Follow if you like

Oct 6, 2011

Lembu punya susu sapi dapat nama...

Assalamualaikum...

Lewat lagi hari hi.. Maaf ye hari intenet ni buat hal lah pulak! Adoiii... sakit kepala.. Ingat bil tak bayar lagi.. Tapi rasa2 baru minggu lepas gi bayar tak kan cepat sangat..
Ke.. sebab cuaca sekarang yg asyik ujan aje kat JB buatkan line sikit lembab.. tapi ni bukan lembab tapi error terus..  adoiii.. termenung aje le.. apa pun tak leh buat..


Dah puas dah meneka kek apa ni..? hihi  ni la.. Lembu punya susu sapi dapat nama...
Haha resepi asal ita angkut dari dapur kak Ummi.. aikkk!! kak Ummi mesti pelik.. bila masa pulak kak Ummi buat kek ni..??  Ada dah banyak kali dah kak Ummi buat kek ni.. ita gerammmm aje.. menengoknya.. aiii.. bila lah ita nak buat.. bila kenangkan bam bam boom tu yg asyik tertunda aje..


Ok sebelum ita bagi tau kek ape.. kita selongkar dapur kak Ummi.. tak caya dah banyak kali kak ummi buat cuba bukak kat SINI world lagi youuu... cer tgk yg ni pulak kat SINI dan SINI ehhh... ade lagi kat SINI eiiii....ade lagiiii... ni tuk orang mengidam pun ade ni ha kat SINI


Kan dah kata banyak kali dah kak ummi buat ni mestilah sedap sangat kek ni kan..??  Punya lah lama ita dok belek2 dapur kak Ummi ni.. dan tiap kali tengok kek ni menitik2 air liur jatuh atas key bord.. aduyaiiii...


Hari ni ita buat pulak hihi baru lah puas dapat merasa dan memang world lah!! sedap! rasa masam2 dan manis coklat bergabung dalam satu kek! Bila rasa masam2 tu yg buat kita tak rasa muak nak menghabiskan cebisan kek di hujung garfu.. emmmmm.. argh!! nak sikit??? sikit aje tau! tak leh banyak2 nanti habis kain tu tertetas...


Jom kita buat kek ni mudah aje buat dia.. simple sangat! janji semua barang ade kat dapur dan.. dan. ni jugak dak boleh godek-godek kat dapur..
Resepi ade banyak sangat.. kak Ummi pun macam2 versi dah di cuba dan kali ni ita ambil dan cuba yg ni lah.. Minta izin ye kak Ummi ita salin kat sini pulak! pada tuan empunya resepi juga terima kasih lah banyak2 kerana sudi berkongsi.. 


COW SPOTS OREO CHEESECAKE
Adaptasi dari resepi OREO CHEESE CAKE
By : Jthorge
Sumber: Ummi @ Home Sweet Home


30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya) - kisar halus (akak ayak jugak)
1/4 cawan butter - cairkan.

Bahan Filling

16 oz (2 cawan) (500 gm) cream cheese - lembutkan
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan sour cream - ita ganti plain yogurt
2 biji telor - buang tali pusatnya
1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan
Base 
Gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.
Masukkan sour cream dan pukul sebati.
Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.
Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak.
Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.


Cara ita
Ita guna loyang 6 inc. Loyang kecik aje dan ita rasa ngam2 aje kat adunan ni.
Ita guna loyang yg tapak dia boleh buka atau pon berlubang
Lapik dasar loyang dengan kertas minyak
Gris sekeliling loyang dengan butter.
Panaskan oven pada suhu 170 C ita guna api bawah sahaja
Bila adunan tu ita dah adun, kecuali oreo ita tak letak dalam adunan ni, ok ita ambil dalam 1 senduk kecil dan ita tambahkan 1 sudu serbuk koko yg ita dah jadikan paste dengan mencampurkan sedikit air panas.
Gaul rata adunan tu.
Tuang adunan yg plain dalam loyang
Pas tu dot dotkan dengan warna coklat jarak2 kan lah dalam 3 spots aje
Pas tu tuang balik adunan putih dan spotkan lagi dgn coklat tompok2kan 3 atau 4 tompok lagi
Pas tu tuang balik warna putih dan akhir tompok dan corakkan macam corak kulit lembu.
Kerana ita guna loyang yg bawah dia berlubang jadi ita bungkus bawah atau dasar loyang dengan kertas aluminium foil dan ikat dgn tali. Ini untuk mengelakkan air masuk dalam loyang bila kita bakar secara steam bath.
Ambil satu loyang yg lebih besar letakkan air panas, pas tu letakkan loyang kek tadi dalamnya.
Masuk dalam oven letak pada rak bawah sekali dan bakar 170C selama 1 jam.
Bila dah 45 minit ita tutup atas kek dgn kertas aluminium
Pas tu bila dah satu jam ita buka api atas bawah dan bakar sekejap dalam 10 minit dengan loyang yg masih tertutup tadi.
ok senangkan kan
Bila dah masak nanti kek akan renggang dari loyang bila dia sejuk.
Keluarkan dan simpan dalam peti ais semalaman

31 comments:

Norzihan Md Yusof said...

sedap tu kak ita..

Ribbon Clown said...

Cantik kek nih :)

MamaLeeya said...

telan2 air liur...aduhhh

pas tu...word verification nya plak :
"cownf"....hahahaa

nurul huda said...

tu die muncul dah air tangan kak ita.. hehe.. wallaaaah.. cantik nye kak.. lain sgt rupe die dr oreo cheesecake yang lain.. mesti sedaaaaaaap nie... huhu :)

eliyaezlinalias said...

hahahah
sah cam lembu NZ lah!!!chantek

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

moooooooooooo lembu susu bagi salam.. hehehehe

assalamualaikum.... barulah MaDiHaA pulak bagi salam...

lawaaaa.. santekkk...

Mas said...

perhhhhhhh....
cantik menarik dan ku memang tertarik...
cayalah kak ita....

Oh Oeya said...

Oh! Oreo Cheesecake

Sari Yusa Ibrahim said...

mcm susah.. mintak sikit kak ita punya kat ujung garfu tu.. huhu.. mcm eskrim wall laaaaaaa

Mimiey.. (^-^) said...

kak ita,mie nak!!!!!
anta wangsa maju sebijk blh x...ngeh3...
tapi kalau betul kak ita nak anto, mmg mie tgg dpn pos opis,hehhehhe.....

Hanim said...

mmm cis kek....kegeraman seisi kuarga nih. dulu kek coklat no1, sekrg cis kek utamanya. nak buat gak la nak beli cis hehehe. menarik air liur kluar je bila masuk blog nih dah la gmbr cantik perghhh xterkata dah.

Ena Manjung said...

kek ni mmg sedap..ena dh buat..tpi hasil olahan akak mmg bertambah vogue kek nie...best2..

aimie amalina said...

mooooomooooo
dapnyeeee
nak buat !

Mamamya said...

da menitik air liuq kat keyboard ni kak...aduiiiyaii..yaii..yai.... :)

isha dzulqaini mohd mustafa said...

k.ita sour cream tu leh ganti ngan lemon x..

Lieya said...

Perghhhh memang terbaekklah... mintak sikit kak ita... terliur rasanya

liemaopurut said...

sy tak suke cheeese tapi kan.....kek kak ita ni tersangat la mengujakan...seriyes terbaekk la...presentation kek aje dah buat org yang tengok terliur.....perghh

Mieza said...

cantiknya kak ita kek ni..mesti sedap :)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sungguh la kreatif ita ni.

Kak Sam said...

kelas sungguh le kak ita ni. Cantikkk sangat. Kalau saya daopat ni memang masuk frame le jawabnya

zura said...

lagi resepi menarik n idea kreatif dr kak ita.. soo impressed..

Ati Masrif said...

uniknya...

jadi lain pulak bila
di tangan ita...yummi :)

fazian.batrisyia said...

cantiknya...ni yg buat rasa cam nak beli cream cheese ni....

lina said...

salam Ita - SUbanALLAH cantik nya kejadian cake nya itu...tak terkejar menu kat umah ita ni....tak apa masuk list je la dulu. MMg la dh teringin nak makan cake cam gini....buat sekali tak menjadi..Insya ALLAH akan di cuba jika dizinkan ALLAH.Terima kasih kepada kak ummi kuantan tu...recipe2 beliau jugak mmg diakui oleh family lina kesedapannya.

putris said...

mmg terliur tgk kek ni...slurppp..

ninazsyafinaz said...

Kak..kek niih sangat menarik dan Naz tertarik !!!Tapi.....huhuhu..sabar2..tgk diet nih..sabar...uh..uh..uh

ZarinAziz said...

Salam k ita...memang mengancam betul la n cantekkk banget...nak tanye skit...

1. tali pusat telur tu yg kenyal2 tu ke??
2. masa bakar 45mnt pertama - api atas ke atau bawah je??
3. pakai loyang biasa pyh ke nak keluarkan?? saya xde loyang berlubang
4. kalo x steam bath hasil x cantik mcm ni ke??

p/s:sori kak byk tanya...bdk baru blajar

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ita..kreative...sungguh kreative....

Wani said...

SALAM KAK ITA .. WAHHH MOOO...MOO LA PULAK .. TAK MAKAN LAGI DAH TERASA DAH DI TEKAK NI AKAN KESEDAPANNYA .. NANTI NAK CUBA LA HH ,...:))

Ummi said...

Itaaaaaaaaaaaaaa...cantiknya OCC Ita tuh...akak tengok dah kelmarin, tp belum sempat nak komen...aleh-aleh kelmarin PC akak wat hal pas letak entry birthday tu pulak...hari ni ptg baru ok.... Terima kasih sudi selongkar...amboiii sakan sgt Ita puji2 tuh..Ita punya lebih menarik..i liiiikkkeee...kalu dpt sepotong tuk akak lg laaa best..muaaahhh tuk Ita!!

IR Dina Centre & Services said...

kak ita, nak tanye la camne nak buang tali pusat telur tu?? hehe.. yg mana 1 tali pusat dia??

Powered by Blogger.