring kepada insan2 yang bertangan seni ni tak kira le seni apa tetapi bab seni memasak ni memang teruja sangat...

apapun suatu hari nak try jugak...coz saya penggemar segala pencuci mulut dan peminat tegar segala jenis kek!

Ryo Azhar said...

mak aihhhhhhhhhhhhhhh!!cantek dan merembessss je puding oreo kak ita...ryo pun dah buat..tp kejadian lebih kurang mcm CMG jugak...kaum adam x leh wat puding ni kot!hahahaha

Yati said...

sedapnya nampak puding oreo akak....dan gambar2 akak mcm biasa..tersangat la cantiknya ...berseni betul kak ita ni...

semalam saya baru try rich choc puding dari dapur kak wana...hari ni bukak blog kak ita, ada oreo puding pulak...sangat2 la mengoda...

Nabil&Suzana said...

Salam.

Cik puan Azlita, semalam saya cuba buat puding ni. Alhamdulillah jadi. Sikit-sikit silap tu biasalah, kan? Saya pertama kali cuba. Memang mudah resepi yang cikpuan bagi ni untuk dicuba.

Insya Allah untuk petang ni saya nak cuba buat puding kasih bertaut pula :)



Salam Ramadan.
Suzana Mohamed Ali
Bdr. Baru Bangi

Khairunnisa Abdullah said...

Salam sis,. thanks utk idea puding oreo ni.. saya da buat entry psl puding oreo.. and ada buat citation ke blog sis. thanks again.. ^_^
http://thegirlintheelegantscarf.blogspot.com/2013/07/puding-oreo.html