Wednesday, September 28, 2011

PAVLOVA

Assalamualaikum...

Selamat petang.. aiik.. dah petang dah?? lewat lagi ita bersiaran..  Mungkin seminggu dua akan datang ita akan lewat bersiaran atau mungkin juga kurang bersiaran.. ini adalah disebabkan anak2 ita yang akan menduduki peperiksaan.. Bila anak2 nak exam maknya pulak yg kecut perut semua yg di pegang serba tak kena..  Suami ita kata "dah.. dah.. lah gi bawak berehat tenang2kan fikiran..." ita mmg mudah gabra.. aduyaiii...


Ok kita lupakan sekejap! kalau ingat balik nanti tak dapat nak menaip.. tah ape.. ape lah kang ita merapek!


Jom tengok apa lah juadah yg ita sajikan untuk resepi kali ni.. Ini adelah resepi permintaan juga. Dalam banyak2 permintaan ini lah rating yg paling tinggi.. setiap kali ita buka msg box pasti ada saranan dari teman2 yg minta buatkan resepi pavlova ni..

Pada mulanya memang malas ita nak buat pavlova ni.. dok mengenangkan adoiii... manis gelemak! tuuu... berlaga2 gigi ni.. tapi bila dah banyak sangat request ita buatkan lah juga... Nanti kalau tak cuba kita tak tau pulak kan apalah rasa pavlova ni..


Buat Pavlova ni tak lah susah sangat.. sama aje macam kita buat macaroon dan kenari. Macaroon lagi payah sebab nak tunggu kering dan kalau tak keluar kaki macaroon dah tak jadik pulak! Yang ni kalau buat mesti jadi punya! Tapi ita nasihatkan kalau yg gula dah terlebih dalam badan tu jangan lah cuba2 nak makan pavlova ni.. memang manis sangat.. walaupun ita dah kurangkan gula ia tetap manis!


Macam mana rasanya ye?? emmm... pernah makan alusmitai tak?? eh betul ke namanya alusmitai.. hihi tapi itulah yg ita panggil dari kecil sampai ke besor ni ha.. nama lain ita tak tau.. ala yg macam kapas tu.. budak2 suka.. yg rasa gula je tu dan berwarna warni.. ha.. kalau pavlova ni yg kulit keras kat luar tu rasanya macam tu lah.. tapi yg kat dalam tu lembut dan gumy2 sikit macam marshmallow emmm... macam tu lah lebih kurang rasanya...


Bila kita makan Pavlova ni kita di sarankan untuk makan dengan buah-buahan segar yg agak masam. Ini adelah untuk menyimbangkan rasanya yg terlalu manis tu.. Kita boleh letak strawberry, kiwi, rasberry, nenas pon boleh dan letak lah buah markisa sebagai penyeri..

Ade yang berhajat nak buat ke? Kalu nak buat boleh lah ikut resepi di bawah. Resepi ni ita ambil dari You Tube dan ita adjust sukatan gula dia tu.. tapi masih manis lagi..


PAVLOVA

4 biji putih telur
1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Lorek atas baking paper bulatan berdiameter  8inc
Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.


Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya

Bahan Hiasan
Wiping Cream
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu
blueberry
Markisa

Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
Letakkan atas pavlova tadi
Hiaskan dengan buah-buahan segar
Akhir sekali taburkan markisa.

Kalau nak tengok cara buatnya yg mudah boleh lihat di sini :



 
 

32 comments:

Gee® said...

nak sket...jejes air lior dah ni...

Mamamya said...

aduyaiii kak ita...baru b'kata2 dalam hati2 eehh...naper la smpi ptg k.ita x update blog...masuk sini td sbb nak cari resepi dalca....tetiba terus kuar plak 'pavlova' :)

lia mmg t'ingin nak makan tp bila baca n3 ni mcm seremmmm plak kak...heheheee....dah tau dah pavlova ni mmg manis...tp gatai jugak nak rasa...kene tunggu rumah ni ramai tetamu baru blh buat...klu idak x terabis nnti...alang2 dah ada resepi lia minta izin copy dulu lah yer...buatnya ntah bila ler ni... :)

Aqil said...

kak ita..mkn ngan markisa mmg sedap..masam2 manis gitu...kita kalau mkn pon cket je..manis tol pavlova nih :D

nurul huda said...

Salam kak ita..

huda teringin jugak nak buat pavlova nie tapi bile semua ckp manis sgt tak berani pulak nak try.. takut nanti takde orang nak makan.. tapi insyaallah, akan buat jugak 1 hari nnti.. tengok resipi kak ita pun simple je.. thanx kakak.. :D

Cendana Kasih said...

manis ek?? ermmm...takpe la...saya tgk gambar jer laa....

MamaLeeya said...

arwah mak salu sebut halusmisai..hehhee....dh tua2 baru tau...gula kapas

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam ita,dah jadi kebiasaan anak nak exam ,mak pulak yang tension dan stress.... baklava ni cantik

MARHANIM MANSHOR said...

semanis topping frambrozen kenary ke Kak Ita?

nadira azila said...

memang manis....saya da penah makan pavlova nie....hihi

nanonano said...

Kak ita, sy bru bt pavlova ni last week, dah lama tringin, so far bile bc komen2 org psl pavlova ni manis, so time sy buat tu, dah sukat utk kurangkan sparuh kuantiti gula tu sbb sy kureng manis2 ni, alhmdulillah pavlova sy nice je rase, xpuas mkn, hehe

Ummi said...

Adeeeeiii...terkebil mata akak tengok pavlova hasil tangan Ita nih...masyaAllah, sayang nak makan...gambar punyalaaaaahhh terpesona habisss...saluuuuuttte Ita!

eisyaawie said...

pic akak mmg terbaik laa....
rupa pun dah menyelerakan...

inahar ali said...

salam ita..woww akak mmg suker pavlova nih..w/pun manis tp sedap bila dingap ngan krim & fresh fruits tu kan..ishh dh menjejes ayaqliuq akak ni haa..hehe!!

lina said...

salam ita - mmg dlm list nak buat...alhamdulilah sifu dah tunjukan...lina tgh menunggu farmbrozen kenari masak...11/2 jam nak tunggu topping nya masak....Terima kasih byk2....lagi satu pemintaan tolong approvekan lina nya request utk jd member ita kat FB. terima kasih sekali lagi.

Kak Sam said...

Ya Allah rajinnya. Bila kak ita kata manis, hehehe fikir beribu2 kali ni.

hOtMaMa said...

aduhyaii kakkk.. terliurnya saya!! dah lama tak buat ni... dulu sesekali klu teringin kita buat gak.. hehe

Jun said...

dah lama dlm list tp mengenagkan gula tu, isk3..x pernah jadi nak buat. rasanya mcm cotton candy tu k? adehhh...lagilah x jadi nk buat..tunggu org bagi ajelah nampaknya...x pon, mintak yg ita punyer ni seketul.heheh.

IdaShazana said...

pavlova la pulak yek..
tapi saya ni klu yg manis agak kureng sikit.

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

kalau baca dr resepi tu, tak la nmpk susah sgt..nnti leh try dulu..

Mimiey.. (^-^) said...

sedapnye kak ita...
mie tringin nak makan n buat pavlova ni...
tapi kenangkan ckp2 org kat menda ni manis,gerun jgk...huhuhuhu...
mie try kak ita punyala ye, hehhehe...
tolong suap sikit,ngeh3....

Hawa said...

Wow..1st dengar nama manisan ni..mcm sedap jer...nak tanya la Ita..tu buat dapt 3 pieces tu berapa adunan tu? st bijik makan sorang abis ke? Buah2 segar jer nampak..beli kat mana ye...

..::tarabozu::.. said...

br plan nak buat tp tkt tak jd.. kira kak ita punya blog ni leh buat rujukan lah.. tq kak ita..!!

Oh Oeya said...

As salam Kak Ita.
Menggoda u pavlova tu ;)

Pick Yin said...

Pavlova ni memang untuk orang bergigi manis. Saya buat pavlova coklat untuk seorang rakan baik, dia kata tak cukup manis pulak.

Resipi ini klasik tapi cara saya masukkan tepung jagung bersama gula, bila dah soft peak cuma masukkan campuran cuka dan vanilla, tak perlu guna folding in method.

CIK PAPAU said...

salam kak sy nak tnya berkenaan hiasan..whipping cream sy putar nk bg kental last2 jd berair pulak..skrang ney tarauma plak nk uat cream kt atas tue..2 kali uat failed..kali ketiga sy rasa whiping cream cm x gebu..lembik je

dilla nadila said...

salam kak ita, nak mintak izin satu gambr pavlova ni nak letak kat blog..Teringin sangt dah nieee

syakira said...

Assalam.. akk nak tyer masa bakar tuh guna api atas bawah ker api bawah jek

syakira said...

Assalam akk.. nak tanyer masa bakar tuh guna api atas bawah ker api bawah jek

dhani ramdhani said...

widihhh kren bgt nicchh bisa di coba nichhh

thank's gan

LaDy DeLLaZ said...

nak tanye la kak..
yg tepung jagung + cuka + esen tuh kne bancuh dlu x tepung tuh dgn air?
x melekat dn mengeras ke kalo letak terus tepung pd cuka & esen?

pernah buat, tp dia x bpe keras la.. nape ek? kne sejukkn bpe lama?

tQ atas resepi yg best nih! :)

Nomy Ibrahim said...

Sorry kalau sy mnyibok...nie ats mengalaman sy yg sblom nie la...whipping cream ad dua jenis...satu non-dairy n lg satu UHT...yg awak ckap nie mgkin UHT...UHT nie rasa dia tawar n bau mcm susu...non-dairy nie dia manis...so utk topping pavlova sesalunya guna non-dairy...contoh jenama : rich gold, vivo. Sblom bukak smpan dlm tempt beku...pastu cairkn n pukul dlm 5min...kalo UHT nie simpan dia kt tempat dingin biasa je... :)

Leyza Jamil said...

my #1 feveret pavlova!!! best blog kak ita ni macam2 resepi ada...