Thursday, September 8, 2011

TART BUNGA dari kak Anim TQ kak..

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua.. Dah sarapan?? ke ada yg berpuasa hari ni.. maklumlah ramai yg merebut peluang untuk berpuasa pada bulan Shawal ni.. Dan Allah telah menjanjikan pahala yg berlipat ganda bagi mereka yg berpuasa pada bulan Shawal.. 'renung-renungkan... dan selamat beramal...'

Ramai ke orang datang beraya ke rumah tahun ni.. dengar ade yg dah habis kuih dalam balang.. terpaksa pulak buat second round.. hihi tak pe lah tuk jamu kawan2 kalau habis berbaloi2 jangan pulak ade yg kuih tahun ni jumpa pulak pada tahun depan..hihi sebab nak buang sayang.. terpaksa simpan...


Hari ni ita nak sharekan satu lagi kuih raya yg ita buat.. Sebelum raya hari tu dah buat.. tau ajelahkan kuih ni fav anak dara ita sorang tu.. diangkutnya balang kuih ni sampai masuk dalam bilik dia.. tau-tau dah habis dah kuih ni tak sempat raya..  nasib baik tak di urung dek semut.. hihi tak taulah minat betul dia dengan kuih tart ni.. Anak dara ita sorang ni mmg pelik sikit kegemarannya.. lain dari yg lain..

Jadi.. terpaksalah ita buat lagi kuih raya ni.. banyak kuih dah di angkut anak2 balik asrama.. jadi balang kuih banyak dah kosong.. kena lah ita buat semula kuih ni.. buat sikit2 aje.. takut jugak kalau ade tetamu bertandang dah tak de kuih raya.. nak dijamu..


Resepi kuih tart ni ita ambil dari rumah kak Anim... Sebelum tu, ita rasa belum terlewat untuk ita mengucapkan salam takziah buat kak Anim dan keluarga yang baru sahaja kehilangan abang tersayang Dato' Ir Haji Mohammad Aidid bin Haji Zakaria, semoga roh arwah bersemadi bersama insan2 yang beriman dan semoga kak Anim dan keluarga sabar dan redo dengan ketentuan ilahi.. Al- Fateha.....


Jutaan terima kasih yang tak terhingga ita buat kak Anim yang sangup kongsikan resepi tart yang sedap lembut dan gebu ni. Walaupun sebenarnya resepi ni sepatutnya menjadi simpanan peribadi beliau kerana beliau jual kuih tart ni... tapi beliau bersedia juga untuk kongsikan bersama kita semua.. Terima kasih sekali lagi kak Anim.. Hanya Allah juga yg dapat membalas kebaikan dan keikhlasan akak... Ita minta izin tuk sharekan pula resepi kuih tart ni di sini pula ye kak.. semoga resepi yg dikongsikan ini memberikan ganjaran pahala buat akak...


Resepi di bawah ni ita copy dari kak Anim. Resepi asal kak Anim buat tart gulung dan ita ubah kepada tart bunga kerana adunan ni lembut dan sesuai untuk buat tart bunga ni. Ita juga buat ikut cara kak Anim ita tak letak air sejuk. Air sejuk itu di gunakan bila adunan terkeras. PERINGATAN masukkan tepung sedikit-sedikit dan uli hingga adunan lembut. Kalau nak buat tart bunga bila kita canai dan kita lipat dia tak patah maknanya sesuailah doh tu untuk buat tart bunga. Tapi kalau patah maknanya doh terlalu keras dan tambahkan sedikit lagi minyak sapi atau air sejuk supaya doh lembut dan mudah di bentuk.

TART NENAS 
by: Kak Anim


4 oz butter - 115 gram
4 oz minyak sapi - 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum -450 gram
sedikit garam
air sejuk


Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar di bawah.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min

JAM NENAS
 by: Kak Anim

10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan

Ini adalah cara bagaimana ita buat tart bunga ni 
Untuk tampok bunga yg warna hijau tu ambil sedikit doh dan letakkan sedikit pewarna hijau.




45 comments:

chikadakbiru said...

mak aih..akak memang cantik rupanya!!!mesti sodap.......buat hantaran lawa nih..memang rajin la akak ni..saluteee!!

liana ab malik said...

wahh!! banyak betul idea akak..tak terfikir nak buat tart macam ni..asik2 bentuk yang sama jer..good job..:))

suesofea said...

cantiknye jari..hehe..mcm org nye..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
cantik n menarik sungguh tart nie akak... mmg cukup kagum ler ngan akak sorg nie... setiap hasil yg akak buat mmg terpegun tgknya... Ya Allah cantiknya....

Gee® said...

Yarabbi... cantek sekali...

noorsafone said...

Salam Ita..
cantik tart tu...ada kelainan kan...selalu nya gulung je yg famous..tp leceh sikit kan..

Junie Octovian said...

Waaa...santeknya! Boleh buat utk hantaran ni. Mekasih Ita kerana sudi share...nak try la ni juga as baki jem nenas aritu masih ada. Thanks ya!

syaidatie nurdilla said...

Wahhh.. chantek betol kuih nyer.. sayang lak nak makan.. heheh.. @~@

Faeez said...

Cantiknya kuih tart ni.....mesti semua tetamu nak cuna rasa, kan......?

Cheq Sue said...

Subhanallah Kak Ita...lawonye... Superb! kalau saya nak buat ni ntah jadi ke tak

Juwita Jamaludin said...

kak ita cantik sangat.. suka tgk tart ni. sayang nak makan

ibu sayang said...

Assalamualaikum kak ita..
Salam perkenalan.. saya sgt suka blog akak.. da byk resepi dr akak yg saya dah cuba... terima kasih.. tq very much sbb sgt baik hati share resepi, teknik2 n panduan yg sgt berguna.. saya jadi bersemangat nak masak tiap kali balik keje sbb ari2 tgk resepi yg mengancam ni.. raya ni pun biskut raya buat sendiri sbb tgk akak nye blog la..

Luvly Aliyn said...

Cam senang jew kak ita buat kan...huhuhu...nak cuba gak lak nanti.....nway, kalau dah tgn kak ita lah yang buat...menjadi jer wat pape pun kannn...heehhehe...

++eden|essey++ said...

akak mmh kreatip..ske sht air tgn akak....apa²pon msti superb....

SH said...

i'm impressed...

izahdaut said...

masyaAllah..cantik sungguhhh

Ummi said...

Weeeeeeeeee...masyaAllah cantiknya la tart Ita nih...rajin bebenorrr...x dpt nak digambar dgn kata2...kretip pulak tuh...adeeeii...dahla nak wat tart ni remeh...siap pulak letak daun bagaiiii...berapa jam Ita nak siapkan nih eh...berapa adunan la buat tu...terkebil akak tengok tauu!

HomeKreation said...

Cantik nya kerja tgn Ita!

INA said...

cantikkkkk.....

As Zain Collections said...

cutenye....suke tgk!

Cahaya hidup said...

kak ita, saya suka kak ita bagi picture step by step and apa bahan yang akak guna....akak teruskan yer....saya suka :)

Leen Loyangkuih.com said...

Salam kak...
salam kenal dari leen, follower baru tapi pengintip dah lama..haha.. mind if we exchange link ya kak..
resipi ni buat utk open tart biasa tu aje ok x kak..hee...

..:: WiRdA ::.. said...

yg hijau utk daun tu..pakai adunan same ke?

anymz said...

salam ita,
jutaan terimakaseh tidak terhingga akak ucapkan pada ita kerana sudi mendoakan yang baik2 buat arwah abang akak..amiiiiin ya robabalamin atas doa yang baik2 itu..

terimakaseh juga akak ucapkan kerana ita sudi mencuba resepi tart yang tidak seberapa ni..semoga doa yang baik2 itu pahalanya sampai juga pada ita dan keluarga...:)

Adinda Wawa said...

rajinnye kak ita nie... tersangat rajin...kejadian tart yang sgt menggiurkan.... nyum3...aduhai...

ninazsyafinaz said...

waduh..cantik dipandang.tentu sedap di tekak..Tart..my peberet cookies!

lina said...

salam ita - gigih betul :) tak mampu nak ikut salute you ita! well done

Wattie said...

Assalamualaikum Ita,
Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin juga buat Ita sekeluarga.

Apa nak dikata, semua dah dikata, thumbs up, memang cantik sesangat biskut tu.....

Art'tien said...

Aduhaiiii.....cantekkk nyerr biskut tart kak ita.Kak Ita nie kreatif betula..rasa macam nak makan jer..ngapp3. Untu Kak Ita selamat hari raya...

Naz said...

Amboiiii..comelnya... Kreatif la akak ni..

fazian.batrisyia said...

sy dah pernah makan tart bunga ni, tapi tak pernah tgk lagi cara membuat. Aduyai..rajin sungguh kak ita ni...bertuahlah family akak...

♫ mokwo® ♫ said...

tengokkan tat ita nih tringat mokwo akan biskut seroja..tapi biskt seroja nih berintikan peanut butter..kot2 kalau ita ade terjumpa n try resepinya jgn lupa letakkn di blog ini..memang gojes!

nuwairani ismail said...

jenuh nani duk pikir sebelum ni mcm mana la org buat tart bunga ni...rupe2nye mcm tu...hihih...cantek!

Mat Gebu said...

Pitammmmmmm >_<

Mas said...

cantikkkkknya tart nenas akak ni....
kretiffff.....

chantekdress said...

cantiknya kak tart ni. first time tengok tart nenas lain dari yang lain. akak sumber inspirasi saya.. seorang isteri dan ibu yang rajin... :)
mesti sedap ni.. nak datang raya kak!! hehe

http://chantekdress.blogspot.com/

chika said...

eeee canteeeknyeee geraaam tengok!
nak makan pon sayangggg eheheh :P

nak mintak izin share entry akak ni kat page chika boleh?

http://www.facebook.com/pages/Chikabaker/116302325102646

nam@along said...

salam...sy baru je nak berblog2..bila singgah kat blog kak ita ..aduih terus jatuh hati dgn sume hasil kerja kak ita..mmg blog yg menawan dan sgt kreatif.

w.n.h said...

kak ita ni memang pandai + rajin bab2 masak memasak ni kan...kagum sebentar dgn kemahiran kak ita....pandai pulak tu akak deco...pic pun cantik...ada art gitu...admire u kak... ^_^

Hanim said...

cantikkkknyerr pandai tol k.ita ni, semua sekut kak lawa2. patutu kasi anugerah nih n leh jd chef hehehe. pasni pasti banyak majalah nak amik..

attyrahim said...

Hi ita.. My sis suggest yr blog four days ago... Sejak tu i got addicted to check yr blog everday! Sya jumpa tart ni tiga tahun lepas. Tuan punya tart tak nak ajar camne nak buat.. Jenuh fikir... Alhamdulillah terjawab sudah... Terimakasih kerana tak kedekut ilmu... Konfirm tat ni jd kue raya kami tahun ni.. Sebab tat adalah kue wajib tiap tahun... Cuma tahun ini akan berubah rupa.. Tq again... Also pau rose tu really amaze me.. Camnelaaa boleh terfikir buat camtu... Akak tabikkkk!

attyrahim said...

Salam.. My sis told me about your blog four days ago.. Since then i got addicted to your blog.. Tart ni akak dah jumpa last 3 years tp tuan punya resepi tak nak ajar.. Since then dok wonder canne la nak buat.. Terimakasihla tak kedekut ilmu... And pau ros tu i tabik laaa,. Tak terfikir boleh buat pau cantik can tu...

PatinPasta said...

Salam mak ita,
Sentiasa kagum dengan hasil tangan kak ita, semuanya amazing!

Hmm saya nak tanya, kalo tak de minyak sapi (tak pernah jumpa kat sini), saya ganti dengan olive oil or canola oil, buleh tak? Kuantiti sama or kena kurangkan sikit? Terima kasih!

Sue salim said...

cantik n kreatif.

Najmi Anuar said...

minta share resepi ye, nak cuba buat tart pula tahun ni c;