Wednesday, August 10, 2011

TART NENAS NYONYA

Assalamualaikum...
Selamat malam semua ...
Selamat sudah kita berpuasa hari ni.. alhamdulillah dapat juga kita melengkapkan kewajipan kita. Berbuka apa tadi?? pasti ade juadah istimewa yg terhidang di atas meja..

Pada yg membeli di bazar Ramadan tu berhati2 lah ye!.. pilih gerai yg terjamin kebersihannya.. ialah bimbang juga kita akan menerima nasib yg sama macam keluarga Mohamad Ali Khir. Sekalung takziah ita ucapka kepada keluarga beliau di atas kematian adik Nurdini. Sedih dan hiba hati bila menatap akhbar hari ni.. lebih-lebih lagi mengenangkan lebaran yg semakin hampir... Marilah kita sama2 bacakan surah A-fateha untuk di sedekahkan kepada arwah..
Al - fateha......

Maaf terlewat masukkan N3... tertunda sampai ke malam pula.. Ingat nak masukkan siang tadi, tapi busy like a bee ita hari ni.. aduyai... bila malam rasa dah tak larat dah mata ni pun dok kuyu aje... rasa nak landing aje dah ni... nak tidur awal sikit lah malam ni.. 

Waaa... ramai yg suka dengan kuih tat ni ye! emmm... kuih yg tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas... Kata kakak ita kalau tak de kuih tat macam tak sempurna aje hari raya,... hahaha sampai cam tu sekali.. dasyattt... mmg dasyatttt lah...

Kalau beraya, pasti kuih ni akan ade dalam salah satu balang atas meja.. betul tak?? hehe Ita buat kuih ni atas permintaan anak dara ita sorang tu.. amboiii... bukan main lagi dia sekarang dah pandai order dah.. Masa ita dok buat kuih hari tu dia dok datang siap bawak buku masak Jaafar Onn lagi nak tunjuk kat ita suruh buatkan kuih kegemaran dia ni.. alahaiii... tak sampai ati pulak..


Ita kalau kuih2 raya ni tak berapa gemar sangat.. tapi sebab hari raya kan kena lah buat juga.. kata orang nak cukupkan syarat.. Awal dah ita buat kuih kan.. biasalah ita mmg kena prepare awal.. set masa betul2 sekarang siapkan cookies dulu pas tu dah nak kena kemas rumah pulak! pas tu nak buat kek cikit.. nak gi ambil anak2 balik pulak! nanti terkejar2.. baik ita buat dulu sikit2 mana yg ita rasa kuih yg tahan lama.. ala.. ita buat pon tak banyak.. sikit2 aje.. manalah tahu kang sampai penghujung kang sakit pening ke?? aaa... sekurang2 dah buat lah sikit persiapan tuk raya...

Resepi kuih tart ni ita ambil dari dapur kak Jee. Nak tau kuih tart yg sedap kenalah cari orang yg gemar makan kuih tart. Kak Jee lah orangnya yg ita cari.. kerana ita rasa kak Jee ni peminat kuih tart sebab kak jee rajin buat kuih tart.. Bila dah buat dan rasa padanlah kak jee selalu buat... sebab sedap! mmg sedap lembut dan rapuh aje.. bila masuk mulut terus dia mencair... mmg sedap!

Pada yg bercadang tuk nak buat kuih tart boleh cuba resepi kak Jee ni.. memang sedap! Buat pon mudah aje.. Kepada Kak Jee ita minta izin tuk copy dan letak kat sini pulak lah ye jadi koleksi kuih raya kegemaran anak ita dah ni..


TART NENAS NYONYA
By: Kak Jee
 
Adunan dapat anggaran 35 - 40 biji

300 gms tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu gula ising
200 gms butter
2 kuning telor sahaja
jem nenas

Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising ke dalam bekas. Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu. Kalau guna unsalted butter, masukkan secubit garam.

Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai (rub-in method). Kemudian masukkan telor dan satukan menjadi doh.

Canai jadi setengah inci dan turap guna acuan atau cutter . Untuk lebih mudah agar tak melekat2 lapik dengan plastik semasa mencanai doh. 1 keping plastik 4 segi potong jadi sekeping besar. Oleskan atas plastik dgn sedikit minyak. Letakkan doh di tengah plastik dan lipat plastik dan kayu canai tu gelek atas plastik.
Kemudian terap adunan tadi dgn terap tuk buat tart. Kalau adunan melekat kat alat penerap tu. Beruskan sedikit alat tu dgn sedikit minyak masak. Ini dapat mengelakkan adunan dari melekat2.
Kalau nak ikut cara kak jee yg lebih mudah boleh tgk kat SINI
Susun adunan yg telah di canai atas loyang pembakar.
Ambil jem nenas dan gentel bulat2 sebesar guli. Letakkan atas doh yg telah di terap tadi. Buat hingga habis.
Kemudian bakar adunan ni dalam oven yg bersuhu 170C selama 20 - 30 minit atau sehingga masak.
Setelah masak keluarkan dari loyang dan letak atas redai hingga sejuk. Simpan dalam bekas kedap udara.

Untuk jem nenas ita gunakan yg dah siap. Biasa ade jual kat kedai jual barang kuih. Kalau nak buat sendiri boleh rujuk resepi dari CMG ni.. akak share kat sini ye mat


JEM NENAS ISTIMEWA
By: CMG

3 biji nenas (atau 1 kg parutan nenas, toskan sedikit airnya)
2 biji epal hijau, buang kulit dan parut kasar
1 biji oren, buang kulit dan ambik isinya (pulp)
1 cawan penuh gula pasir

Masukkan parutan nenas tadi bersama gula pasir ke dalam kuali, kacau rata. Hidupkan api dan biar mendidih. Pada api kecil, kacau sentiasa nenas tadi sehingga pekat. Masukkan isi oren (pulp) dan terus kacau hingga kering.
Akhir sekali masukkan parutan epal hijau, gaul rata dan masak hingga berkilat dan boleh digentel bila jem sejuk. Biar sejuk dan simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian..




Untuk acuan kuih tart nenas ni ita guna acuan di atas. Acuan ni ta beli kat kedai yg ita pernah beritahu sebelum ni di Taman Perling alamat boleh tengok di SINI. Tauke kedai tu letak di rak hadapan kaunter. Kepada yg berminat boleh lah dapatkan di sana.. harga ingat2 lupa tapi anggaran RM 7 rasa2nya lah..


17 comments:

Kjee said...

salam Ita.

Bagus bagus bagus Dalili dah join geng aunty jee yang sukat benget tart nenas! nanti mama selalu kena buat! Yehhhh

JaMiLa said...

bestnye tart ni..kak ita tiap hari skrg buat sekut??? smua menggiurkan anak tekak..huhu

cik cek said...

Ita....dah buat kuih raya ke....cantiknya..acuan kuih tart tu pun cantik...lain dari yg biasa...bekenan lak kak cek...siap ada bentuk love kat atasnya kan...memang cantik...mesti Dalili suka dah dpt biskut fav dia...:)

HaSue said...

Suka tart nenas ni semenjak kawan kakak kirim dr semenanjung dulu..tp tart gulung..gebus2 je rasa dier..setakat ni x jumpa lg resepi tart segebu itu..
tengok tart kak ita nih terliur lak..beberapa hari lepas dah beli gak inti nenas..nak buat je belum lg..heheee..
cun laa tart kak ita tu ;)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
cantik tart nenas nie akak... kemas... diana pun mmg wajib ada kat rumah masa hari raya tart nenas nie akak... nanti nak cuba buat yang nie plak... nampak sedap tu...

Lina said...

Assalam Ita.. sedapnya tat nenas.. akaknya fav ni.. tp akak selalu bt yg gulung.. kalau bt mcm ni mesti jem anak2 letak lain.. :)

Juwita Jamaludin said...

Kak ita cantik tart dan acuannya tu.. Suka tgk.. Kemas je

ninazsyafinaz said...

Salam sis...waduh..pagi2 dah nampak kuih tart nyonya..MY PEBERET!!!! trasa nak buat sendiri..tapi penyakitnyer..kalau dah pandai buat sendiri..tak lalu makan lagi dah..then raya nak makan kuih apa? huhuhu..Kak..kita tumpang beli 3 balang tart nyonya dgn akak yerk..boleh tak?

umi said...

salam kak ita. wah dah bersusun kuih raya kak ita ni, jeles..huhu kita blom start lagi.
kuih tart nenas ni wajib ada kegemaran suami dan MIL. Nak try resepi kak jee ni pulak la..
tq for sharing!

Mas said...

mas suka sangat tart nenas....
nak try la resepi kak ita ni..
sedappnya tengok....
cantikkk tart nenas akak...

++eden|essey++ said...

wah kak ita...baru ari ke 10 berpuasa biskut kak ita dah berjenis2....huuhu...x leh jadi nie..byk plak list biskut nak buat bile tgk biskut2 kak ita ni...mengancam sungguh......

lina said...

salam ita - comel nya tart

Syimama said...

salam ramadhan ita. Macam tau2 je kita tengah cari resipi ni... tq kepada yang berusaha.

Anawahid said...

siyes sumpah mmg cantik tart n acuan yg ada lep2 tu kak... cantikkk!

yatie4ever said...

mmg teruja tengok hasil keje tgn ita...ita x de ke resepi tart nenas berkeju tu...yg biasa pon dah sodap tambah la yg ada keju tu kan..:D

MAMANYAII mayiaas said...

Kita dah buat tart nenas tu...tapi anak2 said it just melts in their mouth....sedap tapi mereka nak tart yg boleh dikunyah....tips nya dong...mekasih

niey said...

Salam k.ita....thanks for resipi....saya dah buat biskut tat yang k.ita ajar ni....mmg sdap....