Follow if you like

Sep 20, 2011

Lagi-lagi kek karemel...

Assalamualaikum...

Selamat petang semua.. dah minum petang ke?? tengah bersantai2 bersama keluarga ke?
Hari ni satu hari hujan lebat pulak tu.. semua kerja jadi terbengkalai.. yg dapat buat golek2 atas katil sambil melayan mata yg dah hampir kuyu..


Hari ni tayang kek karemel lagi.. hihi tu lah dah kata bila dah mula makan aje pasti nak buat lagi dan lagi dan lagi...

Ita buat kek ni untuk jamu kawan ita yg datang rumah hari tu.. mula2 ingat nak buat puding sebagai dessert.. pas tu terfikir pulak baik buat kek karemel sebab kira 2 dalam satu dengan kek dan puding yg di gabung sekali..

Lagipun ita tau pasti kawan ita tak pernah makan kek ni... Mesti dia suka!  Kan dah kata dah! bila rasa aje mesti nak rasa lagi .. hari ni dia dah buat dah kek tu... untuk anak2nya.. yg kata tak puas makan masa dtg rumah ita.. tu la... sapa suruh malu2 kucing miau miau!! kan dah... hihi
Apa lah nak malu kan... ita dah masak banyak pulak tu.. nanti tak de org nak makan ita ni bertiga aje kat rumah ni.. last2 ita yg kena habiskan..


Resepi untuk kek ni ita dah letakkan pada N3 yg lepas boleh rujuk kat  SINI
Sebab ramai yg tanya, ok ita nak bagi tau bahawa kek karemel ni rasanya sedap! teksturnya sangat lembut dia seakan-akan kek chiffon tapi kek chiffon agak macam sponge sikit bila makan seakan kering dan selalu tersangkut kat anak tekak ni...tapi kek ni ia sangat lenbut dan gebu! dan sedikit lembab, tak bermasalah bila di makan licin terus dia belari kat anak tekak ni hihi...  Sebab ita dah pernah makan kek ni dulu tu yg bila ita buat dan ita rasa teksturnya tak sama macam yg ita pernah makan.. ita rasa kek ita ni macam belum cukup sempurna. Kali ni mmg dah dapat buat cara yg betul dan hasil kek yg ita buat pun ita rasa dah sama sangat dgn kek yg ita pernah beli dulu..


Kepada yg tak cuba lagi boleh lah cuba resepi ni.. dan cara2 yg ita telah terangkan tu.. insyaallah kalau ikut cara dan step yg betul pasti kek akan jadi segebu-gebunya..

Lagi satu pertanyaan.. Kek ni kita bakar sekali ye! Karemel dan adunan kek tu.. bukan bakar berasingan. Jangan takut bila kek kita tuang atas karemel ia tak kan bercampur.. ia mmg akan terapung atas karemel tu.. kalau adunan kek tenggelam dan bercampur maknanya tak jadilah kek tu.. tak payah lah bakar buat buang karen aje...

Bagaimana nak terbalikkan kek?
Ok bila kek dah sejuk dan dah renggan dari loyang, ambil pinggan yg kita nak letak kek ni dan kita telangkupkan atas loyang tadi. Dengan perlahn2 dan berhati2 terbalikkan loyang bersama pinggan tadi.
Pas tu kalu ade air karemel yg meleleh cepat2 lap supaya ia tak meleleh dan terkena pada kek. Biar kek turun sendiri dari loyang. Tarik loyang perlahan2. Kalau ade air karamel kat permukaan kek tu pun kita lap guna tisu bersih sebab kalau kita potong nanti air tu tumpah kat kek nanti kek basah pulak..!!

Selamat mencuba.. cuba tau jangan tak cuba!!

34 comments:

zawani yusoff said...

salam kak ita...sy wat bisnes kek ni...hihihi...tp sy xlap pun air karamel tu..hiuhuhuh...akak ni mmg pndai msk la...kene kwn n menuntut ngn akak ni...hihihi..selamat hari raya kak ita(*__*)

Mas said...

haaaaa...tu dia..
penangan kek karamel..
mas pun nak buat gak..
tungguuuuu....
telan air liur jerk nengok kek karamel kak ita ni....
sempurna...

Salina Salehan a.k.a iena chomey said...

minggu dpn mak dtg dr jhr psti ku jamukan dgn kek karemal ini..hrp2 kali ni menjadi...tk kak atas petua2 diberikan ..:)

Rai said...

cantiknya kek kak ita...nyesal tak pegi beraya rumah akak aritu.. hahaha..

yohyamin said...

cantiknya kak... jelesnya.. nak wat gak.

Mimiey.. (^-^) said...

kak ita, mie nak!!!!
boleh x post sini sebijik???
teringinnye nak makan kek ni...huhuhuhuhu...
jap...nak bayangkan esok terima pos kak ita anta kek ni,hehehhehe....

ninazsyafinaz said...

Salam kak..waduh..karamel lagi..ngak boleh jai nih..Naz nak cuba buat gak lah !!

fazian.batrisyia said...

tersangatlah menguja kalbu...bila nak try buat ni...byknya resipi KIV dari kak ita ni...

Rai said...

kak ita,
kalau lapisan karamel tu saya guna adunan puding segera boleh tak?

Sha HomeMade Cake n Choc said...

Cantik sangatlah kek caramel akak tuuu...tergoda U

tinie said...

salam kak ita... selalu saya jd silent reader aje... malu nak komen ..:D.... tapi kali nak komen gak....

kek tu dah jadi kegemaran kami sekeluarga terutama anak sy yg kecil...... sy pun pernah makan sebelum nie lepas dapat resepi beberapa kali cuba untuk dapat tekstur yg sama cam beli...
mmg betul kek nie tak menghampakan.....

sy suka ngan hasil kerja kak ita.... cantikkkkkkkk sangat.

Cik Sal said...

salam kak.. akak punya kek caremel saya rasa yang tercantiklah yang pernah saya tengok berbanding ngan resepi2 dari org lain.. saya ada pertanyaan kit..
1. akak pakai pewarna jenama apa, warna cantik bila dah masak
2. akak pai saiz apa loyang?
3. akak tolong tunukkan secara satu-persatu camana nak buat lapisan cam kek aka tu, kalau boleh tunjuklah pakai video ka.. please!!!

Lovely Kitchen said...

belum ada keberanian nak try kek ni...takut tak jadi...kek karamel k.ita perfect!

Liza said...

hmmm mmg cantik kek karamel ita ni..family Liza pun suka mkn kek ni..tp Liza buat takde la perfect cam Ita buat..nnt Liza ikut tips dr Ita...thanx yer Ita

::Azura Rahman:: said...

cantik bebeno kek kak ita tu.. mmg terus teruja rasa nk buat.. tp x confident plak.. huhu..

Ummi said...

Weeeee....mmg gojesss tul kek karamel Ita nih...amboii Ita, selang sehari ke buat kek nih...mesti sangat2 sedap la ni eh!! ^___^

Juwita Jamaludin said...

kak ita.. lawa2.. nak try buat gak la kak.. hihihhi tergoda dengan kek akak ni

norh said...

tengok pun dah cantik, confirm sedap dimakan :)

MeknaBlog said...

Mak aiiii....cantiknya kek kak itaa....bile la kita dpt buat kek secantik itewww

Noor said...

Cantiknyerrrrrrrrrrr......kalau aku try buat, boleh menjadi ke? Complicated bebeno kek ni, x pernah jumpa ke macam gini, apalagi makannya. Aisssshhhhhhh!!!!

Azren Aida said...

sedapnyaa..kak ita, nak resepi bole x ye? hee..

hani said...

salam..akak x jual ker kek nie..kalau tak sy nak order..boleh tak..??

Siti said...

salin recipe sudah...buatnya saja belum. Dah dua kali kak ita tayang, nie macam masok list "must do" jer.

cek chun said...

memang kena cuba la nih

missy elly jaafar said...

akak cantik lah kek akak nie...rasa mmg mesti sedapnye..hei terliur suda..

sweetazezah said...

salam..kak ita!!jijah dah terai wat kek puding ni mlm tadi..komp0m mabeles gilleess...ntah bila nak load kat blog & fb ntah..kang kot2 ade maser,cikGu t0long bagi komen.tapi tulah,jijah punye kek,xcumil-lote macam akak punye kek..uwaaaaa!!!pep0n,makaseh bebanyak atas resepi yg sedap iteewww...smoga terus "MenSharinG" resepi di sini..take care kak!

Oh Oeya said...

Wow! Menggoda u..

MisS NaSiHa said...

akak!!meleleh air liur sy tgok..sy pn ska wt kek gk..tp x sehebat akak la..hehe..nk try kek ni tp takot x jd..apa kata sy tempah kt akak??hehehe

elly_z said...

As-Salam Kak, Elly dah cuba kek kak ita ni , my friend Kak Haniza from http://honeycuppies.blogspot.com/ cuba wat kek akak ni. seriusly sedap.. memang sedap... sweet and soft caramel on top n fluffy cake!! sat2 lagi nak mintak dia join blog akak laaa...

nurulhaiza said...

assalamualaikum.....

hai kak ita... nurul selalu drop by blog akk... 2-3minggu lepas dh terliur tgk post akk psl caramel cake nie.... dh lama nurul tangguh nak try.... but last nite pukul 11 asyik teringat2 je kek nie... terus try buat..
Alhamdulillah jd tp tepi2 kurang cantik sbb kek dh serap air gula tu. but teksturnya mmg fluffy.. ikut step by step mesti jadi..

Thanks kak ita for sharing this wonderful recipe.

com's cake collection's said...

dah cuba... gagal huhuhuhu nanti cuba lagi.... maybe terlebih caremel.. sbb buat 2 adunan.. terlalu basah... and terlalu manis... nak cuba lagi tak nak tambah aper2 nak buat ikut resepi sebijik2

com's cake collection's said...

salam kak ita... semalam dah cuba buat.. operasi gagal... terlebih caremel kowt.... terlebih basah dan manis.. sbb buat 2 adunan lah konon caremelnya... takper nanti cuba lagi tak nak tambah aper2 nak ikut bulat2 resepi ni.. insyaalahhh... ker sbb pas bakar mlm td sy biarkan dia dalam oven terbuka sedikit sampai pagi so tu yg tak menjadi.. pastu mula2 wat api bawah jek dekat 2 jam tak masak2 so sy taruk lah api atas bawah br masak tppppp hurmmmm jadi tak jadi rupernya huhuhuhuhu bantuin dongg

miss $h0rty said...

kak ita, sya dah dua kali try buat x menajdi. keramel saya jadi cair. kek ok. apa masalh nye ye kak, time nk bkar tu sya tgk mmg kek tu terapung elok je atas keramel tu. time bakar tu, boh air pnas, n letak loyang dlm tu kn, pas bakar tu, sya perasan air dlm bekas tu kering. ag stu, microwave sya xleh nk set bkar dari bwh. sbb tu ke? harap akak boleh tlg, tringin bebenor nk mkn. saya pnh try wt cheesecake n atas tu keramel, walaupon keramel tu cair, tp rasa dia mmg sgt lah sdap sbb keramel manis, cheesecake msam2 sket.

rusnizainal said...

assalam kak ita.saya dh wat kek ni tp bila nk terbalikkan kek caramel dia yg di sebelh tepi msti pecah knapa ya

Powered by Blogger.