Follow if you like

Sep 26, 2011

PRETZEL

Assalamualaikum

Selamat pagi Malaysia! 
Pagi ni bumi Johor di basahi hujan.. sejuk dan nyaman. Hujan yg turun mencurah-curah dari malam tadi dengan guruh dan kilat yg sabung menyabung buatkan tidur tak berapa nak lena...


Semalam ita cuba buat Pretzel. Ita suka sangat makan pretzel yg kat Untie Anne tu. Kalau gi KLCC masuk aje hidung ita dah terbau keharuman pretzel dan sos caremelnya tu.. aduyaiiii... memang memanggil-mangil betul.. Kalau beli memang tak cukup satu keping!

Dah lama mencari resepi pretzel ni, tapi bila nak buat bimbang pula tak jadi.. Dan semalam masa dok cari resepi kat My Resepi nampaklah resepi Pretzel ni. Ada 2 resepi pretzel kat My Resepi satu kiriman dari Alma dan satu lagi kiriman dari Beldandy.


Resepi dari alma dah ramai yg cuba dan macam2 feedback yg ita baca. Dari pemerhatian ita nampak macam bun pulak bila dah jadi. Ita ambil keputusan untuk cuba resepi dari Beldandy.
Setelah di cuba dan hasilnya memang lah menjadi pretzel ni. Bila makan masa panas2 memang sedap! pulak bila di cicah dengan sos caremel memang mengancam habis!

Tapi,.. eh! ade tapi jugak! Pretzel ni kena makan semasa dia panas dan fresh from the oven, sebab bila dah sejuk.. mak aiiii... liatnya... nak tercabut gigi den ni ha... aduyaiii.. tak tau lah ape masalahnya.. adekah ita pintal terlalu halus sangat yg buatkan dia liat! wallahuallam.. ita akan cari lagi resepi lain untuk dapatkan resepi pretzel idaman.



PRETZEL
by: Beldandy


1 1/2 cawan air suam
1 1/8 sudu teh  yeast
2 sudu besar gula perang
1/4 sudu teh garam
1 cawan tepung roti
3 cawan tepung gandum

Penyediaan
2 cawan air suam
2 sudu besar soda bikarbonate
secubit garam
4 sudu besar mentega - di cairkan
Badam cincang - jika suka
sebutir telur - dipukul jika suka

Campurkan yeast dengan 1 1/2 cawan air suam.
Tambahkan gula dan garam. Kacau sehingga larut dan biarkan sehingga yeast mengembang.
Campurkan tepung gandum dan tepung roti dan uli sehingga adunan menjadi doh yg lembut dan kenyal.
Rehatkan doh selama 1/2 jam.

Bila doh telah mengembang, sediakan bahan penyediaan.
Sediakan dulang pembakar dan oleskan dgn butter
Panaskan oven pada suhu 180C
Larutkan soda bikarbonate bersama 2 cawan air suam dan kacau.
Ambil sedikit doh dan roll panjang seperti tali setebal 1/2 inc.
Pintalkan doh dan bentukkan seperti pretzel.
Celupkan pretzel kedalam air soda dan susun atas dulang pembakar
Sapukan telur diatas pretzel dan taburkan badam jika suka.
Biarkan ia naik sekejap dalam 30 minit
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu, suhu dalam 180°C, selama 15-20min.
Selepas siap bakar, sapukan atasnya dgn sedikit butter supaya kelihatan berkilat
Pretzel sedap di makan bersama caremel
Simpan dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kelembapan.

31 comments:

azira said...

salam k.ita ... saya mmg selalu follow blog akak ni..tp ni baru tinggalkan 'jejak'..hehe..silent reader je sblum ni..wah, hebat pretzel akak, terliur tgk..e, ptg ni nk g cari klcc gak la ! xmenahan dah ni

Sari Yusa Ibrahim said...

Selamat Pagi Morning, Kak Ita.. Kak Ita.. sy ada satu resepi pretzel yg sy dapat dari stau blog, nt sy cari balik blog tu utk kak Ita cuba rsepinya ya.. karang pakai ingat2 lain plak jadinya. Apa yg sy baca, pretzelnya mnjadi betul, nanti sy carikan ya..

Mas said...

wahhh...cantiknya pretzel tu kak ita...
boleh buka kedai gini...

NooR AzLen BinTi HaRoN said...

assalammualaikum

menarik aje tgk pretzel yg akak buat..

johor duk mane akak??

anymz said...

hasil air tangan ita memang tidak pernah mengecewakan..:)))

Meteoragurlz said...

assalammualaikum..

kak ita..sy pon suka mkn pretzel kalau pg klcc..heheh..buka blog akk dah terhidang pretzel eh tp mata jelah yg blh makan..ehehe

Cik Eka said...

fuhh eka suka betol benda ni kalo beli kat auntie anne tu..mesti beli dua mkn sorg2..ehehe..

nk try tapi takut x jd

Lieya said...

Wahhh dapnyee... nak try gak lah nanti... nantilaaa.. hihihihi

ninazsyafinaz said...

Salam..good morning..hehehe..Hujan dr malam ker..alahai..Naz pukul 10 dah tumbang mmg tak sedar apa dah..tau2 pagi td tgk..bumi tuh dah basah jerk....As for pretzels..Naz pernah jumpa satu resepi name Amish Soft Pretzel..Nanti naz share kan dgn akak dlm blog.BTW..the way your pretzel turn out..nampak so beautiful..and YUM!!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ita..wahhhhh pretzel pun kegemaran saya gak...selalu beli kat aunty Anne kat Sunway piramid..Tapikan...beli kat aunty Anne pun bila sejuk keras juga...tapi tak lah terlalu liat...

Apa-apa pun thanks sebab kongsi resipi kat sini dan kongsi pengalaman...Kak Ita memang mabelesssss....

Haaaa...Lepas ni kita tunggu Sari Yusa tinggalkan link utk alternative resipi..he he he saya cam biasa, dapat resipi, masuk Q dulu..jadinya tak tau bila...

fazian.batrisyia said...

Kak ita...sy dah cuba kek karemel tu...sy mohon copy & paste resipinya ye...baru cuba yg ni dah muncul lg resipi yg buat jiwa bergelora....KIV lagi la nampaknya...TQ kak ita...

mummy2k said...

wat sy terliur je kak...pasnih nak g carikla...nk wat,xpdai...hehehe

snuMun said...

kak ita! sdpnyeeee...tliur lak...heeee....

aroha mizwa said...

salam kak ita...
serius xpernah makan atau buat pretzel ni hahaha (dok lam perigi lam utan)...tp selalu dgr org ckp pasal makcik anne tuh,teringin rasanya...

Leen Loyangkuih.com said...

Ya Allah...memang pantang jumpa auntie annes ni , leen pun hantu pretzel..heee..tapi rege pun boleh tahan..haha...

Kak Sam said...

Kak ita napa muka model tu tak nampak erk? Nampak cam menarik je kuih ni.

..:: WiRdA ::.. said...

adoi sedapnye nampak..
kak ita, sy nk tanya, sy baru beli BM bulan lepas..tp tak guna lg sampai skrg..haha ade tgk yg resepi basic doh (http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/02/bun-kaya.html) yg kak nor ade share tu.

cuma nk tahu, part yg kite nk letak butter dan shortening tu,(letak bila dh jadi doh then sambung balik uli) means kita letak masa BM tu tak habis uli lg la kan? bleh ek buka BM tu skali tak habis uli? tlg reply..noob lg nk guna BM..kang lingkup pulak. :P

Razil Tahir said...

WAAAA!! sedapnyer!!
ttiberr lapar skrg... huuuu... T,T

kak ina kl said...

wah cantik gambar masakan kat sini. terliur dibuatnya

sitinirzan said...

salam,x fhm tang celup dalam air soda?soda ape tu kak?

faa.rosli said...

akhirnya jumpa resepi pretzel ni..faa pon suka auntie anne tu..faa suka pretzel stick tu..yg salut coklat..sedapnyaaaaaa

nak try buat sendiri..

akak tolong laa buat tutorial step by step nak buat pretzel stick tu...kena bakar ke kena goreng?ke sama cam buat pretzel ni?

Nomy Ibrahim said...

Antie anne pnye pretzel mmg sedap...kali nie nk try buat sndiri la...tq kak ita share the resepi...

Nomy Ibrahim said...
This comment has been removed by the author.
rosidayu saharudin said...

sedap nyaa..tak try la nanti..thx kak..

Nasita Dollah said...

Selalu beli pretzel kat kedai je... Sbb x reti nak buat... Tp bila dh tgk resepi dia, mcm x brp nak susah je buat... Nak kena try ni...

Nurdiana Mohamad said...

salam tumpang lalu tuan rumah

saya adalah pengedar shaklee yang sah di kawasan ampang serta seluruh malaysia, selain mengedar shaklee saya juga ada menjual sabun GNBS.. ape itu sabun GNBS jumm cekidout

http://diansvitamin2u.blogspot.com/

KEDAI BUZZ STYLE said...

Sedapnye... nak cuba buat untuk jamuan hari raya nanti la heheh
Tq sebab sudi share resepi

Sukar hamil? Masih Berusaha? Dapatkan maklumat Produk kesuburan suami isteri di www.kedaibuzzstyle.blogspot.com

Edlin Zakaria said...

Assalam kak.. Saya pernah cuba jugak.. Sama cam kak ita, lps sejuk mak aiiii memey la liat.. Heheheh.. Pastu tak nak buat lagi dah.. Tapi kak ita pintal cantek... Seragam jek sumer.. Heheh

Oppss lupa. Sudi2 la lawat rumah saya www.themagicgarden.blogspot.com.

Wan Marina said...

Assalammualaikum..
Sy nk g tau.klu bli kt auntie anne pon sama.pas sejukdy akn liat.so kne mkn pns2 l.so sama la ngn kak ita wat..huhu
Harus try ni..tq for sharing=)

fiza said...

Teringin nak try buat eclairs choc mcm auntie anne tu😊

Ijah Izah said...

Slm nk tanya air tu mcm mn plk tq

Powered by Blogger.