Thursday, September 22, 2011

TART TELUR

Assalamualaikum...

Resepi permintaan lagi.. Kali ni ita buat resepi permintaan dari rakan-rakan FB. Resepi yg di minta kali ni ialah tart telur. Sebenarnya banyak sangat permintaan yg ita terima dgn macam2 resepi yg ade kala ita tak pernah dengar dan tak pernah jumpa. Kalau ade yg ita jumpa resepinya dan ita rasa sedap ita akan sharekan..  Kalau ita tak tahu tu tolonglah bagi resepinya barulah ita boleh cuba kan.. ade masa ita cari juga kat google tapi tak de jadi yg tu tak dapat lah den nak nolongnya ye...!


Banyak sangat resepi yg masih ita tak dapat tunaikan.. Ade resepi yg ita dah pernah buat.. jadi minta selak2lah resepi yg lepas2.. kalau nak dibuat semua atau dibuat semula mmg pengsan dek oiii... nanti akak ni makin tembam.. sebab akak jugak yg nak kena bagi perabis semua tu..

Ade juga yg minta ita buat video step by step dan caranya... aduh!! berpeluh mendengarnya... mcm mana ye! akak ni tukang masaknya akak juga tukang ambil videonya.. abiss cam mana tu.. hihi sebab kat rumah ni tak de org dek.. akak ni tinggal sesorang.. suami mlm baru balik .. dah malam mmg tak nampak lah nak ambil video tu..


Lagi satu akak ni mmg fail bab edit-edit ni.. mmg tak pandai.. dek oiii... nak edit gambar pun tak pandai macam mana nak edit video.. huhu nantilah tunggu anak2 balik...

Yang nak menempah pula.. akak mmg tak ambil tempahan.. kebanyakkan akak buat suka2 untuk family.. ade juga bagi kat kawan2 merasa.. Sebab mmg tak de masa dek kebusyian.. Lagi pulak tahun ni mmg sibuk gila mengalahkan Perdana Menteri pulak.. hihi insyaallah kalau akak bersedia akan akak beritahu kelak! eceh.. eceh..


Berbalik kita pada resepi hari ni. Resepi ita ambil dari dapur Zaidah Teratak kek Zaidah @ Kuantan Zaidah ni ita rasa chef kot sebab dia ade mengajurkan kelas baking. Pada siapa yg dok sekitar Kuantan tu boleh lah hubungi Zaidah kalau nak belajar baking. Ita ni pakkal aje jauh .. bukan yg jauh yg dekat pon payah nak gi..hihi

Terima kasih pada Zaidah yg berkongsi resepi tart telur yg sedap ni.. Tart telur yg Zaidah buat mmg sangat cantik.. tergoda ita.. yg ita punya ni tak berapa nak licin.. tak pe.. lah  akan di pratikkan lagi.. insyaallah..


Sebelum kita lihat resepi tart telur, ni ita nak jawab pertanyaan beberapa rakan2 tentang bagaimana ita letakkan adunan dalam acuan tart tu. Untuk pengetahuan adik2 akak, tiada alat special yg digunakan.. akak hanya gunakan alat yg Allah kurniakan sahaja iaitu jari.. hihi

Ok lah kalau adik2 akak tak percaya jom kita tengok cara macam mana akak letakkan adunan tu dalam acuan tart..


Ok akak terangkan ye caranya
Mula2 kita bulatkan doh sebesar guli
Masukkan doh dlm acuan tart
Pas tu tekan dari tengah te tepi  dan rata-ratakan biar adunan agak nipis sebab bila bakar nanti dia akan kembang dan tebal sikit.
Pas tu potong lebihan doh yg terdapat pada permukaan acuan
Tekan dgn jari supaya permukaan adunan rata dan kemas.
Cucuk dasar acuan doh tadi dgn lidi
Buat semua sehingga habis kemudian barulah kita bakar.
Ok faham tak murid-murid???? siapa tak faham angkat tangan...
Dah faham semua..?? Sekarang keluarkan kertas dan salin resepi tart telur ni pulak! hihi 


TART TELUR
by : Zaidah

1 Tin susu Cair F&N
1 Cwn Air Suam
1/3 Cwn Gula Pasir (Klu Suka Manis Tambah Lagi)
1 Sudu Kecil Esen Vanilla
4 Biji Telur A
Sedikit Pewarna Kuning

Kacau gula dan air suam hingga gula larut
Bila gula dah hancur dan air telah sejuk masukkan semua bahan yg lain dan kacau rata
Tuangkan adunan ke dalam kulit tart yg telah dibakar terlebih dahulu tadi
bakar semula dalam oven dgn suhu 180C mengikut kepanasan oven masing selama 20 minit

Adunan ni ita buat 1/2 adunan aje sebab nak samakan dgn kuantiti shell yg ita buat

TART CRUST ATAU SHELL
by : Azlita

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling tart telur. 


cara ita
Ita bakar shell tart hingga kuning 3/4 masak sebab nanti kita nak bakar lagi bila dah letak adunan telur. 
Lepas shell masak ita keluarkan dari acuan dan susun dlm tray
Pas tu masa shell panas lagi ita dah letak adunan telur dan terus bakar dgn api atas dan bawah
Selepas tart masak, biar sejuk dan terus simpan dlm bekas kedap udara dan letak dlm peti ais supaya tart terus rangup
Tart akan melekat sikit pada tray sebab telur tu tumpah masa proses pembakaran
Cungkil dgn pisau jika tart melekat atas tray. 

40 comments:

umi's cup cake said...

salam kak ita, umi tak pernah makan tart telur tapi bila kak ita buat, rasa macam nak cuba pulak...tolong tiup rajin kak ita tu kat umi sikit

Nazrah said...

comelnya acuan tart tu...kecil jer..mesti sekali ngap jer..kalau mulut besar...mau 5 biji sekali ngap...

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Assalam...Ita. Wah cntik molek tart tu. Memang remeh...rajin betol Ita.ni. Nnti akak nk buat..tpi acuan Love tu nnti kena beli dulu...selamat pagi...

ninazsyafinaz said...

Salam...selalu kalau Naz buat tart telur kan..tak berapa nak jadi..bila tuang adunan tart tuh..dia akan basahkan pastri..nanti mula lah..pastri nyer jadi lembap..ader yang kata bila tuang adunan tart tuh dlm casing tart yg belum dikeluarkan dr acuan nyer..bila buat mcm tuh..terus tak leh nak keluar tart nyer plak bila dah siap bakar...aduhh..Kak Ita buat mcm tu juga ker?

Yatie said...

Assalamualaikum Ita,
uwaaaa berderet2 menu yg sedap2 kat sini...sorry tak tinggal jejak dek bebizian yg melanda..teringin tul nak makan dan buat tart telur tu...kalau dekat mesti Yatie dah mintak je kat Ita..nak wat sendiri malas benda yg remeh temeh ni...hehehehe...Ita mmng rajin yg teramat....

Mas said...

kak ita.....
sangat cantik la tart telur love tu....
menawan hati tau....

Abang Suara said...

bestnyeee

AZLITA AZIZ said...

wasalam naz

akak buat ok dia rangup
akak lepas bakar shell tu akak terus keluarkan dari acuan tu dan masa shell panas2 lagi akak dah tuang adunan telur tu pas tu bakar

mmg dia akan melekat sikit kat loyang sebab masa bakar telur tu gelembung2 dan ade yg tumpah tu yg lekat kat loyang tu..
akak cungkil aje dgn pisau..
tapi tat rangup tak basah..

ainie syeema said...

kalau masuk blog kak ita ni , jujur cakap.. bukan fokus kat resepi. tapi suka tgk cara kak ita shoot gmbr. cantik2 n kreatif ! :)

::Azura Rahman:: said...

salam kak ita.. wah sedapnyer.. dan sgt cumelnyer acuan akak.. rajin akak gentel dlm acuan kecik.. hihi..

*psttt.. watermark akak dh ter'crop' tinggal nama "azlita masam"... hihihi..

kavis said...

Wow kak Ita..the tarts looks so adorable and very tempting...I'm drooling here:)

snuMun said...

kak ita, mun pnah wat tartlets tp crust mesti cm kecik sikit dr kita ikot acuan..sbb ape yeh tu?

ha..cm best je tau tat telur akk ni..nnt nk try lah ^__^

Zaliedana said...

Assalam cikgu.Anak murid dah faham dah,hehe..Kak ita,sy berkenan betoilah ngan mould lebiu akak tuh..Kat penang nih xpernah lak nmpak,huhu..Comey sgt tart tuh bila guna mould nih,kena lak tangan akak yg mmg berseni,lagilah ngancam..Pstt akak,masam ajer,manisnya mana,hehe..

ILYAA NETWORK (SA0195953-V) said...

suka tengok gambar2 kak ita...

..::tarabozu::.. said...

salam kak ita..

nanti nak trylah resepi ni pulak.. tak pernah buat.. menarik ni

Gee® said...

i like....cantek banget!!

eisyaawie said...

cantik sangat

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam ita.Cantik dan menarik sunguh.

Oh Oeya said...

As salam Kak Ita.
Suka tart telur tapi biasanya beli di cake shop saja hihi..
Comei tart Kak Ita ni dan nampak sedap :)

sayer 'Norhafaza Effa' said...

Kak ita..akak la sumber inspirasi saya untuk meningkatkan tahap kerajinan saye utk memasak ..tq so much kak ita..saya buat blog pun inspirasi dari blog akak jugak tau..saya sgt10x minat kt akak.. ;-)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

lama sungguh tak buat tat telur ni.. dulu inilah salah satu punca pendapatan masa belum ada anak kecik... hehe... skrg ni dah tak sanggup nak bersengkang mata membuatnya.. mmg tak cukup masa.. kalau rumah dekat dengan ofis best juga sbb boleh sampai rumah cepat.. ini.. org dah azan maghrib kita baru sampai rumah... cantik pulak tat love2 gini...

Cendana Kasih said...

salam ita...saya baru jer buat tart blueberi respi Ita bagi tu..sedap dan rangup... kulit tart pun ada lebih, so boleh wat tart telur ni plak...TQ TQ

fazian.batrisyia said...

tart telur ni sedap, sy suka jugak makan...beli lum pernah nak buat sendiri..tak berapa nak rajin buat shell sebijik2 yg comel tu...Cantik bentuk love tart tu...

CIK_PETUA said...

salam kak ita.

wah, favourite Cik Petua juga tart telur ni. selalu beli je dekat kedai. nie kak ita dah bagi resepi dgn cara2 sekali boleh lah Cik Petua try buat. tq kak ita.

jom singgah bloh Cik Petua jugak ye. :)

http://cikpetua123.blogspot.com/

Umi E-ca (Sms@017 - 3 3 1 0 4 0 5) said...

salam pekenalan..k ita..da lama dlm senyap ikut your blog.. semalam beli portugese egg tart untuk anak2.. pagi ni nampak resipi kat sini, terus cuba petang tadi... anak2 kata sedap dari semalam... tq for sharing..

http://girlynicknack-twins.blogspot.com/2011/09/egg-tarts-emmm.html

yatie4ever said...

mmg suka masuk blog ita ni...acuan tart love tu cute sgt..nanti nak gi cari wat collection...mmg resepi kat blog ita ni sedap2 belaka..byk yg yt salin tapi lom mampu wat semua..apa pun almond london version ita ni dah jadi feveret anak2 n anak2 buah yt..thanks ita..

Juwita Jamaludin said...

ita suka semua tart tapi tart telur x pernah makan sebab takut bau telur..:0 . akak nak ucapkan terima kasih ita dah buat kek karamel tu ikut semua step akak tu menjadi walaupun tak la selawa akak punya kek thanks ye

Syimama said...

salam.. setiap kali singgah disini pasti tertawan...lebih2 lagi bila yang diidamkan terhidang. tq

rahel said...

mat malam Kak Ita,cantik sangat eeg tart tu...bole k bagi seketull..hehe.

FaRaLySsA said...

http://dehumairachocshouse.blogspot.com/2011/09/promosi-untuk-bakal-pengantin.html



jom tengok sini...

yuriz said...

kak ita nape ye sy pnye shell dia xok la..sbb sy gn self-raising flour ke apa?kak ita guna gandum apa?

bintuhanafi said...

aaahhhh!!! toloooonnngggg!!!! sgt chumel...kecik nye~

eyra lee said...

salam..
akak tart telur ni memang tak pakai tepung kustard ea?

azura adila said...

salam kak ita,first time melawat blog ni terus jatuh cinta..mmg suka sgt dgn semua resepi..cara nk buat pn akak ajar step by step..jd senang sgt nk paham,..suka sgt..tq kakak for the sharing..:D

riihulwardah said...

salam kak..
mekaseh..step by ste + rajah..memang membantu

Nad Dieya said...

salam akak...syok nye la tengok si comey tart akak 2...xsbr2 nk wat nie...tp nk kne bli acuan nye dlu...

Nazifa Mazni said...

baru je lepas buat egg tart few days ago... lupa plak kena letak dlm bekas kedap udara n letak dalam fridge.. patut le lemau... nasib baik buat sikit aja dan dh ngap separuh.. hihi

annaliazakariah said...

salam, nakm tumpang cuba dan simpan resepi ni ye. semoga dapat pahala atas perkongsian.

Syifaa Syazwani said...

SALAM..admin ada jual x acuan ni...mane nak cari....☺☺

Qis afeeza said...

salam.. kalau sekilo gandum berapa gm gula aicing yup?