Tuesday, August 9, 2011

Pejam mata dulu... baru bukak.. cak!

Assalamualaikummmmm...

Lama dah tunggu..??? ala ciannya adik2 akak ni.. tunggu akak balik pasor ye... aduyaiii... ramainyer orang kat pasor tadiiii... nak bergerak pun susah.. bertolak2.. aiii... nasib baik pinggang ni dah lurus.. kalau takkk... makkk aiii...

Jom lah masuk dapur akak ni.. dok tengok akak godek2 ape semalam.. aii.. kata dah serik nak buat sekut.. aiikkk... buat lagi sekut ni... tu lah sekut raya ni tak boleh mula buat.. asal dah mula jee.. dia macam gian tau! nak buat lagi... dan.. lagii.. dan lagii dan lagiii.. amboiii!! banyaknya lagiii...


Ni kan akibat tergoda dan terpikat ketika jengah dapur Kak Wan hari tu.. nampak resepi ni naik berpinorr anak mata.. cun nya... mesti sedap ni.. bila tengok aje bahan2 dia.. emmm... mmg cfrm sedap lah! tapi masa tu tak de pulak oreo tu yg terbantut tu.. gi lah buat sekut "SABORRR" tu.. hihi

Semalam terus gi beli sekut oreo.. tu yg terus buat.. hehe kali ni ade pembantu.. tukang masak import jauh lagi.. haha suami ita le.. sape lagi.. dia rajin tolong ita kat dapur.. adoii... baru lah rasa ringan sikit... senyum pun lebar ajeee... bila orang tolong.. hihi

Biskut ni sedap tau! tapi ita tak dapat lah buat step by step sebab buat malam.. kalau buat siang tak de orang nak tolong.. kalau malam ramai yg rajin nak tolong tu yg cepat sikit.. lagi pun sekut ni tak lah susah sangat... gerenti tak sakit pinggang.. tapiii.. aii ade tapi jugakkk... jari - jari tu.. kena rendanm dulu dalam air panas bagi lembut sikit... kalau tak payah jugak nak buat spiral tuuu... tau tak pe...


Tengoklah akak punya pun... aduyaiii... spiral tu.. mengeletar tu tangan masa nak picit dia... al maklumlah tangan tak berbedung.. macam tu leee... dulu masa kecik2 bila mak bedung tangan ... cepuppp!! tangan sebelah keluar.. jap lagi.. cepupppp!! lagi sebelah... waaaa... lega rasa.. tak panas... baru boleh nafas...  sekarang baru tauu... kenapa mak bedung tangan masa kecik2 dulu... haaa... supaya nanti senang bila nak conteng2 atas kuih... haha


Sebenarnya biskut ni cara buat dia guna nozel pas tu paipkan atas tray. Tapi tau je lah kan... time kita nak buat time tu jugak lahh dia menghilangkan diri.. cari satu almari tak jumpa.. akhirnya ita buat keputusan tuk ikut cara kak wan.. lagi pun cantik jugak kan?? nampak comel aje...
Oleh kerana adunan agak lembik.. ita tak sapu dgn telur ita cuma golek2kan aje adunan yg kita dah buat macam guli tu dalam bekas areo hancur tu.. dan mudah aje dia lekat. Untuk piping tu letak kan cekelat putih tu dalam piping bag tak yah letak nozel pun.. gunting aje bucu dia tu sikit .. alus je tau!
Pas tu dah boleh lah melorek...

Jom lah kalau layan kak ita ni punya bebel sampai esok pon tak dapat lagi resepinya ni... Sebelum tu terima kasih sekali lagi pada kak Wan yg sudi berkongsi resepi biskut yang sedap2. Ita minta izin sekali lagi tuk letak kat sini ye kak Wan..
Pada yg lain2 tu buat tau! jangan tak buat sebab mmg sedap! budak2 mesti suka... putarrrr...!!! celupp!! dan makan!! yum yum


BISKUT OREO BLACK BEAUTY
by: Citarasawan

Bahan A
280 gm mentega
200 gm gula castor

Bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
30 gm tepung jagung
20 gm biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
1/2 sudu teh baking powder

Hiasan
Putih telur - ita tak letak
Biskut oreo - dikisar halus buang dulu krim dia
Coklat masakan putih cairkan
Croquant - ita tak letak


Pukul bahan A hingga kembang
Semua bahan B satukan, kemudian ayak dan masukkan dalam bahan A dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Masukkan adunan dalam piping bag dengan nozel bentuk bulat dan memanjang.
Tekan atas tray hingga habis.
Sapukan atasnya dengan putih telur dan taburkan serbuk oreo di atasnya.
Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit
Keluarkan biskut setelah masak. Tunggu biskut sejuk.
Paip kan dengan coklat putih.

Cara ita 
Doh yang telah siap ita gentel bulat2 bentukkan seperti guli angaran berat 6 - 8 gm.
Kemudian ita golek2kan atas oreo hancur tu.
Susun dalam paper cup dan bakar.
Selepas tu boleh lah melorek atasnya.

Biskut ni masa kita masak dia naik cantik tau membulat. tapi bila dah kita keluarkan dari oven dia akan turun.. jadi jangan panik! dan ingat tak jadi pulak..


53 comments:

Cheq Sue said...

ingatkan coklat tadi... aishhhhh nengok ke gambor kak ita ni dup dap dup dap aje...

JUMEE ZAILA AHMAD said...

wahhh!!!! cantiknya..memang berpinar mata ni bila tgk.. adoiyaiii.....geramnya tgk...

norazlina said...

akak...ina cuba jugaklah wat biskut ni...tqqq...tgk cookies akak baru ada mood nak wat kuih raya. untung suami akak dapt isteri yg pandai masak...

fieza eja frieza said...

cantik la akak....sy nk cube wat yer....:)

eza said...

suka ngan celoteh akk + semekut yg sgt cantik.kemas jer akk buat...

Ida,Japan said...

alahai...cute2 nyer kukis yg k'ita buat...rajin betul, kalau tgk kt dapur k'wan citarasawan tu...mcm2 kukis ada kn..tergoda nengok sumenyer

sue-sama said...

sgt comel...klu letak dekstop background ssgt cantik....

nyam nyam nyam

nurul huda said...

wahhh..

comel nye lah biskut nie.. rasa pun mesti sedap kan.. memang kena buat nie.. huhu :)

izahdaut said...

comell..tapikan kak ita, kalau dah pipekan coklat tu, coklat tu tak retak ke sebab permukaan sekut tu tak rata? mcm kalau gerak2 sikit sekut tu terpatah2 tak?

Mas said...

cantikk dan comei biskut tu..
rajinnya kak ita membiskut...

eysha_zal said...

salam kenal..
cumelnye.. nnti nak try le..
saya follow akk :)

d-ayubeautyshoppe said...

Berpinar2 mata ni menenguknya but nice....akan k t cuba nanti.....

ijayuji said...

Salam kak ita! nmpk menarik tapi kan ni yg boring niii akak byk tapi kita pun lagiiiii byk tapi hihihi... nak spiralkan tu lah yg jadi masalah sikit buat zig zag jer lah! ahahaha...

Kak, Rojak asma? pernah dgr tp setiap tempat nama dia lain, kita dah biasa panggil rojak tepung, kdg org panggil rojak india, cuba akak buat guna resepi yg kita buat ni sbb kuah dia mmg best! tuan punyer resepi tu mmg pandai :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

comel betul sekuk ni ita...
kita ni bab wt sekuk raya cukup liat.. serupa mcm ita gak sbb tak suka buat benda yg sama berulang2.. cepat jemu.. tp kdg tu buat jugak sbb terpaksa merajinkan diri.. bukannya rajin sepenuh hati.. hehe..
sekuk tu nak kena paipkan choc putih tu kita cukup fobia... pernah buat tp selalu je menyusahkan diri.. choc cepat keras ler.. choc terputus2 ler.. aii.. tengok ita buat tu cantik & smooth jer... ita guna choc jenama apa & cairkan campur apa2 tak?

Akira Kirana said...

sedapnye

Noor Hafirdaus said...

Sampai sekarang saya rasa, saya tak jumpa lagi orang yang lagi hebat dari akak kalau bab kreativiti masakan ni ataupun akak ni chef ke?

syasya said...

waaa..menarik ni..okeh resipe akak yang ni akan sya print petang ni jugak.boleh jadikan kueh raya tok tetamu nnt..ri tu akak post murtabak mini kan smlm sya try buat..kih terlebih garam la sya buat akak..huhu pas ni kene hati2 ngan garam.tp ayah sya suke je hehe terima kasih akak.suke jalan2 sini.

anymz said...

amboiii itaaaaaa,ingatkan kain batik mana masa mula2 tgk kat bhg atas tu..
dah start buat sekut raya ya ita..terjejes tgk...

icaland pelangi petang said...

waaa..lawa betul kombinasi hitam dgn pink terang tu. mula2 tgk..mata ica pun jd pusing2 cam sekut tu...

suzie said...

kak...masa nak blend oreo tu inti dia kena asingkan kan..baru first time nak wat kuih raya.... tengok mcm sedap hingga menjilat jari jer...

Ummi said...

Waaaaaaaahh cantiknya sekut tu Ita, oreo eks...mesti anak dara akak si Najiha tu suka....kalau dia nampak ni mesti sebut, "buat, buat, buat ya mak"...adeeeii...Kalau akak buat, suh diaorg jek la spiral ke zig zag ke...x kuassaaa...hehe

ninazsyafinaz said...

Salam Perkenalan kak Azlita..whoaa baru semalam saya intai2 di dapur Kak wan..sekali kak ita lagi laju membuat..padanan warna hitam dgn pink..cantik memikat!!

kzai said...

wahh..dh wat sekut raya..x serik lg ye...hehehe..kt bakery sini mmg ada jual serbuk biskut oreo..jd xyah nk mesin sekut lg...

Ana Mama Aryan said...

baru je tgk resepi ni 3 hari lepas kt sini http://resipicitarasawan.blogspot.com/2010/03/biskut-ore-oreo.html
tiba2 kak ita dh buat..
tgk bahan2 sume de dh kt umah tu..boleh la buat ni..

Gee® said...

cantekkkk banget...!!!!

Diana @ Melley Mey said...

waaah dah kuar dah resipinyaaa.... suka sukaa... comel sungguh cookies tu akak.. ni mesti buat tuk raya nie... mesti...heheheheh... tq akak...

zai@umiaiman said...

assalam , kak ita, salam ziarah salam kenalan..slu jd silent reader jer...hr ni baru bertegur sapa... sy dah cuba kuih tako akak tu..sedap..n menjadi thanks yer kak..

♥LOVE2COOK♥ said...

I love all those pics especially the one with darker background...first class! :D

Nak biskut :)

Cikgu Aien said...

wahhhhh..nak terai la nanti..
comel kombinasi pink itam..da la sy suke pink..hehehe..comel !!!


^___^

chika said...

comelnyee!!!

Sury said...

geramnya...cute miute..kecil cenonet...memang best..sukalah tengok

quinnie said...

cantiknya kakita....kena carik oreo cam ginih..teringin lak nak rasa....

Juwita Jamaludin said...

kak ita cantik kak.. suka2 tengok menarik je biskut ni..tambah presentationnya menarik

Lieya said...

Menarikkkk nampak mcm sangat sedap... nanti mau cubelaaa....

Ryo Azhar Rahza said...

cantekkknyee..nak sebalang leh??

keyra syakira said...

auNty ita kaLau krim oreo tu campur dNgaN cokLat putih tu Leh x????

alinac lover said...

YONG BUAT X BERAPA JADIK LA KAK HUUU~

COPY RESEPI NAA

MAMANYAII mayiaas said...

Saya buat biskut ini dan anak2 saya cakap.............SEDAP GILAAAA. terima kasih daun keladi
kalau ada biskut yg sedap
saya akan buat lagiiiiiiii

BESTTTTTTTTT

tNeez nOr hoNey said...

kak ita cantik la biskut...saya dah try buat ptg tadi..senang cepat n sedapppppp!! tq ^_^

mushi minami said...

Assalammualaikum....salam kenalan utk Ita, akak da cuba biskut orio,ikut resepi Ita,emmm anak2 kata sedap...terima kasih...

syida_♥ said...

salam- kak ita, saya nak mintak izin nak ambik beberapa resipi akak ye..
semua menarik-

tq kerana xlokek kongsi resipi :)

norhanis said...

salam kak ita. saya nak minta share resepi ni ye. dah try buat...sangat sedap. :) tq for sharing

liza said...

salam kak ita..ape beza tepung gandum ngan tepung red rose eh?if sy tukarkan tepung gandum ngan tepung red rose boleh x?atau boleh menyebabkan biskut x menjadi?

Daktechic said...

head over heels kt c0okies nie,.
wajib try neh! ^-^

nurul huda said...

salam kak Ita..

huda dah buat biskut nie semalam.. sedaaaaap.. thanx sebab share kan resipi.. :))

http://hoodacakura.blogspot.com/2011/08/projek-raya-4.html

eyDa said...

berpinar2 mata kite tgk biskut ni..hehe..nmpak menarik la kak ita! nk try gak la..ngeee~ (^__~)v

R-zoo said...

kak ita..thnx a lottt..delicious!my little daughter luv it vy much:)

Nur shuhada said...

la mula ingt kn chocolate la td.rupenye biskut.tp ya allah.terliur ar..sedap tgk..t ada msa sy nk try la resepi kak ita..hehe ;)

Aiman Afyan said...

salam kak..minta resepinye..geram tengok sekutnye...

ainfaifai said...

nak tanya...satu adunan ni dapat berapa biji?

Secrete Of The Kitchen said...

Salam kak ita. Terima kasih sebab sudi share resepi yang sgt2 sedap nih. fara dah try buat tuk raya tahun nie. dpt sambutan & siap buat jual lagi. Ramai yang suka biskut ni sebab menarik & rasa yg wallah mmg sedap.. heehee.. x rugi try.. :)

nurul said...

Salam kak ita,, nmpk sngt sdppp, hrni jgk nk try wt,, ank2 mang suke sgtt ngn oreo ni ^×^v

ct lakiah said...

dah try wat raya ari 2... sume kat sedap n cantik.. siap ade yg mintak resepi, malu plak rasa..hehehehe...tq kak ita..:P