Follow if you like

Oct 10, 2011

KEK LAPIS CHEESE PERSONA

Assalamualaikum

Alhamdulillah selesai sudah pelajar2 PMR menduduki peperiksaan. Hari ini merupakan paper terakhir bagi anak ita yang mengambil subject Kemahiran Hidup. Harap2 biarlah Azrul dapat menjawab setiap soalan dengan tepat sebagaimana yang dikehendaki oleh soalan.


Lega rasanya setelah azrul selesai exam.. selagi tak selesai rasa semput maknya menahan nafas. Walaupun Azrul dah selesai PMR tapi ita ade lagi satu cabaran hujung tahun ni... eh! tak sampai pun hujung tahun rasanya penghujung bulan Okt ni kerana lagi sorang anak ita akan mendiuduki peperiksaan. Kali ni lebih mencabar maknya kerana peperiksaan SPM bagi anak sulung ita, Amirul. Harap2 biarlah semuanya yg baik2 dan sentiasa di bawah pertunjuk Allah.


Hari ni ita nak berkongsi satu lagi resepi kek. Aii.. kek lagi kan?? Cheese kek lagi pulak tu.. Makin bam bam lah badan ni jawabnya.. Tapi sebab nak menghabiskan stock cheese yg di beli suami ita.. terpaksalah ita buat juga kek ni.. Sayang pulak sebab cheese ni kalau dah bukak bungkusannya tu memang cepat sangat dia rosak! dari di buang begitu lebih baik ita manfaatkan dengan buat kek ni..

Rasa-rasa ramai yg dah mencuba kek ni.. Kek yang cukup mudah dan sangat ringkas penyediaannya. Sangat sesuai di jadikan bidan terjun, manalah tahu kalau ade kawan2 yg nak datang rumah emmm.. buat kek ni je lah cepat ringkas tak payah panas oven masuk peti ais aje! rasa pun memanglah sedap kan! seindah nama dan secantik rupa!


Sebenarnya ita tak rasa lagi kek ni.. kebetulan hari ni ita posa. Tapi Dalili dan suami ita dah rasa. Dalili kata sedap gilerrr.. mak!! payah anak dara ita ni nak sukakan cheese cake! selalu kalau ita buat dia mmg tak sentuh langsung.. tapi tadi bila tengok ayah nya dok ulang cakap sedap! sedap! dia pun jamah sikit.. tudiaaa... baru berbunyi sedap! gilerrr... hihi

Ita pon tak sabar rasa nak makan kek ni.. Dalam resepi Ryo mencadangkan menggunakan biskut marie perisa coklat, tapi ita guna biskut Tiger perisa coklat.. hihi biar sihat dan kuat macam harimau.. haha takut pulak terlebih sihat dah jadi anak gajah pulak..hahaha yaaaa.. adoooo... nasib lah labuuu...

Tapi biskut ita ni tak cukup sebenarnya jadi tak berapa rapat susunan tu.. pada yg nak buat nanti ita cadangkan letak biskut tu banyak sikit dan susun rapat sikit macam Ryo buat tu.. cantik aje bila potong.


Jom lah kita buat kek ni.. simple resepi dari Ryo.. waaahh.. hebat tau anak muda ni di dapur.. memang ita tabik spring toing! toing! toing! betul kat Ryo bukan calang2 tau! Rasa2 setiap resepi yg ita cuba dari dapur Ryo ni semuanya sedap2 belaka.. untungnya dapat anak bujang yg rajin ke dapur! aii.. lepas ni ita nak dera anak2 bujang ita pulak ke dapur.. hihi sapa kata anak bujang tak leh ke dapur?? sebenarnya anak lelaki ni lagi pandai masak dan biasanya air tangan anak lelaki ni lagi sedap! tak caya?? betul sebab budak lelaki ni lagi hebat dalam merasa masakan.. hihi

Adoiii.. cakap banyak pulak ita hari ni.. Terima kasih kepada Ryo yang berkongsi resepi yang sedap dan mudah! juga kepada rakan2 lain yg dah mencuba!  yang belum mencuba tu.. bila lagi ye??
Kepada Ryo akak minta izin share kat sini pulak lah ye!





KEK LAPIS CHEESE PERSONA
by : Ryoazhar

Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

Bahan B
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Sediakan loyang berukuran 9x9 (ita guna 7x7)
Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
Lapik dasar loyang dengan baking paper atau kertas minyak

Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan

Panaskan susu segar, padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yang suam2 panas anggaran 1 saat
Dan terus susun dalam loyang
Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan
Ulang proses melapis biskut dengan kaedah yang sama selapis demi selapis
kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis
Biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese
Tekan2 sikit permukaan tu
Masukan dalam peti sejuk, dan biarkan selama sekurang kurangnya 6 jam sebelum dipotong.


Alhamdulillah... lepas buka tadi ita dah rasa dah kek ni memang sedap sangat! Ita lupa nak bagi tau tadi yg kat atas tu ita kisar biskut tiger tu campur dengan biskut oreo sebab biskut tiger ita tak cukup! hehe tapi jangan tak tau rasanya mmg sangat marvelous !! sedap! 
Terima kasih Ryo..

43 comments:

chikadakbiru said...

sunggoh tergodaa!!..

Mas said...

cantik menawan jerk nengok kek kak ita ni.....
menggoda betoiiii...

Puan ApasH said...

salam..

tak payah bakar eh?? ke sy terlepas baca part bakar??

anymz said...

confirm buat la lepas ni.tak tahan dgn godaan ita..hehe

rahel said...

memang menggiurkan betul..macam nak terkam je kek tu..

riffzam said...

terliur!dah lah senang pula tu! :)

Kasturi Nusi said...

salam kak ita
sedapnya...ni yg best bila x payh bakor membakor kn...hihihih (gaya malas)
mesti cuba ni...hampir sama ngan resepi guna biskut magic jack n jill... Tq kak ita

Kasturi Nusi said...

salam kak ita
sedapnya...ni yg best bila x payh bakor membakor kn...hihihih (gaya malas)
mesti cuba ni...hampir sama ngan resepi guna biskut magic jack n jill... Tq kak ita

HaSue said...

wahhh..meriah dengan cheese nya tu kak ita..tak muak ke?hehe..apa2pun mmg sdp kn cis ni wpun simple!

ninazsyafinaz said...

Naz hari tuh beriya2 nak buat..beli bahan2 siap..sekali bila dah complete bahan..ader je tugasan lain..dah tertunda lagi nak membuat..haiz

izahdaut said...

simple tapi sedap.. n penuhhhh dengan lemak. hehe

catherinnezehal said...

kak ita...susu tu just tuk rendam biskut je lah ea????

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kalau ita yg buat mmg cun melecunlah jadiknya.. cantik jer sususan tu.. nampak kemas bila guna biskut 4 segi kan.. potongan pun jd cantik..

akak pun dah berangan nak buat.. cuti baru ni cheese dah keluar tp masuk petiais balik.. hahahaha.. tak sempat nak godek.. sibuk prepare hantaran adik ipar skrg ni.. mmg tak sempat nak eksperimen kecuali masak lauk pauk yg sememang wajib tiap2 hari aje.. tingin benor nak merasa nih..

Ell Joella said...

haiii.. cam tau2 je kita bli sekut marie td.. mmg berhajat nak buat kek ni sebab da merata dapur intai, semua nyer ada.. tuptup k.ita pun buat jugak dah.. lg la berkobar2 nih.. kna setel ode org dulu baru blh fokus kat kek nih.. eee.. tak sabo nak rasa.. :)

Sheila Shafeareen said...

Salam kak ita menarik kek akk ni saya dah lama beli sekut Jenama lee tu tapi x terbuat lg..kek akk kemas aje..pemukaan atas pun npk sdp sangat

Shiela Latif said...

nampak pun dah tau sedap belum lagi rasa ...teringin nak ambik garfu tu pastu makan cheese kek tu.. hehe

Fiza Nordin said...

as salam k ita... wahhhh nampak sangat menawan dan menggiurkan!
lebih kurang macam kite buat tiramisu dan kek coklat batik, kan... 2 resipi yg digandingkan berdua tapi diubah2 sikit sane sini... good idea! best! suker!

Mamamya said...

alahai k.ita...lia ni dah le mmg bambam...makin bambam kebaboo lah nnti...huuu... tp nak jg copy resepi ni...buatnya ntah bila la...simpan dulu....:)

Razil Tahir said...

waaaaaaahh~ *speechless*
mesti sedap gilarh nie... :)

Zaliedana said...

Kak Ita,kek nih mmg sedap sgt,dah try,wat pon senang ajer kan..Kak ita punya sgtlah cun sekali..

Yatie said...

adoyaiiiii Itaaaaa.....kau buatku terpesona....menawan betullah kek yg Ita buat ni...rasa nak buat gaklah...terliur je tngk..

Aziela said...

Assalam Kak Ita. Agak2nya, untuk orang amatur macam saya yang tak ada mixer nie, kalau pulun cheese tu pakai tangan manual yang tak seberapa kederat nie, menjadi x ek..? Teringinnya nak buat...

umie said...

sedapnyer kak..

JaSSNaNi said...

salam...
datang sini sblm shutdown laptop.. ternampak kek tu.. memang terpesona betul.. betapa sabarnya si pembuat kek ni.. penuh ketelitian.. cantek.. susunan teratur dan penuh kreatif.. tak tahu la kalau nani ade kesabaran camtu tak.. aleh2 nanti main gasak je mana satu masuk dulu.. kekeke

Norasikin said...

alahai sedapnya cheese cake tu..

Hamizah said...

susah nak jupa biskut marie kat cni?camna ni?teringin nak wat..

CA said...

Ampunzzz....ni yg teruja nak buat ni..Tgn kak ita ni memang mar-be-les. Buat apa je seme cantik dan sedap..nak cuba la..

tapi byk sgt seme nak cuba...sudahnya leleh air lio je tgk blog akak ni...

Muah2..thanks for sharing.

aZuMaya said...

salam ita,,, wahh i mmg nak cubalah resepi nie tqvm 4 sharing , b4 that i belum pernah bake cheese cake.. insyaALLAH i nk try

nurul huda said...

okay, kak ita pun dah buat kek nie.. memang cantik dan halus betul lah hasil tangan kak ita.. orang berseni lah katakan.. huhu..

btw, hari-hari kena masuk blog kak ita nie.. nak tengok air tangan kak ita.. :D

Wani said...

salam kak ita,, terpesona sekejap hihi.. tergoda tengok kek... bila la nak buat

Nieza said...

waduhh tergoda tul la kak mlm-mlm singgah dapur akak ni..ishh sedapnya tgk cheese kek ni..harus dicuba ni..:)

Gee® said...

aduhaiiii....terguda i

fazian.batrisyia said...

waduh2....tak tahan memandang....

Ryo Azhar said...

salam kak,wowwwwwwwwwww sangat kek ni..sungguh kemas lapisan tu kan.hihi..rasa terliur pulak ni..tahniah k.TQ kak...

Ucu Faridah said...

kalau dalili kata sedap gila...
ucu lagi jadi gila meroyan bila dapat benda2 yg ada cheese...sodapppp..
boleh lah ucu cuba nanti..

++eden|essey++ said...

kak ita..saya dh try buat sabtu lps utk celebrate besday hubby..masih ade balance lg lam peti ais...blk kang nk ulang alik lg mkn...hihii..sbb kt umah ramai yg tgh diet..saye on je la..mmg layan la mkn kek lapis cheese ni..sedap kak.......lg sedap layan sejuk²....

CT Delima said...

As'salam Ita

lama betul tak menjengah kesini, tengok kek ni rasa terpesona. tapi banyak nya guna cheese tu kan. kalau ct nak makan, sikit jer cukuplah kot. kalau anak2 gerenti suka jer dia orang tu...hehehe

H.U.S.M.Y.N.A said...

salam...admirer betul tgk gambar2 dlm blog kak ita ni...buat hati tertawan...saya pun dah try buat kek ni....tapi tak lawa la sangat...tapi publish gak kat blog...hehehe...sekadar rujukan masa depan....

nona said...

akak saya dh try buat kek ni...tapi kombinasi cheese dgn biskut tiger ni mcm xkena..menenggelamkan keenakan cheese tu...mungkin kalau ikut resepi asal guna biskut marie mungkin sesuai kot...

AZLYA AZLIYATIE.......... said...

tq kak for resepi...sy buat mmg sedap sgt....

R-zoo said...

thnx kak ita. simple n marvellous!

ambitious said...

salam kak..hehehe..comey nye kek akak...sy nak tnye,susu tu gune untk rendam biskut je ke?~~salam perkenalan kak~~

Nur Herdayu Jami'an said...

Salam haii kak, memang bestlah baca blog akak rasa tertarik nak cuba,hehe..kalau free jom jalan-jalan di blog saya

dorajimi.blogspot.com

nice.. :)

Powered by Blogger.