Follow if you like

Sep 21, 2011

ROJAK AYAM GORENG dari Kuantan..

Assalamualaikum

Hari ni ita nak jamu semua dgn hidangan yg hebat dari negeri Pahang Darul Makmur. Kalau orang Pahang pasti pernah merasa kehebatan dan kesedapan Rojak Ayam Goreng ni.. Ita tak pernah lagi merasa kesedapan Rojak Ayam Goreng yg ita rasa cukup popular terutamanya di Kuantan. Insyaallah jika ade kesempatan ita juga nak merasa hasil air tangan orang Kuantan.


Ita pernah terbaca N3 Jalan-jalan Cari Makan kak Ummi di blog beliau Home Sweet Home tentang kesedapan rojak ayam ni.. meleleh-leleh air liur bila baca N3 tu.. aduyaiiii... bila lah dapat merasa..
Menurut kak Ummi restoran itu mengamit nostalgia buat beliau.. ehemmm ehemmmm... kenangan terindah ye kak Ummi.. hihi kenangan abg rimau dgn kakak rabbit eh! ke kakak rimau dgn abg rabbit... eceh eceh.. malu-malu kucing miau! miau! pulak kak Ummi ni.... hehe maaf ye kak ita gurau.. hihi raya ade lagi kan??? maaf zahir batin yeeee... >^<
Hiiiee.. saje nyakat kak Ummi pagi-pagi ni..


Tapi resepi kali ni bukan dari dapur kak Ummi sebab ita cari tak jumpa pulak! tak tahu lah kalau kak Ummi ade buat tapi ita tak jumpa carik..
Resepi kali ni ita masih lagi ambil dari buku Masakan Planta. dan hasilnya mmg marvelousss!! sedap! weeiiii... mmg sedap!

Resepi milik En. Kamaruddin bin Arif yang cukup popular di sekitar Beserah , Kuantan. Kedai yg terletak di Kg. Sungai Ular sebelah kiri jalan dari Kuantan ke Kuala Terengganu ni mmg tak pernah lenggang dgn pelanggan.


Resepi turun-temurun ini sudah berada lebih dari 3 generasi dlm milik keluarga beliau. Penggunaan ayam goreng dlm rojak ini sedikit sebanyak memberikan kelainan dlm sesuatu masakan. Resepi ini sangat sesuai kalau kita nak sajikan untuk tetamu yg datang ke rumah. Dan sesuai juga kalau kita nak buat hidangan untuk majlis open hause.

Resepi yg di beri dalam jumlah yg banyak untuk sukatan bahan2nya. Mungkin En. Kamarudin beri sukatan untuk org berniaga. Ita dah kurangkan dan ita tuliskan resepi di bawah dalam jumlah yg telah ita kurangkan. Ita ade tambah sana sikit sini sikit mengikut selera ita dan keluarga. dalam resepi En. kamarudin menggunakan gula yg banyak ita rasa mungkin kuah rojak ni manis. Resepi yg ita buat ni ita telah kurangkan sukatan gula, kepada yg suka manis boleh lebihkan gula.

Jom kita intai resepi yg sedap dari Kuantan, Pahang ni.. Yoookkk!!


ROJAK AYAM GORENG
By: En. Kamaruddin Bin Arif
Sumber : Buku Planta Resepiku Warisanku

Bahan Kuah
10 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
100 gm cili kering - rendam air panas hingga lembut dan kisar
1/2 cwn air asam jawa
300 gm kacang tanah
2 sudu besar kicap manis
garam secukup rasa
2 senduk gula
1 buku gula melaka - ita tambah
air secukupnya
1 kiub ikan bilis - ita tambah
2 sudu besar Planta

Kacang tanah di goreng tampa minyak, buang kulit dan kisar halus
Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak.
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga harum
Masukkan lada kering dan tumis hingga naik minyak dan garing.
Masukkan air asam jawa, gula melaka, kiub ikan, garam dan gula.
Masak hingga kuah pekat.
Masukkan kicap dan tambah air jika terlalu pekat
Bila kuah dah didih masukkan kacang tanah kacau rata
Tambahkan planta supaya kuah kelihatan sedikit berkilat

Bahan-bahan yg dimakan bersama rojak ayam
Mee kuning
Timun diracik halus
Tauhu - digoreng
Ayam - di goreng dan dipotong atau disiat2
ubi kentang digoreng - ala.. yg ni ita terlupa nak letak
Telur di rebus
Cucur Udang


CUCUR UDANG

1/2 kg tepung gandum
1 cawan air mendidih
1 3/4 cawan air biasa (lebih kurang la ni)
15 ekor udang - (kalu besar, kerat2 sikit)
1 labu bawang besar (dadu)
taugeh ikut suka (byk sikit lg sedap)
daun kucai - kerat 1 inci
1 biji cili merah - hiris halus2
garam secukup rasa
sedikit serbuk kunyit
minyak banyak untuk menggoreng

Satukan dan gaul rata tepung, serbuk kunyit dan garam
Masukkan udang dan sayuran serta cili. Gaul rata.
Masukkan dulu air panas dan gaul menggunakan garfu atau senduk kayu. Biar rata. (tepung akan berketul2 sikit).
Kemudian masukkan air biasa dan bancuh seperti adunan jemput biasa hingga mesra.
Panaskan minyak dan jemputkan adunan dan balik-balikkan selalu jemput.
Bila telah kuning keemasan, angkat dan toskan minyak. Hidangkan bersama sos kesukaan.

20 comments:

CT Delima said...

Assalamualaikum Ita

sedapnya pagi2 dah nampak makanan yang lazat ni. kalau dapat merasa lagi sedap ni kann..kannn... hihihihi

Tapi pagi ni kena rehatkan perut dr makan pedas2 lah. Ita kena simpankan ct sikit eh esok datang balik :)

nonierahman said...

Pagi2 dah nmpk mee rojak.(˘ڡ˘)!

umi's cup cake said...

Salam kak ita, sedapnya nampak rojak tu..terliur rasa...nanti umi pergi kak ita ya..tggu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalam Ita... Ita sihat?

Lama akak tak tinggalkan jejak kat sini kan? agak2 perasan tak? hihi... sengaja membisu walaupun ada mengintai2 kat sini.. segan sebab blog kita tak berupdate lg.. hihi..
cerita pasal rojak ni... apa2 rojak semua akak suka.. lagi2 rojak yg ada mcm2 campuran especially ada tauhu goreng & ayam goreng mcm ni.. hmmm.. yumyumm...

Mas said...

rojak meee....
sedappnya..
mas selalu makan kat kedai mamak..
terliur lak nengok rojak mee kak ita tu...

Tamar said...

Salam,

Amat menggiurkan...bila baca tajuk da tergoda da...sekali tgk presentation kat sudu garfu tu...adoyaiii bak kater Nabil...harusla dicuba resepi ini...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ita...
Wahhh banyaknya koleksi resipi Warisanku Planta yang sedap2...hari tu nasi ayam, then Mee Rebus Tulang Now Rojak pula....Apa lagi kena ngan air tangan Kak ita ni..Lagi nampak mebelessss....

Gee® said...

ahai...ada menu orang Pahang kat sini... cayalah Ita....tabikk!!!

Cheq Sue said...

pagi kak ita... haiiii saya ni buleh tahan feveret jugak rojak2 ni...

tapi nk tya pasa frambrozen kenari tu blh tak? kalau kita tak guna cutter, just loyang biasa bila kita nak potong2 yang dah siap tu, masa panas ke masa dah sejuk. Harap akak dapat tlg ya... TQ

Ummi said...

Ne noooo..ne noooo, ne noooo...ni org Kuantan sampaiii...hehee...tersedak2 akak, rupanya adik Ita duk sebut2...hehe, x marahnya, usik mengusik kan tanda sayang...haha...nostalgia dgn geng2 Itm jek Ita oooii...xda nya dgn abg rimau, dia takut nak jmpa akak kat area situ, takut kena serbu dgn geng akak suruh belanja sekali lak nnt...hahahahhaa... Ita, rojak ni mmg akak xda resepinya, duk biasa makan jek dr zaman belajar kat situ til now...cuma rasa dah ada sikit lari, sbb tuan asalnya dah xda, anak2 diaorg jek uruskan....tp tetap best lah bg org yg pertama kali makan, itu komen diaorg selalunya...hehe.. Nasib Ita rajin cari resepi, eloklah sgt dishare...ntah2 yg Ita buat ni lg sedap! Terima kasih Ita, nnt akak lak try buat...muaaahhh!

Terima kasih sudi cuba cucur udang akak tuh...ntah le sedap ke idaaakk...sedap ke idaaak (*kat Zizan Maharajalawak tu..) hehee..

fazian.batrisyia said...

sedapnya rojak ayam....sib baik baru dapat makan rojak...tak de le meleleh air liuq...tapi tekak ni macam terasa2 jugak, hidung ni cam beraroma rojak jek....

ninazsyafinaz said...

whoaaa...jadi lapar pewut nih

Natasya said...

Salam Kak Ita,

saya br je jd follower akak...everydy dh jd cam wajib kene bkk blog akak n bace n3 akak..dr xminat memasak terus minat..

saya nih agak beginner jgk la..baru nk kenal2 jenis2 tepung, bhn2 n brg2 keperluan nk memasak nih.. sy nk tanye kak ita selalu shoppping brg2/peralatan (eg: periuk, loyang2) sume kt mane ek..nmpk cantik n berkualiti..selalu tgk kt normal shopping mall yg biase2nye aje..

Thanks kak Ita
:D

eliyaezlinalias said...

alalalalalalala
kak ita neh masak pe pon nampak sedap
dah la gambo chantek2!

aroha mizwa said...

kak itaaaaa...
peberet sy lau blk temerloh..selalu mkn kat pekan temerloh nyumm nyumm..

Sheila Shafeareen said...

Salam kak ita ye sdp rojak mee di sebelah pantai timur mmg ramai yg beniaga rojak mee letak aym ni x ketinggalan di kedai makn ayah mentua saya...ada juga jual rojak mee ayam...kuah nya sdp...

eita said...

memang meleleh air liur kak....
faberet ni..
errr.....nama kita samalah...ejaan je lain..
:)

Oh Oeya said...

Macam rojak mi pulak heheh..
Timun tu.. tanteklah ;)

an said...

Kak Ita,

Rojak ayam kat kuantan yg paling sedap di Taman Gelora tapi saya dah lama tak gi ke situ, tak tau lah ada lagi ke tak. Tapi boleh gak makan rojak ayam & cendul yg sedap di Telok Sisek. Kalau saya balik bercuti ke Kuantan, boleh bawak kak ita gi makan. Apa kata kak ita datang ke Penang, boleh saya bawak makan nasi kandar & char kuey teow :)

orkid putih said...

https://m.facebook.com/Tartlets-1501362646792946/

Powered by Blogger.