Monday, August 1, 2011

Jom Deco Cheese Tart!!!....

Assalamualaikum...

Selamat berpuasa ye semua! alhamdulillah kita telah masuk ke bulan Ramadhan yg mulia ni.. Semoga terlaksana lah rukun Islam kita pada tahun ini dan semoga kita sentiasa di bawah lindunganNya dan mendapat hidayah dari Nya jua...

Lewat sikit bersiaran dan maaf ita mohon kerana lewat masukkan N3 ni.. semalam dah janji dgn adik2 kat FB nak masukkan lepas solat Terawikh.. tapi akibat terlalu kepenatan ita terus tertidur... Maaf ye!


Pagi tadi hantar Amirul balik.. Kali ni hantar kat Stesyen Ketapi aje.. sebab ayahnya dah tak larat nak drive.. tiap2 minggu asyik turun naik highway.. aje.. Kesian juga tengok Amirul dgn serebah serembih bawa beg dan kuih.. Amirul minta ita buatkan Cheese Tart ni sebenarnya.. Hari tu buatkan tuk Azrul.. jadi dia dapat lah rasa sikit tak puas makan agaknya lalu minta buatkan lagi..


Masa buatkan Azrul tu.. Ya Allah... lucu pun ade.. masa ita hantar kat dia.. kita ni kan dtg jauh2 dari JB nak hantarkan kuih Cheese Tart tu.. pas tu bila ita balik tak masuk Highway lagi dia dah call... " Mak dah habisss..." masyaallah..... cepat betulll... siap dia kata " Mak kawan2 nak order..." hahaha... tu lah kan anak2 ni... aduyaiii... ayah dia geleng2 kepala... waaa... penat tak ilang lagi... hihi

Bulan puasa ni tak leh cakap banyak2... Jom lah ita tunjukkan step ita buat corak atas cheese tart tu... Ok untuk resepi Cheese Tart ni ita masih lagi menggunakan resepi yang sama boleh tengok kat SINI ita dah tunjukkan step by step dia sekali cara nak buat dan corak ape ye tu?? Bunga padi kot... hentam aje laaa... labu... hihi


Kali ni ita buat Strawberry Cheese Tart dan Bluberry Cheese Tart jugak! dua2 pon sedap tau! Resepi tuk shell dia ita buat 2 adunan dan ita kurangkan sikit tepung tu dalam 20 gm. Sebab masa uli tu rasa2 macam dah OK! jadi ita tak masukkan 20 gm lagi. Buat banyak sikit sebab Amirul nak jamu kawan2 buka posa.. hehe

Jom lah kita intai2

Corak 1 - Kasih Bertaut


Senang aje buat dia. Masukkan sedikit adunan yg telah kita bancuh dengan warna ke dalam piping bag atau boleh juga guna bucu plastik bag yg 4 segi tu. pas tu kita dot dotkan atas cheese tart tadi. Buat 3 dot. Pas tu tarik dari atas ke bawah dalam bentuk bulatan juga. Masa tarik tu tangan tu layang aje... jangan tekan kuat...  senang aje kan??? ok kita tengok pula corak yang ke 2

Corak 2 - Sekuntum Mawar Merah

Untuk Sekuntum Mawar Merah ni ita gunakan strawberry filling. 


Ok untuk yg Sekuntum Mawar Merah ni .. aik! mawar ke eh?? tak macam mawar pon.. hehe hentam aje lah labuuuu....
sama juga macam yg di atas kita masukkan campuran cheese dgn warna merah ke dalam piping bag atau bucu plastik. Manakala adunan cheese dan warna hijau tu tak payah letak dalam piring aje. Pas tu dotkan warna merah atas cheese. Dng menggunakan lidi calit pula warna hijau di bawah warna merah mcm dlm gambar. Pas tu tarik dgn pengungkil gigi yg tajam tu dari atas ke bawah.
Peringatan : setiap kali kita buat bersihkan hujung lidi dgn tisu supaya warna tak bercampur dan lukisan tu cantik!

Waaa.... senang je kan??? ok boleh mula menconteng sekarang... 1, 2... mula.... 
SELAMAT MENCUBA!


25 comments:

Mas said...

cantikkkkk....
kretifff .....
maceh kak ita...
cayanggg akak...muahhhhhh.....

Wanieyra said...

Kak ita..

cantiknya!!!!!

Gee® said...

cantek..!!!

kzai said...

salam ita...wah teruja tgk!!!

cik n0miey said...

cantik n nmpk senang la kak ita..suke sgt2..xsabar nk blk try buat..skrg tgh puasa diperantauan lg..huhuh..sedey2

selamat berpuasa ye kak!!^_^

IBU GEBU said...

salam kak, saya ada inbox kakak pasal nak minta kakak buatkan resepi nougat... kakak ada baca tak?
anyway, corak bunga kat atas ni memang cantik & sweet sangat... cermat penghasilannya... tahniah kak ita...

Kjee said...

kreatif. tq tq

eima.manan said...

tak buka untuk tempahan raya ke kak? he he..

Effa said...

wooo..sgt cantik ma..sayer sukee.. anyway..slmt bpuasa kak ita.. ;D

yusparisa said...

akak, cantik sgt..kalau nk wat choc cistat, tukar je la filling tu ke mcmana ya..tq..

anie @ janie said...

sweet jea rupenye...

nuwairani ismail said...

comelnya cheese tart tu! tak terfikir nk buat kaler2 bentuk bunga mcm tu...

Yatie said...

cantiknya bentuk bunga tu...kreatif betullah Ita ni..suka tngk..

nOura~~~ said...

Ya Allah...cantiknya....

Juwita Jamaludin said...

kak ita cantiknya tart tu.. berseni tangan akak ni

IdaShazana said...

cantik......
anak dara saya yg darjah 3 suka buat design kat atas cheese tart nih

Yati Ali said...

cantiknye,terima kasih berkongsi cara2 melukis tu...

mrsazrul said...

assalamualaikum..
kak ita nak tanye..filling cheese tart tue akak wat sendiri or ready made?? pakai brand ape ye tuk filling tue.. nampak sedap sgt..tergoda saye.. :)

Fazlinil Irma said...

geramnya saya tgok kak.

bunga tu bila diperati mcm tulip pun ada jugak.

wAn eMa said...

meriah betol tgk blog kak ita ...
sgt pro ..
bskut, kek , smua tu.. sgt la menyelerakan .. rase nk try buat smua..
kawin nnti .. kat blog kak ita la sy rujuk .. hihi..

Eyna said...

comelnya tart tu.....rsa nak cuba la..hehe

Rmah Ab.Aziz said...

kak tunjukla egg tart pulak...hasil kerja akak sgt kretif la best sgt..tima ksh byk ya..

miz idza said...

salam kak...nak tnya cmne nk letak filling cheese ni bg nmpk rata je ye?sbb bila sy gune piping bag cheese 2 jd xrata je..nk berbukit lak....blh ajar cmne nk ltk ?

sury_masury said...

cantik dan kreatif..tq for sharing..;-)

Unknown said...

sy dah try resepi ni...mmg jdi...hihihi
tp nk tnya, lpas kte masuk dlm pti ais lme2 cheese merekah dan mendap sedikit..knpa??? ade pape yg kurang ke???..ape pon tme ksh