Follow if you like

Sep 9, 2011

Bila hati dah terpaut.. tak tau nak cakap ape...

Assalamualaikum...

Cuaca di Johor Bahru ni tak menentu sejak dua menjak ni.. kadang kala panas terik sebelah pagi tapi hujan pula di sebelah petang.. kadang kala satu hari mendung berarak kelabu mentari tak muncul2 dan sang hujan pula tak turun2..
Cuaca pon kadang kala mempengaruhi mood.. bila hujan tak tahu nak buat ape.. semua terasa macam lembab aje.. dan mata biasa lah yg mula mengajak cari bantal.. aduyaiii..

Salam pagi Jumaat yg ceria.. penghulu segala hari.. Banyak kerberkatan di hari Jumaat ni. Rebutlah segala ganjaran yg Allah janjikan..

Esok kita sekali lagi bertemu dengan penghujung minggu. Tentu ramai yg tak sabar nak melangkah ke esok hari. Waaaa... cuti lagi.. dapat rehatkan badan dan minda setelah seminggu diulit kebussyian.. Hujung minggu banyak lah rumah yg terbuka.. bukan pintu aje yg di buka malah tingkap dan gate juga di buka untuk menerima kunjungan tetamu.. tapi berhati2 tau sekarang.. ade juga tetamu yg tak di undang yg datang bertandang..

Semalam ita terdengar satu berita di corong radio yg menyatakan ade lah sorang mak cik ni dirompak oleh dua orng pemuda berbaju melayu yg konon-kononnya nak datang beraya... Aduyaiiii... macam2 teknik orang nak merompak sekarang ni.. dalam bulan yg mulia setelah sebulan berpuasa di akhiri dengan berbuat dosa.. ya ampunnn... ape lah nak jadi dengan anak2 bangsa kita sekarang ni..

Amboiii... panjang celoteh mak nenek ni di pagi2 Jumaat ni.. hihi


Hari ni ita nak sharekan satu lagi resepi biskut.. aduyaiiii... biskut lagi.. lagi-lagi biskut.. padanlah ramping macam biskut.. (hehe perasan sekejap!) rupanya dok makan biskut aje hari... huhuhu tau tak pe...

Tak de maknanya... ye! biskut ni ita buat tuk anak ita bawak balik ke asrama hari tu.. Ita buat sampai 4 adunan sekali.. tau ajelah kan dah lah lama nak masak biskut ni.. mau2 dekat 3 jam jugak menunggu.. tapi entahlah kenapa ita mmg dah macam gian pulak makan biskut ni sama naik pulak dengan suami ita.. sama2 sukakan biskut ni... Yang kat rumah pon dah habis... dan nampaknya hari ni ita kena buat lagi biskut ni..

Kali ni ita gunakan resepi lain pulak tau! dan resepi yang ni lagi lah sedap! Sebab ape sedap??? sebab dia menggunakan serbuk almond dan tepung red ros, tu yg asyik masyuk aje bila makan.. aduh!! memang ita sukakan biskut ni...

Resepi kali ni hasil sekodeng ita kat blog kak Zu Semanis Gula. Kak Zu atau lebih di kenali dengan nama Zuraini Alias adelah antara insan2 terawal yang ita kenali di ruangan Kongsi Resepi di FB. Ita sukakan hasil air tangan kak zu yang berseni. Seorang yg rajin memasak terutamanya membuat kek. Kek kak zu sentiasa memikat ita dari dulu kini dan selamanya. Bukan itu sahaja kak Zu juga mempunyai minat yg sama dgn ita iaitu mendeco2 rumah.. tu yg buatkan ita selalu intai FB kak Zu.. kak zu tak marah kan??? hehe


Jutaan terima kasih yang tak terhingga dari ita untuk kak Zu di atas perkongsian resepi yg ita dan suami sangat minati ni.. Tah dah berapa kali dah ita buat biskut farmbrozen dari kak zu ni.. asal habis aje balang mesti suami ita suruh isi lagi.. memang tak puas2 ita makan.. aduyaiii.. rasa2 naik lah berat badan ita lepas raya ni...
Ita minta izin ye kak Zu untuk sharekan resepi ni di blog ita pula. Semoga rakan2 yang lain dapat juga mencuba dan merasa air tangan dari kak Zu   

FRAMBROZEN KENARI

Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor

100 gm serbuk badam/ground almond

200 gm butter

1 biji kuning telor

70 gm susu tepung

Toping Tengah
Jam Blackcurrant secukupnya
Ita guna blueberry filling
   
Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak bersama serbuk badam dan susu,  gaul hingga adunan menjadi doh 
Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh  dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan cutter dari loyang setelah masak 
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing




Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor - ita kurangkan 100 gm
2 sudu teh tepung jagung - ita letak 1 sudu aje
1 sudu teh jus lemon

Hiasan
Kepingan badam atau gajus

Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.
Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Pasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
Kemudian keluarkan cutter
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.


Untuk resepi yang ita buat ita gandakan adunan kerana loyang yang ita gunakan kali ni agak besar. Ita juga sukakan biskut yang tebal lapisannya barulah puas dan terasa kesedapannya bila kita menjamah setiap kepingan.. Kerana itulah ita memerlukan masa yg agak lama tuk membakar biskut ita ni. Bagi kawan2 kat luar sana yang buat nipis tu masa membakar bolehlah di kurangkan.

27 comments:

nonierahman said...

Owh nie la biskutnya.sedappp...nonie mkn kat umah org masa beraya hari tu,lapisan putih telur tue rasa chewy2 mcm tue,sedap2 :)

Dahlia said...

cedapnyeeeeeeeeee

anna said...

salam ita, selamat hari raya n maap zahir batin. sedapnya nampak biskut tu. saya nak wat raya hari tu tak sempat lagi. bila tgk ita wat ni, terguda sekali lagi. mesti nak wat ni...moga Allah bagi kesempatan waktu kat saya wat semekut sedap ni. terima kasih kat ita dn kawan nama zu tu kerana sudi share resepi.

ibu sayang said...

Assalamualaikum kak ita...
Saya dah try biskut ni masa akak buat n3 yg 1st ari tu.. buat masa nak bukak puasa.. tak sabar nak mkn masa bukak puasa tu.. dah rasa wahhh sedapnye.. suke sgt.. raya saya pun buat lg hehehe.. mendapat pujian dr org ramai.. ramai yg ingat icing atas tu cheese n ramai takut mkn takut kolestrol.. bile saya ckp icing tu putih telur je apa lagi diorg pun ngap aje.. hehehe.. tq.. pasni saya kena beli cutter biskut la plak baru comei jadi nye..

Mieza said...

Ya allah kak ita..cantiknya sekut ni...terliur mieza...

Sari Yusa Ibrahim said...

Oooooooooooooooooo (smpi nganga mulut nih!).. cenggitu rupanya cara nak guna loyang cutter tu, baru kita faham... hehehe. Kalau dah berulang2 kak Ita buat, kita tak kira, petang ni jugak pi beli loyang cutter tu.. huhuhu... Maceh, kak Ita..

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

Assalam Ita...

Suka dtg sini..bila ada masa terluang. Semuanya menarik bagi akak. Dari resepi..hasil tangan ita dan ruangan gambar yg amat menarik. Ketelitian dan kesenian yg uniq.Bukan calang2 org yg boleh melakukan yg terbaik seperti Ita. Pasti perlu kesabaran..Selamat Hari Raya untuk Ita & keluarga...Jumpa lagi na...

fazian.batrisyia said...

Kak ita ni rajin betul, ada pulak yg galakkan bila balang kosong kena baking lagi...wahhhh sebelum & selepas raya tak ada bezanya ni....Kalau memang betul sedap boleh sy cuba bila2 nanti...

cik kedondong said...

bila tengok update kat blog akak, buat rasa nak masak je

MeknaBlog said...

wahhhhh...sedapnya...menggiurkan dan terliur suda.....
Kak Ita saye minta halal slalu kidnap resepi dan tips kat dapoq akak ni...tenkiu yerrr

riffzam said...

kuih ni popular kot raya tahun ni!mesti cuba ni!hehe

julie said...

salam akak...
biskut ni thn brper lama ya....

sweetazezah said...

salam k.ita...selamat hari rayee nak wit raye..akak,memang best giller layan sekuk ni.aritu buat,b4 raye dah tinggal setengah balang..muahahha..nanti nak buat lagi,bahan2nye dok ade lagi ni hah.kot2 ade mase akak p le umah "sweetsnonakuazizah.blogspot".pep0n,makaseh coz share resepi sekuk yg mabeles ni kat cni!!.

w.n.h said...

besttnyaaa biskut akak....iskh pandainya akak....saya bab2 biskut membiskut ni failed....tak reti nak membuat....main tunjuk2 je..tapi x sedap..huhu..kagum la ngan akak..masuk blog akak terngaga tengok semua sedappp....iskh...jemput la gi rumah...teringin duk nak rasa masakan akak nih...hehehe

Gee® said...

sedapnyaaaa...nakkkkk!!!!

lina said...

salam ita - Subanallah...yes me and my family falling in love with this cookies. How dare lina miss this N3. Insya ALLAh gonna bake this cookies soon. Tqvm ita sharing awesome cookies.They are look so lovely.

May ALLAH bless you and ur family..Insya ALLAH

Rosmeza Othman said...

salam,terima kasih kerana dah banyak resepi ita yg miza cuba. semuanya sedap. cuma nak tanya kat mana nak beli loyang yg ada cutter tu. sebab rata2 kedai kek yg miza pergi semuanya hanya jual loyang saja. cutternya tiada. terima kasih sekali lagi.

shar said...

salam kak ita..seronoknya tgk kuih2 & kek2 kak ita.. cantik2.. tergoda saya..ehehe.. saya da try frambrozen nie.. krn tajuk entrynye.. bila hati da terpaut tak tau nak cakap apa... ekekek.. tp mmg best resepi nie.. oklah kak ita.. selamat berbaking dan selamat menyambut hari raya...

Rita said...
This comment has been removed by the author.
Rita said...

Salam Kak Azlita. Harap akk x kisah klu saya nak tanye. Akak guna salted or unsalted butter ye utk recipe ni dan recipe biskut donut? :) tq so much akak!

Rita said...

Salam Kak Azlita. Harap akak x kisah saya nak tanye. Akak guna salted or unsalted butter utk recipe ni n recipe biskut donut ye? :) tq so much akak!

Azlita Aziz said...

Salam Rita
Biasa akak lebih suka menggunakan unsalted butter
tapi kalau Rita suka rasa lemak2 masin sikit pada biskut Rita boleh lah gunakan salted butter

Rita said...

Ok tq akak! :)

Rose Arianna said...
This comment has been removed by the author.
Rita said...

Salam Kak Ita.. Mmg sedap sangat sangat sangat biscuit akk ni. Tq akak!!! saya Rita yg hari tu tanye akk psl salted/unsalted butter :)

sorry saya nak tanye lagi. Dah 5 kali saya buat Frambrozen tu tp topping dia tak menjadi mcm akak punye. Uwaaaaaaa! Mmg saya rase nak nanges sgt... 😢 😢 saya punye turned out pecah2 and tak smooth mcm akk. Surface dia tak rata cantik. Ada yagng flat.. Adakah sbb saya keluarkan dari oven sebelum "resting" period yg 1 hour akak bagitau tu..? Atau pon saya tak beat royal icing tu cukup lama?

Tolong la saya kak Ita 😢 Jazakillah khairan..

P/s: congrats on our books sister 😊

Wan Fairuz said...

As Salam kak ita,
kita smlm terai biskutni siap beli loyang bagai..tapi biler masak sia 1.12hr masak and 1.12 jam cool.filing semua da buat ikut resipi tapiiii melekat cutter x leh kuar kan...what happen???

imanizz_butter&cream said...

assalamualaikum kak ita,
maaf bertanya kalau sy xde dulang dan acuan cutter tu boleh x sy gunakan try petak 10×10 yg biasa

Powered by Blogger.